Victron a HDO problem.

Měniče Victron
ElektroEzs
Příspěvky: 1170
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od ElektroEzs »

Vadny neni mel jsem to proklemovane primo na svorkach:-) passthru sviti spravne protoze mam nizke soc ale nabijecka by se takhle zapinat nemela
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
Diablo1st
Příspěvky: 1662
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Diablo1st »

Ukaž ešte ako máš nastavenie na karte Charger v konfiguráku, nebude tam problém?
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
ElektroEzs
Příspěvky: 1170
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od ElektroEzs »

Az bude cas tak si s tim zacnu hrat musim prijit na to co to zpusobuje, stejne musim cast rozvadece predratovat protoze budu davat na vrsek dve klimosky tak musim draty co jdou vrchem navrtat bokem:-) Jen me prave napadlo jestli na to nema treba taky vliv HDO ale jak se tu psalo nedelalo by to tak casto. Je mi to zahadou
Přílohy
Charger.jpg
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
ElektroEzs
Příspěvky: 1170
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od ElektroEzs »

To je mi jasne ze to ovlada jen rele cerba ale kdyz se rele propoji s AUX Muliplusu melo by to fungovat a ovladat multiplus stejne jako asistent? Vidim tam tu vyhodu ze si na LCD od Cerba muzu menit SOC aniz bych musel prehravat Multiplus. Diky
PavelR píše: úte lis 14, 2023 9:13 pm
ElektroEzs píše: úte lis 14, 2023 9:04 pm Ted me napadlo ze mam volne rele na MPPT tak bych ho mohl pouzit na vytezovani misto rele na cerbo a na cerbu pouzit start/stop generator na prepinani multiplusu a pak bych mohl menit soc primo na cerbu
startstop na cerbu jen cvaká relátkem1 na cerbu. neovládá multi.

jak používat starší asistenty je popsáno v dokumento co lze najít u FW na victron proffesional. Musí se tyn ovější odstranit z aktuální složky v pc kde to přehráváš. Je tam i changelog. To si projdi.

multi má nějaký aux vstupy. Nejde tam z asistentů naskládat víc sad parametrů podle aktivního vstupu?
Ale toto je pořád takový škrábání se levou rukaou za pravým uchem.
Do multi základní nastavení a přes modbus TCP to řídit nějakým PLC nebo noderedem. PLC má výhodu že už má víc vstupů/výstupů. Já to mám zatím na scadě na minipc ale půjde to do foxtrotu. To je plán na zimu.
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
Diablo1st
Příspěvky: 1662
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Diablo1st »

ElektroEzs píše: stř lis 15, 2023 8:21 pm Az bude cas tak si s tim zacnu hrat musim prijit na to co to zpusobuje, stejne musim cast rozvadece predratovat protoze budu davat na vrsek dve klimosky tak musim draty co jdou vrchem navrtat bokem:-) Jen me prave napadlo jestli na to nema treba taky vliv HDO ale jak se tu psalo nedelalo by to tak casto. Je mi to zahadou
Mňa jediné, čo tuná napadlo je dať Charge current na 0A. Skúšal si mať v konfiguráku len tento asistent bez Ignore AC?
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
ElektroEzs
Příspěvky: 1170
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od ElektroEzs »

Nezkousel zatim, az bude trosku casu vrhnu se na to a dam vedet:-)

quote=Diablo1st post_id=219573 time=1700081383 user_id=5943]
ElektroEzs píše: stř lis 15, 2023 8:21 pm Az bude cas tak si s tim zacnu hrat musim prijit na to co to zpusobuje, stejne musim cast rozvadece predratovat protoze budu davat na vrsek dve klimosky tak musim draty co jdou vrchem navrtat bokem:-) Jen me prave napadlo jestli na to nema treba taky vliv HDO ale jak se tu psalo nedelalo by to tak casto. Je mi to zahadou
Mňa jediné, čo tuná napadlo je dať Charge current na 0A. Skúšal si mať v konfiguráku len tento asistent bez Ignore AC?
[/quote]
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
dano
Příspěvky: 394
Registrován: pát zář 01, 2017 8:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od dano »

Aktualizacia k tomu HDO, kedze sa technologie vyvijaju, tak aj HDO. V ramci casti zapadnej a strednej EU prechadza HDO na dlhe vlny system EFR Teleswitch a signal siria dva vysielace z Nemecka Mainflingen a Burg a jeden z Madarska Lakihegy, frekvencie 129.1 kHz, 139.0 kHz, 135.6 kHz. Prostrednictvom tychto vysielacov je okrem telegramov HDO sireny aj casovy signal (kazdych 10 sekund). Nove inteligentne elektormery maju samozrejme uz integrovane prijimace HDO na dlhe vlny. Samozrejme signal HDO nesluzi iba na ovladanie VT/NT.

Ja som odstranil rusenie filtrom na 217Hz pred multiplusom, ale pred par mesiacmi aj v Bratislave a okoli prestali signal HDO po sieti vysielat v resp. sa objavuju iba slabe signaly okolo 0.7V ktore na multiplus nemaju ziaden vplyv, takze filter uz nieje treba.
PavelR
Příspěvky: 3133
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

dano píše: pát lis 17, 2023 8:27 am Aktualizacia k tomu HDO, kedze sa technologie vyvijaju, tak aj HDO. V ramci casti zapadnej a strednej EU prechadza HDO na dlhe vlny system EFR Teleswitch a signal siria dva vysielace z Nemecka Mainflingen a Burg a jeden z Madarska Lakihegy, frekvencie 129.1 kHz, 139.0 kHz, 135.6 kHz. Prostrednictvom tychto vysielacov je okrem telegramov HDO sireny aj casovy signal (kazdych 10 sekund). Nove inteligentne elektormery maju samozrejme uz integrovane prijimace HDO na dlhe vlny. Samozrejme signal HDO nesluzi iba na ovladanie VT/NT.

Ja som odstranil rusenie filtrom na 217Hz pred multiplusom, ale pred par mesiacmi aj v Bratislave a okoli prestali signal HDO po sieti vysielat v resp. sa objavuju iba slabe signaly okolo 0.7V ktore na multiplus nemaju ziaden vplyv, takze filter uz nieje treba.
podělil by ses o info o filtru? jak to vypadá? komponenty a tak?
dano
Příspěvky: 394
Registrován: pát zář 01, 2017 8:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od dano »

Filter som riesil na druhej strane tohto vlakna. Nenasiel som ziadne info, tak to bol pokus omyl. Nakoniec som na 217 Hz pouzil tlmivku 5mH a k nej zapojeny kondenzator 108uF, tento filter som zaradil na privod (fazu) pred multiplus. Tlmivku som kupil na bazosi, nejaku polsku 5mH / 60A vinuta medenou pasovinou a kondenzator som zlozil z viacerych kusov, tak aby sedela vypocitana kapacita. Kondenzatory som pouzil typ MKT a kedze sa jedna o rezonancny filter, ktory musi byt naladeny na presnu frekvenciu, tak treba dodrzat kapacitu aspon na +-1uF. Principialne je to zapojene tak, ako na obrazku (bez odporu na vystupe filtra), akurat som vo finale pouzil ine hodnoty ako su na obrazku. 5mH / 108uF je vypocitana hodnota na 217 Hz pri inej f HDO treba samozrejme pouzit ine hodnoty. Rusenie signalom HDO sa prejavovalo tak, ze multiplus isiel do Passthru a akusticky z toroidu menica bolo pocut prave to tonove napatie 217 Hz. Povely HDO sa vo vacsine vysielaju v rovnakych casoch, takze nebolo problem to odsledovat.

viewtopic.php?t=5523&start=20#p121201
vk_1
Příspěvky: 310
Registrován: ned čer 28, 2015 7:31 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od vk_1 »

Miloslav SLádek píše: sob pro 17, 2022 11:57 pm Mám už delší dobu podezření, že pánům z Victrónu z posledních verzí firmwaru nějakým nedopatřením vypadlo řešení problému s HDO, který jsme si kdysi tolik vymodlili. Jestli je to limitovalo v jinych situacích nebo na to zapoměli netuším, ale posledni dobou si všímám že to střidače zase rozhazuje.
Podle datumu hádám, že to opět rozbili ve verzi ESS 0184?
Takže kdo by chtěl jít na předchozí verzi 017E, musí udělat downgrade firmware Multiplusu na verzi 4XX. Prostě nesmí mít verzi 500 a vyšší.

Je to tak?
Screenshot 2024-04-08 at 11.30.36.png
PavelR
Příspěvky: 3133
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

nevypadlo. nikdy to pořádně nevyřešili. Řešíme to se supportem a pomalu ale pomalu se to někam sune.

Jediný Asistent co to doopravdy nedělá je 015C to je snad první nebo druhý. Od té doby všechny ani na 0174E to nevyřešili.
Podařilo semi dokonce 015C nanutit tuším i do 5tkovýho FW aji jsem to zkoušel se starýma FW. FW nehraje roli, je to v ESS.
Bohužel 015C má špatnou asymetrii a v další verzi to už rozbili.

Věřím že teď jsme už na dobré cestě to konečně vyřešit.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek