Zimní výroba
Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
-
- Lokalita: Čestice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16700
- Kapacita baterie [kWh]: 77
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Zimní výroba
Nevím,jakou máte zkušenost s uplynulou zimou,ale já vezkrze pozitivní co se týká výroby el.energie.
Myslel jsem,že budu muset ještě dotovat baterky z gridu,ale to ani náhodou.Celou zimu jsme jeli z FV s výjimkou období cca 3 dnů z gridu,což se stalo za zimu asi 3x.Mimo to se stalo párkrát(max 10x),že to večer přepnulo na grid a dopoledne zase z5.
Máme to tu hodně energeticky náročné.(firma)
Kotel na tuhá paliva nám výrazně vylepšuje zimní bilanci,nicméně ten už tu fungoval předtím.
Kdybychom měli normální domácnost s normální spotřebou el.energie,tak při výrobě teplé vody pomocí kotle na dřevo(vypnutý boiler) bychom byli celou zimu soběstační.
Samozřejmě v našem případě pomohla větší baterka a uklízení sněhu z FV panelů...
A jak to máte Vy?
Myslel jsem,že budu muset ještě dotovat baterky z gridu,ale to ani náhodou.Celou zimu jsme jeli z FV s výjimkou období cca 3 dnů z gridu,což se stalo za zimu asi 3x.Mimo to se stalo párkrát(max 10x),že to večer přepnulo na grid a dopoledne zase z5.
Máme to tu hodně energeticky náročné.(firma)
Kotel na tuhá paliva nám výrazně vylepšuje zimní bilanci,nicméně ten už tu fungoval předtím.
Kdybychom měli normální domácnost s normální spotřebou el.energie,tak při výrobě teplé vody pomocí kotle na dřevo(vypnutý boiler) bychom byli celou zimu soběstační.
Samozřejmě v našem případě pomohla větší baterka a uklízení sněhu z FV panelů...
A jak to máte Vy?
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
-
- Lokalita: Šternberk
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Re: Zimní výroba
Spotřebu elektrické energie v prosinci jsem schopen z FVE pokrýt z 10 %, leden z 30 %, listopad z 35 %, únor z 45 % a ostatní měsíce více než z 95 %. Zbytek se pokrývá z distribuční sítě. Topení a ohřev TUV je na elektřinu. Částečně je to dáno tím, že sídlím v údolí a v zimě mám výrazně kratší sluneční svit díky stínům z okolních kopců a ani elevace panelů není optimalizovaná pro zimní provoz. Poslední rok jsem navýšil výkon panelů o 20 % a trochu jsem si tím pomohl v listopadu (o 5 %), lednu ( o 10 %) a únoru ( o 10 %) ale v prosinci zůstalo pokrytí na úrovni 10 % (a to byla tentokrát mírná zima). Větší baterka už by mi výrazně nepomohla, jelikož by ji nebylo čím nabíjet. Slunečné hodiny v prosinci se u nás dají spočítat na prstech a tak nemá valný smysl ani další navýšení výkonu FV pole.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
-
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Treba napísať čísla, "hodně" nie je jednotka zo sústavy SI Kúrenie je plyn alebo spomínaný kotol na tuhé palivo?
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
-
- Lokalita: Čestice
- Výkon panelů [Wp]: 16700
- Kapacita baterie [kWh]: 77
Kúrenie je na dřevo.S tím souvisí i teplá voda.Teplou vodu máme přes zimu také "zadarmo"díky kotli na dřevo.Hodně energeticky náročné znamená to,že máme doma provozovnu prádelny.Tu prádelnu (žrouty) pohání právě FV elektrárna stejně jako barák,dílnu se svářečkou a se zvedákem,atd...Vyčíslené to přesně nemám,ale dělá to ročně okolo 8MWh bez teplé vody.Protože mám všude měření,tak jsem zjistil,že od loňského února jsem spotřeboval z gridu jen 726kWh.
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
-
- Lokalita: Opavsko
- Výkon panelů [Wp]: 9375
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Já mám přesná čísla:
Za listopad vyrobeno FVE :235 kW Nakoupeno: 45 kW
Za prosinec vyrobeno FVE: 144 kW Nakoupeno:193 kW
Za leden vyrobeno FVE : 232 kW Nakoupeno:115 kW
Za únor vyrobeno FVE : 308 kW Nakoupeno: 56 kW
Do 16.11. 23 jsme byli soběstační a od 14.2. 24 už také jen ostrov.
Bydlím také pod kopcem a v husté zástavbě kdy soused má dům na hranici mého pozemku a mám tedy hodně stínu.
Za listopad vyrobeno FVE :235 kW Nakoupeno: 45 kW
Za prosinec vyrobeno FVE: 144 kW Nakoupeno:193 kW
Za leden vyrobeno FVE : 232 kW Nakoupeno:115 kW
Za únor vyrobeno FVE : 308 kW Nakoupeno: 56 kW
Do 16.11. 23 jsme byli soběstační a od 14.2. 24 už také jen ostrov.
Bydlím také pod kopcem a v husté zástavbě kdy soused má dům na hranici mého pozemku a mám tedy hodně stínu.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Growatt - výroba z bateriíí pro vlastní spotřebu je na sloupku měřená jako spotřeba i výroba
od psochor » » v Hybridní elektrárny
Growatt - výroba z bateriíí pro vlastní spotřebu je na sloupku měřená jako spotřeba i výroba
- 1 Odpovědi
- 1126 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od dzuro
-
-
- 14 Odpovědi
- 1476 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od sindyk
-
- 3 Odpovědi