Jištění panelového pole

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
cicoun
Příspěvky: 11
Registrován: pát dub 05, 2024 12:49 am
Lokalita: Mělník
Výkon panelů [Wp]: 4800
Kapacita baterie [kWh]: 7200
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Jištění panelového pole

Příspěvek od cicoun »

Zdravím, stavím si svépomocí menší FVE a přemýšlím jak provést jištění panelů. Pojistka na vedení z panelů je podle mne možná dobrá tak na blesk, ale nemá šanci nikdy zafungovat jako pojistka, neboť panel má zkratový proud stejný jako maximální proud. Tedy zkrat na vedení z panelů pojistku nepřepálí (notabene když je až v rozvaděči a kabel se vyzkratuje někde na půdě). Vyzkratované vedení ze solárů tedy v takovém případě pouze topí, dokud něco nezahoří.

Jako prevence požáru mě napadlo použít dvojici proudových senzorů, kdy jeden bude na střeše u panelů a druhý u střídače a bude se kontrolovat zda jimi prochází stejný proud. Pokud by se proud lišil, odepnuly by se panely. Existuje nějaké takové řešení? Nebo jak to máte řešené?
cipis
Příspěvky: 4413
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Jištění panelového pole

Příspěvek od cipis »

To ti bude fungovat za předpokladu, že budeš mít nahoře jistič/vypínač s napěťovou/podpěťovou spouští. A stejně ti to "ochrání" jen vedení od toho jističe k regulátoru, ne to, co je od panelů k tomu jističi.
Dle normy musíš jistit od tří stringů, protože pak už třeba dva stringy tečou do toho třetího zkratlého a je tam už 2x zkratový proud. A jistí se samozřejmě oba póly každého jednotlivého stringu.
Proti blesku pojistka rozhodně není, od toho jsou přepěťové ochrany, opět jsou na to předpisy.
Nicméně obecně, nahoru si dej kombibox, v tom dvojité pojistkové odpínače od každého stringu, přepěťovku I a jistič s tou spouští, abys to byl schopen na dálku odpojit. Dolů, pokud je to vedení delší jak 10 metrů, tak zase přepěťovku.

A co se týče toho zahoření, vedení musíš udělat tak, aby tam nic nehořelo při zkratovém proudu. Tj. solární kabel (dvojitá izolace) vhodně dimenzovaný, nesmí být volně položený na krytině, pořešit průchod krytinou a celou trasu až k regulátoru.

Pokud máš svod od panelů krátký, tak dáš kombibox dolů, obsah stejný, jak nahoře.

Musíš zajistit minimálně možnost odpojení stringu na obou pólech.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
pibi
Příspěvky: 732
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jištění panelového pole

Příspěvek od pibi »

cicoun píše: pát dub 05, 2024 1:19 am Jako prevence požáru mě napadlo použít dvojici proudových senzorů, kdy jeden bude na střeše u panelů a druhý u střídače a bude se kontrolovat zda jimi prochází stejný proud. Pokud by se proud lišil, odepnuly by se panely. Existuje nějaké takové řešení? Nebo jak to máte řešené?
Řešení existuje, běžně se používá v energetice, jmenuje se to srovnávací ochrana pro kabelová vedení, nebo rozdílová ochrana pro transformátory (tam se proud přepočítává převodem trafa). Jen ty ceny nejsou úplně pro domácí použití.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
cicoun
Příspěvky: 11
Registrován: pát dub 05, 2024 12:49 am
Lokalita: Mělník
Výkon panelů [Wp]: 4800
Kapacita baterie [kWh]: 7200
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jištění panelového pole

Příspěvek od cicoun »

Děkuji za cenné informace, takto nějak to mám vymyšlené. Potenciální přehryzání kabelu z FVE někde ve střeše kunou ještě před kombiboxem nakonec asi vyřeším nějakou hodně odolnou chráničkou a několika baleními kuliček do záchodu :D

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek