Výkup lifepo

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
eman
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Výkup lifepo

Příspěvek od eman »

Tam je zajímavá i ta informace, že s elektrolytem se musí manipulovat v inertním plynu. Což chápu tak, že jakékoliv porušení obalu baterky jí znehodnotí.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
mopadzi
Lokalita: Okolí Uherského Brodu

Příspěvek od mopadzi »

děkuji Valdano za hodnotný příspěvek. Možná by stálo za vysvětlení jaka je toxicita rozpouštědla
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od TomHC »

Možná by stálo za vysvětlení jaka je toxicita rozpouštědla
ChatGPT je tvoj kamarát :)

Vyzerá to, že sa pýtate na toxicitu EC, DMC a DEC. Tieto skratky predstavujú konkrétne chemikálie, ktoré sa často používajú v technológii batérií alebo ako organické rozpúšťadlá. Tu je podrobný popis každej z týchto chemikálií:

EC (Etylénkarbonát):
Toxicita: Etylénkarbonát je bežne používané rozpúšťadlo v lítium-iónových batériách a elektrolytoch. Hoci nie je veľmi toxický v malých množstvách, dlhodobá expozícia alebo vysoké koncentrácie môžu spôsobovať podráždenie pokožky, očí a dýchacích ciest. Inhalácia alebo požití etylénkarbonátu môže viesť k bolestiam hlavy, závratom, nevoľnosti a ďalším symptómom. Považuje sa aj za mierny dráždivý účinok na pokožku.
Opatrenia pri manipulácii: Pri práci s EC je potrebné zabezpečiť dobré vetranie a používať ochranné rukavice a okuliare.

DMC (Dimetylkarbonát):
Toxicita: DMC je ďalšie organické rozpúšťadlo používané v elektrolytoch batérií a priemyselných aplikáciách. Považuje sa za málo toxické, ale stále môže spôsobovať podráždenie očí, pokožky a dýchacích ciest. Inhalácia pár DMC môže viesť k bolestiam hlavy, závratom a nevoľnosti. Nie je považované za karcinogénne, ale dlhodobá expozícia môže viesť k vážnejším zdravotným problémom.
Opatrenia pri manipulácii: Rovnako ako pri etylénkarbonáte, je potrebné pracovať s DMC v dobre vetraných priestoroch a nosiť osobné ochranné prostriedky.

DEC (Diethylkarbonát):
Toxicita: Diethylkarbonát je rozpúšťadlo bežne používané pri výrobe lítium-iónových batérií. Je relatívne menej toxické v porovnaní s inými rozpúšťadlami, ale vystavenie vysokým koncentráciám môže viesť k symptómom ako závraty, bolesti hlavy a podráždenie pokožky, očí a dýchacích ciest. Dlhodobé vystavenie sa zvyčajne neodporúča bez ochranných opatrení.
Opatrenia pri manipulácii: DEC by mal byť manipulovaný v dobre vetraných priestoroch. Odporúča sa nosiť ochranné prostriedky, ako sú rukavice a okuliare, aby sa minimalizoval priamy kontakt.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.6 MWh AC
gupa
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Příspěvek od gupa »

Jsou to destiláty z uhlovodíkových sloučenin, je jasné že to pro vodivost sloučí nějak s uhlíkem a reverzní chemií na nánosech na elektrodách proti plynům. Aby to alespoň 8-12 let jako baterie vydrželo než se nafoukne a ventilek pukne.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Valdano
Lokalita: Česká Lípa

Příspěvek od Valdano »

mopadzi píše: stř lis 20, 2024 7:03 am
Možná by stálo za vysvětlení jaka je toxicita rozpouštědla
Rozpouštědla (tj. estery kyseliny uhličité) nebudou tolik toxická sama jako spíš tím, že v nich je rozpuštěna velmi reaktivní litná sůl (LiPF6 v množství cca 150g na litr), která velmi snadno reaguje i se stopami vody (včetně vlhkosti obsažené ve vzduchu) za vzniku jedovaté kyseliny fluorovodíkové. Z toho zřejmě plyne i nevhodnost vystavování elektrolytu vůči volnému vzduchu.
PavelR
Lokalita: Žabčice
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO

Příspěvek od PavelR »

tvl ten chatbot to nemá chybu. Doprdele proč toto nebylo k dispozici kdysi když jsem musel psát nesmysly do školy

ahoj
ChatGPT

Ahoj! Jak vám mohu pomoci dnes?

mohl bys mi zjistit jaká je toxicita LiPF6 ?
ChatGPT

LiPF6 (lithium hexafluorophosphate) je sloučenina často používaná jako elektrolyt v lithium-iontových bateriích. Je důležité mít na paměti, že LiPF6 může být toxický a jeho vlastnosti zahrnují:

Toxicita pro dýchací systém: Inhalace prachu nebo aerosolu může dráždit dýchací cesty.
Kontakt s kůží a očima: Může způsobit podráždění pokožky a očí.
Reaktivita: LiPF6 může reagovat s vodou, což může vést k uvolnění HF (kyseliny fluorovodíkové), jež je vysoce toxická a korozivní.

Při práci s LiPF6 je důležité dodržovat bezpečnostní opatření, včetně nošení ochranného oblečení, rukavic a brýlí a zajištění dobré ventilace. Pokud máte konkrétní aplikaci na mysli, doporučuji konzultovat příslušný bezpečnostní list (MSDS) pro podrobnější informace o manipulaci a rizicích spojených s touto chemikálií.

jak moc se té HF uvolní? např z jednoho článku
ChatGPT

Uvolnění kyseliny fluorovodíkové (HF) při hydrolýze lithium hexafluorofosfátu (LiPF6) závisí na několika faktorech, jako je množství použitého LiPF6, podmínky reakce (např. teplota, vlhkost) a přítomnost vody.

Obecně lze říci, že pokud dojde k reakci LiPF6 s vodou, jedna molekula LiPF6 může uvolnit až 6 molekul HF. V praxi to však závisí na poměru LiPF6 k vodě. Například pokud byste měli 1 gram LiPF6, což je přibližně 0,0054 mol, teoreticky by se mohlo uvolnit až 0,0324 mol HF, což v přepočtu na moles přibližně odpovídá 1,3 gramům HF.

Je však důležité poznamenat, že ve skutečných situacích se uvolnění HF může lišit, a je velmi důležité manipulovat s LiPF6 ve vhodných podmínkách a s adekvátními ochrannými opatřeními, aby se minimalizovalo riziko expozice HF. Pro přesné a bezpečné postupy doporučuji obrátit se na technické materiály nebo odborné zdroje týkající se manipulace s těmito chemikáliemi.
PavelR
Lokalita: Žabčice
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO

Příspěvek od PavelR »

víc jsem se nevyptal došly free otázky :-D
Valdano
Lokalita: Česká Lípa

Příspěvek od Valdano »

Navíc jsou rozpouštědla těkavá tj. ve volné prostoru se dost odpařují už při běžné pokojové teplotě což je další důvod nevhodnosti ponechání elektrolytu na volném vzduchu.
glottis
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od glottis »

AI ma jedinou nevyhodu a to ze muze taky bezostysne lhat s tvari pokeroveho hrace :) Je dobre o problemu predem alespon neco malo vedet.
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od TomHC »

To je bez debaty. Každý si môže urobiť crosscheck s Wikipédiou.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.6 MWh AC

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek