2.8kWp Praha Újezd nad lesy
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
-
Re: 2.8kWp Praha Újezd nad lesy
Luge: Aj nás potešil preplatok cez 100€ ale akosi to SSE dlho trvá. Oni majú radšej keď peniaze idú k ním a nie od nich
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
-
Jaký výkon si vezme Vertex naprázdno bez zátěže z baterií? V manuálu jsem tu hodnotu nenašel a měnič Axpert 48V 4kW podobné konstrukce, od stejné firmy si dle manuálu bere naprázdno 50W to je 1,2kWh denně jen pro udržení ve stavu "zapnuto"
-
-
To je významný rozdíl, zejména v zimním období.
-
Re: 2.8kWp Praha Újezd nad lesy | vlastní spotřeba Vertex
Tak jste mě donutili odpojit aku a připojit ho přes měřák ... Měřeno při odpojených panelech, připojena DS (čidlo), AC výstup odojen (žádná zátěž). Vertex sám o sobě bere 1.2A při 54V = 65W.
Mě se to nezdá zase tak moc, když uvážim jaké obvody jsou živeny, MPPT Tracker pro DC sběrnici, nabíječ aku, AC měnič a další o kterých netušíme, že tam vůbec jsou. Srovnávat Vertex a Studer nelze, Studer je jen AC měnič, nic víc dalšího na sobě navěšeného nemá, proto je jeho spotřeba tomu úměrná. U Vertexu můžu říct, že celková režie je 1.56kWh denně, ale v průměrném roce je to jen půlka kdy je živen z aku (nesvítí), takže jen 0.78kWh. A při číslech, které ve výsledku dává je to pro mě zanedbatelné. Perpetum mobile to také není .
Teď trochu čísel:
vyrobeno Vertex / spotřebováno z DS
květen 190.7kWh / 110.7kWh - první celý měsíc v provozu
červen 238.2kWh / 68.1kWh - zprovozněno připojování velkých spotřebičů (v půlce měsíce)
červenec 307.1kWh / 26kWh -
Úspory v letních měsících jsou zřejmé, zajímavé jaký poměr bude v zimě.
Mě se to nezdá zase tak moc, když uvážim jaké obvody jsou živeny, MPPT Tracker pro DC sběrnici, nabíječ aku, AC měnič a další o kterých netušíme, že tam vůbec jsou. Srovnávat Vertex a Studer nelze, Studer je jen AC měnič, nic víc dalšího na sobě navěšeného nemá, proto je jeho spotřeba tomu úměrná. U Vertexu můžu říct, že celková režie je 1.56kWh denně, ale v průměrném roce je to jen půlka kdy je živen z aku (nesvítí), takže jen 0.78kWh. A při číslech, které ve výsledku dává je to pro mě zanedbatelné. Perpetum mobile to také není .
Teď trochu čísel:
vyrobeno Vertex / spotřebováno z DS
květen 190.7kWh / 110.7kWh - první celý měsíc v provozu
červen 238.2kWh / 68.1kWh - zprovozněno připojování velkých spotřebičů (v půlce měsíce)
červenec 307.1kWh / 26kWh -
Úspory v letních měsících jsou zřejmé, zajímavé jaký poměr bude v zimě.
Investicí do FVE chci ušetřit, né okrádat národ na odpustcích za výkup a nějaký barevný bonus!
2.8kWp + Vertex/InfiniSolar 3kW + 100Ah 48V LiFeYPO + A20mikroserver = moje FVE
-
Inu není Studer jako Studer... to si ale lehce dohledáte. V zimě to bude skoro opačně. Doporučuji optimalizovat na straně spotřebičů.
-
Funguje ten Vertex i bez akumulátoru? Tak že nedává přebytky do distribuční sítě ale podle potřeby ubírá výkon z FVE (tím je v tomto stavu degradována funkce MPPT, ale když je přebytek tak koho by to trápilo) a při nedostatečném výkonu bere chybějící část ze sítě? Je to vlastně podobný stav jako když je akumulátor plně nabitý. V ostrovním provozu to asi nebude reálné bez akumulátoru, ale ostrovní provoz nepotřebuji.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
Dle manuálu by měl bez problému fungovat bez baterie. S tím, že když není dostatečný výkon v panelech dojde k přepnutí na síť, neumí si totiž sosnout jen poměrnou část.
-
Vertex je konstrukčně Off Grid, takže dodávat neumí. Je to chytřejší úpéeska. I když v minulosti při chybě ve firmwaru uměl točit hodinama pozpátku, přetok do DS byl malý (pár W). Asi by bez akumulátoru jel, otázka je jak dlouho a jestli by po znovu nastoupení výkonu z panelů naběhl. Má v chybovejch stavech hlášku, že je něco s aku, takže konstrukčně je na tento stav připraven. Nezkoušel jsem a nezkusím - svářeček sem již zažil mnoho .tomas píše:Funguje ten Vertex i bez akumulátoru? Tak že nedává přebytky do distribuční sítě ale podle potřeby ubírá výkon z FVE (tím je v tomto stavu degradována funkce MPPT, ale když je přebytek tak koho by to trápilo) a při nedostatečném výkonu bere chybějící část ze sítě? Je to vlastně podobný stav jako když je akumulátor plně nabitý. V ostrovním provozu to asi nebude reálné bez akumulátoru, ale ostrovní provoz nepotřebuji.
Bez připojenéno akumulátoru nejde vůbec v Setupu nastavit a nespustí se. Přisosávat dodatečný výkon z DS neumí, jen připnout k DS při přetížení a při vybití aku.Pan Taum píše:Dle manuálu by měl bez problému fungovat bez baterie. S tím, že když není dostatečný výkon v panelech dojde k přepnutí na síť, neumí si totiž sosnout jen poměrnou část.
Investicí do FVE chci ušetřit, né okrádat národ na odpustcích za výkup a nějaký barevný bonus!
-
Mám hezkou baterkárnu...
Pro známého připravuju nové LiFePO4 pro jeho novou elektrárnu (32x100Ah). Podrobnosti a fotky budou až vše rozjedeme.
Pro známého připravuju nové LiFePO4 pro jeho novou elektrárnu (32x100Ah). Podrobnosti a fotky budou až vše rozjedeme.
-
první MWh ze slunce spotřebována!
Dnes jsem se přidal do skupiny nad Megawat hodinářů!
Všem gratulantům předem děkuji...
Ať se PRE po (_!_) ...
Všem gratulantům předem děkuji...
Ať se PRE po (_!_) ...
-
- Lokalita: Doubravička
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8700
- Kapacita baterie [kWh]: 25
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Gratuluji vašemu zařízení k výkonu a Vám k vaší spokojenosti se systémem .
Já si počkám na 1 MWh asi o hodně déle
Já si počkám na 1 MWh asi o hodně déle
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, 1x AKU 48V LFP200Ah 1x AKU 48 V LFP280Ah. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
-
On-line logování
Připravuju webovou aplikaci pro logování Vertexu. Další funkce přibudou.
Zde je první náhled: Společný graf AC a PV výkonu:
Zde je první náhled: Společný graf AC a PV výkonu:
-
- Lokalita: Zábřeh 78901
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 10500
- Kapacita baterie [kWh]: 24
To by bylo super měl bych zájem.
Co bude potřeba ? LAN karta?
Děkuji .
Co bude potřeba ? LAN karta?
Děkuji .
-
Já jsem myslel Studer XTM, čili hybridní měnič s nabíječkou, jediný rozdíl je že nemá regulátor pro panely, ale tomu bych nepřipisoval důležitost, není možné aby MPPT regulátor který nic nereguluje (odpojené panely) bral cca 50W.JML... píše:Vertex sám o sobě bere 1.2A při 54V = 65W.
Mě se to nezdá zase tak moc, když uvážim jaké obvody jsou živeny, MPPT Tracker pro DC sběrnici, nabíječ aku, AC měnič a další o kterých netušíme, že tam vůbec jsou. Srovnávat Vertex a Studer nelze, Studer je jen AC měnič, nic víc dalšího na sobě navěšeného nemá, proto je jeho spotřeba tomu úměrná.
Běžné MPPT regulátory mají vlastní spotřebu kolem 1-2W.
Ztrátu 1,56 kWh denně považuji u ¬3kWp systému v našich zeměpisných polohách v zimě za velmi významnou.
No ale 65W je stejně polovinou oproti tomu, co si cucnou čínské nízkofrekvenční měniče (že, Filipe )
Pravda a Láska zvítězí!.
-
A proč srovnáváte Fábii s Mustangem ? 36 s DPH / 86 s DPH a bez MPPT - a to nepřepočítávám na vyrobené kWh. Jasně kdo nemá hluboko do kapsy to asi neřeší...matej píše:Já jsem myslel Studer XTM, čili hybridní měnič s nabíječkou, jediný rozdíl je že nemá regulátor pro panely, ale tomu bych nepřipisoval důležitost, není možné aby MPPT regulátor který nic nereguluje (odpojené panely) bral cca 50W.JML... píše:Vertex sám o sobě bere 1.2A při 54V = 65W.
Mě se to nezdá zase tak moc, když uvážim jaké obvody jsou živeny, MPPT Tracker pro DC sběrnici, nabíječ aku, AC měnič a další o kterých netušíme, že tam vůbec jsou. Srovnávat Vertex a Studer nelze, Studer je jen AC měnič, nic víc dalšího na sobě navěšeného nemá, proto je jeho spotřeba tomu úměrná.
Běžné MPPT regulátory mají vlastní spotřebu kolem 1-2W.
Ztrátu 1,56 kWh denně považuji u ¬3kWp systému v našich zeměpisných polohách v zimě za velmi významnou.
No ale 65W je stejně polovinou oproti tomu, co si cucnou čínské nízkofrekvenční měniče (že, Filipe )
-
Těch 86 s DPH je trošku moc, dá se to sehnat za 60 s DPH. A je to 4000W oproti 3000W fabii, a s možností kombinovat výkon sítě a FVE (nestane se v létě, že potřebujete 3,5kW a celé to jede ze sítě a baterky plně nabity jen protože měnič je 3kW).
Ale podobné spotřeby jako Studer mají i Vertexy a jsou o cca 15% levnější.
Edit: A nemluvím o záruce a kvalitě, Studer má MTBF 21 let a standardní záruku 5 let.
Ale podobné spotřeby jako Studer mají i Vertexy a jsou o cca 15% levnější.
Edit: A nemluvím o záruce a kvalitě, Studer má MTBF 21 let a standardní záruku 5 let.
Naposledy upravil(a) matej dne čtv zář 26, 2013 9:50 pm, celkem upraveno 1 x.
Pravda a Láska zvítězí!.
-
Tady se nesrovnává Fábie s Mustangem, ale Fábie s Volhou. Volhu máte Vy . A srovnává se to proto, protože se zkracujícím se dnem se vzdálenosti od jedné pumpy ke druhé značně prodlužují. Nejde tedy o peníze, ale o to, že Vaše Volha se spotřebou přes 1,5kWh/24h prostě jednou k pumpě nedojede...
-
PF 2014
Mnoho slunce do nového roku!
Konec roku je vždy spojován s bilancováním, zde jsou výsledky hospodaření mojí 2.8kWp elektrárny. Za celý rok jsem ušetřil 49.4% elektrické energie, bez zohlednění, že byla uvedena do provozu v půlce dubna 2013, pokud zohledním úspory od doby spuštění jsou již 59.2%! Mé odhady se pohybovaly od 40 do 50 % ročních úspor, takže i plán byl překonán!
Konec roku je vždy spojován s bilancováním, zde jsou výsledky hospodaření mojí 2.8kWp elektrárny. Za celý rok jsem ušetřil 49.4% elektrické energie, bez zohlednění, že byla uvedena do provozu v půlce dubna 2013, pokud zohledním úspory od doby spuštění jsou již 59.2%! Mé odhady se pohybovaly od 40 do 50 % ročních úspor, takže i plán byl překonán!
-
Super,pekné čísla.
U mňa to zatial vychádza tiež okolo 60%,ale musím dočkať do jari aby prešiel rok od momentálneho inštalovaného výkonu.
Som zvedavý či sa ako vždy objavý niekto so slovíčkom návratnost.
U mňa to zatial vychádza tiež okolo 60%,ale musím dočkať do jari aby prešiel rok od momentálneho inštalovaného výkonu.
Som zvedavý či sa ako vždy objavý niekto so slovíčkom návratnost.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 28 Odpovědi
- 900 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Kostěj
-
- 537 Odpovědi