Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Měniče Axpert
cuki
Příspěvky: 170
Registrován: úte říj 25, 2022 11:40 pm

Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od cuki »

Rád bych vytvořil nějakou statistiku spotřeby naprázdno u jednofázových vysokonapěťových měničů. Protože je to jistě nejen pro mě zásadní informace.

Jde mi hlavně o výrobky novější k-ce (27A z FVE). Ale pokud někdo přidá údaje od starších taky to bude zajímavé. Ideálně pokud budou údaje ověřeny od více uživatelů. Případně i rozdíl mezi katalogovým údajem pokud vůbec je a mezi reálným naměřeným stavem.
SMG-II-6.2KW-WIFI
PIP6048MT
PIP5658MT
ANJ-6200W 48V WiFi - asi 72W dle polského YT
EASUN igrid-SMP-5KW

Zatím to vypadá, že spotřeba je u všech přibližně něco přes jedno procento maximálního výkonu. Ty kolem 5kW mají podle mých informací asi 50W.

Jenže to je 1,2 -1,7kWh za den, což v zimě nemusím vůbec dokázat ani vyrobit :-(

Z tohoto pohledu bych se spokojil i nějakým méně výkonným měničem, ale podle informací které se mi dostali od některých výrobců, při přepanelování sice nepustí větší výkon, ale ty prvky na vstupu na to nejsou stavěné.

Proto bych raději silnější měnič s tím, že uvažuji ještě o jednom menším na světla a trvale zapojené spotřebiče. Zásuvky v pokojích, světla, router, ČOV, kde by mi dohromady stačilo bohatě 10A. Bohužel ještě nevím jak vyřešit ledničku kterou nemám bohužel na samostatném jističi, ale kdyby to mělo význam asi bych to řešil. Ale kolik sežere 10A měnič na 48V baterii? Tak malé se na takovou baterii stejně nedělají
Matess
Příspěvky: 1577
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od Matess »

Co se týká spotřeby, tak mám zkušenosti s několika axperty i jejich klony (2400VA, 3000VA, 3000W king) a jejich spotřeba se pohybuje kousek nad 1A z baterie.

Co se táký přepanelování no je to tak. Na solárním vstupu jsou mosfety řízené nějakým pwm signálem a v momentě kdy to přepaneluješ se sice změnou pwm průměrný proud může dát udržet na správné hodnotě, ale jeho špičky budou větší a tam potom riskuješ zničení. Dokonce u axpertů pokud vím se doporučovalo se ani nepřibližovat k maximu a raději jet na 70% výkonu jeho mppt. (tady ale moje zkušenosti nestačí já je zatím jedu všude jako UPS)

Používám ale epever mppt nabíječe a jejich spotřeba je zanedbatelná a u nich je přepanelování popsané v manuálu myslím jako +50% dovoleno... Takže dají se další panely řešit takhle.
rva
Příspěvky: 3708
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od rva »

Přepanelování je řešením na zimní období. U těch vysokonapěťových to obvykle nebývá problém.
Přepanelování měničů deklarovaných na 5 kWp
Přepanelování měničů deklarovaných na 5 kWp
A jak se s tím regulátory vyrovnají? No už brzy ráno dávají vysoký výkon, dobijí baterii a dál se už flákají:
Vliv přepanelování na mppt výkon
Vliv přepanelování na mppt výkon
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
PetrDubi
Příspěvky: 1431
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od PetrDubi »

Easun SMW8 (MAX 8000) má spotřebu v klidu 1,5A, takže u LiFePo4 16s kolem 80W, při použití 15s (třeba Pylontech) 70W. To je samozřejmě když jede střídač, s vypnutým střídačem bez připojení sítě do vstupu je to prakticky nula.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Kostěj
Příspěvky: 608
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od Kostěj »

Axpert King I, 5kW, odpojené oba vstupy i výstup, odebírá 1.18A/60V (70,8W).
cuki
Příspěvky: 170
Registrován: úte říj 25, 2022 11:40 pm

Re: Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od cuki »

PetrDubi píše: ned čer 30, 2024 12:53 pm Easun SMW8 (MAX 8000) má spotřebu v klidu 1,5A, takže u LiFePo4 16s kolem 80W, při použití 15s (třeba Pylontech) 70W. To je samozřejmě když jede střídač, s vypnutým střídačem bez připojení sítě do vstupu je to prakticky nula.
Iddle je prakticky nula u všech, ale nemám zkušenost jakou spotřebu to má když to jede na bypass ze sítě, to se považuje také za Iddle?
Mogul
Příspěvky: 177
Registrován: sob srp 20, 2022 9:20 pm
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V

Re: Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od Mogul »

Osobně jsem vypozoroval, že u MAXe 8kW si to při připojení na grid bez výkonu z panelů, bere polovinu spotřeby z batt a polovinu z gridu. Dohromady přibližně 70-80W.
Matess
Příspěvky: 1577
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od Matess »

cuki píše: ned čer 30, 2024 7:11 pm
PetrDubi píše: ned čer 30, 2024 12:53 pm Easun SMW8 (MAX 8000) má spotřebu v klidu 1,5A, takže u LiFePo4 16s kolem 80W, při použití 15s (třeba Pylontech) 70W. To je samozřejmě když jede střídač, s vypnutým střídačem bez připojení sítě do vstupu je to prakticky nula.
Iddle je prakticky nula u všech, ale nemám zkušenost jakou spotřebu to má když to jede na bypass ze sítě, to se považuje také za Iddle?
u kinga mi to vycházelo na 106% účinnost při měření proudu. Potom jsem zjistil že na vstupu je vyšší napětí jak na výstup (vstup 241V a výstup 230V přesně) a potom to vycházelo na 96% při cca 1kW.

ostatní modely v bypassu prakticky nic neberou.
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1436
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od TomHC »

cuki píše: ned čer 30, 2024 7:11 pm Iddle je prakticky nula u všech, ale nemám zkušenost jakou spotřebu to má když to jede na bypass ze sítě, to se považuje také za Iddle?
MUST má pri bypasse rovnaký odber z batérie, 5500W cca 50W. Je to kvôli tomu, aby vedel v ráde milisekúnd prepnúť z bypassu na inverter bez výpadku.
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 02/2023 -> 07/2024 = 6.1 MWh
Uživatelský avatar
shuty
Příspěvky: 711
Registrován: ned úno 05, 2017 7:21 pm

Re: Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od shuty »

cuki píše: ned čer 30, 2024 11:26 am Rád bych vytvořil nějakou statistiku spotřeby naprázdno u jednofázových vysokonapěťových měničů. Protože je to jistě nejen pro mě zásadní informace.

Jde mi hlavně o výrobky novější k-ce (27A z FVE). Ale pokud někdo přidá údaje od starších taky to bude zajímavé. Ideálně pokud budou údaje ověřeny od více uživatelů. Případně i rozdíl mezi katalogovým údajem pokud vůbec je a mezi reálným naměřeným stavem.
SMG-II-6.2KW-WIFI
PIP6048MT
PIP5658MT
ANJ-6200W 48V WiFi - asi 72W dle polského YT
EASUN igrid-SMP-5KW

Zatím to vypadá, že spotřeba je u všech přibližně něco přes jedno procento maximálního výkonu. Ty kolem 5kW mají podle mých informací asi 50W.

Jenže to je 1,2 -1,7kWh za den, což v zimě nemusím vůbec dokázat ani vyrobit :-(

Z tohoto pohledu bych se spokojil i nějakým méně výkonným měničem, ale podle informací které se mi dostali od některých výrobců, při přepanelování sice nepustí větší výkon, ale ty prvky na vstupu na to nejsou stavěné.

Proto bych raději silnější měnič s tím, že uvažuji ještě o jednom menším na světla a trvale zapojené spotřebiče. Zásuvky v pokojích, světla, router, ČOV, kde by mi dohromady stačilo bohatě 10A. Bohužel ještě nevím jak vyřešit ledničku kterou nemám bohužel na samostatném jističi, ale kdyby to mělo význam asi bych to řešil. Ale kolik sežere 10A měnič na 48V baterii? Tak malé se na takovou baterii stejně nedělají
taketo veci vacsinou riesia ti ktori fve nemaju a len sa na jej vystavbu chystaju a riesia vsemozne detaily a teoretizuju.
tiez som uvazoval o dvoch menicoch co by sa silnejsi na zimu vypinal - nakoniec je to vsetko zbytocnost pokial sa nejedna o objekt bez elektrickej pripojky. ak je k dispozicii DS tak sa v zime ide na DS a ak chces riesit kazdy watt tak menic vypnut a prepinacom sieti dom prepnut na ds. co v zime odoberies z DS, cez leto dozenies...
navyse iddle spotreba je nerealna hodnota pretoze dom ma stale nejaky odber a tak aj samotna spotreba menica bude ina ako pri iddle....
**********
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•
emedium
Příspěvky: 172
Registrován: ned led 15, 2023 5:29 pm
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Re: Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od emedium »

Většina nových hybridních měničů jsou ongridy s limitéry, kterým je třeba uměle odpojovat AC in, aby jely čistě v offgridu. Pokud jsou přifázované a můžou si přisosávat špičky ze sítě, tak berou jen 20 w, třeba Deye. Dělají pak ale přetoky. Kolik berou, když se jim sekne AC in už nepíšou, ale tipl bych že víc, než když jsou přifázované. Má někdo tip na funkční klešťák pro DC, pořídil jsem klešťák, ale umí jen AC a navíc HV. Dalo by se pak změřit, kolik bere měnič při nulové výrobě z baterky a spočítat podle voltů vlastní příkon.
soami
Příspěvky: 623
Registrován: pon lis 08, 2021 9:10 pm
Lokalita: Posázaví
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Posázaví

Re: Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od soami »

Mám klasiku UNI-T UT210E. Z AE cena kolem 50$.
cuki
Příspěvky: 170
Registrován: úte říj 25, 2022 11:40 pm

Re: Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od cuki »


taketo veci vacsinou riesia ti ktori fve nemaju a len sa na jej vystavbu chystaju a riesia vsemozne detaily a teoretizuju.
tiez som uvazoval o dvoch menicoch co by sa silnejsi na zimu vypinal - nakoniec je to vsetko zbytocnost pokial sa nejedna o objekt bez elektrickej pripojky. ak je k dispozicii DS tak sa v zime ide na DS a ak chces riesit kazdy watt tak menic vypnut a prepinacom sieti dom prepnut na ds. co v zime odoberies z DS, cez leto dozenies...
navyse iddle spotreba je nerealna hodnota pretoze dom ma stale nejaky odber a tak aj samotna spotreba menica bude ina ako pri iddle....
Tak zatím čekám na baterky, tak si mohu dovolit teoretizovat, popravdě protože je to pokus a vlastně nějaký budoucí ideální stav neznám vybírám z několika možností.
Vlastně jedna ze zásadních věcí, která mě nejvíc trápí že dům teď jede na 3x16A a já teprve teď uvidím jestli to zvládne i na 1x25A. Je to takový experiment. Protože dům jede plně na elektriku. Třífázi jsem oželel, de facto mi na ní jede pouze míchačka, ale musím kvůli nuláku rozdělit sporák na dvě fáze s tím už jsem se smířil. Ale nechci měnit hlavní jistič abych pak zjistil že mi to stejně nestačí a budu ho měnit zpátky. To je poměrně zdlouhavá a drahá byrokracie.
Nejraději bych uměl přepínat mezi sítí 3x16 a 25A FVE, ale jednoduché řešení mě nenapadá a proto hledám další možnosti.
emedium
Příspěvky: 172
Registrován: ned led 15, 2023 5:29 pm
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Re: Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od emedium »

soami píše: pon črc 01, 2024 2:06 pm Mám klasiku UNI-T UT210E. Z AE cena kolem 50$.
Dík za tip, už poletí :)
rva
Příspěvky: 3708
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od rva »

cuki píše: pon črc 01, 2024 2:27 pm Nejraději bych uměl přepínat mezi sítí 3x16 a 25A FVE, ale jednoduché řešení mě nenapadá a proto hledám další možnosti.
Přepínání dvou zdrojů (a je jedno, jestli je některý z nich 1f nebo 3f) jde manuálně nebo i v automatizované verzi. Těžko říct, jak na přepnutí konkrétní spotřebič zareaguje, jestli poběží dál, nebo se restartuje.
Alternativně se dá manuálně přepnout na distributora jen něco, třeba jedna fáze s tepelnými spotřebiči v kuchyni.
Ale samozřejmě optimum je mít na jedné fázi tolik měničů, aby zvládly každou zátěž. U nás to zvládají tři měniče 5 kW paralelně.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
cuki
Příspěvky: 170
Registrován: úte říj 25, 2022 11:40 pm

Re: Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od cuki »

rva píše: pon črc 01, 2024 2:41 pm
cuki píše: pon črc 01, 2024 2:27 pm Nejraději bych uměl přepínat mezi sítí 3x16 a 25A FVE, ale jednoduché řešení mě nenapadá a proto hledám další možnosti.
Přepínání dvou zdrojů (a je jedno, jestli je některý z nich 1f nebo 3f) jde manuálně nebo i v automatizované verzi. Těžko říct, jak na přepnutí konkrétní spotřebič zareaguje, jestli poběží dál, nebo se restartuje.
Alternativně se dá manuálně přepnout na distributora jen něco, třeba jedna fáze s tepelnými spotřebiči v kuchyni.
Ale samozřejmě optimum je mít na jedné fázi tolik měničů, aby zvládly každou zátěž. U nás to zvládají tři měniče 5 kW paralelně.
tři měniče paralelně na jedné fázi dohromady, nebo každý na jedné fázi zvlášť.

Ono kdybych měl 3 menší měniče bylo by to také řešení. Ale to by mělo asi smysl kdyby kdybych měl měnič a MPPT zvlášť.

Ideálně mám dva (4) stringy tak každý na jedno MPPT a pak každý měnič na jednu fázi. A nemusel bych měnit hlavní jistič u hodin. To už ale vyjde na násobně větší částku. A nedává to žádný ekonomický význam. Mám spotřebu asi 3MWh ročně. Reálně ušetřím tak 2MWh tedy cca 10k ročně a to už je na hranici návratnosti. Z pohledu ekologie také nedává smysl zvyšovat zimní spotřebu na provoz krabiček...

Manuální přepínač chápu, ale asi si to budu muset nakreslit vzhledem k fíčkům, HDO pod. Co kde jak.
Nechce se mi moc hrabat do domácího podružného rozvaděče a by pak nějaký kabel nebyl krátkej.

Takže na vstupu bych dal 2-6-10 fáze z distribuce včetně pracovního vodiče 14 a 4-8-12 proklemovano -16 pracovní vodič měniče 1-5-9-15 do podružného rozvaděče? Respektive hlavního fíčka. To že je 3f by nemělo vadit. Důježitej je součet proudů. Nulák musí zůstat pro obě soustavy podle mě na stejném potenciálu a tedy je zbytečné ho rozpojovat.

Ale v tomto případě nemám vyřešeno automatické připojení měniče na DS pokud není dostatek šťávy, ten pojede furt jen z jedné fáze ze které bude napájen (např sv. 2)
rva
Příspěvky: 3708
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od rva »

1. Tři kombibedny na jedné fázi. Musí paralalní spojení podporovat, nejde si tam dát co mě napadne. Jedna pak funguje jako master a ty ostatní jako slave.
2. U kombibedny, kde je měnič + (mppt) regulátor se tlačítkem vypíná měnič, zatímco regulátor dál funguje a dobíjí baterii.
3. Co proklemovat si vždy ověřím multimetrem, nulák není rozumné rozpojovat.
4. Měnič(e) má na vstup přivedenu jednu fázi - třeba L2. Při přetížení se přepne automaticky na bypass - tedy na tuto fázi, která je u baráku nejčastěji 25 A. Pokud se ta přetíží, nastane tma. Aby k přetížení nedošlo, existuje řada možností jak tomu zabránit (sám jsem jich řadu vyzkoušel a používal). Nejlepší je mít tolik měničů paralelně, že to je vyloučené. Jinak se dá sledovat výkon měničů a při hrozbě přetížení odpojit nějaké žravé spotřebiče (boiler, elektrické topení, rychlovarku, ...)
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Franta2776
Příspěvky: 2704
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od Franta2776 »

Max 7200 bere naprázdno 70W a Easun 5,5kW bere naprázdno 55W.
Mě se líbí kombinace Maxe a Multiplusu.Multiplus jako master nízká spotřeba po většinu roku a jako generátor bude zapínat toho Maxe. Na fázi bude cca 12kW což mi bude stačit a v kombinaci s cerbem,shuntem a nabíječkou od Victronu se bude dát efektivně nabíjet EV cca 7kW 1F.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, baterie štítkových 73kWh(Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel štítkových 1230Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Mppt Easun 6048
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
cuki
Příspěvky: 170
Registrován: úte říj 25, 2022 11:40 pm

Re: Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od cuki »

rva píše: pon črc 01, 2024 4:49 pm 1. Tři kombibedny na jedné fázi. Musí paralalní spojení podporovat, nejde si tam dát co mě napadne. Jedna pak funguje jako master a ty ostatní jako slave.
2. U kombibedny, kde je měnič + (mppt) regulátor se tlačítkem vypíná měnič, zatímco regulátor dál funguje a dobíjí baterii.
3. Co proklemovat si vždy ověřím multimetrem, nulák není rozumné rozpojovat.
4. Měnič(e) má na vstup přivedenu jednu fázi - třeba L2. Při přetížení se přepne automaticky na bypass - tedy na tuto fázi, která je u baráku nejčastěji 25 A. Pokud se ta přetíží, nastane tma. Aby k přetížení nedošlo, existuje řada možností jak tomu zabránit (sám jsem jich řadu vyzkoušel a používal). Nejlepší je mít tolik měničů paralelně, že to je vyloučené. Jinak se dá sledovat výkon měničů a při hrozbě přetížení odpojit nějaké žravé spotřebiče (boiler, elektrické topení, rychlovarku, ...)
1) chápu, to ale asi není můj problém, já doufám že na 1x25A cca měniče 5,7kW bych měl vyjít, pokud ne budu tam házet třeba přednostní relé, které jsem měl v plánu na Bojler a el. podlahovku. Nakonec jsem to nerealizoval, protože jsem přívod 3x 16A nikdy nepřetížil.
2) Pokud bych ale nějak elegantně i s desítkami ms výpadkem uměl elegantně přehodit na 3x16 z DS bylo by to o něčem jiném. Ten přepínač v automatické verzi má předpokládám na páté din pozici ještě stykač, který bych mohl napojit na baterii a při určitém napětí přepojit, jenže to by bylo mnohem zajímavější kdyby to uměl kontrolovat ten měnič. Protože při kontrole jedné hodnoty by to cyklovalo a já potřebuju kontrolovt nějaký interval napětí.
3) No ten N se v některých případech minimálně doporučuje odpojovat. V případě poruchy se tak lépe hledá závada. Ale tady mi přijde že ten měnič bude někde lítat a já ho pak připojím na PEN to může dělat neplechu. Takže by mi stačil vlastně i třípólový přepínač
4) jasně tohle chápu, ale to pak znamená že při přetížení měniče přepneš z 25A na 16A nikoli na 3x 16. U tebe z 15kW na cca polovičku (25A). To přeci nedává smysl. A v zimě kdy je potřeba nejvíc energie (topení) zase přepnu jen a pouze na tu 1f.
Já bych rád našel řešení kdy bych dokázal přepnout na všechny tři fáze. A na to nějak nemohu přijít.
rva
Příspěvky: 3708
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od rva »

Mám to zapojeno takto:
AC zapojení měničů
AC zapojení měničů
Od domovního rozvaděče jde k měničům jedna fáze a nulový vodič, který je v měničích propojen mezi vstupem a výstupem. Vše se odehrává ještě před chráničemi, takže to neplechu nedělá.
Já na distributora nepřepínám, není to potřeba, měničům jsem to zakázal právě proto, že by vypadl hlavní jistič 25A a i nějaké pomocné nouzové obvody, který běží, když by měla fv elektrárna poruchu (což se neděje), nebo když budu dělat údržbu.
Ale kdo má jeden měnič 5 000 W, toho přepnutí na 25 A u distributora může zachránit před výpadkem. Některé tyto měniče mají pomocné kontakty, nevyužívám je, ale slouží právě pro takové mimořádnosti jako spouštění dieselagregátu, tak to třeba někdo může využít i na přepnutí na distributora.
Zásadní změna je když člověk přejde na nějaký automatizační software (třeba Home assistant), protože tam si pak udělá řízení jaké mu vyhovuje a není odkázán na to, co udělal/neudělal výrobce.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek