Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
FrantisekCa
Příspěvky: 117
Registrován: sob zář 10, 2022 5:20 pm

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od FrantisekCa »

Asi bude stačiť, ak po odpojení vetve namerajú.
A keď nájdu previnilca, tak to bude naozaj drahé...
Inak, pri prácach, údržbe by si mal technik to vedenie skratovať (odpojiť, premerať, skratovať).
Inak, dodávať do odpojenej siete, to je snáď všeobecne ohrozenie (ak nedôjde k žiadnej škode alebo úrazu). To nejde iba o prácu technika, ktorý má príslušné vzdelanie, školenie a vybavenie.
Zdenek Vojc
Příspěvky: 64
Registrován: sob pro 19, 2020 11:47 am

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od Zdenek Vojc »

To by me zajimalo jak je to na te AC strane menicu udelane aby to bylo spolehlive. Predstava az bude kazdej druhej barak mit cinskej menic s pretokama a muset se hrabat nekde v nozovkach. Ono zkratovat zemni vodice nejde jako madzemni vedeni.
PetrDubi
Příspěvky: 1432
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od PetrDubi »

Tak pokud by měnič dodával i při odpojení sítě, tak bude průser třeba při výměně elektroměru. Montér si vypne jistič před elektroměrem a až se dotkne drátů na elektroměru, tak fostane ránu..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Mart
Příspěvky: 181
Registrován: ned kvě 01, 2022 2:02 pm
Bydliště: Prostejov

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od Mart »

PetrDubi píše:Tak pokud by měnič dodával i při odpojení sítě, tak bude průser třeba při výměně elektroměru. Montér si vypne jistič před elektroměrem a až se dotkne drátů na elektroměru, tak fostane ránu..
A proto se do elektroměrového rozvaděče (a do ostatních rozvaděčů) doplňuje štítek s textem "POZOR! Zpětný proud"
měnič GW3648D-ES, baterie 4x Pylontech US3000C (celkově 14,4 kWh)
panely mono 1920 Wp východ (sklon 20°) + 1920 Wp západ (sklon 16°)
PetrDubi
Příspěvky: 1432
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od PetrDubi »

Mart: to je pravda, ale při "černém" připojení ongridu nebo hybridu bude taková cedulka kontraproduktivní ;)
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Zdenek Vojc
Příspěvky: 64
Registrován: sob pro 19, 2020 11:47 am

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od Zdenek Vojc »

Cedulku urcite dat! Tady nejde o pokutu, ale o zdravi. Je treba se prilis nespolehat na cinsky menic. Zapojit do site az po schvaleni. Pak jste kryti. Jinak se vas nikdo na nic nebude ptat. A verte ze o pretokach to neni. Kolik z vas ma doma elektromer, kde je mozne naklikat registr 2.8.0?
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 874
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od beethowen »

Nevím, co tu řešíte.
Ongrid nemůže dodávat z podstaty. Pokud mu seberu síť, nemá se na co zavěsit a vypíná se.
Off-grid s bypassem nemůže protože když má zapnutý bypass, tak nemá připnutý měnič na výstupu a už vůbec ne na vstupu.
Hybrid by z principu mohl, ale zase platí pokud mu odeberu na vstupu zdroj (DS, centrála, atd.), tak rozepíná vazební relé a do vstupu ACin nemůže nic dávat.
To by se potom taky mohlo stávat, že vypadne distribuci VN a nějaká malá ongridovka, nebo pár ongridovek jako budou krmit celou vesnici a to VN trafo? To snad ne!!
Ty měniče musí být antiostrovní.
Aby vznikl nějaký přetok, musí ten měnič být nejprve nafázovaný na té síti, jinak nic nevyrábí. Vyrábět může jenom když je paralelně se sítí, což při rozpojení jističe na elektroměru rozhodně není.
teonas
Příspěvky: 51
Registrován: stř led 15, 2020 10:34 am
Lokalita: okolí Třebíče
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5500
Kapacita baterie [kWh]: 10
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od teonas »

Pravdu má v podstatě beethowen.
Druhá věc je porucha funkce některých ongrid/hybrid měničů.
Ve zkratce se dá říct, že při pracích v DS se vždy provede zkratování daného vývodu, výjimku mají práce PPN (např. výměna pojistek, kontroly ŘPÚ) a některé vybrané úkony (např. zmíněná výměna elektroměru). Tím pádem by v síti nn neměl nastat nebezpečný stav pro práci při provozu ongridovky/hybridu ani při její poruše(ve stavu kdy je přibližně srovnána výroba a spotřeba ve vzniklém ostrovu nn DS). To riziko u výměny elměru a poruchy hybridního střídače zde asi existuje, ale není to standartní stav.

Mimochodem na letošním CIREDu se objevilo několik příspěvků, které se zabývali měřením funkcí střídačů kolem 10kW (dotační ongridy/hybridy) a většina měničů na trhu neplní některé podmínky PPDS příloha 4 (některé typy neplní prakticky žádnou). Proto bych nevylučoval ani riziko poruchy hybridu, jsou to prostě výrobky různé kvality.

A trochu mimo téma: p. Vaněk z ČEZu tam prezentoval nechtěný provoz FVE 5MW do ostrovu v DS (22kV) po dobu 8 minut - hlavní důvod bylo nastavení frekvenčních ochran na širší rozsah (ale přesto v souladu s podmínkami provozu OZE) a vypnutí VN vývodu v rozvodně přesně ve chvíli, kdy byla bilance výkonu na vývodu 0. Takže i ongrid FVE (i když tohle byla velká instalace) dokáže dodávat do nechtěného ostrovu v síti...
glottis
Příspěvky: 2275
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od glottis »

Velky ongrid to asi chvilku udrzi, nez mu padne napeti pod urcite meze ale male menice to proste nedaj. Kor menice s limiterem, ktere davaj v tu chvili jen co je potreba a pri odpojeni to jde cele rychle dolu. Proto pak jsou i chtene ty napetove a frekvencni ochrany. Zajimalo by me, ktere menice to splni sami. V PPDS priloze 4 jsou napsane a je tam i ze pri vyboceni z mezi se menice musi vypnout a kdyz nema postupny start tak na 20 minut. Takze kdyz mi DS cukne ochrana mi shodi na 20 minut menice.
teonas
Příspěvky: 51
Registrován: stř led 15, 2020 10:34 am
Lokalita: okolí Třebíče
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5500
Kapacita baterie [kWh]: 10
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od teonas »

glottis píše:...když mi DC cukne...
Souhlas, malý měnič může udržet nějakou malou síť a to ještě spíš jen teoreticky. Pak záleží taky jakou metodu používá měnič detekci vnější sítě (frekvence, změny P/Q,...). Právě toto ty měniče dovedou splnit, horší je to s dalšími požadavky přílohy 4.
Např. postupné najíždění nedokázali splnit všechny - byl tam problém s délkou najíždění (kratší i delší než je požadavek, odchylka v řádu minut). Ale ano, platí že po výpadku sítě nesmí měniče hned najet - musí počkat 5min a pak jít 10%Pn/min, nebo těch 20 minut a pak zap, když postupný start měnič nedovede.
DJJaro
Příspěvky: 28
Registrován: pon úno 13, 2023 11:41 am

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od DJJaro »

Ešte je jedna možnosť ako zamedziť úraz technika prietokom pri vypnutej DS. A to buď nainštalovať stykač, ktorý pri strate DS sa odpojí alebo Smart vypinač ( 1f je aj s elektromerom), ktorý urobí to isté čo stykač.
bokser01
Příspěvky: 1403
Registrován: pon úno 07, 2022 2:43 pm
Lokalita: Okolí Pardubic
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 7770
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od bokser01 »

lzahradil píše: Nedělám si iluze o tom že ČEZák při odečtu nedal echo že mám na baráku panely..

Přesně tak jsem to měl taky... Loni jen 4 panely na střeše baba při odečtu si toho všimla a do měsíce jsem měl elektroměr co umí i přetoky :D teď tu těch panelů mám víc jak 20, tak jsem zvědav co bude letos po odečtu.
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 4kWp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp Baterie 14,4KWh olovouhlik (6x JPC12-200), Celek tedy 7770Wp :yes:
glottis
Příspěvky: 2275
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od glottis »

me se to stalo taky, ze po namontovani fve do par mesicu vymena ale bohuzel to je spis kosnpiracni teorie :) ten muj elektromer totiz uz byl za zivotnisti. Nedelejte si iluze, ze nejaka baba to bdue nekde hlasit jen tak pro zabavu. Vetsina jich udela jen to co musi a dal nehnou ani prstem. To by za to museli mit ohodnoceni a nemyslim si, ze je k tomu jakakoliv motivace. Stejne ten elmer vymeni jednou vsem.
microlan
Příspěvky: 40
Registrován: pon kvě 09, 2022 8:47 am
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: 14
Bydliště: Měnín

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od microlan »

Využiji tohoto tématu k dotazu. Mají elektroměry, které měří zpětné přetoky nějakou aktuální signalizaci, že k němu momentálně dochází? Jak je to s jednotlivými fázemi, je to sumarizované? Když je třeba přetok jen na jedné fázi a z ostatních je odběr?
cipis
Příspěvky: 4767
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od cipis »

Když řekneš typ, tak se dá najít dokumentace, takže v pdfku by se to mohlo najít.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
microlan
Příspěvky: 40
Registrován: pon kvě 09, 2022 8:47 am
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: 14
Bydliště: Měnín

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od microlan »

Typ nevím, je to u známého, který teď někde lyžuje. Tak až se vrátí. Ale stačilo by mě obecně, jestli se to používá, podobně jako třeba výstup pulsů spotřeby.
Soban
Příspěvky: 3640
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od Soban »

Tak u mého to šipkama ukazuje kterým směrem ten proud teče, registr na přetoky to zobrazuje za všechny fáze tak jak nízký a vysoký tarif.

Zda je v elektroměru ten přetok rozdělen i podle fází možné je - záleží na typu elektroměru.

Jinak v každém případě by měl nějak signalizovat zda přetok trvá, jedině že by měl nějaký hrozně starý elektroměr který přetok neměří a přičítá to do spotřeby.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Kostěj
Příspěvky: 614
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od Kostěj »

U mého elektroměru, z dokumentace: Bliká bargraf a L1 nebo L2 nebo L3 - v příslušné fázi je opačný směr proudu (dodávka).
ElektroEzs
Příspěvky: 1302
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od ElektroEzs »

Taky jsem zjistil tady minule ze kdyz blika je pretok akorat u me to delal vadny frekvencni menic a ne FVE
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek