Žvanírna 2

Nezařaditelné
glottis
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Žvanírna 2

Příspěvek od glottis »

moc nejsou no ale taky to mohl abyt prilezitost pro automotive neco udelat a prodat. VW teda neco ma. Od 2016 e-crafter za 1,6 mega. Delaj i elektricke caddy. Peugeot mel uz pred 20 ti lety pro postaky elektricke auto s NiCd.

Jako 1,6 mice za dodavku je randal kdyz v dieslu stoji 800. Jako v roce 2016 tomu rozumim. Ty baterky byli drahy jak .... ale dneska? Kolik stoji ten motor, prevodovka a spojka do toho auta? 300 v cenach pro automobilku? V dnesnich cenach 80kwh baterka musi stat do 300 a motor 200 (ikdyz v tesle stoji 70). At mi nikdo nerika, ze kdyz by dneska chteli ze to pod mic nezmacknou. To tam pak schvalne rvou matrix svetla, adaptivni podvozky, kdo vi jake picovinky do dodavky co jezdi po meste a co si nauctujou za ranec.

Ale bohuzel to je zase ta nenazranost automobilek, a co je to bude stat ted. Kupuji si super pocitace, vetrne tunylky, hrajou si s nitkama na karoserii a aerodynamikou aby usetrili tisiciny aero odporu, kterej je vicemene vsem u prdele ale aby ty prachy nalili do vyvoje software, aby to konecne k necemu vypadalo, to ne.

Jen breci, jak je nekdo nuti, pak zase ze to nikdo nehce. Delaj neco pro to aby to prodali? Ja si niceho nevsiml. Jen dalsi auta narvana asistentama co nikdo nechce a vypina pri nastartovani a pripada si jak pilot vrtulniku, kdyz ma startovaci sekvenci.

To jsem si po ranu krasne zahalucinoval :) Mozna tam neni zrnko pravdy. Vrtal by nam to vysvetlil.
eman
Lokalita: Praha
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od eman »

Neodporuješ si trochu. Jseš za 800 v nákladech na 3 komponenty a divíš se, že chtějí ve finále 1,6mega? A to zdaleka nedostane automobilka, ale dealer. Znám výrobce stavebních strojů, kde dealer kupuje mašinu za 500 a prodává za 1,2mega a výrobce nemůže říct ani popel, protože by přišel o odbyt a dealer nezlevní, protože to za ty peníze vždycky někdo koupí.
Na druhou stranu je vidět, že model Tesly funguje taky, ale je také otázka jak dlouho. Naše firma několik let jela přímý prodej, jenže odbyt pořád klesal, protože dražší věci lidi online nekupují a do předváděcích center nechodí.
Automotive je úplně stejný obor, jako cokoliv jiného. Stačí se podívat na Victron. Lidi ho kupovali za 40tis+ v době, kdy ho VO dostávalo za necelých 20tis. a to je to jenom prodej, kde nemusíš držet servis, hromadu lidí a obří prostory.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
emedium
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Příspěvek od emedium »

Mě teda docela prudí asistent jízdy v pruzích, jak začne škubat volantem na pozáplatované cestě.

Okoukal jsem fintu na zamrzlé sklo z norského systému ohřevu motoru a interiéru pomocí el. Dávají do interiéru ke spolujezdci kilowattový fukar (v kastli je přípojka na 220V s totálně předraženými kabely). Při totálně zmrzlém sklu dávám na prostřední konzoli 2kw fukar a za pár minut jde sklo krásně setřít a v autě je i teplo.
glottis
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od glottis »

nevim, sice je rano ale i tak ... pisu baterka a motor ... 300 + 200 = 2 komponenty a 500 :)

Kdyz zminujes dealery tak at si to zmeni nejak. Je to zkostnatelej moloch. Stavi si prosklene svatostanky ktere nikdo nepotrebuje. Ty casy jsou pryc. Ted jsem byl ve VW s e-golfem. Musim tam jednou za rok na prohlidku. Cekam 15 minut nez dojdu na radu, pak tam hodinu a pul cekam a pak jedu pryc. Panove mi tam pripadali jak na poste. Jeden servis a 20 razitek. Mezitim jsem si musel vyslechnout ze ta elektrika jako neni uplne blba ALE je to na silu a ze ta infrastruktura a bla bla bla.
eman

Příspěvek od eman »

Jo, sorry, mě zmátl ten sled 300..300..200. :( Ale i tak .
Podle mě se zbytku světa vymstilo všechno poslat do Číny. Díky chamtivosti to totálně pos**** a teď se neví, jak ztoho ven. My sice kupujeme baterky pro FVE levně, ale čínské firmy určitě neprodávají konkurenčním firmám komponenty lacino. Teď po zavedení cel si je vychutnají ještě víc. Pokud nebudou spalováky pokračovat dál, tak vidím ekonomické zhroucení EU. A nečekám ,že by fanatici v Bruselu přiznali chybu .
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Ronn

Příspěvek od Ronn »

glottis píše: pát lis 22, 2024 9:26 am
nevim, sice je rano ale i tak ... pisu baterka a motor ... 300 + 200 = 2 komponenty a 500 :)
1) Baterka 46kWh kolik tohle může stát v masové výrobě, když ja na koleně bych tohle stihnul za 100KKč ?

2) Tady píšou, že nejdražší motor v industry je za 2kUSD... nastaveno přesně na ten slide..

Takže pře 1/2 rokem za 250 komlet....
3xMultiplus 5000VA<=>48V 550Ah LiFePO4
FVE1 - 3,9kWp (JJZ) => Fronius 5kW => AC-OUT / FVE2 - 15,2kWp (JJV, JZ, SZS) => RS 450/200 => DC Busbar
FVE3 - 9,36kWp (JJZ) => SE10k => AC-OUT / FVE4 - 9,36kWp (SVV) => SE17k => AC-IN
eman

Příspěvek od eman »

Spíš by to chtělo vědět, za kolik automobilka prodává dealerovi auto. Tam je totiž ta žába na prameni. Čistý zisk na kusu není u většiny značek nijak oslnivý, většinou byl uváděný ve stovkách dolarů. Jestli je to stejné, jako u těch stavebních strojů, tak potěš koště..
Matess
Lokalita: Šumperk

Příspěvek od Matess »

známá pracující v renaultu říkala že za prodanou dácii dostane 10k a za clio 10% (takže u clia mi může dát i nějakou slevu a u Dacie není prostor)
Ronn

Příspěvek od Ronn »

eman píše: pát lis 22, 2024 1:38 pm
Spíš by to chtělo vědět, za kolik automobilka prodává dealerovi auto.
Myslíš těch US EVs (Tesla, Rivian, Lucid)? Mno všechno vlastní distribuce včetně servisu. I v Tesle výrobní engineers se účastní stáží na těch servis centrech, aby poznatky z poruch přetavili ve vývoji do lepšího designu...
FVE1 - 3,9kWp (JJZ) => Fronius 5kW => AC-OUT / FVE2 - 15,2kWp (JJV, JZ, SZS) => RS 450/200 => DC Busbar
FVE3 - 9,36kWp (JJZ) => SE10k => AC-OUT / FVE4 - 9,36kWp (SVV) => SE17k => AC-IN
PavelR
Lokalita: Žabčice
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO

Příspěvek od PavelR »

všude jsou vidět grafy jak klesají ceny článků. Futrál na baterku do auta a bms je vyvinuto. Jaktože když klesá cena článků neklesá cena nového auta aktuálního modelu v čase?
Jaktože ta proklínaná/obdivovaná tesla dokázala skokově zlevnit? Už je to nějakou dobu. Nesledudu to nijak intenzivně.

Mě připadně že ty naše evropský automobilky vyděšěně čumí s otevřenou hubou co se to doprdele děje a ze zoufalství se snaží něco klohnit a číňan, tesla a podobní jede vývoj a výrobu ve velkým...

elektrickou dodávku jsem viděl. Proste bílá pomalovaná PPL krabice vrchol výbavy tipuju na couvací kameru. Už nevím co to bylo přesně ale dohledal jsem to jako čínu kolem mega. Pro dané použití ideál.
Ronn

Příspěvek od Ronn »

Tenhle rebranding nevypadá zle…
IMG_3185.jpeg
PavelR
Lokalita: Žabčice
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO

Příspěvek od PavelR »

to vypadá dobře. místo nádrží trafačka s kontejnerovou baterkou a vn přípojka...

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek