Letovací pasta a cín na CU trubky
Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Re: Letovací pasta a cín na CU trubky
A jeste to dychat.cipis píše: ↑pon lis 13, 2023 3:50 pmTo si nemyslim, vzdyt to staci postupne nakrajet koleckem, pripadne poohybat, seskladat, no a pak to obehnes vsechno behem pul hodiny a pomackas.
A zapajet neco v koute a pak to zaskladat skrinema, tak neni vubec dobry napad, aniz by se to natlakovalo. Take jsem to v byte chystal po vecerech atd. No a az bylo vse, tak dojel kamos a meli jsme to za chvilku i natlakovane.
Kdyz uz jsme u toho, jeste existuje tohle ... https://www.obchod-vtp.cz/index.php?search=push
drahe ale rozebiratelne
-
- Lokalita: blízko Brna
Mně to až zas tak drahé nepřijde. Ty mačkací o moc levnější nejsou.
Na tom bytě jsem některé věci dělal ještě šroubovací z mosazi, někde kolínka atd., ale příště už na to seru. Je to prostě moc času a moc pracné. Ve finále jde spíše o čas, a ne o ty peníze. Protože tím, že něco udělám rychleji, tak mohu udělat další věci vlastními silami, a ne si někoho (marně) shánět a jemu platit ještě pálku za práci.
Nehledě na to, že to pájené je humus i opticky.
Na tom bytě jsem některé věci dělal ještě šroubovací z mosazi, někde kolínka atd., ale příště už na to seru. Je to prostě moc času a moc pracné. Ve finále jde spíše o čas, a ne o ty peníze. Protože tím, že něco udělám rychleji, tak mohu udělat další věci vlastními silami, a ne si někoho (marně) shánět a jemu platit ještě pálku za práci.
Nehledě na to, že to pájené je humus i opticky.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Neberu ti to, já bych to lisovaný prostě nedokázal udělat. Hotové části jsem postupně tlakoval vodou, ale ze všech pájených spojů mi netekl ani jeden. Zato šroubovaných asi pět - naštěstí všechny v kotelně.
Dělal jsem to celkem asi na 4 etapy. A loni jsem to vylepšoval ještě o jednu zpětnou klapku. Výhoda je, že výbavu mám doma (hořák, pasta, cín, kartáčky..) a kdykoli dokážu něco opravit nebo předělat.
A k tomu smradu - nevybavuju si, že by to nějak smrdělo.
Obecně když už lisované, tak je asi taky možnost se vykašlat na měď a udělat to rovnou v AlPexu.
Dělal jsem to celkem asi na 4 etapy. A loni jsem to vylepšoval ještě o jednu zpětnou klapku. Výhoda je, že výbavu mám doma (hořák, pasta, cín, kartáčky..) a kdykoli dokážu něco opravit nebo předělat.
A k tomu smradu - nevybavuju si, že by to nějak smrdělo.
Obecně když už lisované, tak je asi taky možnost se vykašlat na měď a udělat to rovnou v AlPexu.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
-
K Alpexu jsem se ještě nedopracoval
Jinak jsem už vyzkoušel všechno. Od klasických obrovských trubek (mám doma závitovou hlavu), přes plast a měď na vodu (tu jsem pájel), až teď po tu měď a lisování. Na to pájení mám také všechno, i ohýbačku na 15/22 trubky. Stejně tak tu svářečku na plasty.
Kdyby ty lisovací kleště nestály pár desítek tisíc, tak si je koupím taky
S nití je potřeba se naučit dělat, a hlavně toho namotat mnohem víc, než je psané na špulce.
Jinak jsem už vyzkoušel všechno. Od klasických obrovských trubek (mám doma závitovou hlavu), přes plast a měď na vodu (tu jsem pájel), až teď po tu měď a lisování. Na to pájení mám také všechno, i ohýbačku na 15/22 trubky. Stejně tak tu svářečku na plasty.
Kdyby ty lisovací kleště nestály pár desítek tisíc, tak si je koupím taky
S nití je potřeba se naučit dělat, a hlavně toho namotat mnohem víc, než je psané na špulce.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Lokalita: SK-ZA
- Výkon panelů [Wp]: 6500
- Kapacita baterie [kWh]: 25
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ten lis stojí 10€ na den... vsetko nastriham, nakalibrujem a potom uz len zalisujem. Alpex je bomba. Na závitové fittinky uz pouzivam takmer vylucne loxeal, to je fantazia svtym robit a 100% tesne spoje. Tangit davam uz len na budiky. A kolko niti motat zavisi od vyrobcu fitinku (vola v zavite).
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Ještě jedno úskalí má to pájení mědi. když to není dobře spájený, tak se najdou místa, kde je jenom tavidlo. Natlakování to vydrží, pak to něajkou dobu funguje a časem se tavidlo vymyje, dalších pár tepelnejch cyklů a od toho nepropájenýho se začne cín trhat a už to teče. Blbě se to opravuje... Na druhou stranu, ty lisovaný spoje těsní jenom díky O kroužku v tvarovce, a jakou životnost bude mít ta gumová věc, při rozdílech teplot a případné agresivitě kapaliny v topném okruhu?
A k těsnicí "niti" - takovej spoj mi nikdy netekl, používám Loctite 55. Naopak kdysi, když byla jenom teflonová páska, tak jsem toho motal strašlivý množství a skoro vždycky málo. A na klasický železo, ne mosaz, je na vodu stejně nejlepší koudel, drobek potřená fermeží. Ale to už dnes snad neumí ani vyučení instalatéři.
A k těsnicí "niti" - takovej spoj mi nikdy netekl, používám Loctite 55. Naopak kdysi, když byla jenom teflonová páska, tak jsem toho motal strašlivý množství a skoro vždycky málo. A na klasický železo, ne mosaz, je na vodu stejně nejlepší koudel, drobek potřená fermeží. Ale to už dnes snad neumí ani vyučení instalatéři.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Tak na ty obyč trubky konopí s fermeží používám normálně, s tou vůlí, co tam občas bývá, tak bych vymotal špulku nitě jedna dvě
Od toho konopí je pojem "to se zatáhne". Jak se to nacucá, tak to těsní. A fermež to zalepí.
Pásku jsem úspěšně přeskočil, u té se člověk nesmí vůbec vrátit, u té nitě to o kousek jde.
K lepidlu jsem se ještě nedostal, trochu odrazovala cena, ale když člověk vidí, co vymotal nitě, tak už mu to tak nepřijde. A odtáhnout to jde také.
Jen teda ty sračky ve složení toho lepidla, no, ... Se divím, že je to i na pitnou vodu.
Od toho konopí je pojem "to se zatáhne". Jak se to nacucá, tak to těsní. A fermež to zalepí.
Pásku jsem úspěšně přeskočil, u té se člověk nesmí vůbec vrátit, u té nitě to o kousek jde.
K lepidlu jsem se ještě nedostal, trochu odrazovala cena, ale když člověk vidí, co vymotal nitě, tak už mu to tak nepřijde. A odtáhnout to jde také.
Jen teda ty sračky ve složení toho lepidla, no, ... Se divím, že je to i na pitnou vodu.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Lokalita: Posázaví
S lepidlem nemám dobrou zkušenost. Ztvrdne to a při teplotních změnách a tlakových rázech to nevydrželo ani 2 sezony. Pak to začalo prosakovat. Povolit to jde dobře, horší je vyčistit vnitřní závit od toho tvrdého bordelu. Přemotal jsem to teflonovou nití a je klid.
-
Ja zas s lepidlom mám iba výbornú skúsenosť.
V práci používame napr. Loctite 577. Spoje aj mechanicky zaťažované, vibrácie, 10 Bar, ročne cca 100 000-200 000 cyklov, teda po 5 rokoch aj milión cyklov. Nespomínam si, že by bol niekedy problém s netesnosťou spoja. To skôr trubky, nejaký fiting a podobne občas nevydržia.
V práci používame napr. Loctite 577. Spoje aj mechanicky zaťažované, vibrácie, 10 Bar, ročne cca 100 000-200 000 cyklov, teda po 5 rokoch aj milión cyklov. Nespomínam si, že by bol niekedy problém s netesnosťou spoja. To skôr trubky, nejaký fiting a podobne občas nevydržia.
-
osobně si na letované spoje nestěžuju, mám to tady už skoro deset let a nikde nic, ani kapk, jen ze začátku jsem párkrát něco zapomněl zaletovat, když jsem to dělal hromaděn, ale to bublalo hned po natlakování, protože chyběl cín
kupoval jsem cín u instalatérů, ale pak skončili a nějak jsem si zapomněl napsat co používám
Ve sklepě mám asi polovinu vedení v alpexu se svěrnými tvarovkami a taky to neteče, leda že jsem to několikrát rozebíral a skládal znovu, protože jsem upravoval rozvody. Pak je potřeba dát za pár korun nový okroužek a je pokoj. Když se s koncovkou různě mele a páčí se, tak se někdy o kroužek zmáčkne a začne propouštět. Pak uříznu konec, dám nový kroužek a je opět pokoj. Ale kdo do toho nevrtá, tak tomu to bude fungovat bez problémů.
Už 2x se mi v počátcích stalo, že jsem převařil kotel, když jsem topil dřevem a zapomněl zavřít dvířka a než se otevřel dochlazovací ventil tak šlo do topení přes 105°. Mědi je to fuk, jen se odpaří část izolace miralonu, ale u alpexu někdy odejdou o kroužky a je potřeba je opět vyměnit, protože to začne protékat. Jinak se nic nestane.
Lisovací nepoužívám, jsou drahý, a u viditelných rozvodů v domě vypadají navíc ohavně. Ve sklepě bych se zase bál, že když uvařím kotel, tak se těsnění poškodí a co pak ?
kupoval jsem cín u instalatérů, ale pak skončili a nějak jsem si zapomněl napsat co používám
Ve sklepě mám asi polovinu vedení v alpexu se svěrnými tvarovkami a taky to neteče, leda že jsem to několikrát rozebíral a skládal znovu, protože jsem upravoval rozvody. Pak je potřeba dát za pár korun nový okroužek a je pokoj. Když se s koncovkou různě mele a páčí se, tak se někdy o kroužek zmáčkne a začne propouštět. Pak uříznu konec, dám nový kroužek a je opět pokoj. Ale kdo do toho nevrtá, tak tomu to bude fungovat bez problémů.
Už 2x se mi v počátcích stalo, že jsem převařil kotel, když jsem topil dřevem a zapomněl zavřít dvířka a než se otevřel dochlazovací ventil tak šlo do topení přes 105°. Mědi je to fuk, jen se odpaří část izolace miralonu, ale u alpexu někdy odejdou o kroužky a je potřeba je opět vyměnit, protože to začne protékat. Jinak se nic nestane.
Lisovací nepoužívám, jsou drahý, a u viditelných rozvodů v domě vypadají navíc ohavně. Ve sklepě bych se zase bál, že když uvařím kotel, tak se těsnění poškodí a co pak ?
Ostrov. Aktuálně v provozu 15 kWp 12+10+10 55°jih, 30kWh 48V + 3kWk 12V Lifepo4 a 2x Easun smp 5kW sfázovaný + 3x Must mppt 6kW + UPS 12V 500Va + 3F měnič 3x400V 6kW.
Nabíječka 1kW z generátoru. Elektro koltel 48V DC, 9kW 9 stupňů regulace. 750lt aku nádrž, 200l bojler. 3x split klima na topení a chlazení a samozřejmě automat na uhlí. Protože jsem Eko a Wegan v jedné osobě !
Nabíječka 1kW z generátoru. Elektro koltel 48V DC, 9kW 9 stupňů regulace. 750lt aku nádrž, 200l bojler. 3x split klima na topení a chlazení a samozřejmě automat na uhlí. Protože jsem Eko a Wegan v jedné osobě !
-
- Lokalita: Okolí Plzně
- Výkon panelů [Wp]: 20000
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Už roky na větší šroubové spoje používám česání(konopí) + pastu https://triker.cz/p-270100000250/Pasta- ... ial-250-g/ Je to směs oleje s nějaký pískem a funguje to fakt super spolehlivě. Hlavně na spoje palec a víc, tam jsem nikdy nedal dost nitě, aby to nezačalo za pul roku téct. Ale taky to může být tím že ty mosazný tvarovky mám od různých výrobců a vůle se moc nesetkávají.
-
- Lokalita: Posázaví
Je to možné. Já jsem měl nějaké modré lepidlo, značku už nevím - před lety to byla docela novinka, drahé bylo fest. Po pár měsících se v tom oddělily složky a i po promíchání se mi to nejevilo vhodné pro další použití. Loctite je určitě jiná kvalita.
-
- Lokalita: SK-ZA
- Výkon panelů [Wp]: 6500
- Kapacita baterie [kWh]: 25
Ja loxeal pouzivam asi 5-7 rokov, stovky spojov, este som ziaden nemusel po case opravovat. Alpex na vysokoteplotne kurenie urcite nie. Ked sa system vyvari, para spravidla znici o kruzky, rurka to vydrzi.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 12 Odpovědi
- 910 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Dagus