Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát čer 09, 2023 1:03 pm
matej píše:Paráda, určitě jsou všichni moc zvědaví na zkušenosti s Verterem.
Já bych začal - umí sčítavat výkon ze sítě a z baterii? Řekněme- výkon měniče je 3kW, ale zapnu spotřebiče spolu 5kW, co měnič udělá? Vypne se, přepne na síť (která je ale jenom 20A = 4,6kW) anebo pojede na plné 3kW a zbylé 2kW nechá přitéct ze sítě?
SJM píše:Připojuji se ke gartulaci. S Vertexem jste tady na foru asi první, zkušenosti by mohly být zajímavé.
Pouze otázka k baterii - podle foto cellogu je na článku č. 4 napětí 3,489V a na článku č. 6 napětí 3,417V.
Honzík píše:Pěkné, odkud máte Vertex s lan kartou koupený?
Jak pobere regulátor mppt ve Vertexu proud z vašich panelů, jelikož má psáno max 13 A?
Díky Honza
georgiik píše:Dobrý den,
také o vertexu uvažuji. Chtěl bych se zeptat - je možné nějak signalizovat z vertexu, že už je nabitá baterie - prostě signál pro to použít systém pro spotřebování přebytků. Dále ještě uvažuji o odpojení měniče přes noc v nízkém tarifu, takže to je zase opačný směr - jak říci automaticky měniči, že má přepnout na síť a případně začít dobíjet (kromě přehození mechanicky stykačem). Jde mi prostě o nějaké vnější ovládání a čtení dat a ve specifikaci k měniči co máte na stránkách jsem nic takového nenašel.
Také by mě zajímalo, jestli jste nezkoušel odebírat z baterie při běhu měniče ještě SS napětí pro nějaké malé zařízení - např router. switch atp. - max odběr pár desítek W. I když s tím by asi snad neměl být problém.
Díky Jirka
SJM píše:JML... píše:Připravil jsem takový miniseriál "Jak jsem se dostal k fotovoltaice", který naleznete zde.
Off topic: na obrázku č.2 v miniseriálu "montáž střešních háků - detail" je pohled pod střešní tašky a vypadá to, jako by pojistná folie měla trhliny a poněkud se rozpadala - je to jenom dojem?
JML... píše:Původně jsem nezamýšlel připojit pračku a myčku k FVE, ale praxe ukázala, že to možné je a Vertex je zvládne v pohodě, jen je nutné je nepouštět současně - s čím byla obeznámena i naše domácnost. Do domovního rozvaděče jsem zapojil dva dvojité přepínače k přepnutí pračky a myčky buď na DS nebo FVE, přepínače přepínají L i N.
Teď se denní výroba (pokud svítí) posunula nad 10kWh!
![]()
Pokud mám hodnotit, tak jsem momentálně 6 dní v měsíci nesoběstačný, což je žehlička a el trouba (zůstaly připojeny jen k DS) a pokud nesvítí.
Na portálu PRE jsem si snížil do září zálohy na 900,- Kč, ale už teď vím, že i to je moc, k 0 se nedostanu - škoda.
JML... píše:To ale pecete a zehlite jen kdyz hodne sviti aby se pokryla co nejvetsi cast z panelu, nebo i jen z akumulatoru bez podpory slunce?
Dobra shoda s prepinacema v rozvadeci.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník