MULTIPLUS II 3 phase AC ignore při přetížení nefunguje

Souhrn tématu

Uživatelé řeší problém s Victron Multiplus II v 3fázové konfiguraci, kdy při přetížení druhé nebo třetí fáze nefunguje správně přepnutí na AC síť pomocí funkce AC ignore. Diskuze ukazuje, že systém je navržen tak, aby přepínal všechny fáze najednou, a asymetrické přepínání jednotlivých fází není podporováno. Doporučuje se zvážit zapojení tří jednofázových připojek místo jednoho 3fázového systému pro lepší kontrolu přetížení.
ladik
Reputace: 4

Re: MULTIPLUS II 3 phase AC ignore při přetížení nefunguje

Nový příspěvek od ladik »

Tak to je potesujici zprava a to cidlo mas na vstupu do menice nebo vystupu?
MartinPi
Reputace: 2
Lokalita: Písek
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6Kw
Kapacita baterie [kWh]: 11Kw

Nový příspěvek od MartinPi »

Na vstupu AC IN
2 kWp V, 4kWp J, Victron 1x MPII 5k/48V/GX, 2x MPII 5k/48V, Victron MPPT 250/100-CAN, Baterie 12,8 kWh LiFePo4 16S
turbyho
Reputace: 8

Nový příspěvek od turbyho »

pokud nemas jiny zdroj v systemu mezi ds a menicem tak je externi senzor uplne zbytecny. identicky ma uz mp v sobe. tvrdi se, ze je presnejsi, ale neni to pravda. externi slouzi jen k tomu aby bylo mozne osadit i dalsi zdroje mezi ds a menicem a ridit je pres mp.

z hlediska mereni in/out pro gx je pak lepsi dat dva elektromery na rs-485.
16x410Wp + 16x450Wp, 2xSmartSolar 250/100, 1xMP II Quatro 4kW v serii s 2xMP-II 2.4kW, 3x16x280Ah lifepo cina - poloostrov v polabi (bez ess)
ladik

Z ceho usuzujes, ze je to identicke mereni a neni potreba? Nikde jsem nevidel schema, kde ma Victron to mereni uvnitr v bedne. Ja pojedu 3F MPII 5000, tak to tam budu mit take. Zajimalo by mne to. Dekuji.
Diablo1st
Reputace: 195
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od Diablo1st »

MP2 má interné prúdové čidlo, ktoré je vidieť TU

Je to tak ako kolega píše. Ak nie je žiadna záťaž, ktorú chceš živiť z batérii na ACin, žiadne čidlo ani smartmeter nie je potrebný.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
ladik

A to je prave ta odpoved, ja potrebuju zivit veci jak z AC-in (pri velkem odberu), tak z baterek, bez zbytecnych pretoku nechci nic prodavat.
A vlastne ani nevim proc bych mel posilat do AC-in neco z baterek, proto tam ten senzor asi chci.
Pokud to blbe chapu nakopnete mne.
Diablo1st

Je to výhodné len pri oficiálnom hybridnom zapojení. Vtedy je dobré mať spotrebiče na ACin strane, ktoré chcem živiť z bateriek ak je DS k dispozícii, ale nechcem ich živiť v prípade výpadku DS. Napr. pračka, sušička, umývačka atď.
Pri ostrovnej prevádzky z prepínaním na DS je dodatočný prúdový senzor zbytočný, keďže ho MP2 má už v sebe a aj tak je väčší predpoklad použitia režimu Ignore AC, kedy pretoky nehrozia.
Victron ESS AC Coupling:
turbyho
Reputace: 8

Nový příspěvek od turbyho »

to same lze ale realizovat i treba pres ac-out2 a nebyt zamceny v ess. predpokladal jsem, ze zde resime hlavne (polo)ostrovy.
16x410Wp + 16x450Wp, 2xSmartSolar 250/100, 1xMP II Quatro 4kW v serii s 2xMP-II 2.4kW, 3x16x280Ah lifepo cina - poloostrov v polabi (bez ess)
MartinPi
Lokalita: Písek
Výkon panelů [Wp]: 6Kw
Kapacita baterie [kWh]: 11Kw

Nový příspěvek od MartinPi »

Trochu jsem pátral a našel jsem, že moje BMSka není řadou MPII 5000kW podporována. Moje BMSka se hlásí jako viz obrázek.To podle mého nejde nijak ovlivnit, prostě jí takto měnič identifikuje a hotovo. Údajně má podporovat Polyntech protokol, ale je divné že se hlásí jako LG resu Battery. Nemáte někdo stejnou BMS viz foto ? Jak se hlásí ve vašem systému ? Tohle píšou na webu Victron o baterii: https://www.victronenergy.com/live/batt ... _chem_resu
Přílohy
BMS:
BMS:
BMS:
BMS:
Baterie:
Baterie:
LgBaterie.jpg (16.13 KiB) Zobrazeno 1844 x
2 kWp V, 4kWp J, Victron 1x MPII 5k/48V/GX, 2x MPII 5k/48V, Victron MPPT 250/100-CAN, Baterie 12,8 kWh LiFePo4 16S
PetrDubi
Reputace: 321
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od PetrDubi »

Přes UART (sériové připojení) se bude chovat a hlásit jako JBD, přes CAN potom podle toho, co tam je nahrané.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
maxicusc
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od maxicusc »

stembi píše:
Michal A píše:
To moc nepotěší, ale děkuji za odpověď. I tak nedalo by se to obejít s hlídáním přetížení Jj. Zkus se podívat na řešení které jsem popsal zde https://community.victronenergy.com/que ... ee-ph.html
Do vlakna bych chtěl přidat i svoje řešeni. Jen jeden drat.
Mám tech dratů dost, tak zkouším nedávat víc, než je třebá.

Na masteru - assistent co přepíná grid-baterky po AUX in.
Na cerbo - spináni rele podlě node-red, který hlídá SOC, alarmy přetížení (a tady už mužeme hlídat všechny faze) a co tam ještě chcete.
fufland
Reputace: 0
Lokalita: Liberec

Nový příspěvek od fufland »

Šel by sem dát screen nastavení masteru a cerba? Mám do masteru natažený kabel k Aux a zkouším to zatím spínat jen externím tlačítkem a prdí to na mně.
Díky
maxicusc

fufland píše:
Šel by sem dát screen nastavení masteru a cerba? Mám do masteru natažený kabel k Aux a zkouším to zatím spínat jen externím tlačítkem a prdí to na mně.
Díky
Pokud otazka je ke mě, tak jo. Tam je to uplně jednoduché.
Na tlačitko jen pozor - přepinani na AC muže klidně trvát i tak 5 vteřin, pokud ten victron se synchronizuje...
Přílohy
victron-ac-ignore.png
fufland
Lokalita: Liberec

Nový příspěvek od fufland »

maxicusc píše:
fufland píše:
Díky
Pokud otazka je ke mě, tak jo. Tam je to uplně jednoduché.
Na tlačitko jen pozor - přepinani na AC muže klidně trvát i tak 5 vteřin, pokud ten victron se synchronizuje...

Děkuji,
to čekat jsem nezkoušel. V asistentovi jsem měl podmínku v podstatě stejnou, takže když tam bylo Aux1 closed for 1 seconds, tak jsem tomu dal tak maximálně 3 sekundy, pak jsem to považoval za nefunkční.
Zítra bych na to měl mít čas, tak to zkusím znova.
Diablo1st

Na ignore AC sa dá použiť aj Asistent Generator podľa návodu priamo od Victronu TU
Victron ESS AC Coupling:
maxicusc

fufland píše:
tak jsem tomu dal tak maximálně 3 sekundy, pak jsem to považoval za nefunkční.
Aha, nejspíš to bude ono.

Dokonce když jsem to zkoušel s Virtual Switch a podlě metody "zaprvé dělám, pak koukam do návodu" dal jsem to do všech multiplusu misto jen masteru - tak on se zkoušel přifazovat tak asi minutu a níc jako by se nedělo, až pák hodil mí alarm.

PS. Ten VS je stejně na níc - je omezenec. Ja třeba jdu do AC podlě napěti na nejslabšim članku, co dává BMSka. Tehle data multiplus prostě nemá.
Komar
Lokalita: Kaplice

Nový příspěvek od Komar »

Do vlakna bych chtěl přidat i svoje řešeni. Jen jeden drat.
Mám tech dratů dost, tak zkouším nedávat víc, než je třebá.

Na masteru - assistent co přepíná grid-baterky po AUX in.
Na cerbo - spináni rele podlě node-red, který hlídá SOC, alarmy přetížení (a tady už mužeme hlídat všechny faze) a co tam ještě chcete.
Já to vyřešil podobně. Podle AUX1 (nebo jiný) na Masteru řídit ACignore nějakým asistentem (Programable relay a řídit AC ignore, nebo imput current limit control). Na AUX1 pak připojím paralelně k sobě kontakty programovatelných relé (např. K1) všech měničů. V každé jednotce pak ovládám K1 přes generator start and stop assistant, což řeší přetížení i připojování podle SOC, nebo napětí (nebo obojí). SOC stačí použít u jednoho (kteréhokoliv) měniče. Napětí taky, ale dá se nastavit u jednotlivých měničů různé napětí a prodlevy a vytvořit tak dynamiku připojování - pomalejší při malém poklesu napětí kvůli rozběhům, rychlejší při příliš velkém výkyvu... Trochu jsem se bál, že tohle řešení bude pomalejší, než s AC ignore bez použití relé, ale nezdá se.
Karlik73

Nový příspěvek od Karlik73 »

A jak jsi to pretizeni faze L2 aL3 vyresil?
Radar
Reputace: 49

Nový příspěvek od Radar »

Pánové, platí tento postup pro nastavení 3xMPII v 3f konfiguraci pro spínání AC IN (resp vypínání AC IGNORE) ....?

podmínka asymetrického přetížení:
Chápu to správně, pokud je to funkční, pak přetížení kterékoliv z fází připne všechny fáze na AC IN a nastaveným proudovým limitem
měniče (součet za všechny měniče) docucávají do všech fází, tedy v danou chvíli i tam, kde přetížení není ....?
Pokud už potřebuji 3F konfiguraci, nevyplatí se spíše na L2 a L3 pověsit jen ty 3F spotřebiče, všechny 1F spotřebiče nechat na L1
a ponechat původní nastavení ...?
Očekávám, že 3F spotřebiče nepřetíží L2 ani L3, pakliže tam není nějaký extrémně vysoký instalovaný příkon.
V každém případě v souběhu je zatíží společně s L1 vždycky symetricky..
A sítí (případně ještě sofistikovaněji 4. menším měničem před AC IN v serii) posílit pouze L1, de jede vše ostatní?

podmínka nabíjení a využití součtu nabíjecích proudů 3xMPII (např 3x35A u 3x MPII 3000VA):
Pokud budu mít nastavenu podmínku "zruš Ignore AC" mezi SOC 30-40%, jak se chovají měniče ve 3f konfiguraci,
když tam je ta tovární podmínka asistence cítí jen na L1/masteru?

díky
Přílohy
AC_IGNORE_SETUP_3phase.png
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
kodl69
Reputace: 1022
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od kodl69 »

A není jednodušší to Ignore AC in řídit přes NODERED? Já tím sice v 1f systému připínám druhej měnič, kterej mi zapne chvilku před tím relé na multiplusu.
kombinace drátů a nastavení sw mi nepřijde jako něco, co se dá dlouhodobě bezproblémově provozovat.
Jenom náhled, jak nastavovat proudovej limit , aby se o to oba měniče rozumně podělily a jak ovládat "ignoreAC-IN" :
Snímek obrazovky pořízený 2025-01-13 23-54-33.png
myslím si, že desetiminutová rozcvička s node red by stačila na úpravu tohohle pro 3f systém.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.