Mechanicke odstranovanie snehu z FV panelov
Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
-
Mechanicke odstranovanie snehu z FV panelov
Nasiel som aktualny clanok o tom, ci sa oplati odstranovat sneh z FV panelov.
Pre nas, co v zime ratame kazdy W, je to najskor zbytocna otazka.
https://tvujvesmir.cz/fotovoltaika-a-sn ... -internetu
Takze ak ano, ake zlepsovaky pouzivate ?
Pre nas, co v zime ratame kazdy W, je to najskor zbytocna otazka.
https://tvujvesmir.cz/fotovoltaika-a-sn ... -internetu
Takze ak ano, ake zlepsovaky pouzivate ?
-
Re: Mechanicke odstranovanie snehu z FV panelov
Mozno to niekomu pomoze.
Uz od minulej zimy pouzivam na zhrnovanie snehu z panelov lopatku zo zalamovacim klbom z Kinekusu, odkial mam aj teleskopicku palicu. Spolu to ma cca 2 metre. Na hrane tej lopatky je nalisovana tvrdena guma, alebo mekceny plast, takze panely by to poskrabat nemalo. Na fotke na paneloch vela snehu nebolo, ale v minulosti som bez problemov odhrnal aj viac, ako 15 cm snehu.
Uz od minulej zimy pouzivam na zhrnovanie snehu z panelov lopatku zo zalamovacim klbom z Kinekusu, odkial mam aj teleskopicku palicu. Spolu to ma cca 2 metre. Na hrane tej lopatky je nalisovana tvrdena guma, alebo mekceny plast, takze panely by to poskrabat nemalo. Na fotke na paneloch vela snehu nebolo, ale v minulosti som bez problemov odhrnal aj viac, ako 15 cm snehu.
- Přílohy
-
- Zhrabovak 4.jpg (73.31 KiB) Zobrazeno 1109 x
-
- Lokalita: Stredocesky kraj
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 9.6
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ja sa vzdy len smejem ked vidim ako ludia v zime lozia po zasnezenej streche a ometaju panely. Zrovna dnes sused odhrabaval panely na streche, tak som sa zastavil a pokecal. Jemne snezilo a hrabal ako divy. Vraj mu to po odhrabani vie davat okolo 2kWp. Bol som znacne skepticky, ale nebudem sa hadat. Cca pol hodinu na to, ked som dopil caj v teple domu som z okna videl, ze dohrabal posledny panel a lezie zo strechy dolu. Mrkol som mu na statistiky co ma online - vyroba 24W jeden string a 15W druhy Krasnych 50 az 100 Wh do zotmenia. A to sa vyplati!
BTW aj keby mu to dalo tych 2kWp, riziko zranenia s praceneschpnostou x tyzdnov versus usetrenych 40 Kc v ten den (scifi, za hodinu to mal zapadane a za dalsie 3 bola tma) mi pripada ako total nepomer. Alebo riziko poskodenia panelu. Alebo len riziko ze si natrhne blbe teplaky na rebriku. Total nonsense.
BTW aj keby mu to dalo tych 2kWp, riziko zranenia s praceneschpnostou x tyzdnov versus usetrenych 40 Kc v ten den (scifi, za hodinu to mal zapadane a za dalsie 3 bola tma) mi pripada ako total nepomer. Alebo riziko poskodenia panelu. Alebo len riziko ze si natrhne blbe teplaky na rebriku. Total nonsense.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Já to pro změnu chápu. Je to prostě koníček. Chce to dokázat.
Jaký smysl má třeba jít hrát fotbal? Co z toho, že se trefím míčem do brány? A ještě si přitom můžu natrhnout vazy v kolene.
Není všechno jen o penězích.
Nakonec pro spoustu lidí tady blbnutí kolem solárů a další a další nakupování krámů není ekonomicky pozitivní.
Kdyby stejný čas strávili někde na brigádě, tak by si zřejmě vydělali víc, než (možná) ušetří solárováním.
Jaký smysl má třeba jít hrát fotbal? Co z toho, že se trefím míčem do brány? A ještě si přitom můžu natrhnout vazy v kolene.
Není všechno jen o penězích.
Nakonec pro spoustu lidí tady blbnutí kolem solárů a další a další nakupování krámů není ekonomicky pozitivní.
Kdyby stejný čas strávili někde na brigádě, tak by si zřejmě vydělali víc, než (možná) ušetří solárováním.
-
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
No, odhrabovat panely od sněhu v době, když ještě sněží a dle předpovědí sněžit ještě bude, mi spíš připadá jako jít hrát fotbal na hřišti bez branek. Možná z toho je nějaké potěšení, ale výsledek žádný. Ale jak už někdo psal v jiném vlákně, solaritida je sviňa
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, MQTT)
-
- Lokalita: Rajecké Teplice
- Výkon panelů [Wp]: 5000
- Kapacita baterie [kWh]: 14,5
Můj kamarád si namontoval pod panely otopné kabely na okapy. Silně pochybuju o nějaké efektivitě, protože to stejně nefunguje dobře, spotřebuje na rozmrazování celkem dost elektřiny, nepoměrně vůči samotné výrobě. A to nepočítám pořizovací náklady toho kabelu a všeho okolo toho, včetně práce to namontovat (každý panel odmontovat, dát kabel a panel zpátky instalovat). Podle mě je utopie montovat jakýkoliv systém na odstranění sněhu.
Na zahradě mám na konstrukci 4 panely, a když ometu auto, tak ometu i panely, pokud nemají námrazu. Námaha asi na 3 minuty a aspoň to nakrmí vlastní spotřebu měniče, jinak žádný zisk.
Na zahradě mám na konstrukci 4 panely, a když ometu auto, tak ometu i panely, pokud nemají námrazu. Námaha asi na 3 minuty a aspoň to nakrmí vlastní spotřebu měniče, jinak žádný zisk.
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
-
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
Já si před týdnem pořídil tohle na teleskopické tyči . To když byla tam asi 1cm vrstva dněhu ...
Tam někde ty panely asi budou ...
Tam někde ty panely asi budou ...
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, MQTT)
-
Koli vam som isiel do tej zimy a odfotil moju teleskopicku tyc 4x2,5m
Pouzivam ju na bazen preto ta kefa na konci, ktora odstrani z panelov i hrubsiu spinu
Nic tie panely lepsie neocisti ako omietanie prasanom
PS mam bungalov, tak koli malemu sklonu strechy ich cistim z rebriku.
Pouzivam ju na bazen preto ta kefa na konci, ktora odstrani z panelov i hrubsiu spinu
Nic tie panely lepsie neocisti ako omietanie prasanom
PS mam bungalov, tak koli malemu sklonu strechy ich cistim z rebriku.
7425Wp-J 27ks, 4125Wp-Z 15ks - SUN275-60P; 3525Wp-J plot 15ks TSM-235PC05; Li-ion 30kWh CATL; 3x5048MK do 1f.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 445 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od luky
-
-