Grid-tie přetoky do sítě

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
martinm
Příspěvky: 102
Registrován: čtv zář 15, 2022 12:13 am

Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvek od martinm »

Ahoj, v jiném vlákně určeném pro stavbu mé solární el. mi bylo napsáno, že můžu použít grid-tie konvertor jen v případě, že má domácnost má odběr větší než solární panely vyrobí, jinak, že to přeteče do sítě a dostanu pokutu. Jiný uživatel zase psal, že elektroměry jsou dělané tak, že přetok počítají jako přítok do sítě a že vlastně nejen, že jim elektřinu zadáčo předám, ale ještě za to platím, jako kdybych ji namísto darování spotřebovával.

Jenže já na nějakých webech četl, že když přeteče do sítě nadbytek, tak, že se vůbec nic neděje, jen to zdarma odevzdám, což by mi nevadilo, furt lepší než být ještě navíc pokutován. Tak zakládám tento ticket, který snad přitáhne lidi, kteří se v tom vyznají a poví mi, jak se skutečně věci mají.

Já se samozřejmě budu ve svém vlastním zájmu nažit o minimální přetoky, ale může se stát, že sluníčka bude fakt hodně a že mi klidně i 200 kwh do sítě bude utíkat, tak bych rád věděl, jak je to s těmi pokutami a elektroměry.

Pookud by přetoky vadili, tak jak případně, jestli neexistuje nějaká vychytávka, jak přetokům zabránit ideálně, bez nutnosti nákupu baterie za 10 táců. Vím, že ty fakt drahý konvertory od 13 táců výš přetokům umí zabránit, ale ty za 13 tisíc se mi kupovat nechce, mé panely by měli celkem jen 280W, tak mi stačí konvertor za pár tisíc bez té ochrany proti přetoku.

Děkuji za informaci.
FrantisekCa
Příspěvky: 108
Registrován: sob zář 10, 2022 5:20 pm

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvek od FrantisekCa »

Pre 0,28kWp baterka za 10 000?
V prvom rade si treba ujasnit, co chces tym napajat, potom sa da pohnut dalej.
Ale osobne mam za to, ze s tym vykonom mozes rovno zabudnut, ze ho budes vyuzivat nieco na sposob, akoby si strcil zastrcku do zasuvky.
Take nieco mozes asi tak rozmyslat na maximalne ohrev spiralky v bojleru, ked to ma mat aspon nejaky ekonomicky vyznam a tesit sa, ze si vyuzil nejake kW zo slnka.
Teoreticky s tym za rok mozes ohriat aj 2 000 litrov vody o 45°C.
Soban
Příspěvky: 3565
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvek od Soban »

Co nechápeš na tom že dnešní elektroměry přetoky naměří a hezky ti ho naúčtuji k spotřebě.

No a teď záleží jak se k tomu postaví ten co ti dodává elektřinu zda ti napaří pokutu nebo ne, to že to někomu může procházet i několik let neznamená že to bude procházet i tobě.

Přečti si: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=11&t=6569
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Mart
Příspěvky: 181
Registrován: ned kvě 01, 2022 2:02 pm
Bydliště: Prostejov

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvek od Mart »

Záleží na elektroměru. Třeba ten můj přetoky neměří.
Ale očekávám, že mi ho brzo vymění za typ, který už měřit bude.
měnič GW3648D-ES, baterie 4x Pylontech US3000C (celkově 14,4 kWh)
panely mono 1920 Wp východ (sklon 20°) + 1920 Wp západ (sklon 16°)
Soban
Příspěvky: 3565
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvek od Soban »

Každý elektronický elektroměr dnes přetoky měří, jiná věc je zda je zobrazuje na LCD.

Jediný elektroměr který přetoky neměří jsou staré mechanické - první odečítaly spotřebu - čili přetoky měřily tak byly zmodernizovány a na kolečko byla daná západka.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Mart
Příspěvky: 181
Registrován: ned kvě 01, 2022 2:02 pm
Bydliště: Prostejov

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvek od Mart »

Soban píše:Každý elektronický elektroměr dnes přetoky měří, jiná věc je zda je zobrazuje na LCD.

Jediný elektroměr který přetoky neměří jsou staré mechanické - první odečítaly spotřebu - čili přetoky měřily tak byly zmodernizovány a na kolečko byla daná západka.
Mám elektroměr ZPA ZE 312.D0.B1B102-046 a ten podle návodu přetoky neměří
https://www.egd.cz/sites/default/files/ ... 21_M32.pdf
Od ZPA měří přetoky např. ZE 314.D0.B1B022-081. Ten má na sobě i značku dvou šipek, která znamená měření dodávky.
měnič GW3648D-ES, baterie 4x Pylontech US3000C (celkově 14,4 kWh)
panely mono 1920 Wp východ (sklon 20°) + 1920 Wp západ (sklon 16°)
Soban
Příspěvky: 3565
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvek od Soban »

Díval jsem se do toho návodu co jsi dal a jak jsi z něho usoudil že přetoky neměří?

Já jsem to tam nikde nevyčetl, jediné že zobrazuje na LCD pouze registry 1.8.2 a 1.8.3 což je pouze NT a VT.

Dle fotky je na elektroměru symbol západky to znamená že přetok neměří, ale záleží na FW.
Může ho registrovat, může ho přičítat ke spotřebě atd....

Aby jsi měl jistotu musel by jsi skusit přečíst jaké registry ten elektroměr vlastně má přes to jeho rozhraní co na sebe ten elektroměr práskne.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Mart
Příspěvky: 181
Registrován: ned kvě 01, 2022 2:02 pm
Bydliště: Prostejov

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvek od Mart »

I kdyby ten elektroměr přetoky měřil (tzn. že by šlo přečíst příslušný registr), tak mi distributor nemůže žádný přetok naúčtovat, protože oficiálně tento elektroměr přetoky neměří. Tento elektroměr nemá na sobě značku měření přetoku (dvě šipky) a tak nemůže být na tento přetok cejchovaný. Případný naměřený přetok by tak byl pouze infomativní údaj a soud by to shodil ze stolu.
Jediné co by distributor s případným údajem přetoku mohl udělat, že na jeho základě mi namontuje elektroměr, který přetoky měří oficiálně.
měnič GW3648D-ES, baterie 4x Pylontech US3000C (celkově 14,4 kWh)
panely mono 1920 Wp východ (sklon 20°) + 1920 Wp západ (sklon 16°)
Soban
Příspěvky: 3565
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvek od Soban »

Jasně, prostě jednou to projde a pak ti namontují takový že bude sledovat i když půjdeš na WC :lol:
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Uživatelský avatar
buzirka
Příspěvky: 1
Registrován: pon led 30, 2023 2:50 pm
Lokalita: Jičín

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvek od buzirka »

No já jsem se dočetl od čezu za 1Kwh =1600,-bez DPH, já mám 3kwh přetoku za rok tak jsem zvědavej co mě naučtujou
glottis
Příspěvky: 2218
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvek od glottis »

nic, 1600 dostanes jen pokud v 15 minutovem prumeru presahnes rezervovany vykon o nejaky vykon, ktery si ted nepamatuju. Jestli to nemas prihlasene, nemas elektromer co to meri online a nemaj ti co spocitat. 1600 je po podepsani smlouvy. A 1600 je posledni sazba. Predtim tam jsou nejake koruny.

Cele zneni vypoctu je tohle:

Na hladině nízkého napětí při instalovaném výkonu mikrozdrojů v odběrném místě do 10 kW vč. při zjednodušeném připojení se překročení rezervovaného výkonu účtuje od hodnoty naměřeného výkonu vyšší než 115 W jednotkovou cenou vztaženou k celkové hodnotě překročení 42 Kč/kW/měsíc (do 2,5 % vč. z instalovaného výkonu), 84 Kč/kW/měsíc (od 2,5 do 5 % vč. z instalovaného výkonu), 168 Kč/kW/měsíc (od 5 do 10 % vč. z instalovaného výkonu) a 1 683 Kč/kW/měsíc (od 10 % z instalovaného výkonu).
eman
Příspěvky: 1114
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvek od eman »

Pokud máš FVE nepřihlášenou a elměr naměří přetok, dostaneš 1600/kWh pokutu a nikdo se nějakým výpočtem neobtěžuje. A přetok už teď měří každý elměr....těch starých už je minimum hlavně u chat. Navíc platí presumce viny, takže pokud máš na střeše panely, musíš dokázat, že ti ten přetok způsobil špatně zapojený soustruh co máš v ložnici.
3,3kWp + 3,4kWp JJZ, 2x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v 3F režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
cipis
Příspěvky: 4600
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvek od cipis »

To není přece pravda ...
Dle nařízení EU se grid-tie FVE do 800 W nehlásí.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
glottis
Příspěvky: 2218
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvek od glottis »

eman píše:Pokud máš FVE nepřihlášenou a elměr naměří přetok, dostaneš 1600/kWh pokutu a nikdo se nějakým výpočtem neobtěžuje. A přetok už teď měří každý elměr....těch starých už je minimum hlavně u chat. Navíc platí presumce viny, takže pokud máš na střeše panely, musíš dokázat, že ti ten přetok způsobil špatně zapojený soustruh co máš v ložnici.
Proc siris tyhle nesmysly? To jsi cetl nekde na fb, ze tam nekdo napsal, ze nekde cetl ze nekdo dostal pokutu? Jestli nemas uvereny zdroj tak to nepis. Castka 1600 je presne tak jak jsem psal a mam to i overene, protoze mi to jednou nauctovali. Mam to prihlasene. Kdo to prihlasene nema, muzou se po tom pidit ale urcite nedaj automaticky do vyuctovani nejakou pokutu za cosi. Uz nekolikrat tu bylo, ze lidi meli pretoky i kvuli nejakemu tocivemu stroji nebo 3f trafu. Nehlede na ty povolene 800W balkonove gridtie menice
mirekcafa
Příspěvky: 367
Registrován: úte zář 06, 2022 2:47 pm
Lokalita: českotřebovsko
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: českotřebovsko

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvek od mirekcafa »

jaký je váš názor na tenhle měřič, umí to prý měřit i přetoky
https://www.aliexpress.com/item/3302672 ... 70600%21sh
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 7x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS
FRSO
Příspěvky: 2307
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvek od FRSO »

mirekcafa píše:jaký je váš názor na tenhle měřič, umí to prý měřit i přetoky
https://www.aliexpress.com/item/3302672 ... 70600%21sh
Mám ten bez SW a funguje dost dobře, neumí ale ty veličiny a přetoky.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
mirekcafa
Příspěvky: 367
Registrován: úte zář 06, 2022 2:47 pm
Lokalita: českotřebovsko
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: českotřebovsko

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvek od mirekcafa »

který máš konkrétně? ...bez SW...bez softwaru??? bez jakého? jde mi o to aby uměl ukázat právě přetoky...
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 7x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS
glottis
Příspěvky: 2218
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvek od glottis »

glottis píše:nic, 1600 dostanes jen pokud v 15 minutovem prumeru presahnes rezervovany vykon o nejaky vykon, ktery si ted nepamatuju. Jestli to nemas prihlasene, nemas elektromer co to meri online a nemaj ti co spocitat. 1600 je po podepsani smlouvy. A 1600 je posledni sazba. Predtim tam jsou nejake koruny.

Cele zneni vypoctu je tohle:

Na hladině nízkého napětí při instalovaném výkonu mikrozdrojů v odběrném místě do 10 kW vč. při zjednodušeném připojení se překročení rezervovaného výkonu účtuje od hodnoty naměřeného výkonu vyšší než 115 W jednotkovou cenou vztaženou k celkové hodnotě překročení 42 Kč/kW/měsíc (do 2,5 % vč. z instalovaného výkonu), 84 Kč/kW/měsíc (od 2,5 do 5 % vč. z instalovaného výkonu), 168 Kč/kW/měsíc (od 5 do 10 % vč. z instalovaného výkonu) a 1 683 Kč/kW/měsíc (od 10 % z instalovaného výkonu).
Pokud by to nekoho zajimalo, tenhle vypocet uz neplati a nove to je takto
bod 4.34: "Cena za překročení rezervovaného výkonu pro místo připojení odběrného místa, výrobny elektřiny nebo distribuční soustavy sjednaného ve smlouvě o připojení je rovna za každý kW překročení na hladině velmi vysokého napětí 350 Kč/kW/měsíc, na hladině vysokého napětí 861 Kč/kW/měsíc a na hladině nízkého napětí 1 713 Kč/kW/měsíc. U výroben připojených v odběrném místě na hladině nízkého napětí se sjednanou nulovou hodnotou rezervovaného výkonu se překročení rezervovaného výkonu účtuje od hodnoty naměřeného výkonu vyšší než 115 W. V třífázové soustavě při vyhodnocování směru toku elektřiny v jednotlivých fázích se překročení rezervovaného výkonu účtuje od hodnoty naměřeného výkonu vyšší než 300 W."
Tedy pro 3f system musim prekrocit 300W. Nepisou o prumeru ale asi to vychazi porad z toho, ze elektromer dela 15 minut prumery. Berou pak mesicnne nejvyssi prekroceni a to prepocitaji na penize. Pravdepodobne pak jakekoliv prekroceni (i mensi nez 300W) poslou emailem ale penize by meli chtit az kdyz to je vic jak 300W.
bokser01
Příspěvky: 1371
Registrován: pon úno 07, 2022 2:43 pm
Lokalita: Okolí Pardubic
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 7770
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvek od bokser01 »

Takže pokud to chápu dobře, tak pokutu mohu dostat jen za to, co uteče v průběhu 15min intervalu? Tedy když budu mít technické přetoky tak celková dodávka za 15 minut nesmí být vyšší jak 300w?

Tedy když naskočí na elektroměru třeba 10kWh přetoku, tak platím 10x1600 bez dph nebo neplatím nic? Pokud elektroměř není tak chytrý a umí měřit jen tok z DS - JÁ A JÁ - DS...
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 4kWp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp Baterie 14,4KWh olovouhlik (6x JPC12-200), Celek tedy 7770Wp :yes:
glottis
Příspěvky: 2218
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Grid-tie přetoky do sítě

Příspěvek od glottis »

bokser01 píše:Takže pokud to chápu dobře, tak pokutu mohu dostat jen za to, co uteče v průběhu 15min intervalu? Tedy když budu mít technické přetoky tak celková dodávka za 15 minut nesmí být vyšší jak 300w?

Tedy když naskočí na elektroměru třeba 10kWh přetoku, tak platím 10x1600 bez dph nebo neplatím nic? Pokud elektroměř není tak chytrý a umí měřit jen tok z DS - JÁ A JÁ - DS...
1. Musis byt pripojeny jako mikrozdroj. kdyz to mas bez schvaleni, nemelo by se to na tebe vubec vztahovat. Ani nemaji jak to zmerit bez elektromeru co to posila co 15 minut
2. nezaplatis 10x1600. Neplati se za kwh (energii) ale za vykon. Kdyz budes mit 0 rezervovany vykon jako ja a poslu tam 350W, mel bych zaplatit 0,05 * 1600 = 80 korun.
3. pokud nemas chytry elmer co to posila, nemas prihlasenou fve a tenhle vypocet neni pro tebe :)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek