DIY Rekuperace - Zkušenosti
Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
-
- Lokalita: okolí Brna
DIY Rekuperace - Zkušenosti
Ahojte,
Uvažuji o dodělání rekuperace do domu, hlavně skrz čistý vzduch a eventuelně ušetření trochy energie v zimě.
Našel jsem si tepelné výměníky a chtěl bych jít vlastní cestou výroby jednotky - výměník, ventilátory, řízení apod.
Je tu někdo, kdo něco takového dělal a podělil by se zde o zkušenosti? Fórum je o energetice a ohledně tohoto tématu tu moc není
AC/EC Ventilátory, řízení otáček, spotřeba, efektivita rekuperace tepla, jaký výměník jste použili, délky potrubí, kondenzát, odmražování-předehřev, výustky, kudy vedete potrubí, jak řídíte sílu větrání, jaká je reálná zkušenost oproti tabulkám (25m3/osoba) apod., rád bych rozjel diskuzi na toto téma
Uvažuji o dodělání rekuperace do domu, hlavně skrz čistý vzduch a eventuelně ušetření trochy energie v zimě.
Našel jsem si tepelné výměníky a chtěl bych jít vlastní cestou výroby jednotky - výměník, ventilátory, řízení apod.
Je tu někdo, kdo něco takového dělal a podělil by se zde o zkušenosti? Fórum je o energetice a ohledně tohoto tématu tu moc není
AC/EC Ventilátory, řízení otáček, spotřeba, efektivita rekuperace tepla, jaký výměník jste použili, délky potrubí, kondenzát, odmražování-předehřev, výustky, kudy vedete potrubí, jak řídíte sílu větrání, jaká je reálná zkušenost oproti tabulkám (25m3/osoba) apod., rád bych rozjel diskuzi na toto téma
Tabulka LiFePO4 nkon.nl
// Aktualizovano 18.4.2024
MUST 5kW/48v PV1800 VHM
6,4kWh LiFePO4
3,4kWp 3s3p
// Aktualizovano 18.4.2024
MUST 5kW/48v PV1800 VHM
6,4kWh LiFePO4
3,4kWp 3s3p
-
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: DIY Rekuperace - Zkušenosti
Rekuperácia je najbližší upgrade domu čo by som rád urobil... Tak budem čakať na príspevky.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 10/2024 = 8.3 MWh AC
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Kamarad to resil pres ve starsim baraku nejmene bolestivou cestou pres takove ty jednotky pres zed. Dve jednotky do mistnosti. Uvnitr je nejaka keramika, co nahtahne teplo. Po asi 30s to meni smer. On je s tim spokojeny. Ja s tim zkusenost nemam. Za rozumne penize se to da sehnat i v cine
-
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Zatím to mám rozdělané. Výměník od Rekucofa, EC motory taky od nich, distribuční boxy, plastové trubky, řídit to budou z počátku pravděpodobně jenom dvě až tři časová relé. Do podzimu času dost, prioritu to pro mě nemá.
-
Tiez mam takyto projekt odlozeny na neskor a aj pripravu v dome mam urobenu ako prestupy cez betonovy stop a dotiahnutu elektrinu kam treba.
Mam aj nejake linky v zalozkach:
https://mech.fsv.cvut.cz/~smilauer/inde ... rekuperace
https://www.rekupex.cz/recuboxy-oplaste ... steni.html
Mam aj nejake linky v zalozkach:
https://mech.fsv.cvut.cz/~smilauer/inde ... rekuperace
https://www.rekupex.cz/recuboxy-oplaste ... steni.html
FVE pre dom na Záhorí pod Karpatami. JZ 3330 Wp + JV 3330 Wp Viessmann Vitovolt 300 M370 AG (9Sx2P), Axpert King II 5kW, 16 x 280Ah LiFePo4 bateria s JK BMS. Vzdialeny dohlad cez Solar Asistent na Orange Pi LTS. Vytazovanie do bojlera 250l + klimatizacia.
-
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7640
- Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž
Já mám výměník od Rekupex plastový
Zprovozněný až před pár týdny, kupovaný někdy 2018
Na nasávání dvoustupňová filtrace MFRR 100 a MFR 100 M5 pro odsávání jenom ten MFRR 100
Radiální ventilátory
Rozvod flexi hadicema na půdě. Je v plánu přidělávat patro, tak je to tak trochu dočaný
Monitoring a řízení Home Assistant a ESP se dvěma SSR na regulaci výkonu a pár čidel DHT22
Tu regulaci výkonu budu ještě předělávat, teď je tam docela pomalé PWM a je trochu slyšet v noci třeba
Zprovozněný až před pár týdny, kupovaný někdy 2018
Na nasávání dvoustupňová filtrace MFRR 100 a MFR 100 M5 pro odsávání jenom ten MFRR 100
Radiální ventilátory
Rozvod flexi hadicema na půdě. Je v plánu přidělávat patro, tak je to tak trochu dočaný
Monitoring a řízení Home Assistant a ESP se dvěma SSR na regulaci výkonu a pár čidel DHT22
Tu regulaci výkonu budu ještě předělávat, teď je tam docela pomalé PWM a je trochu slyšet v noci třeba
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
-
- Lokalita: Praha
My dělali reku už při stavbě domu. Dodělávku si nějak nedovedu představit, když se musí tahat adekvátní průměry trubek, dávat tlumiče a klapky. a hlavně to izolovat.
Jinak extrémní filtraci bych tedy nedoporučoval. Zejména u dětí to pak vede k rozvoji alergií, protože vyrůstají ve "sterilním" prostředí. Máme jednotku Nilan Eko atam jsou filtry pouze z filtračního rouna, aby se dovnitř nedostal hmyz a velký prach.
Jinak extrémní filtraci bych tedy nedoporučoval. Zejména u dětí to pak vede k rozvoji alergií, protože vyrůstají ve "sterilním" prostředí. Máme jednotku Nilan Eko atam jsou filtry pouze z filtračního rouna, aby se dovnitř nedostal hmyz a velký prach.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Dodělávka rekuperace - ANO/NE? jaká?
od 10055 » » v Boilery, ohřev TUV, vytápění, klimatizace
Dodělávka rekuperace - ANO/NE? jaká?
- 96 Odpovědi
- 9074 Zobrazení