EPBT & EF ("FV potřebuje víc energie na výrobu než...")

Vyplatí se nebo nevyplatí se? Koupit použité nebo nové? Za jak dlouho se to vrátí? Kolik mi to ušetří? Kolik za to zaplatím? Nebude to příliš drahé? ... a podobné dotazy : )
ChlapeczDediny
Příspěvky: 241
Registrován: sob říj 16, 2021 10:55 am
Lokalita: Juh BBSK
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 1700
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: EPBT & EF ("FV potřebuje víc energie na výrobu než...")

Příspěvek od ChlapeczDediny »

rva píše: pát kvě 31, 2024 7:52 pm
Ve vyspělé společnosti si člověk (třeba) prací vydělá tolik, že základní potřeby si bez problému nakoupí a nemusí se vracet k samozásobitelství. Pokud si člověk ke své profesi ještě bere specializaci pěstitele brambor, jde o krok zpět.
Já si své potraviny nepěstuji proto, aby byly levnější, ale proto, že jsou kvalitnější. Výživnější, zdravější, i když dražší. Jistá míra nezávislosti je bonus, navíc ušetřím za fitko, doktory a výživové doplňky.

Ovšem že i moje elektřina bude kvalitnější, než z distribuce, bylo pro mne překvapení. Už mi nekolíše napětí od 230 do 205 V.

Specializace vede k závislosti, to má být tá cesta vpřed?
3s2p Amerisolar 285 1,7 kWp JJV, Epever 5420AN, 14s100p LiIon 18650 12 kWh + JK BMS 200A, Epever iPower 5 kW
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2268
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: EPBT & EF ("FV potřebuje víc energie na výrobu než...")

Příspěvek od gupa »

Čím lze změřit kvalitnější a zdravější potravinu? Pohledem? Trvanlivostí, chutí, barvou atd? Takto se ale kvalitní potravina nepozná. Zdravější? Tím, že vím čím krmím, hnojím, zalévám? Takto se zdravější potravina také těžko porovná s nezdravou.

Je to zajímavé téma, pokud vím a nedělám si iluze, zajdu na tržnici, nebo potkám stánek, Ovoce zelenina med z Polska nebo Makra nebo z jiného velkoobchodu, do kterého nějaký trh zrovna valí levné ale na pohled pěkné potraviny. Bio? Opět, je to jen tvrzení prodejce, nikdo neví jestli zrovna to biokuře nedovezl z Makra. To samé u Vietnamce, v Jednotě, Tescu. Potravinový trh je vyjímečný ve smyslu rychlosti přepravy, má přednost a vyjímky a nemusí zastavovat, je náročný na uskladnění, konzervaci, protože podléhá rychle zkáze. Krom potravin s velkým osmotickým tlakem nebo vysokým obsahem konzervantů nebo lihu. Je po levné potravině co pěkně vypadá velká poptávka.

Neexistuje prozatím žádné chytré malé příruční udělátka, které pouhým nabrání vzorku sdělí pěstiteli, zákazníkovi nebo spotřebiteli, který chce jistě díky měření vědět, že toto je zdravé. Ta jedině zjistit, je v normě, to mohu jest a myslet si, být přesvědčen, že mi kalibrovaný přístroj kterému věřím ukáže na potravinu které mohu stejně věřit jako tomu měřáku.

Neexistuje takový trh s měřáky potravin, kdo ho zavede, je miliardář a po zavedení, se teprve potom stane trh se žrádlem, trh s potravinou.

Technologie jsou tak daleko, ale taková udělátka kontrol kvality činí státní orgány, kterým tiše důvěřuje obyvatelstvo, když si kupuje třeba bramboru nebo postřik nebo hnojivo čím živí své potraviny, dopuje aditivy zvíře které produkuje hnůj, kterým se hnojí atp. nebo kontrola kompostu který obsahuje přemíru např mikroplastů které pojme do svý buněčné stavby z okolí kde roste, to samé u vyššího stupínku vývoje, zvířat na porážku.

Prostě slepota na ntou. Jsou to jen zelené řečičky a politika dělení trhu s jednotlivými komoditami. Jde o prachy a různorodý předražený trh, když se takové samozásobitelské řeči vedou.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Uživatelský avatar
lemra79
Příspěvky: 456
Registrován: sob bře 09, 2019 5:30 pm
Lokalita: Usteckoorlicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 12360
Kapacita baterie [kWh]: 10?
Bydliště: Usteckoorlicko

Re: EPBT & EF ("FV potřebuje víc energie na výrobu než...")

Příspěvek od lemra79 »

Kazdej at si to dela, jak mu to vyhovuje. Nesnasim, kdyz mi nekdo nuti svuj postoj a postup.
Ja si tech 50 kg brambor vypestuju sam, protoze me to asi bavi, kdybych je sel koupit asi budou levnejsi. V neposledni rade jsem i rad, kdyz to sledujou deti, jak to funguje s tou hloupou bramborou.
Jasne, kdybych v praci zustal dyl, muzu za to koupit vagon brambor. Vse, cim jsem se zatim zivil me postupne prestalo bavit a stala se z toho rutina. Tak ze nakonec rad utecu z prace, abych si nasazel brambory nebo jel do lesa na drevo. Ale jsou to veci, kterejma bych se rozhodne nechtel zivit. Tot muj osobni postoj a je mi uplne jedno, do jake socialni vrstvy me moje konani zarazuje.
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp
PIP 5048 MG, Fangpusun MPPT150/60TR, Epever 4415
li ion 350 Ah@58V, ICC@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.
tomer
Příspěvky: 247
Registrován: čtv pro 17, 2020 3:16 pm
Bydliště: Senica

Re: EPBT & EF ("FV potřebuje víc energie na výrobu než...")

Příspěvek od tomer »

"Jasne, kdybych v praci zustal dyl, muzu za to koupit vagon brambor."
Vtip je v tom, ze touto logikou by sa dalo napisat

... kdybych v praci zustal dyl, muzu.... tamhle
... kdybych v praci zustal dyl, muzu.... tohle
... kdybych v praci zustal dyl, muzu.... i tohle
... kdybych v praci zustal dyl, muzu.... i tamhle

az clovek zisti, ze sa cely zivot honil len za prašulama a jedine co z toho ma je absolutne nic, strata casu.. ktory sa uz spat neda vratit..

Toto podla mna plati aj na svojpomocnu instalaciu panelov :)
tomer
Příspěvky: 247
Registrován: čtv pro 17, 2020 3:16 pm
Bydliště: Senica

Re: EPBT & EF ("FV potřebuje víc energie na výrobu než...")

Příspěvek od tomer »

rva píše: pát kvě 31, 2024 7:52 pm Vyspělá společnost se vyznačuje tím, že člověk stále větší část svých potřeb realizuje pomocí těch druhých. Nepotřebuji pěstovat brambory, protože si je koupím levněji. Pokud společnost směřuje do stavu, kdy se mi začne vyplácet pěstovat vlastní brambory, znamená to, že společnost se vrací tam, kde už byla, kdy byla nižší produktivita práce. Pěstování brambor má zůstat pro ty, kteří to mají jako koníček, protože takto sklizené brambory jsou za normálních poměrů dražší, než ty v obchodě.
Ve vyspělé společnosti si člověk (třeba) prací vydělá tolik, že základní potřeby si bez problému nakoupí a nemusí se vracet k samozásobitelství. Pokud si člověk ke své profesi ještě bere specializaci pěstitele brambor, jde o krok zpět.
Ale toto nedava logiku, nie? :)

Ja idem do prace, aby som zarobil na brambory, ale najskor aby som niekomu zaplatil, tak moju pracu musim zdanit. Predajca aby si kupil moju sluzbu, musi najskor tie peniaze z brambor zdanit. Tu sa strati nesmierne vela energie (penazi), neviem kolko presne, ale viac ako polovica to bude takmer urcite..

Samozrejme, da sa argumentovat, ze velko-predajca brambor to urobi lacnejsie, nez ja doma, ale to len z dovodu, ze ma tazku techniku. Ale ak uvazujeme, on musi nakupit drahu a modernu tazku techniku, musi platit obsluhu, servis, palivo, atd, a znovu dane nejake, pokuty nejake, dodrzat smernice, utovnictvo, a potom musi platit logistiku, sklady, znovu ludi, atd atd.. A toto logicky zaplati zakaznik koncovy, ktory inde zarobi na tieto brambory..

Skoda, ze neviem robit ilustracie na videu, to by bolo pekne, ako by sa ten tok energie (penazi) hybal hore dole a kam by sa stracala / efektivita.. :)

Neviem kde ma kto bod zlomu (break even), aby sa mu oplatili brambory pestovat doma.. Ak ma velmi dobry system, je dost mozne, ze ich dokaze vypestovat lacnejsie, ale o to tu ani nejde, pretoze aj ak by nedokazal, tak rozdiel chuti medzi bramborou priamo zo zeme, napisem to "este tomu bije srdce" je dramaticky, oproti brambory buh-ci akej starej z obchodu..

Takze za mna ta "modernizacia" spolocnosti speje nie tak celkom "uzasnym" smerom, pretoze potom potiahnem to do extremu, tak logicky najeektivnejsie a najvyhodnejsie je byvat v marnici (1 rakva je to co mi staci na prespatie 8 hodin, je to lancejsie ako vlastnit byt dom alebo prenajimat celu nezmyselne velku 60m3 izbu) a potom 16 hodin niekde makat..

"Neoplati sa mi pestovat" brambory, tak preco sa to oplati niekomu? Pri takych nakaldoch? Mozno lebo dotace... ? Kolko by asi tak stali potraviny, ak by neboli dotovane?
rva
Příspěvky: 3743
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: EPBT & EF ("FV potřebuje víc energie na výrobu než...")

Příspěvek od rva »

Na výhody automatizace přišli lidé už dávno. Ford, nebo náš Baťa. Ten obul celou republiku - něco, co nedokázala ani armáda ševců, kteří byli snad v každé vesnici.
Já s motykou na záhonu nevypěstuji brambory cenově konkurenceschopné tomu s traktorem. Někdo ještě pamatuje jak v rodinách ženy pletly svetry, dralo se peří, ve chlívku pašík. To je pryč. Ze záhonků je anglický trávník s bazénem uprostřed. A ten malozemědělec dnes pracuje v továrně u pásu a vydělá si na víc než kdyby zůstal u toho políčka. Navíc má čas na koníčky, dovolenou.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
tomer
Příspěvky: 247
Registrován: čtv pro 17, 2020 3:16 pm
Bydliště: Senica

Re: EPBT & EF ("FV potřebuje víc energie na výrobu než...")

Příspěvek od tomer »

rva píše: sob čer 01, 2024 11:57 amZe záhonků je anglický trávník s bazénem uprostřed.


A toto je kamen urazu.
Domaci bazen nikdy nebude lacnejsi, nez kupalisko alebo plavecky bazen ;)
unicast
Příspěvky: 1360
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: EPBT & EF ("FV potřebuje víc energie na výrobu než...")

Příspěvek od unicast »

Zrovna automatizace pěstování už existuje, třeba FarmBot. Pletací stroj řízený počítačem, co ten svetr za večer uplete sám, to je asi stejné scifi jako 3D tiskárna. Tyhle automatizované nástroje pro zvyšování míry nezávislosti samozřejmě budou do budoucna konkurentem tomu zdaněnému business mainstreamu a to je dobře.

Kolko by asi tak stali potraviny, ak by neboli dotovane?

To právě nikdo neví. On ten mix regulací, daní a dotací už je dneska tak zběsilý, že už nemáme tušení. Za chvíli budou evropské tajné služby špionovat ceny zeleniny na tržišti v Indii nebo Argentině stejně, jako svého času KGB zjišťovala ceny zboží denní potřeby v Macy's.
PetrDubi
Příspěvky: 1435
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: EPBT & EF ("FV potřebuje víc energie na výrobu než...")

Příspěvek od PetrDubi »

Ono to u toho bazénu není tak jednoznačný, moje roční náklady (kdybych neměl FV) by byly cca. 1800 Kč, pokud není něco mimořádného. Pokud nebudu počítat elektřinu, tak je to dokonce jenom cca. 500 Kč ročně.
Když půjdu na naše městské koupaliště, tak zaplatím za vstup pro jednoho 150 Kč. Když jsem doma třeba o víkendu a je teplo, tak se jdu klidně třeba 5x vykoupat, abych se zchladil (a mladej se mnou). Pokud se půjdu vykoupat na městské koupaliště, tak buď musím jet autem (a hledat jestli vůbec někde zaparkuju) nebo půjdu pěšky a strávím hodinu jenom na cestě tam a zase zpátky. Když už tam budu a zaplatím ten vstup, tak nebudu chtít jít zase zpátky a tím pádem nic neudělám doma. A něco k jídlu nebo pití mám doma taky levněji.
Ale kdybych vzal, že za rok půjdu 20x na koupaliště, tak jenom za mě a syna zaplatím za ten rok 6 tisíc. To znamená, že se mi to vyplatí i když započítán občasnou větší investici několik tisíc, tak se mi to finančně vyplatí. O tom, že se mi to vyplatí ohledně úspory času ani nemluvím.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
rva
Příspěvky: 3743
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: EPBT & EF ("FV potřebuje víc energie na výrobu než...")

Příspěvek od rva »

unicast píše: sob čer 01, 2024 1:06 pm Kolko by asi tak stali potraviny, ak by neboli dotovane?
Máme tady skupinu zemí Cairns group - země nedotující zemědělskou produkci. Kromě jiného je členem i Ukrajina (ale je tam i Austrálie nebo Argentina a Vietnam) a jak vidíme, její produkty jsou cenově konkurenceschopné.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
tomer
Příspěvky: 247
Registrován: čtv pro 17, 2020 3:16 pm
Bydliště: Senica

Re: EPBT & EF ("FV potřebuje víc energie na výrobu než...")

Příspěvek od tomer »

PetrDubi píše: sob čer 01, 2024 1:31 pm Ono to u toho bazénu není tak jednoznačný, moje roční náklady (kdybych neměl FV) by byly cca. 1800 Kč, pokud není něco mimořádného. Pokud nebudu počítat elektřinu, tak je to dokonce jenom cca. 500 Kč ročně.
Když půjdu na naše městské koupaliště, tak zaplatím za vstup pro jednoho 150 Kč. Když jsem doma třeba o víkendu a je teplo, tak se jdu klidně třeba 5x vykoupat, abych se zchladil (a mladej se mnou). Pokud se půjdu vykoupat na městské koupaliště, tak buď musím jet autem (a hledat jestli vůbec někde zaparkuju) nebo půjdu pěšky a strávím hodinu jenom na cestě tam a zase zpátky. Když už tam budu a zaplatím ten vstup, tak nebudu chtít jít zase zpátky a tím pádem nic neudělám doma. A něco k jídlu nebo pití mám doma taky levněji.
Ale kdybych vzal, že za rok půjdu 20x na koupaliště, tak jenom za mě a syna zaplatím za ten rok 6 tisíc. To znamená, že se mi to vyplatí i když započítán občasnou větší investici několik tisíc, tak se mi to finančně vyplatí. O tom, že se mi to vyplatí ohledně úspory času ani nemluvím.
Musis zapocitat aj cenu pozemku :)

Najefektivnejsie je byvat v marnici, ale to este nikto nema, taky hotel, ze si prenajmem rakvu 60x60x200cm a tam sa prespim, potom budem na verejnosti cely den.

Dom nema ekonomicky zmysel :)

Ale ludia byvaju v dome, lebo sa im paci a chcu nezavislost, tak isto ako bazen je nezavislost, a tak isto aj brambory, su nezavislost :)

Pri nezavislosti nema zmysel pocitat navratnost :)
tomer
Příspěvky: 247
Registrován: čtv pro 17, 2020 3:16 pm
Bydliště: Senica

Re: EPBT & EF ("FV potřebuje víc energie na výrobu než...")

Příspěvek od tomer »

rva píše: sob čer 01, 2024 1:57 pm
unicast píše: sob čer 01, 2024 1:06 pm Kolko by asi tak stali potraviny, ak by neboli dotovane?
Máme tady skupinu zemí Cairns group - země nedotující zemědělskou produkci. Kromě jiného je členem i Ukrajina (ale je tam i Austrálie nebo Argentina a Vietnam) a jak vidíme, její produkty jsou cenově konkurenceschopné.
Ano, ale treba porovnavat mnoho veci, ako napr, cenu pozemku, to bude na UA/AU vdaka jej rozlohe ina, ako napr v Belgicku. Tak isto aj technika, rocne obdobia, a cena prace. To by sa mohlo vyjadrit skor v nejakom pomere k casu/mzde, alebo kolko ludi uzivi jeden farmar a podobne.
No a potom ruka v ruke, farmar bude pestovat len to, na co sa mu zakaznici vyskladaju. Ale zakaznik sa vysklada len na to, co sa farmarovi oplati pestovat.
PetrDubi
Příspěvky: 1435
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: EPBT & EF ("FV potřebuje víc energie na výrobu než...")

Příspěvek od PetrDubi »

tomer: Cenu pozemku započítávat nemusím, protože je na zahradě v místě, kde byl kdysi jenom trávník, takže se jenom zmenšil nevyužitý prostor a místo, které bylo potřeba sekat. Samozřejmě pokud bych musel ten pozemek kvůli tomu bazénu přikoupit nebo by mi to místo chybělo a tím mě to omezovalo v normálním používání, tak budu tu cenu pozemku počítat. Akorát by to pořád byla jednorázová investice a ne stálý provozní výdaj.

A jinak chápu, že se nevyplatí dům ani nic jiného (když to porovnám s rakví), ale to se potom nevyplatí ani žít a nejekonomičtější by bylo rovnou spáchat sebevraždu :lol:

Jinak co se týká domu, tak třeba mě se vyplatí (oproti bytu), protože po několika letech (cca. 4-5 let) byly naše náklady na bydlení (úvěry na pořízení pozemku a stavbu + veškeré provozní výdaje) nižší než by byly provozní výdaje a náklady na pořízení družstevního bytu nebo pronájem bytu. A k tomu je jako plus vlastní zahrada a sousedé až na dalších pozemcích a ne za zdí.

Ale všechno je to otázka priorit a i soukromí, klid v noci možnost udělat si doma co chci a další věci mají nějakou hodnotu a také zvyšují kvalitu mého života a i kdyby stál ten dům provozně víc, tak by mi to za to stálo ;) Já jsem prožil část života v bytě v ve vile, část ve vlastním rodinném domě, část v bytě v nájemním domu a část v paneláku, takže můžu srovnávat. A mě osobně prostě vychází nejlíp ten dům. Někomu jinému zase může nejlíp vycházet něco jineho.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
pibi
Příspěvky: 821
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: EPBT & EF ("FV potřebuje víc energie na výrobu než...")

Příspěvek od pibi »

tomer píše: sob čer 01, 2024 2:49 pm Najefektivnejsie je byvat v marnici, ale to este nikto nema, taky hotel.
Hostel Praha Ládví, zobraz si to na mapě. :D
Ale spalo se tam dobře. :yes:
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
tomer
Příspěvky: 247
Registrován: čtv pro 17, 2020 3:16 pm
Bydliště: Senica

Re: EPBT & EF ("FV potřebuje víc energie na výrobu než...")

Příspěvek od tomer »

PetrDubi
presne chapem ako to myslis, mam rovnaky nazor, ten prispevok som skor ironizoval, tak ako sa snazia "ekonomovia" masirovat ludi..
aj ja som spokojny v dome, je vacsi a lancejsi ako panelak. A mam teplu vodu aj v noci, to som v panelaku nemal. Okrem ineho..
Aj ja by som uvital bazen, bohuzial mam extremne maly pozemok, takze ho nemam kam dat, na ukor zahrady nechcem, to je aj tak len cca 10x6m..
Teoreticky by som ale mohol vykopat taky bazen 10x1 meter.. alebo tak 8x1,5m, by mohlo stacit na rozne plavecke manevre :D
unicast
Příspěvky: 1360
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: EPBT & EF ("FV potřebuje víc energie na výrobu než...")

Příspěvek od unicast »

No a kdyby ses víc snažil, mohl's mít pozemek, kam by se ti ten bazén vešel :)
tomer
Příspěvky: 247
Registrován: čtv pro 17, 2020 3:16 pm
Bydliště: Senica

Re: EPBT & EF ("FV potřebuje víc energie na výrobu než...")

Příspěvek od tomer »

Nie, taky nie je v obci kde som chcel byvat.. :)
tomer
Příspěvky: 247
Registrován: čtv pro 17, 2020 3:16 pm
Bydliště: Senica

Re: EPBT & EF ("FV potřebuje víc energie na výrobu než...")

Příspěvek od tomer »

Ale mozem to urobit inak, z montaze FV na strechu mi zostal postroj, to si hodim na seba, a priviazem sa na pruzne lano, bude mi stacit bazen o priemere 1,5metra :) Bude to moj svojpomocny protiprud bez zloziteho protiprudu..

Zo srandy som to isiel googlit a ono to existuje, hold dnes uz nic nevymyslim...

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek