Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
StepanKral
Příspěvky: 4
Registrován: čtv říj 27, 2022 10:08 pm

Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od StepanKral »

Zajímá mě, zda lze z tohoto typu elektroměru poznat, že došlo k přetokům do sítě z FVE. Jistě to lze poznat v době přetoku, lze z něj ale vyčíst historii přetoků? Díky za rady.
Přílohy
20221027_173605.jpg
Uživatelský avatar
sindyk
Příspěvky: 557
Registrován: pát kvě 21, 2021 12:53 pm
Bydliště: Semily

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od sindyk »

Já bych řekl, že těch 8 kWh je zrovna vyfocený přetok.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | 14 kWh olova (4s2p JPC12-100 + 4s 12V92F)
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
Franta2776
Příspěvky: 2704
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od Franta2776 »

18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, baterie štítkových 73kWh(Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel štítkových 1230Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Mppt Easun 6048
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
StepanKral
Příspěvky: 4
Registrován: čtv říj 27, 2022 10:08 pm

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od StepanKral »

Díky, takže předpokládám s tímto elektroměrem nemá smysl riskovat přetoky do sítě bez smlouvy na PPP, protože důkaz o přetoku je jednoznačný.
lzahradil
Site Admin
Příspěvky: 926
Registrován: ned srp 12, 2012 1:18 am
Lokalita: blízko Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28
Bydliště: CZ

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od lzahradil »

než jsem nainstaloval panely na střechu, měl jsem starý el.měr s kolečkem. Pak mi byl vyměněn za digitální. Ovšem takový který neuměl měřit přetok.
Následně jsem dal z prvu pár panelů na střechu. Když probihal odečet, následoval dopis že mi bude vyměněn el.měr :) Ten už registr 2.8.0 měl.
Nedělám si iluze o tom že ČEZák při odečtu nedal echo že mám na baráku panely..
Nicméně, při instalaci elměru jsem tam měl 2kWh a ty tam mám po několika letech i teď.
Takže tvých 8kWh nemusí nutně znamenat že ti tam něco přeteklo. Pokud tam však nemáš měnič o kterým se ví že je dělá :)
Sleduj jestli se to nezvedá.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
mpcz
Příspěvky: 84
Registrován: sob kvě 14, 2022 1:27 pm

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od mpcz »

lzahradil píše:než jsem nainstaloval panely na střechu, měl jsem starý el.měr s kolečkem. Pak mi byl vyměněn za digitální. Ovšem takový který neuměl měřit přetok.
Následně jsem dal z prvu pár panelů na střechu. Když probihal odečet, následoval dopis že mi bude vyměněn el.měr :) Ten už registr 2.8.0 měl.
Nedělám si iluze o tom že ČEZák při odečtu nedal echo že mám na baráku panely..
Nicméně, při instalaci elměru jsem tam měl 2kWh a ty tam mám po několika letech i teď.
Takže tvých 8kWh nemusí nutně znamenat že ti tam něco přeteklo. Pokud tam však nemáš měnič o kterým se ví že je dělá :)
Sleduj jestli se to nezvedá.
Zdravím, tato informace je ovšem v příkrém rozporu s tou často citovanou, že každý měnič MUSÍ vygenerovat menší, či větší přetoky. Chybí zde sice info, jaký že měnič zde funguje a v jakém režimu, ale předpokládám, že se nejedná o čistý ostrov, když je řeč o měničích GRID-TIE, t.j. těch, které "přetláčí" elektroměr. Tím nechci říci, na kterou stranu se stavím, jen to, že mám vytaženou komunikaci z 4Q certifikovaného elektroměru a přetok za zhruba 2 měsíce testování je čistá nula. A to mám vyplý havarijní vytěžovač, který by při přetoku připl zátěž a přetok tak zrušil s jistotou. Loger je sice home-made zařízení, ale jelikož pouze po 485 bere informace z registů elektroměru, tak mu věřím.
Další věc je ta, že ty přetoky lze prokazetelně vygenerovat i běžným 3F domácím spotřebičem, což může někoho vést k nesprávnému závěru, že přetoky dělá jeho FV. Je dobré si toto pro klid v duši vyjasnit.
K té vyčtené hodnotě z přetokového registru: ty kW i když je Rozdíl od minula velký, ještě nemusí hrozit postihem, rozhodující je pouze přetok v rámci Jedné 1/4 hodiny. To platí především pro případ 4Q elektroměru, který je namontován u oficiální FV.
mpcz, 28oct2022
Franta2776
Příspěvky: 2704
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od Franta2776 »

mpcz píše:
lzahradil píše:než jsem nainstaloval panely na střechu, měl jsem starý el.měr s kolečkem. Pak mi byl vyměněn za digitální. Ovšem takový který neuměl měřit přetok.
Následně jsem dal z prvu pár panelů na střechu. Když probihal odečet, následoval dopis že mi bude vyměněn el.měr :) Ten už registr 2.8.0 měl.
Nedělám si iluze o tom že ČEZák při odečtu nedal echo že mám na baráku panely..
Nicméně, při instalaci elměru jsem tam měl 2kWh a ty tam mám po několika letech i teď.
Takže tvých 8kWh nemusí nutně znamenat že ti tam něco přeteklo. Pokud tam však nemáš měnič o kterým se ví že je dělá :)
Sleduj jestli se to nezvedá.
Zdravím, tato informace je ovšem v příkrém rozporu s tou často citovanou, že každý měnič MUSÍ vygenerovat menší, či větší přetoky. Chybí zde sice info, jaký že měnič zde funguje a v jakém režimu, ale předpokládám, že se nejedná o čistý ostrov, když je řeč o měničích GRID-TIE, t.j. těch, které "přetláčí" elektroměr. Tím nechci říci, na kterou stranu se stavím, jen to, že mám vytaženou komunikaci z 4Q certifikovaného elektroměru a přetok za zhruba 2 měsíce testování je čistá nula. A to mám vyplý havarijní vytěžovač, který by při přetoku připl zátěž a přetok tak zrušil s jistotou. Loger je sice home-made zařízení, ale jelikož pouze po 485 bere informace z registů elektroměru, tak mu věřím.
Další věc je ta, že ty přetoky lze prokazetelně vygenerovat i běžným 3F domácím spotřebičem, což může někoho vést k nesprávnému závěru, že přetoky dělá jeho FV. Je dobré si toto pro klid v duši vyjasnit.
K té vyčtené hodnotě z přetokového registru: ty kW i když je Rozdíl od minula velký, ještě nemusí hrozit postihem, rozhodující je pouze přetok v rámci Jedné 1/4 hodiny. To platí především pro případ 4Q elektroměru, který je namontován u oficiální FV.
mpcz, 28oct2022

A jaký používáš měnič,když máš data ze 4Q elektroměru??
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, baterie štítkových 73kWh(Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel štítkových 1230Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Mppt Easun 6048
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
bahora
Příspěvky: 59
Registrován: úte kvě 10, 2022 11:32 pm

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od bahora »

Nejlevnější certifikovaný 4Q elektroměr s ModBus komunikací co jsem našel a pořídil pro sebe za stejným účelem je PRO380 ale i tak je to pálka 3.872,-Kč
StepanKral
Příspěvky: 4
Registrován: čtv říj 27, 2022 10:08 pm

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od StepanKral »

Jeste jeden dotaz - pokud ma distributor v celem okoli odstavku ale ja budu poustet pretoky do site, co se muze stat?
Mart
Příspěvky: 181
Registrován: ned kvě 01, 2022 2:02 pm
Bydliště: Prostejov

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od Mart »

Záleží o jaký měníč se jedná. Ale všechny měniče by měly mít v sobě ochranu, která zafunguje tak, že v případě výpadku DS se měnič taky odpojí. Takže přetoky by neměly nastat, protože měnič bude vypnutý.
měnič GW3648D-ES, baterie 4x Pylontech US3000C (celkově 14,4 kWh)
panely mono 1920 Wp východ (sklon 20°) + 1920 Wp západ (sklon 16°)
cipis
Příspěvky: 4715
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od cipis »

A to chceš, že ...
Svítí slunko jak kráva, baterka po dvou dnech dešťů vybitá, EG.d má odstávku, no a tobě elektrárna stojí :D :D :D
Tak s takovou elektrárnou se jděte bodnout, bych jim řekl ...
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
glottis
Příspěvky: 2268
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od glottis »

Tak se baterie nabíjí, alespoň me ;)
Franta2776
Příspěvky: 2704
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od Franta2776 »

StepanKral píše:Jeste jeden dotaz - pokud ma distributor v celem okoli odstavku ale ja budu poustet pretoky do site, co se muze stat?
Myslíš že tvůj miniměnič utáhne např celou ulici???
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, baterie štítkových 73kWh(Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel štítkových 1230Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Mppt Easun 6048
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Mart
Příspěvky: 181
Registrován: ned kvě 01, 2022 2:02 pm
Bydliště: Prostejov

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od Mart »

cipis píše:A to chceš, že ...
Svítí slunko jak kráva, baterka po dvou dnech dešťů vybitá, EG.d má odstávku, no a tobě elektrárna stojí :D :D :D
Tak s takovou elektrárnou se jděte bodnout, bych jim řekl ...
Jak jsem psal, záleží na měniči.
Třeba já mám všechno pověšené na backupu, který má 3680 W, takže odstávka EG.d mě netrápí.
měnič GW3648D-ES, baterie 4x Pylontech US3000C (celkově 14,4 kWh)
panely mono 1920 Wp východ (sklon 20°) + 1920 Wp západ (sklon 16°)
Zdenek Vojc
Příspěvky: 64
Registrován: sob pro 19, 2020 11:47 am

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od Zdenek Vojc »

Franta2776 píše:
StepanKral píše:Jeste jeden dotaz - pokud ma distributor v celem okoli odstavku ale ja budu poustet pretoky do site, co se muze stat?
Myslíš že tvůj miniměnič utáhne např celou ulici???
Me by spis zajimalo jestli to muze nekomu ublizit. Pokud nebude Fte prihlasena a nekdo od distributora se bude hrabat nekde v siti a nahodny pretok ho prasti, tak je dost pruser. Nebo maluju certa na zed ?
Uživatelský avatar
sindyk
Příspěvky: 557
Registrován: pát kvě 21, 2021 12:53 pm
Bydliště: Semily

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od sindyk »

Kdyby chtělo něco tlačit zpátky do vypnuté sítě, tak to bude taková zátěž, že vybaví jistič, případně ten měnič okamžitě umře, páč z pohledu toho měniče to je skoro jako zkrat.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | 14 kWh olova (4s2p JPC12-100 + 4s 12V92F)
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
Soban
Příspěvky: 3615
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od Soban »

Nemělo by protože ongrid bez DS se vypnou.
I hybrid by měl vypnout vstup jak z něho nemůže přisosávat.

A ty co neumí přisosávat přetok nemůžou udělat když je vstup DS odpojen.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Soban
Příspěvky: 3615
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od Soban »

sindyk píše:Kdyby chtělo něco tlačit zpátky do vypnuté sítě, tak to bude taková zátěž, že vybaví jistič, případně ten měnič okamžitě umře, páč z pohledu toho měniče to je skoro jako zkrat.
Jasně, ale když bude dělat na jeho přípojce a odpojí ji od DS?
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Uživatelský avatar
sindyk
Příspěvky: 557
Registrován: pát kvě 21, 2021 12:53 pm
Bydliště: Semily

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od sindyk »

Soban píše:Jasně, ale když bude dělat na jeho přípojce a odpojí ji od DS?
Doufat, že ty panely viděl a změřil si to... Teď vážně, když chce pracovat technik na přípojce, tak asi vypne nejmenší možnou část vedení předtím, aby nerozpojoval živou část, nebo ne? Tzn. ulici nebo půl vesnice? No každopádně žádný měnič by se neměl chovat nebezpečně na AC IN vstupu, pokud nemá poruchu.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | 14 kWh olova (4s2p JPC12-100 + 4s 12V92F)
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
Zdenek Vojc
Příspěvky: 64
Registrován: sob pro 19, 2020 11:47 am

Re: Lze z tohoto elektroměru poznat přetoky do sítě?

Příspěvek od Zdenek Vojc »

Prave kdyz nebude v poruse. Pokud ano a monter bude pracovat nekde ob par baraku a zrovna nebude odber a on si to zmeri v okamziku kdy muj menic nema pretok,nasledne zacne prtok a on na to sahne, dostane pecku. No a pokud neni fte prihlasena je to na prokuratora.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek