JBD BMS, RS485 + Arduino

informace, návody, rady a diskuze ohledně sortimentu mivvy ENERGY
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1435
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: JBD BMS, RS485 + Arduino

Příspěvek od TomHC »

A z mojej skúsenosti ti poviem, že home assistant má úplne blbú implementáciu TCP modbus v pythone. Na nejaké sekundové updaty z meniča zabudni, skôr to je len na ovládanie nejakých relé či spínačov...
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 02/2023 -> 07/2024 = 6.1 MWh
Marek4444
Příspěvky: 21
Registrován: úte led 10, 2023 11:02 pm
Lokalita: Praha

Re: JBD BMS, RS485 + Arduino

Příspěvek od Marek4444 »

TomHC píše: ned led 07, 2024 9:56 pm Skôr by som to riešil cez UART do ESPHome a máš to za 10 minút.

https://github.com/syssi/esphome-jbd-bms

A ak chceš kábel, tak
https://a.aliexpress.com/_mLQKcrA
Super. Vypadá to zajímavě. Mám doma jedno pokusné ESP8266 tak hned zkusím. Jestli dobře chápu, tak by po použití souboru esp8266-example.yaml (+ drobné úpravy - ohledně wifi a mqtt) mělo rovnou jet? Děkuji za typ. Snad to bude spolehlivější než BT. :D
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1435
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: JBD BMS, RS485 + Arduino

Příspěvek od TomHC »

U mňa to veľmi spoľahlivé nebolo, vypadávalo to v náhodných intervaloch (minúty, ale aj hodiny) , bez ohľadu na to, aký bol výkon meniča alebo MPPT, dokonca rovnako aj v bypasse. Krátke káble, krútené, izolované, feritový prstenec... Router asi 3m od esp, priama viditeľnosť. Možno len zlý kus som mal.
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 02/2023 -> 07/2024 = 6.1 MWh
Marek4444
Příspěvky: 21
Registrován: úte led 10, 2023 11:02 pm
Lokalita: Praha

Re: JBD BMS, RS485 + Arduino

Příspěvek od Marek4444 »

TomHC píše: pon led 08, 2024 6:16 am U mňa to veľmi spoľahlivé nebolo, vypadávalo to v náhodných intervaloch (minúty, ale aj hodiny) , bez ohľadu na to, aký bol výkon meniča alebo MPPT, dokonca rovnako aj v bypasse. Krátke káble, krútené, izolované, feritový prstenec... Router asi 3m od esp, priama viditeľnosť. Možno len zlý kus som mal.
Ano, u mě se přesně takto chová BT. Tak doufám, že to jeho vyřazením vyřeším. Jediné, co mě přijde divné je, že komunikace vypadává vždy jen když se baterie delší dobu ( více jak hodinu) nedobíjí ani nevybíjí. V momentě, kdy do ní nebo zní začne téct byť jen pár wattů tak se to vzpamatuje.
pibi
Příspěvky: 789
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: JBD BMS, RS485 + Arduino

Příspěvek od pibi »

Není tam zapnutá nějaká funkce uspávání bez zátěže?
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
cipis
Příspěvky: 4715
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: JBD BMS, RS485 + Arduino

Příspěvek od cipis »

Ano, to tomu odpovida. Je treba prenastavit, max. je 65535, v sekundach. Pak se to uspi. Nicmene po dratu komunikace dale jede, vypadla az za dalsi den, kdy se nevybijela/nenabijela. Tedy po tom nastavenem case odpadne stykac, ale dratova komunikace funguje jeste i nejakou dobu po te.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Uživatelský avatar
EKOVY
Příspěvky: 1
Registrován: úte črc 09, 2024 11:15 am
Lokalita: Praha
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16kWh
Chci/Mám dotaci: NE

Re: JBD BMS, RS485 + Arduino

Příspěvek od EKOVY »

Úspěšně jsem uchodil komunikaci na Arduinu.
Ale nevím, jestli to ještě je pro Vás aktuální.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek