Axpert Max II 10K-48 10000 Watt

Měniče Axpert
Thoma_CPU

Re: Axpert Max II 10K-48 10000 Watt

Příspěvek od Thoma_CPU »

josse píše: ned srp 11, 2024 10:31 am
Thoma_CPU píše:Je možné že jsem měl špatný převodník nebo jsem někde udělal chybu momentálně už si netroufám na druhý pokus.
Ten převodník je tak malá pravděpodobnost že bych to vyloučil, když už to naváže a začne posílat data, bude to ok. Spíš to byl hex pro jiný typ, nebo fake (jestli to servis přehrál tak to nevypadá na fake).

Odesláno z mého SM-S908B pomocí Tapatalk
No servis vyměnil MCU s novým FW asi. Na displeji nebyl údajně nahrán žádný SW takže jej tam nahráli.

Jeden z převodníků ATEN co mám při připojení hodně hřál po chvíli z toho sem usoudil že by to nemuselo být OK. Ještě je zkusím vyzkoušet na druhém AXPERT King co mám-

Aktuálně mi dokonce MAXII ani nekomunikuje přes COM ... jen přes interní USB (převodník na COM asi na PCB).
sliva
Výkon panelů [Wp]: 8.3
Kapacita baterie [kWh]: 13.8

Re: Axpert Max II 10K-48 10000 Watt

Příspěvek od sliva »

Ahoj všem solárníkům.

Hodím sem info o svém updatu mého Axpert Max II 10kW (non Twin verze) - zakoupeného na SP24 - žlutá bedna, okrouhlý neodnímatelný display.
Originální verze FW z výroby jsem měl 82.01 a 122.12. Toto byl můj první update.

Pročetl jsem celé vlákno na powerforum o novém FW pro můj měnič a dospěl k názoru že uváděný FW je kompatibilní a jelikož připravili patchnutný FW který řeší 90V bug, rozhodl se to prubnout a nahrát.

Konkrétně jsem nahrával verzi zabalenou v raru z tohoto příspěvku: https://powerforum.co.za/topic/24190-ne ... ent=210902

Nahrával jsem kabelem USB do mikro USB. Vše probíhalo dobře ale, nahrál jsem jen 13% a pak zásek a error code 32 na displayi. Dle projevů měniče bylo jasné že display jede, ale hlavní jednotka nemá nahraný program. Dařilo se mi znovu spouštět programování díky zapínání měniče ve správný čas od spuštění upgradu v toolu, ale nebyl jsem nikdy schopný nahrát celý FW. Došel jsem k tomu že musím nahrát přes seriovou linku, která je podle všecho stabilnější při nahrávání.

Našel jsem starší NTB se seriovým portem, vyrobil kabel dle návodu na YT (přikládám link) zapojil jsem 4 žíly jako na videu:

Problém nastal s tím, že se mi nedařilo aktivovat nahrávání přes seriovou linku. Pres mikrousb to šlo nastartovat dobře. Pak se mi to podařilo díky kombinaci použití obou komunikačních kabelů. Píšu to sem pro případ, že mohl tento postup někomu pomoci.

Původně jsem měnič zapínal / vypínal pomocí připojování baterie. Následně jsem přešel na zapínání připojováním gridu (baterie byla odpojena). A nyní možná ten nejdůležitější trik - postup:
1) Propojit notebook 2 kabely - seriovou linkou i USB to MicroUSB kabelem - oba kabely ponechat zapojeny zároveň.
2) Spustit měnič aby PC viděl USB zařízení.
3) Spustit upgrade utilitu, nastavit upgrade přes usb.
4) Spustit nahrávání a počkat až skončí chybou, to nám ale nevadí, kruh kolem displeje bude červeně blikat.
5) Nezavírat utilitu, ale přepnout jí na příslušný COM port kde je zapojen sériový kabel.
6) Vypnout inverter, inverter utichne ale displej stále bliká červeně (asi ho drží naživu napájení přes usb, nevím).
7) Zapnout inverter a cca do 2 možná 3 vteřin spustit upload přes COM port. V tento okamžik byl displej již naběhnutý a mohl okamžitě přijímat commandy ze seriové linky a zároveň hlavní deska asi byla v bodě, kdy se mohl spustit update.

Jakmile se rozběhlo nahrávání přes seriovou linku vše doběhlo do konce a inverter se probudil s novým firmwarem. Zítra budu testovat jak zvládá celodenní mlhu a zda je opravdu 90V bug odstraněn.

Tak snad tento postup někomu také pomůže. Sám nevím jestli tento postup zajistil propojení přes COM port nebo to bylo jen štěstí s časováním.... Každopádně znovu se mi to zkoušet nechce ;)

Každopádně mohu potvrdit že firmware 82.63 funguje na měniči s původní verzi dsp 82.01 a 122.12. Firmware pro display jsem neupdatoval. Běžím teď tedy na kombinaci 82.63 + 122.12

Sliva.
9x Canadian Solar CS3W-455Wp (4,1 KWp)
9x Canadian Solar CS3W-450Wp (4,05 KWp)
Baterie 32x ATC 135Ah - 48V (13,8 KWh)
Axpert MAX II 10Kw

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek