Návratnost investice do FVE

Vyplatí se nebo nevyplatí se? Koupit použité nebo nové? Za jak dlouho se to vrátí? Kolik mi to ušetří? Kolik za to zaplatím? Nebude to příliš drahé? ... a podobné dotazy : )
Hyp
Příspěvky: 506
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od Hyp »

Diablo1st píše: pon srp 05, 2024 6:14 pm
unicast píše: pon srp 05, 2024 4:49 pm Dneska mimochodem silná korekce, tedy nákupní příležitost, jaká bývá jednou za několik sezón.
Inak fakt paráda. Vždy keď mám voľné financie a zainvestujem za pár dní príde korekcia *fall*
To je špatná strategie, moje strategie je :

- pravidelně měsíčně Stále stejnou částku do indexu (tim se riziko rozkládá, Eliminuje se časování trhu a Když jsou levnější tak nakoupi se jich víc a naopak)

- Když něco zbyde, tak počkat na větší pokles (korekci:) a pak koupit větší ránu mimo plán, a za den +10% viz příloha
Přílohy
IMG_0995.jpeg
Naposledy upravil(a) Hyp dne úte srp 06, 2024 3:15 pm, celkem upraveno 1 x.
„Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušení sekyry.“ — Abraham Lincoln
Keraj
Příspěvky: 313
Registrován: čtv dub 21, 2022 7:15 pm
Lokalita: Poblíž Hradce Králové
Systémové napětí: 48V

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od Keraj »

No já na návratnost moc nekoukám, jinak bych nic nekoupil.
Včera jsem koupil indukční desku protože ta současná má prasklé sklo... a to teď jako mám počítat kolik jsem uvařil obědů abych došel k nějakému datu kdy se mi to vyplatilo??

Prostě buďto na to mám, myslím si že má cenu za to dát nějaký obnos a pořídím si to, nebo ne.
Prachy za to se mi nikdy nevrátí, ty uspořené se použijí jinde.
16 panelů DHM-72L9-450 Wp = 7200Wp jih, sklon 17°
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
měniče 5 + 3 kW
EPever IP5000-42-plus-T a IP 3000-42-plus-T
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos
Hyp
Příspěvky: 506
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od Hyp »

a kdo si přečet Kiyosakiho ví, co to jsou aktiva a co to jsou pasíva. Nemyslím formalistický, ale podle jeho americkýho výkladu. Jednoduše to tam popisuje tak, že aktiva ty peníze do kapsy přivádějí, pasíva ti peníze z kapsy vytahuji, tohle stačí vědět a jsi jinde.

Varná deska je co - pasívum, spotřeba, konzum.

Když ještě běžel Zonky a lidé tam půjčovali peníze lidem, psali tam ti dlužníci na co si půjčují - pro investory, To bylo samý: “investice do nové sedačky”, investice do …

Zkrátka tihle lidé co si půjčují i na dárky a dovolené nebo do výplaty, to nechápou - jim chybí elementární finanční gramotnost…
Naposledy upravil(a) Hyp dne úte srp 06, 2024 3:22 pm, celkem upraveno 1 x.
„Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušení sekyry.“ — Abraham Lincoln
Kostěj
Příspěvky: 635
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od Kostěj »

Hyp píše: úte srp 06, 2024 2:12 pm Dva podobné servisy vedle sebe, jeden dělá za 6 a druhý udělá za 20...
Jo, v učebnicích ekonomie se to vyjímá hezky. A teď reálný svět: Na STK mi řekli, že mi přibrzďuje jedno kolo. Dva servisy, jeden obyč, blízko, možná za 3.5kKč, druhý autorizovaný, o 15 km dál, za 5kKč. Ten první mi dává termín za měsíc, ten druhý do konce týdne. A opakovaná STK za 50kč je do 30 dní. Ještě pořád je jasné, co si vybrat?
A ty věty ve stylu "Běžný solárník vyplázne po dotaci 200..." . To se na tomle fóru fakt vyjímá, asi jako když slepice vysvětluje orlům, jak se správně lítá.
Hyp
Příspěvky: 506
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od Hyp »

Zrovna včera jsem se díval, a běžného solárníka myslím toho, kterých si klikne a objedná přes e-shop ČEZu, EONu, jiného… Tam bývají většinou dvě ceny za 200 a 300 000, asi aby to sedělo do té dotace.

Tady sice není běžný solárník, sle svépomocník a proto jsem chtěl naznačit jiný pohled na výpočet návratnosti, ale setkalo se to s nevolí též :-)
Naposledy upravil(a) Hyp dne úte srp 06, 2024 3:27 pm, celkem upraveno 1 x.
„Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušení sekyry.“ — Abraham Lincoln
PetrDubi
Příspěvky: 1478
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od PetrDubi »

Hyp:
To co říkáš je zajímavý, akorát v tvé argumentaci jsou různé chyby, které to celé naprosto zkreslují, protože na podzim 21 krachnulo plno dodavatelů energií (i ten můj a nebyl jsem u Bohemky), takže člověk byl rád, když se dostal k nějakému dodavateli s dobrou cenou, ale v roce 22 jsi nikde na spotu nesehnal cenu 3,50, protože v tom roce byly ceny nejvyšší v celé historii a kdybych byl v té době na spotu, tak bych za ten rok utratil tolik peněz navíc, že by mi to nižší cena na spotu v pozdější době nevrátila za dalších x let. Vzhledem k tomu, že jsem v té době měl i fixaci s dobrou cenou, tak přecházet na spot s několikanásobnou cenou a ještě platit pokutu by nebyl rozumný nápad. A jak sám píšeš, tak v době, kdy šly ceny na spotu dolu už nebylo možné získat spotový tarif bez online měření, takže to je celé bezpředmětné a je to debata ve stylu co by bylo kdyby.. Stávající fixaci můžu sice vypovědět, ale po započítání smluvní pokuty při mé spotřebě neušetřím, oproti tomu, co můžu mít jiného. Takže tvoje rady jsou sice dobré, ale pro mě spíš knížecí a nic neřešící ;)
Jinak souhlasím s tím, že kdybych věděl jak se to bude celé vyvíjet, tak jsem mohl ušetřit ještě víc, ale porovnávat to optikou toho, co víme až teď je zcestné - to bych ti mohl stejně říct, že těch tvých 10% ročně je mrzkých, protože kdyby jsi v tom a v tom měsíci nakoupil BTC a v jiném akcie té a té firmy, tak jsi mohl vydělat za ten rok 100%. Všechno je to o tom, co jsem mohl udělat lépe, kdybych tenkrát věděl to, co vím dneska.

Co se týká třeba těch profilů a montážního materiálu. které jsi zanedbal (a jinde píšeš o panelech za tisícovku), tak ta částka za uchycení jednoho panelu je třeba stejná jako za ten panel. Ty profily ti třeba vydrží 100 let, ale to neznamená, že je nemusíš počítat, protože nakoupit je musíš. Úplně stejně se dá argumentovat u kabelů, u rozvaděče a podobně.

Někdo třeba vyměnil 4 měniče, já mám pořád stejný měnič, panely a všechno ostatní, jediný co jsem vyměnil já byly DC jističe u baterky za pojistky a přepínač sítí z Číny za dva stykače, když jsem sehnal vhodné levné na Aukru. Takže z celkové ceny jsem vyměnil věci v hodnotě 1% a to mi přijde v pohodě.
Dotovanou elektrárnu nemám, protože se mi nelíbily některé její funkce a další věci, takže jsem jí nechtěl. Moje cena je komplet a ne po odečtení dotací.

Každopádně já toho, že jsem šel do vlastní FV nelituju, manželka taky ne, že je občas výpadek se dozvíme až zpětně, návratnost tam jem, funkčnost taky a raději jsem ty peníze dal do FV než třeba do akcií, kde mi to přináší praktický užitek a pokud dostatečně svítí (takže 3/4 roku), tak i prakticky svobodu v tom, kolik elektřiny spotřebuju a co si kdy pustím bez toho, že bych musel řešit o kolik se mi zvedne faktura. A to, že bych mohl vydělat víc na akciích mi je buřta :yes:

Ps: porovnávat naše elektrárny a jejich návratnost s tím, co mají ti nešťastníci s dotačníma elektrárnama je fakt hooodně mimo, to jsou přesně ty jabka s hruškama :D
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Hyp
Příspěvky: 506
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od Hyp »

To co popisuješ je i chování většiny, podobně se to chová na těch finančních trzích, kdy většina v panice začne bláznit a ta menšina začne skupovat…

Aha, už mi to došlo, on nikdo že solárníků jsi nečetl Energo zákon a neví, že když by to uzavřel, že to je pouze OPCE, Neboli možnost to využít s tím, že se rozhodnu později podle vývoje cen, přesně takhle jsem to udělal, použil jsem obci a mohl jsem zahájí kdykoliv v roce 2023. Což jsem také udělal. To jen jako drobné vysvětlení k tomu, jak na to nahlížíš ty, že jsi to nevěděl.

No, já myslím Teď potom co to popisuješ, že to nevěděl nikdo, kdo neví co to je opce, Protože já hned jak něco zatrhnou, tak se na to podívám důkladněji že :-) Prostě ty jsi ty smlouvy mohl uzavřít s tím, že na to nepřejdeš, že datum změníš, cokoliv. OPCE… A že cena pravděpodobně půjde rychle dolů se dalo očekávat, to si přiznejme

A tak to je v pořádku, že tě to těší a využíváš to, a ještě k tomu je manželka ráda… to FVE. Stát vydělal na DPh.

A ty panely za 990 jsou přeci dobrý ne? Nebo proč o nich mluvíš?
=*********
Já jsem mrknul na ten Multi + 2 a vyšlo mi, že kdyby mi nahřívál bojler 2,2kW) a do toho se zapla rychlovarná konvice (2,5 kW), no tak je stejně problém… Píšou tam že má peak 9000W ale nikdo neví jak dlouho.

Takže jsem myšlenku na soběstačnost zahnal s tím, že to asi není nic pro mě. Nebo nevím jak bych to řešil, leda proudový relé a To je zase drbání s tím, není tam ani ding lišta jsou tam ještě staré bakelity - Takže hraní na tomhle písečku asi nedopadne
„Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušení sekyry.“ — Abraham Lincoln
eman
Příspěvky: 1409
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od eman »

Tedy, já se počítám mezi veterány v investičních derivátech, ale pořád nechápu o čem tady píšeš. A podle tvé větné skladby, to nevíš ani ty. Připadá mi, že jsi chodil na češtinu k Babišovi. Už tu chybí jenom motýle. :D
3,3kWp + 3,4kWp JJZ, 2x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
pibi
Příspěvky: 925
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od pibi »

Hyp píše: úte srp 06, 2024 3:35 pm Já jsem mrknul na ten Multi + 2 a vyšlo mi, že kdyby mi nahřívál bojler 2,2kW) a do toho se zapla rychlovarná konvice (2,5 kW), no tak je stejně problém… Píšou tam že má peak 9000W ale nikdo neví jak dlouho.

Takže jsem myšlenku na soběstačnost zahnal s tím, že to asi není nic pro mě. Nebo nevím jak bych to řešil, leda proudový relé a To je zase drbání s tím, není tam ani ding lišta jsou tam ještě staré bakelity - Takže hraní na tomhle písečku asi nedopadne[/b]
https://eshop.neosolar.cz/menic-nabijec ... -100-230v/
Trvalý výkon 12kW, peak 27kW, kde je problém?
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Migel
Příspěvky: 1099
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od Migel »

Ked "hrani na tomhle pisecku asi nedopadne" jak pises..tak na co si sa sem trepal ked necitas a nevies prijat to co ti sem ty normalny skuseny solarnici napisaly..spotreba a navratnost je individualna zalezitost a je naivne sa podla niekoho tymto smerom zariadovat!Je vidiet ze mas rad hazard v podobe investovania penazi na nejake fondy alebo akcie, ale zainvestovat do jedneho menica a regulatora ti robi problem aj ked ten menic s regulatorom by sa ti vratil do 5rokov..som zvedavy za kolko rokov davania penazi niekam ti to vynieslo nejaku sumu ked sa tu tak tym chvalis...
Tu su dva tabory ludi a to lowcost fve cize pozeraju na peniaze a maju nejaky limit co mozu investovat ale zase vedia ze nejaka ta nezavislost alebo komfort naviac je k nezaplateniu.A potom su tu ludia ktorym je viac menej aj trochu jedno kolko to stoji lebo je to konicek ale zase nekupili si tie komponenty hned naraz ale postupne a nezaujima ich celkova cena za tie roky co do toho investovali..Lebo aj auto si kupis nejake jazdene a vrazis hned don peniaze a za par rokov ho predas a kupis si zasa jazdenku..ale keby si si hned na zaciatku kupil nove tak uz mas pokoj na nejake obdobie kym aj do toho noveho nebudes sypat prachy..
Prepac mi ale teda pre teba niet uz rady a ani pomoci ked na fve sa pozeras s cisto penazneho hladiska a na setko mas investicne argumenty!
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
Paulob
Příspěvky: 234
Registrován: čtv dub 28, 2022 8:52 am
Lokalita: Ostrava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5760
Kapacita baterie [kWh]: 14.4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Ostrava

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od Paulob »

eman píše: úte srp 06, 2024 4:49 pm Tedy, já se počítám mezi veterány v investičních derivátech, ale pořád nechápu o čem tady píšeš. A podle tvé větné skladby, to nevíš ani ty. Připadá mi, že jsi chodil na češtinu k Babišovi. Už tu chybí jenom motýle. :D
Tak tohle mi tady chybělo. Doufal jsem že jsme na odborném fóru a tyhle kraviny jako kontrola pravopisu necháme na FB, novinky a pod. Taky většinou píšu v rychlosti , auto korekce a nic nekontroluju a sekám hrubky jednu za druhou.
Nic ve zlém ale myslím že Grammer nazzi patří na literární fóra ale tady bych to nečekal. 😂.

Edit. A ještě abych řešil větnou skladbu, tak na to úplně seru.
3x380Wp,12x385Wp, 3s5p, jih, Victron 150/100 , Victron Phoenix a MP2 v sérii, oba 5000VA 48V, 4xpylontech us3000c,14.4kWh
unicast
Příspěvky: 1420
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od unicast »

Celý příspěvek je prakticky bez chyb, ale toho chudáka grammar naziho takhle zprznit ... :)
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1569
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od TomHC »

unicast píše: úte srp 06, 2024 7:57 pm Celý příspěvek je prakticky bez chyb, ale toho chudáka grammar naziho takhle zprznit ... :)
Treba ísť do Chorvátska, to je zasľúbená zem - žiadne ypsilony :mrgreen:
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 09/2024 = 7.5 MWh AC
betmen
Příspěvky: 305
Registrován: stř led 11, 2023 2:54 pm
Lokalita: nedaleko od Trencina
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2080 + 2400
Kapacita baterie [kWh]: 9,6
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od betmen »

Taky většinou píšu v rychlosti , auto korekce a nic nekontroluju a sekám hrubky jednu za druhou.
vies, ako si auto korekciu naucis, tak taku ju mas... :celebrate4: ::mute::
stacionárny dom :
2080Wp JV, Siton210, 2x 100L Drazice
2400Wp JV, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
1 x 100Wp + 12V, 100Ah
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
Hyp
Příspěvky: 506
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od Hyp »

Migel: S tím co píšeš souhlasím, jenže, tohle vlákno řeší návratnost, tak jsem si myslel - Že pohled ekonomické stránky je k věci, a ne že mě někdo bude přesvědčovat o jinych aspektech v tomto konkrétním vláknu.
pibi píše: úte srp 06, 2024 4:56 pm
Hyp píše: úte srp 06, 2024 3:35 pm Já jsem mrknul na ten Multi + 2 a vyšlo mi, že kdyby mi nahřívál bojler 2,2kW) a do toho se zapla rychlovarná konvice (2,5 kW), no tak je stejně problém… Píšou tam že má peak 9000W ale nikdo neví jak dlouho.

Takže jsem myšlenku na soběstačnost zahnal s tím, že to asi není nic pro mě. Nebo nevím jak bych to řešil, leda proudový relé a To je zase drbání s tím, není tam ani ding lišta jsou tam ještě staré bakelity - Takže hraní na tomhle písečku asi nedopadne[/b]
https://eshop.neosolar.cz/menic-nabijec ... -100-230v/
Trvalý výkon 12kW, peak 27kW, kde je problém?
A “ zainvestovat do jedneho menica a regulatora ti robi problem aj ked ten menic s regulatorom by sa ti vratil do 5rokov”

To je nějaký drahý a v nenávratnu, chápeš, že 70.000 je stávající účet za elektřinu krát 20 let? Proto jsem dal příklad, že se nahřívá bojler a současně rychlovarka. To je asi obvyklá situace na chalupě :-) + By šli přes léto bazény, filtrace, klimatizace, Prostě jako rozežraný solární baron, který zvýšil spotřebu jenom proto, aby to spálíl doma, Protože zatím to nepotřeboval.

Když použiju prodové relé na vypnutí bojleru Tak není jisté, jak dlouho ten Multi + II 5kVA vydrží PEAK, v dokumentaci to není uvedeno a Victron to neřekne, Prý záleží na teplotě a spoustě dalších informací.

Proto mě napadlo, že než zareaguje Prioritní relé, tak to spadne do poruchy :-) To bez vyzkoušení nebo dotazu na někoho, kdo chápe, o čem mluvím, se asi nedozvím…

Jestli někoho obtěžuje vysvětlit mě technický detaily a řešit OT, tak vás nikdo nenutí reagovat :-)

Hodnotit skladbu věty, když to píšu na mobilu a ještě třeba upravím? Já se nepotřebuju obhajovat. A od derivátech jsem nic nepsal, nerozumím, ani mě nezajímají, Protože to určitě žere spoustu času. Já jsem psal o pasivní investici, která je náročná stejně jako spořící účet, A z potřebuješ na to času asi tak od 12 min. za rok déle než na spořící účet. HOWGH!
„Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušení sekyry.“ — Abraham Lincoln
betmen
Příspěvky: 305
Registrován: stř led 11, 2023 2:54 pm
Lokalita: nedaleko od Trencina
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2080 + 2400
Kapacita baterie [kWh]: 9,6
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od betmen »

a comu nerozumies pod pojmom Peak Power 9000W?
to nie je trvala dodavka po dobu xy sekund, aby sa ti stihol nahriat bojler a uvarit voda v kanvici, to je jednoducho peak = spicka, tak ako ked sa skrabes na kopec, tam tiez nemas vrchol 30km dlhy.
peak power potrebujes na rozbeh motora atd.

tak si skus dostudovat k tym paradnym investiciam aj nieco z elektro...
stacionárny dom :
2080Wp JV, Siton210, 2x 100L Drazice
2400Wp JV, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
1 x 100Wp + 12V, 100Ah
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
eman
Příspěvky: 1409
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od eman »

Paulob píše: úte srp 06, 2024 7:45 pm
eman píše: úte srp 06, 2024 4:49 pm Tedy, já se počítám mezi veterány v investičních derivátech, ale pořád nechápu o čem tady píšeš. A podle tvé větné skladby, to nevíš ani ty. Připadá mi, že jsi chodil na češtinu k Babišovi. Už tu chybí jenom motýle. :D
Tak tohle mi tady chybělo. Doufal jsem že jsme na odborném fóru a tyhle kraviny jako kontrola pravopisu necháme na FB, novinky a pod. Taky většinou píšu v rychlosti , auto korekce a nic nekontroluju a sekám hrubky jednu za druhou.
Nic ve zlém ale myslím že Grammer nazzi patří na literární fóra ale tady bych to nečekal. 😂.

Edit. A ještě abych řešil větnou skladbu, tak na to úplně seru.
Jako, že na odborném fóru se musí odborník prezentovat jako absolvent pomocné školy a svádět to na telefon? Kdyby jsi aspoň rozuměl obsahu, tak jsem hodnotil jeho písemný projev, kde mele "páté přes deváté", někdy naprosté nesmysly, bez jakékoliv logiky. Proto ten odkaz na Babiše. Gramatika je trochu něco jiného.
3,3kWp + 3,4kWp JJZ, 2x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
cipis
Příspěvky: 4940
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od cipis »

K odbornym tematum, a obecne odborne diskuzi, tak patri i ta gramatika. Takze nejen literarni forum, ale i toto forum to chce. Technik je od toho, aby nejen necemu rozumel, ale aby to byl schopen i poslat dal.
A k tomu holt patri pravidla ceskeho pravopisu. Zejmena interpunkcni znamenka, to je pro nektere celkem vyzva, a pritom takova carka ve vete dokaze divy. Shoda podmetu s prisudkem atd.

Neco se samozrejme zkousne, ale nejakou formu to mit musi. Treba cleneni do odstavcu, ty vzpominane carky ve vetach atd.

Nicmene kdyz je v haji obsah, tak to uz forma nezachrani.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
betmen
Příspěvky: 305
Registrován: stř led 11, 2023 2:54 pm
Lokalita: nedaleko od Trencina
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2080 + 2400
Kapacita baterie [kWh]: 9,6
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od betmen »

gramatika patri do kazdeho pisaneho textu, aby sa dal vobec ciitat a pochopit.
detto v odbornych forach sa ocakava, ze diskutujuci budu studovanim scitany a maju prehlad o skladbe vety a gramatike, aby sa niektore komplikovane frazy dali chapat.

fakt si neviem predstavit, ako by vyzeralo forum mladych chemikov, kde by "vydeli vysiet vytazny atom nad plochou zemou".

btw, vsetka cest dyslektikom, ktory sa napriek svojej chorobe dokazu sustredit a castokrat zlozia kvalitnejsi text ako mnozstvo ludi s pouzitim autokorekcie...
stacionárny dom :
2080Wp JV, Siton210, 2x 100L Drazice
2400Wp JV, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
1 x 100Wp + 12V, 100Ah
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
Paulob
Příspěvky: 234
Registrován: čtv dub 28, 2022 8:52 am
Lokalita: Ostrava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5760
Kapacita baterie [kWh]: 14.4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Ostrava

Re: Návratnost investice do FVE

Příspěvek od Paulob »

Jo a proto ty a Cipis píšete bez diakritiky. Což taky může zásadně měnit význam slov. 🙂
3x380Wp,12x385Wp, 3s5p, jih, Victron 150/100 , Victron Phoenix a MP2 v sérii, oba 5000VA 48V, 4xpylontech us3000c,14.4kWh

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek