Victron a indukční zátěž

Měniče Victron
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2206
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od gupa »

Konfigurace delta nejsou podporovány
Pro jednotky ve 3fázové konfiguraci: Naše produkty byly navrženy pro třífázovou konfiguraci typu hvězda (Y). V hvězdicové konfiguraci jsou všechny nuly zapojeny, tzv. „distribuovaný neutrál“. Nepodporujeme konfiguraci delta (Δ). Konfigurace trojúhelníku nemá distribuovaný neutrál a povede k tomu, že některé funkce měniče nebudou fungovat podle očekávání.
https://www.victronenergy.com/live/ve.b ... se_systems
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
PavelR
Příspěvky: 3122
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od PavelR »

ano to bych ale považoval za to že nepodporují zapojení do 3f IT sítě.
Tak jako jde zkusit připojit na motoru uzel. Aspoň bysme byli chytřejší.
To si budu v práci někdy zkusit. Máme tam 6x MPI 3kva tak to hodit do ostrovu a dát motor.
PavelR
Příspěvky: 3122
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od PavelR »

Kdyby byl principielní problém s D zátěží tak by byl problém i nabíjet ze symetrického ongird střídače a nedějě se tak.
kodl69
Příspěvky: 7421
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od kodl69 »

to Mex: Odlehčovací ventil funguje, ale stačí, aby se kompesor točil už poměrně pomalu a zavře se. */D - jasně, ale jestli to nevíš, tak motor určený pro přepínání */D má na štítku 690/400V, a motor, co jede do hvězdy bez možnosti přepínání má na štítku 400/230V . Tj ten, co umožňuje rozběh do hvězdy, má méně než poloviční rozběhový proud než ten, co je přímo do hvězdy na 400V. Ale to jsou základy elektrotechniky, to už dnes neplatí a nikoho nezajímá...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2206
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od gupa »

A tady je zase že to napájet do trojuhelníku může.

https://www.victronenergy.com/upload/do ... ted-EN.pdf
Přílohy
Wiring Unlimited.png
Naposledy upravil(a) gupa dne ned bře 24, 2024 11:41 pm, celkem upraveno 2 x.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Mex
Příspěvky: 390
Registrován: pát zář 29, 2023 4:12 am
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Mex »

kodl69 píše: ned bře 24, 2024 10:55 pm to Mex: Odlehčovací ventil funguje, ale stačí, aby se kompesor točil už poměrně pomalu a zavře se. */D - jasně, ale jestli to nevíš, tak motor určený pro přepínání */D má na štítku 690/400V, a motor, co jede do hvězdy bez možnosti přepínání má na štítku 400/230V . Tj ten, co umožňuje rozběh do hvězdy, má méně než poloviční rozběhový proud než ten, co je přímo do hvězdy na 400V. Ale to jsou základy elektrotechniky, to už dnes neplatí a nikoho nezajímá...
Tomu textu nerozumím.

Motor, co má napsané na štítku 400/230V, je namotaný tak, že do hvězdy je určen pro napájení ze sítě 3x400V. Tj. např. přímo z normální distribuční sítě nebo z frekvenčního měniče se vstupem 3x400V.
V konfiguraci do trojúhelníku pak do sítě 3x230V. Tedy například na frekvenční měnič s 1f napájením 230V, který dává na výstupu maximálně těch 3x230V (platí pro většinu měničů, ale jsou i výjimky s násobičem napětí). Případně se s tím dají dělat kouzla při použití frekvenčního měniče 3x400V, kdy se jako nominální frekvence nepoužije 50Hz ale 87Hz, a je tak možné daný motor roztočit na vyšší otáčky bez ztráty momentu.
Takto jsou běžně motané motory tak do 4 kW (ale ostrá hranice tam není).

Motor, co má napsané na štítku 690/400V je určen při běhu do Y pro vyšší napětí, jaké v běžné distribuční síti není. Ale takové sítě jsou třeba v dolech a podobně. Při připojení do běžné distribuční sítě se pak nakonfiguruje do D a běží na běžných 3x400V.
Samozřejmě je možné to využít i pro rozběh Y/D, ale to je jen vedlejší efekt. Ve hvězdě má pak třetinový výkon proti jmenovitému.
cipis
Příspěvky: 4462
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od cipis »

Ten frekvenční měnič 3x400V má jaké sdružené napětí?
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Mex
Příspěvky: 390
Registrován: pát zář 29, 2023 4:12 am
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Mex »

cipis píše: ned bře 24, 2024 11:46 pm Ten frekvenční měnič 3x400V má jaké sdružené napětí?
Standardní frekvenční měniče s 3f napájením 3x400V mají výstupní sdružené napětí 3x 0-400V.
Standardní frekvenční měniče s 1f napájením 230V mají výstupní sdružené napětí 3x 0-230V.
Tedy jinými slovy co má měnič na vstupu, tolik je schopen dát i na výstup. Jen ten výstup umí i v případě 1f napájení jako 3f.

Existují 1f měniče, které obsahují násobič a pak umí dát na výstupu 3x 0-400V.
Ale rozhodně to není pravidlo, takových měničů ve výrazná menšina.

Všechny běžné měniče jsou určené pro 3f motory.
Ale dělají se i speciály, určené pro 1f motory. Nejznámější jsou měniče Invertek.
Fungují tak, že při startu na chvíli pustí do motoru 50Hz, nechají ho roztočit a teprve pak přepnou výstup na požadovanou frekvenci.
Rozsah použitelných frekvencí je ale i tak mnohem užší než pro běžných 3f motorů. Je to taková nouzovka.
Pavel111
Příspěvky: 136
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Pavel111 »

No pánové,jsem rád,že se okolo toho rozjela diskuse.Ale...nejsem žádný amatér,abych vyhodil pomálu třičtvtě mega za systém,o kterém bych nic nevěděl.Vše jem si dělal sám.Motor z cirkulárky je možná cca 60 let starý a také vypínač.Tam jsem hledal problém.Buď načatý motor(4kW)nebo případně nějaký přechoďák v tom starém přepínači,kdy vlivem pilin by tam mohlo něco nastat něco na jedné fázi.Ale toto se dalo vyloučit proto,že pokud jsem to přepíchl na síť(Eon,grid,jak chcete)tak to fungovalo lépe.Mám zapojeno vše tak poctivě,že by mi to žádná firma tak neudělala.Nutno podotknout,že ostatní třífázové zátěže,jako zvedák na auta(také 4kW)systém zvládal v pohodě.Když jsem trochu přítlačil na pilu,tak manželka hlásila,že tam byl odběr mezi 6-7kW.Ale zatímco Eon to držel,Victron kolaboval.Prostě byl měkký na 3xMP 5000VA
Já jsem toto vlákno založil ne proto,abych Vicrona pomlouval,ale pro ty,co o tom uvažují,aby tabulkové hodnoty nebrali jako jistotu,že to bude vše fungovat.Naopak,já jsem s Victronem spokojen a máme dobré vztahy...Foto ukazuje,že také bojuji s místem.... :lol:
Přílohy
20240302_115804[1].jpg
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2206
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od gupa »

Pavel111 píše: sob bře 30, 2024 1:12 am No pánové,jsem rád,že se okolo toho rozjela diskuse.Ale...nejsem žádný amatér,
No a co základní měření cívek. Jaký je rozdíl odporu mezi cívkama.



Někde u třinácté minuty napájí 50V třífázový motor, který má přehozenou cívku, sděluje, že dvě fáze odebírají znatelně více proudu než při správném zapojení. Jak jsou tedy na tom proudy a i napětí jednotlivých drátů při zatížení. Třeba měření na svorkách zásuvky a na svorkách cívek. Aby se vyloučila chyba někde na napájecí šňůře.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Pavel111
Příspěvky: 136
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Pavel111 »

Ale ano,u možná 60ti letého motoru a stejně starého vypínače hvězda-trojúhelník(u kterého díky pilinám už hvězda nefunguje)se dá předpokládat problém.Ale na síť ten problém není.Mám stále možnost měnit veselou zásuvku za smutnou,tak jsem si to vyzkoušel.Když jsem doslova"přitlačil na pilu"tak prý VRM hlásil mezi 6-7kW.Protože v baráku v té době nic podstatného nešlo,tak musel být problém tu.Pokud bych měl problém i na Grid(EON)tak bych to samozřejmě řešil jinak.Proměřil bych cívky na motoru,vypínač,vedení,atd...Zrovna dnes jsem zcela náhodou zapnul kompresor když mi zaply přebytky(spirála do vody),ještě se k tomu vařilo a v pohodě 13,5kW.Myslím,že ani nezaply všechny větráky.Neslyšel jsem to, protože jel ten kompresor... :lol:Jenže spirála(momentálně 2x3350W) a plotýnka jsou odporové zátěže.Kompresor dle elměru když tlačí na max tak odebírá 1,7kW rozložených do třech fází.Do toho ještě 4 lednice...ale lednice a mrazáky problém nejsou.Victron opravdu dobře snáší rozběhy.Nikde nic nebliká.
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2206
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od gupa »

Pavel111 píše: pon dub 01, 2024 1:39 pm Pokud bych měl problém i na Grid(EON)tak bych to samozřejmě řešil jinak.Proměřil bych cívky na motoru,vypínač,vedení,atd...
No když se nesymetrie neukazuje spolu při větším zatížení u motoru č. dvě, proč by se měla ukázat při plně indukčním s motorem č. jedna? Jinak je to mlácení prázdné slámy pokud se problém vlastně ani nechce hledat, protože si myslím :sm1: ... že vlastně ani není. Victron zareaguje přesně tak, jak má. Takže jestli je motor špatný, nebo je někde přechoďák, nebo jiný odpor, který se na tvrdé síti neukáže, proč bych měl vlastně takový problém hledat a diskutovat oněm? Když se stačí jen mírně poposunout a problém vyřešit přidáním dalších měničů k vytvoření lepší tvrdosti. Není potřeba přeci ten problém v cirkule hledat. :sm1:
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Pavel111
Příspěvky: 136
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Pavel111 »

Nesymerie může být problém,ale proč není problém na grid?
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe
Soban
Příspěvky: 3526
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Soban »

Grid je tvrdý zdoj a nesymetrie ho nerozhodí.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Pavel111
Příspěvky: 136
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Pavel111 »

Už před tím,než jsem systém zdvojnásobil jsem neměl problém 4,5kW ku 20W a ku 20W na ostatních dvou fázích
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe
Pavel111
Příspěvky: 136
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Pavel111 »

Soban píše: pon dub 01, 2024 2:31 pm Grid je tvrdý zdoj a nesymetrie ho nerozhodí.
Proto jsem toto vlákno založil,protože rozdíly tu jsou.
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe
Pavel111
Příspěvky: 136
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Pavel111 »

gupa píše: pon dub 01, 2024 2:13 pm
Pavel111 píše: pon dub 01, 2024 1:39 pm Pokud bych měl problém i na Grid(EON)tak bych to samozřejmě řešil jinak.Proměřil bych cívky na motoru,vypínač,vedení,atd...
No když se nesymetrie neukazuje spolu při větším zatížení u motoru č. dvě, proč by se měla ukázat při plně indukčním s motorem č. jedna? Jinak je to mlácení prázdné slámy pokud se problém vlastně ani nechce hledat, protože si myslím :sm1: ... že vlastně ani není. Victron zareaguje přesně tak, jak má. Takže jestli je motor špatný, nebo je někde přechoďák, nebo jiný odpor, který se na tvrdé síti neukáže, proč bych měl vlastně takový problém hledat a diskutovat oněm? Když se stačí jen mírně poposunout a problém vyřešit přidáním dalších měničů k vytvoření lepší tvrdosti. Není potřeba přeci ten problém v cirkule hledat. :sm1:
Systém jsem neposiloval kvůli cirkulárce.Ale máme doma provozovnu firmy a když to tam jelo naplno tak někdo přišel,zapnul doma rychlovarnou konvici tak za nějakou chvíli to letělo...Cirkulárka byla to posledni.Jen je doufám pochopitelné,že když už doma mám veselou zásuvku,tak jsem chtěl vyzkoušet i tu cirkuli.
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe
Pavel111
Příspěvky: 136
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Pavel111 »

Tak mi to nedalo,a proměřil jsem to vše.Motor naprosto v pořádku,na vypínači opravdu malý přechoďák na jedné fázi.Je to ten velmi starý vypínač s velkými měděnými lamelami,který váží snad 5 kg včetně litinové skříně.Opticky OK.Teď už to řešit nehodlám,problém nemám.Jen trvám na tom,že Victron a indukční zátěž si moc nerozumí.Tečka.Tím myslím opravdu zátěž.Mám tu třífázové motory,které běží normálně a jsou limitovány buď přenosem síly,nebo výrobcem spočítaného zatížení.
Co se týče zatížení,tak VRM také dost kecá ohledně mikrovlnky.To také není náhoda.
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe
cipis
Příspěvky: 4462
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od cipis »

Ja na to kecani dal na vystup SDM630 a sleduji online ve VRM ten. A rozdily zajimave jsou ...

Jinak co se tyce zateze a zvladani motoru, tak musim zjistit, co ma mati v Bosch pracce. Protoze jaksi nefunguje power assist. A to ani kdyz ho nastavim na nizsi proud. Ale jen pri te pracce. Normalne jede 2kVA Phoenix, cokoliv pres 7 A pripne MP5000 a ten vesele asistuje. Mikrovlnka, varna konvice, vysavac pusteny zaraz s necim, co zere atd. Jen pracka zpusobi overload toho Phoenixu.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
kodl69
Příspěvky: 7421
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od kodl69 »

On žádnej měnič v ostrovním systému nejásá při jalové zátěži, navíc s proudem několikanásobně překračujícím jeho jmenovitej výkon. U mě třeba 1f štípačka 2200W s 1x multiplus 5000 je taky problém. Ale co je zajímavý, tak když už měnič je zatíženej cca 800W odporovou zátěží, tak se ta štípačka většinou rozjede (rozjezd hydraulickýho čerpadla do zátěže není žádnej med, někdy to shodí B16 jistič), z toho usuzuju, že se tím aspoň drobek srovná cos fí a měnič to nějak dá. Potom při provozu už se nic neděje. Z toho usuzuju, že i ta cirkulárka, co neumí Y/D by se celkem radostně rozjela přes třífázový topný těleso 3x2kW, nebo jako kdysi u kolotočů, ty střední vývody cívek zapojený na 3 nože ponořovaný do slané vody v plastové bedně.
P.S. Jako postpubertální mládež jsme kdysi s kámošem v noci nasypali do tohohle aparátu u dětskýho kolotoče kilo soli. Ráno při první jízdě prej ani kolotočář ani děcka nechápaly, co se děje :), ale to my jsme si neužili, protože jsme to museli dospat.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek