BEL a Victron - kamarádí spolu ?

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
jika9876
Lokalita: Tábor
Výkon panelů [Wp]: 3300
Chci prodávat energii: NE

Re: BEL a Victron - kamarádí spolu ?

Příspěvek od jika9876 »

Pokud to nerozchodím s výstupem BELu, budu potřebovat vymyslet způsob jak to přepínat už před BELem, Nějaké stykače na DC? Napětí cca 250V proud cca 14A
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od JirkaE »

V současné době neznám jinou variantu, jak přepnout DC - BEL nebo Logitex (jen do 12A)

Nebo varianta 3. DC-spirála 2000W / 55V na výstup z Victron do baterie - to je cesta kterou půjdu já ;) jedno MPPT pro všechno
jika9876

Příspěvek od jika9876 »

bel-victron.png
Tak dneska u nás slunce přeje, od rána svítí. Takže proběhli další testy. do cca 700W Victron nemůže najít správný bod, jakmile má více, tak už jede jak má. I vypnutí zapnutí bojleru proběhne v pořádku. Jen má bod nejvyššího výkonu o cca 10V nižší napětí přes BEL, ale na výkonu to není moc znát, to bych neřešil. Nicméně je to důkaz že to ovlivňují kondenzátory v BELu, vybíjet se do Victronu kvůli diodě nemohou, ale nabíjet se mohou. A jakmile Victron testuje směrem nahoru, tak mu BEL nějakou energii ukradne, tak si myslí že výše už bod nebude a zase ubere... Proto se drží na 240V i když max je na 250V.
Dioda od panelů směrem k Victronu nepomohla vůbec.
Tranzistor jsem také ověřil, proud spíná a vypíná správný tranzistor(ověřeno termokamerou :-), přišlo mi to nejjednodušší) Takže BEL je plně funkční.

700W je ale dost, když je zataženo tak string dává cca 250-300W, takže takhle to nechat nemohu/nechci. Ale docházejí nápady, musím si to pořádně nakreslit, zda by se nedalo omezit i to nabíjení kondenzátorů v BELu, ale asi ne, protože BEL energii potřebuje, aby sepnul tranzistor. Ideální by bylo, aby kondenzátory v belu byly jen pro AC část BELu, nikoliv hned na vstupu panelů, to by je pro mě neřešitelné, to je nový výrobek.

Řešení by také mohlo být(ale jen teoreticky, prakticky nemožné) kdyby Victron nebyl tak rychlý a na zkoušeném napětí zůstal déle(BEL by se nabyl a už by neodebíral), nic takového u Victrona ale nastavit nejde. Lze nastavit jen "Partial shading detection", toto nastavení nemá na toto chování vliv.

Pak už mi asi zbývá jen řešení pomocí stykačů a relé... relé by odeplo bojler za BELem a zároveň vyplo celý MPPT třeba na 10s a stykač by již bez zátěže přepl z BELu na Victron, nebo zpátky. Pak by zase seplo relé a seplo bojler a MPPT. Ale je to takové komplikované... Stačil by na to obyč AC stykač? Když bude odepínat bez zátěže? Jenže co když relé neodepne... a pak stykač odepne pod zátěží, to je na prd, to riskovat nechci. A DC relé bude drahé.

No zkusím ještě napsat panu Budínskému, zda ho ještě neco napadne.

Takže zatím odpověď na otázku zda BEL s Victronem kamarádí je za mě ne...Alespoň u mého MPPT RS 450/200
cipis
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

Neni jednodussi reseni dat samostatny regl pro ten string? A ten regl pomoci remote po tech 10 sec teprve zapnout?
Resp. ten stavajici po prepnuti na tech 10 sec vypnout a zapnout, jak uz nekdo navrhoval nahore ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

To je u Victronu výhoda (nabíječek MPPT obecně), to že vyrábí a ukládá už od nuly.
Když porovnám identický string celý den s regulátorem pro ohřev vody a jeho výkon, s výkonem Victron a výkonem do baterie, vzniká velký rozdíl, kvůli dřívějšímu zapnutí, dřívějšímu vypnutí a ztrátám u MPPT pro ohřev vody.
Je lepší vzít spirálu 55V a ten zisk navíc využít ve svůj prospěch + bonus, stačí jedno MPPT = Victron a běží to od nuly...až pak do nuly.
cipis píše: sob lis 16, 2024 10:23 pm
Neni jednodussi reseni dat samostatny regl pro ten string? A ten regl pomoci remote po tech 10 sec teprve zapnout?
Resp. ten stavajici po prepnuti na tech 10 sec vypnout a zapnout, jak uz nekdo navrhoval nahore ...
To by asi v tomhle případě nefungovalo, to remote funguje právě pro tvrdé sepnutí stringu stykačem nebo relé a jeden náraz při plném výkonu panelů.
Tj. přerušit Remote, rozepnout stykač pro Bel, PAUZA, sepnout stykač pro Victron, PAUZA, sepnout remote.
Nemusí to být 10s, to se mě nabídlo jako první, Geya s 10s. Třeba je na 5 nebo méně.

Bez ty pauzy se pravděpodobně vytvoří větší napětí nebo proud na kontaktech a ta milisekunda tehdy asi ten Victron zničila.
A podle zpráv nebyl jediný...
Jenže to je jen teorie. Ten Victron byl na záruku vyměněn s tím, že takove zapojení Victron zvládne a zapojení je v pořádku.

To opožďovací relé stálo pár Eur, 20min práce, nikdo z nás nechtěl riskovat, já na tom trval a zákazník bez mrknutí zaplatil, chtěl to taky za tu cenu.
Půjčil jsem mu moje on-line měření, abych to viděl, co to dělá, měl to tam 6 týdnů.
U toho jsme jsem ještě zjistil příliš časté zapínání a vypínání ohřevu vody - vyřešilo to povytažení kapiláry pár cm směrem ven.
jika9876

Příspěvek od jika9876 »

Měl jsem BEL s měřením na DC straně a také vyráběl také od nuly, nemyslím si že by vše šlo do ztrát, bojler i v malých výkonech poblikával(kontrolka), takže do něj něco teklo. Myslím že AC měření by to asi zmátlo, dokud to není spojitý výkon, při malých výkonech to totiž pustí jen pár period "sinusovky" a pak zase čeká na nabití kondenzátorů, aby udržel na kondenzátorech napětí MPPT. Takže s prodlevou že by začal později nesouhlasím, z mých zkušeností vyráběl ihned. Pokud to někoho zajímá mohu ještě udělat test s DC měřením v porovnání s Victronem. Mám stringy stejným směrem i sklonem.

Pana Budínského ještě zajimalo zda, když bude Victron ovlivněn pokud bude BEL(bez odběru bojlerem) paralelně s Victronem na panelech, bude Victron také zlobit. Ano to jsem ověřil dnes ráno, jakmile je BEL, respektive jeho kondenzátory, na panelech tak Victron nenajde bod MPPT. Dioda nepomáhá.
JirkaE píše: sob lis 16, 2024 11:58 pm
Je lepší vzít spirálu 55V
U MPPT mám výkonu dost, pokud bych se tedy rozhodl BEL vyřadit, jak se u DC spirály řeší vypínání, termostat, havarijní termostat? Na spínání asi SSR, ale jak havarijní termostat?
jika9876

Příspěvek od jika9876 »

A pokud bych šel cestou stykačů, jak popisujete, nejdříve vypnout spotřeby(BEL odpojením bojleru, Victron odpojením remote) a pak se spožděním přepnout dva stykače... Jaký použít stykač? může být nějaký obyč na AC? Co se stane když z nějakého důvodu(závada) spotřebič nebude vypnutý a stykač rozepne pod zátěží?
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

jika9876 píše: ned lis 17, 2024 9:43 am
Měl jsem BEL s měřením na DC straně a také vyráběl také od nuly, nemyslím si že by vše šlo do ztrát, bojler i v malých výkonech poblikával(kontrolka), takže do něj něco teklo. Myslím že AC měření by to asi zmátlo, dokud to není spojitý výkon, při malých výkonech to totiž pustí jen pár period "sinusovky" a pak zase čeká na nabití kondenzátorů, aby udržel na kondenzátorech napětí MPPT. Takže s prodlevou že by začal později nesouhlasím, z mých zkušeností vyráběl ihned. Pokud to někoho zajímá mohu ještě udělat test s DC měřením v porovnání s Victronem. Mám stringy stejným směrem i sklonem.

Pana Budínského ještě zajimalo zda, když bude Victron ovlivněn pokud bude BEL(bez odběru bojlerem) paralelně s Victronem na panelech, bude Victron také zlobit. Ano to jsem ověřil dnes ráno, jakmile je BEL, respektive jeho kondenzátory, na panelech tak Victron nenajde bod MPPT. Dioda nepomáhá.
JirkaE píše: sob lis 16, 2024 11:58 pm
Je lepší vzít spirálu 55V
U MPPT mám výkonu dost, pokud bych se tedy rozhodl BEL vyřadit, jak se u DC spirály řeší vypínání, termostat, havarijní termostat? Na spínání asi SSR, ale jak havarijní termostat?
Nevím, možná záleží i na výkonu stringů a napětí, nevím proč, měřím DC za panely.

V létě mě udělal při testu rozdíl i 2kWh na jednom stringu, když jsem dokázal za identického počasí bez vypnutí celý den ohřívat vodu různými MPPT regulátory pro ohřev vody a stejně tak na stejném stringu nabíjet baterku která byla natolik prázdná, že se nabíjela celý den v režimu Bulk.

viewtopic.php?p=244594&hilit=spir%C3%A1 ... 04#p244594

Prostě z mého pohledu Victron vyrobí a uloží významně víc a protože chci soběstačný dům, i kdyby to bylo jen 100Wh na malém stringu denně, když je těch stringů víc, hraje to roli - 5x větší v zimě. :D

Klasický bojler s jednou spirálou - havarijní přeruší L i N stejně jako provozní termostat.

Verze bojleru 2+2kW má každá svůj provozní termostat kde je přerušeno L a N, ale jen jeden havarijní, kde se přerušují dvě samostatné a nezávislé L.

Pomocné napětí, které termostaty zvládnou - procházi skrz provozní a havarijní termostat součastně.
Oba to mohou vypnout jsou do serie za sebou.
jika9876 píše: ned lis 17, 2024 9:51 am
A pokud bych šel cestou stykačů, jak popisujete, nejdříve vypnout spotřeby(BEL odpojením bojleru, Victron odpojením remote) a pak se spožděním přepnout dva stykače... Jaký použít stykač? může být nějaký obyč na AC? Co se stane když z nějakého důvodu(závada) spotřebič nebude vypnutý a stykač rozepne pod zátěží?
Ano, například SSR, svůj způsob bohužel popsat nemohu, je pod patentovou ochranou a majiteli patentu jsem podal ruku, což je pro mě víc než zákon.
Jsem prodejce, montážní firma, dělám záruční a pozáruční servis.

Mohu poradit, že způsob s SSR a 60V spirály - je popsaný v technické dokumentaci pro soběstačný dům, která je na webu soběstačného domu k dispozici ke stažení, kde ovšem autor použil lživé argumenty při porovnání s Logitex (protože jiné srovnání neexistuje) a opřel se o verzi Logitex z roku 2011 ačkoli v té době již existovala třetí nebo čtvrtá vývojová řada - prostě nesmysly a něco jako porovnat Škoda 120L z r.1980 a Škoda Kodiaq

Pan Vocilka by měl u mě obdiv a úctu, pokud by nepoužil ono špinavé nekorektní srovnání, protože jeho myšlenka a využití DC energie beze ztrát pro topné spirály je mnohem lepší než měnit energii se ztrátami na AC a používat klasické AC spirály ale tímto výrokem si zas naběhnu u jiného znalce a odborníka pana Kyocery :)

Nicméně to se týká větších FV a instalací ta spirála 55V - BEL je u těch menších FV jednoznačně velmi dobré řešení - pro využití přebytků.
Každé má svoje, záleží kdo co chce využít :)

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek