Victron a HDO problem.

Měniče Victron
dano
Příspěvky: 394
Registrován: pát zář 01, 2017 8:54 am

Victron a HDO problem.

Příspěvek od dano »

Cital som o probleme z Victronom, ktory ma jars10 a nieco malo som nasiel aj v starsich prispevkoch, ale nic konkretne ani nijake riesenie. Mam EasySolar 1600VA a mam tiez tento problem, pravidelne pisem na support Victronu a zatial to nevyriesili. Posledne mi Daniël Boekel (level3 support) napisal, ze maju uz nejaky simulator siete a vraj pracuju na odstraneni zavady, uz sa nejaku dobu neozval, tak mu zas napisem, len by ma zaujimalo kolko ludi ma tento problem, ake produkty od Victronu maju a aka je frekvencia HDO, ktora sposobuje tento problem.
goodbie
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od goodbie »

dano píše:Cital som o probleme z Victronom, ktory ma jars10 a nieco malo som nasiel aj v starsich prispevkoch, ale nic konkretne ani nijake riesenie. Mam EasySolar 1600VA a mam tiez tento problem, pravidelne pisem na support Victronu a zatial to nevyriesili. Posledne mi Daniël Boekel (level3 support) napisal, ze maju uz nejaky simulator siete a vraj pracuju na odstraneni zavady, uz sa nejaku dobu neozval, tak mu zas napisem, len by ma zaujimalo kolko ludi ma tento problem, ake produkty od Victronu maju a aka je frekvencia HDO, ktora sposobuje tento problem.
Frekvence HDO je 216a2/3Hz co tahle frekvence může rušit??
dano
Příspěvky: 394
Registrován: pát zář 01, 2017 8:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od dano »

Najcastejsie je to 216.66 Hz, ale v ramci CR a SR sa pouzivaju v roznych lokalitach aj ine f 183.33Hz, 191Hz, 283.33Hz, 760Hz, 1060Hz a preto by ma zaujimalo ci to rusi iba 216.66Hz. Frekvencie na HDO su umyselne navrhnute tak aby to nevychadzalo na harmonicke 50Hz, ale Victron s tym ma problem, teda minimalne niektore ich produkty a to este v zavislosti, ktore nastavenie (rezim prevadzky, asistent) je pouzite, najviac sa to prejavuje pri ESS, ale aj v HUB1, alebo HUB4 sa to da spoznat. Dost dlho mi trvalo, kym som presvedcil support Victronu, ze je to naozaj problem.
Mapa signalu HDO
Mapa signalu HDO
Dagus
Příspěvky: 1918
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Dagus »

A co použít síťový filtr? To by nepomohlo? Nevím jak moc je strmý, ale třeba to victronu pomůže.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
jars10
Příspěvky: 92
Registrován: úte čer 07, 2016 8:26 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od jars10 »

Síťový filtr neumím spočítat. Byl jsem ale při diskusi s dodavatelem ubezpečen, že už je to napadlo, ale že by při požadovaných parametrech vyšel nereálně.
Co se týká HUB4, tak ten mi nezlobí. Ale zase nenabíjí dle rozvrhu, takže se teď nedá používat.
PavelR
Příspěvky: 3060
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

O tomto problému s hdo jsem již zde psal. Síťový filtr na tuto frekvenci s dostatečnou strmostí a schopností přenést požadovaný výkon vychází nereálně velikostně, hmotnostně, finančně.

Už jsme díky tomuto nešvaru předělávali jednu instalaci z victronu na studer. (Studer není jiná liga to je úplně jiný sport ...)
Moje zkušenost je že s ess tento problém je. Na hub4 ne, akorat nám střídače pod hub4 hlásili přehřátí i když se žádné přehřátí nekonalo. Takže sw problém.

Bohužel podpora victronu je naprosto tristní. Prostě na toto serou i když je to očividně sw problém když střídač v ess reaguje a v hub4 nereaguje na cca 4,5 harmonickou.
Takže kecy o simulátorech sítě beru s rezervou. Co jako chtějí simulovat když hub4 toto nedělá? Tam bude zakopaný pes


Bohužel. Problémy a podporu tohoto typu bych očekával od čínských výrobců a ne od top značek. A proto i když používám victron mppt a venus os tak nechci jejich strizdac do hybridu pac v tom mají jalové softvér.
dano
Příspěvky: 394
Registrován: pát zář 01, 2017 8:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od dano »

Len je zaujimave, ze to nerobia vsetky ich invertory, na jednej instalacii je MultiPlus 24/3000 v ESS a ziaden problem, ale neviem preco, signal HDO 216.66Hz tam je, este vyskusam zmerat aku hodnotu ma to tonove napatie HDO v mieste instalacie. Na EasySolare je signal HDO je velmi dobre pocut na brume trafaku.
PavelR
Příspěvky: 3060
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

Na victronu to je pekne slyset taky.
Proste to vypne invertovani nebo nabijeni dle situace a hede primo ze site.
Jsi si jistý ze to nedela?
dano
Příspěvky: 394
Registrován: pát zář 01, 2017 8:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od dano »

Ano som si isty, lebo to viem porovnat s tym co mi robi EasySolar, ten to totalne rozhodi tak, ze aj vykon zo solaru je 0W, na tom MultiPlus-e to chodi v mode ESS korektne, pre istotu overim este vysku napatia povelu HDO.
PavelR
Příspěvky: 3060
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

tzn na 24V multiplusu to nedela na 48V mutliplusu jo. Takze to je proste sw bug na kterej Victron z vysoka kali. Dalsi duvod si nekupovat jejich stridac. Smutne.
Dagus
Příspěvky: 1918
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Dagus »

Ahoj chlapi, nemohli by jste napsat na jaké frekvenci hdo jsou vaše instalace kde to dělá? Já jsem Liberec, tak je to tu přeci jen jiné než jinde.
Naposledy upravil(a) Dagus dne sob led 25, 2020 6:42 pm, celkem upraveno 1 x.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
FRSO
Příspěvky: 2230
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od FRSO »

Dagus píše:Ahoj chlapi, nemohli by jste napsat na jaké frekvenci hdo jsou vaše instalace kde to dělá? Já jsem Liberec, tak je to tu přeci jen jiné než jinde.
Pro vysílání signálu HDO se v ČR používají frekvence 183.33 Hz, 216.66 Hz, 283.33 Hz, 760 Hz a 1060 Hz, dělá to tuším nejvíc ta druhá. HDO je základní nosná frekvence, jednotlivé kódy jsou na ni namodulovány.
Naposledy upravil(a) FRSO dne sob led 25, 2020 7:14 pm, celkem upraveno 1 x.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 7.2.2024 7800kWh
dano
Příspěvky: 394
Registrován: pát zář 01, 2017 8:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od dano »

U mna je to 213.66 Hz.
Dagus
Příspěvky: 1918
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Dagus »

Bylo by zajímavé zjistit, jestli to nedělá jen na té 216tce. Respektive jak se to má chovat? Co přesně ten měnič má dělat? Mám 24V verzi, tak nevím jestli mi to bude taky dělat, ale zajímá mě co by to kdyžtak mělo dělat.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
PavelR
Příspěvky: 3060
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

Menic pri vysilani hdo ma delat jediny. Menit. Nic vic

Na jinych frekvencich bohuzel nemuzu rict. Treba se nekdo z mistnich kteri maji multiplusy a quatra zjisti jakou frekvenci se vysila a reknou
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2565
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od tomas »

jars10 píše:Síťový filtr neumím spočítat. Byl jsem ale při diskusi s dodavatelem ubezpečen, že už je to napadlo, ale že by při požadovaných parametrech vyšel nereálně.
Co se týká HUB4, tak ten mi nezlobí. Ale zase nenabíjí dle rozvrhu, takže se teď nedá používat.
Ten filtr by se musel naroubovat přímo do měniče do místa kde se snímá síťové napětí nebo napájí elektronika. Filtrovat celý výkon procházející měničem je nesmysl.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
PavelR
Příspěvky: 3060
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

No to taky nemusi byt zadouci. Treba je potreba kvuli dodrzeni norem aby menic umel merit podily harmonickych - to nevim. Je ale potreba jedine aby na tu 4tou harmonickou takto nereagoval.

Co se tyce hub4 mozna by to nabijeni dle rozvrhu slo poresit pres externim ovladanim pres modbus tcp. Nenabijeni dle rozvrhu je mensi problem nam hub4 hlasil prehrivani i kdyz neprehrival. A tusim to ted nechci kecat (uz je to dyl) ze se kvuli tomu prehrivani uplne vypnul a rozpojil bypass. Coz zakaznik snasel ponekud spatne. Me pripadne ze se to kazdymu chova jinak. Ten sw pisou nejaky diletanti.

Mam jeste jednu teorii (fakt jen teorie :D ) - kdyz jsem videl poprvi victron zevnitr tak me zaujala jedna vec. Procesor co to cely ridi je v dip40. Jaky procesory se v dnesni dobe delaji v tomto pouzdre? Mam podezreni ze to je nejaky nevykony stary typ co ma co delat sam se sebou kdyz ma ridit menic, komunikovat, synchronizovat .... A programatori jsou v prdeli pac z toho uz vic nedokazou vymackat.
Nemate nekdo fotku ze vnitr multiplusu II ? by me zajimalo co je tam.
dano
Příspěvky: 394
Registrován: pát zář 01, 2017 8:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od dano »

Je to velky fail Victronu, ale zas toto rusenie signalom HDO je specialita iba u nas a zaujimave, ze to nerobia vsetky ich produkty. Zatial mam potvrdene, ze vsetci co maju tento problem su v pokryti signalom 216.7 Hz, je dost mozne, ze zrejme zalezi aj na vyske tonoveho napatia v sieti. Skusim tento tyzden vyrobit nejaky filter - rezonacny obvod ladeny na 216.7 Hz, len musim najst nejaku vhodnu tlmivku a vypocitat k nej kapacitu. Podobne su riesene hradiace cleny HDO aj na tisice amper.
Dnes som zas pisal na support, vymenili sme si par mailov, tak verim, ze urobia vsetko preto, aby to fungovalo.
PavelR
Příspěvky: 3060
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

Pokud se neco zajimavyho dozvis tak dej vedet. Celkem me to zajima.
LC filtr ... takze prakticky neco jako hrazeny kompenzacni clen. Blby je ze na kondenzatoru za tlumivkou vzrusta napeti.
Uživatelský avatar
RRR
Příspěvky: 211
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od RRR »

Victron chystá na 18.2.2020 školení v české republice:
https://www.victronenergy.cz/informatio ... public-557
Možná by se mohla celá problematika probrat a i předvést na místě přímo zástupcům Victronu.
Nemáte někdo v plánu navštívit?

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek