JBD BMS
LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
-
- Lokalita: Praha
Re: JBD BMS
Mám na cestě
https://www.lithiumbatterypcb.com/produ ... fepo4+150A
Protokol je JBD. Uvidím jak se bude chovat. Měl by dávat konstantní proud při max zatížení. Nemělo by dojít k okamžitému odpojení baterky a tím i ohrožení měniče
https://www.lithiumbatterypcb.com/produ ... fepo4+150A
Protokol je JBD. Uvidím jak se bude chovat. Měl by dávat konstantní proud při max zatížení. Nemělo by dojít k okamžitému odpojení baterky a tím i ohrožení měniče
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
-
Podle ceho jste vybral prave tento?
(Stale se rozhoduji jaky BMS pouzit)
(Stale se rozhoduji jaky BMS pouzit)
-
Potřebuji BT a RS485 . Už jsem kupoval na menší proud a cena mi připadá přiměřená
-
Ahoj.Jak to připojuješ přes RS485 ? Nemusí se ta BMS nějak upravit ? Mám AP-20S006 a převodník CH340 a nespojím to s PC kdybych se zbláznil. nemáš nějakou radu ?Lubik píše:Potřebuji BT a RS485 . Už jsem kupoval na menší proud a cena mi připadá přiměřená
-
S BMS se připojuji pře RS485. Fungovalo na první zapojení. Převodník vlastní výroby.
Zkus prohodit AB dráty jestli to nemáš obráceně. Těžko radit na dálku.
-
Koupil jsem převodník na UART a taky to nejde. Poradí někdo? Už jsem zoufalej
-
- Moderátor
- Lokalita: blízko Brna
Tak to aspon nafot/nakresli, jak mas co kde propojene, nemame kristalovou kouli ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Díky. Jak jsem to fotil, tak koukám, že konektor na 485 tam vůbec není. Jen plošky na DPS označené A B. Já to mám strceny celou dobu na konektoru txd. Ani Bublich si tady toho nevšiml.
-
Tyyy joLubik píše:S BMS se připojuji pře RS485. Fungovalo na první zapojení. Převodník vlastní výroby.
Mas k tomu prevodniku vlasni vyroby nejaky schema? Ja mam dve BMS JBD a nejak nejsem schopnej se s nima spojit mimo BT.
Dneske sem si vsiml na te novejsi, ze to taky zkousim v TXD a 485 piny sou bez konektoru (zkusim tam piny pripajet). Ale ten převodnik by me fakt zajimal
-
- Moderátor
- Lokalita: blízko Brna
Piny nestačí, chybí tam převodník ttl/rs485 a součástky okolo, alespoň na té mé.
Jinak stačí odpojit BT a na tom kabelu je TTL, na těch dvou bílých drátech (GND je černý). Takže pak stačí převodník ttl/usb a už to fachčí.
černý gnd
bílý txd
bílý rxd
červený je napájení, ale to nemám spojené, tam je 13,5V
S tímto to jede ok:
https://www.gme.cz/ftdi-prevodnik-s-mini-usb-a-spi Nastaveno na 3,3V, káblíky ze starého pc
Jinak stačí odpojit BT a na tom kabelu je TTL, na těch dvou bílých drátech (GND je černý). Takže pak stačí převodník ttl/usb a už to fachčí.
černý gnd
bílý txd
bílý rxd
S tímto to jede ok:
https://www.gme.cz/ftdi-prevodnik-s-mini-usb-a-spi Nastaveno na 3,3V, káblíky ze starého pc
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Dobrý den.
Mám JBD 20S 150A od Amy,kupoval jsem ji i s baterkami.Jsem s ní zatím spokojen.Má FETY samostatně na nabíjení a vybíjení,vypíná plynule ne skokem (zkoušel jsem).Má rozhraní 485 a Bluetooth,která fungují bez problému.Při objednávce je třeba si dát pozor na specifikaci,někteří prodejci je prodávají s označením 150A ale jedná se o špičkový proud trvalý je pouze 100A.Některí jiní 150/150A.Je to tak u všech typů.Já tu svoji prohnal 30min 140A a pasivní chladič byl vlažný ani jsem to neměřil.Také rozhraní (v případě mého kamaráda Hirky-viz uživatel výše)je uvedeno jako optional.Takže kamarád tam nemá RS485 ani konektor,je to docela klamavé,musíte požádat nebo odškrtnout pokud to jde.
Nevýhodou je menší balanční proud myslím do 0,4A,ale zatím v pohodě.
Některé typy převodníků z Ali nejsou vhodné,slepých uliček jako obvykle mnoho.Používám ještě u každého zařízení sítový server takže z počítačové sítě mohu vidět a nastavovat měnič,BMS a oba regulátory.Měnič má RS232 takže jsem použil jeden společný server který umí 232 i 485 pro bms a pro něj z jedné IP.Pro tyto servery se na stanicích musí vytvořit COM porty.To dělám automaticky po startu systemu pomocí programu USR-VCOM.
Na BMS mám vytištěný montážní držák (foto) kdyby někdo potřeboval pošlu STL.
Tak snad to někomu pomůže.Ať se daří.
Je to tato Funkční převodníky 485/USB podle obrázků jdou na Ali snadno najít.Ten vlevo přímo doporučuje výrobce.
edit - ten vpravo je 232 Samostatné servery 232 a 485 Společný server RS232/485 V akci. Náhled hlavní stránky PC aplikace,má to jěště 3 další stránky.
Mám JBD 20S 150A od Amy,kupoval jsem ji i s baterkami.Jsem s ní zatím spokojen.Má FETY samostatně na nabíjení a vybíjení,vypíná plynule ne skokem (zkoušel jsem).Má rozhraní 485 a Bluetooth,která fungují bez problému.Při objednávce je třeba si dát pozor na specifikaci,někteří prodejci je prodávají s označením 150A ale jedná se o špičkový proud trvalý je pouze 100A.Některí jiní 150/150A.Je to tak u všech typů.Já tu svoji prohnal 30min 140A a pasivní chladič byl vlažný ani jsem to neměřil.Také rozhraní (v případě mého kamaráda Hirky-viz uživatel výše)je uvedeno jako optional.Takže kamarád tam nemá RS485 ani konektor,je to docela klamavé,musíte požádat nebo odškrtnout pokud to jde.
Nevýhodou je menší balanční proud myslím do 0,4A,ale zatím v pohodě.
Některé typy převodníků z Ali nejsou vhodné,slepých uliček jako obvykle mnoho.Používám ještě u každého zařízení sítový server takže z počítačové sítě mohu vidět a nastavovat měnič,BMS a oba regulátory.Měnič má RS232 takže jsem použil jeden společný server který umí 232 i 485 pro bms a pro něj z jedné IP.Pro tyto servery se na stanicích musí vytvořit COM porty.To dělám automaticky po startu systemu pomocí programu USR-VCOM.
Na BMS mám vytištěný montážní držák (foto) kdyby někdo potřeboval pošlu STL.
Tak snad to někomu pomůže.Ať se daří.
Je to tato Funkční převodníky 485/USB podle obrázků jdou na Ali snadno najít.Ten vlevo přímo doporučuje výrobce.
edit - ten vpravo je 232 Samostatné servery 232 a 485 Společný server RS232/485 V akci. Náhled hlavní stránky PC aplikace,má to jěště 3 další stránky.
-
To cipich:cipis píše:Piny nestačí, chybí tam převodník ttl/rs485 a součástky okolo, alespoň na té mé.
černý gnd
bílý txd
bílý rxd
S tímto to jede ok:
Jj, po napajeni to nejelo a myslel jsem si, ze tam chybi nakej ten svab okolo...
Diky moc za nakopnuti. Hned si ten prevodnik objednam a vyzkousim to.
Nahodou nevis, jesli by mohlo paralelne BT i to TTL (ze bych z toho udelal odbocku)?
Me jde hlavne o propojeni se Solar-assistant nebo aspon pres Esp8266... ale to BT s mobilni appkou se hodi taky. Moje zena to pravidelne sleduje-SOC... (peru/neperu) .. Tak nez bych to mel odladene, ze by to jelo oboji...
To bublich:
Diky moc. Jj, jsem trosku zklaman, ze takovou blbost za 50kc tam muzou nedat i kdyz tam je vypalena na plechu (kupoval jsem to z mivvy a na vyber nebylo, takze asi si to v dalsim kole to vezmu z Ali primo i s Rs485)
-
Aktualne mame BMS 7-20S skladem s CAN-BUS, nove take mame skladem v omezenem mnozstvi BMS 5-24s s aktivnim balancovanim 1000mA vcetne CAN BUS Oboji jsou 200A trvale.PavlikT píše:Diky moc. Jj, jsem trosku zklaman, ze takovou blbost za 50kc tam muzou nedat i kdyz tam je vypalena na plechu (kupoval jsem to z mivvy a na vyber nebylo, takze asi si to v dalsim kole to vezmu z Ali primo i s Rs485)
Pohodlný nákup značkových baterií a příslušenství na https://mivvy.mypower.cz/
-
No, a ty s CAN-BUS si s Aexpertem umi nejak povidat? Jedna vec je vycitat veci, ale samozrejme kdyz umi menic sam sebe vypnout a rict to BMSce, tak je to zase o level vejs:-)
-
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Vzhledem k tomu, že tyhle BMS nabízejí na CAN pouze pasivní režim (když se jich po CANu zeptáš na informace, tak ti odpoví) a Axpert očekává aktivní režim, tak to nefunguje ani pokud je tam nahraný protokol Pylontech. A hlavně Axpert má Pylontech podporovaný jenom na RS485 a na CAN má pouze Soltaro a Weco.
Nevím jak to jeu Pylontechu, ale Soltaro a Weco komunikují s Axpertem tak, že do měniče samy pravidelně posílají všechny informace včetně požadavku na dobití na 100% a měnič jim nic neposílá, jenom čte zaslané informace. Takže celá komunikace je jednostranná. Proto to i chvilku trvá, než se objeví na měniči, že je funkční propojení s BMS, protože musejí ty informace přijít snad 3x za sebou, aby měnič považoval spojení za navázané a základní informace se posílají pořád dokola.
Nevím jak to jeu Pylontechu, ale Soltaro a Weco komunikují s Axpertem tak, že do měniče samy pravidelně posílají všechny informace včetně požadavku na dobití na 100% a měnič jim nic neposílá, jenom čte zaslané informace. Takže celá komunikace je jednostranná. Proto to i chvilku trvá, než se objeví na měniči, že je funkční propojení s BMS, protože musejí ty informace přijít snad 3x za sebou, aby měnič považoval spojení za navázané a základní informace se posílají pořád dokola.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
musel bys udelat nejaky bridge, na esp nebo arduino a pak by to asi slo. Nebudes prvni koho by to zajimalo tak to treba uz nekdo vymyslel a udelal
-
- Lokalita: Okolí Uherského Brodu
mám v nabídce dvě BMS od JBD s CAN Pylontech otestované s Goodwe, Studer, VictronPetrDubi píše:Vzhledem k tomu, že tyhle BMS nabízejí na CAN pouze pasivní režim (když se jich po CANu zeptáš na informace, tak ti odpoví) a Axpert očekává aktivní režim, tak to nefunguje ani pokud je tam nahraný protokol Pylontech. A hlavně Axpert má Pylontech podporovaný jenom na RS485 a na CAN má pouze Soltaro a Weco.
-
Mopadzi:
Jo, to je možný, třeba Victron umožňuje použít i ovladač přímo na protokol JBD a věřím že i komunikace po CAN tam půjde rozjet.
Ale komunikaci s Axpertem ta BMS předpokládám neumí?
Jo, to je možný, třeba Victron umožňuje použít i ovladač přímo na protokol JBD a věřím že i komunikace po CAN tam půjde rozjet.
Ale komunikaci s Axpertem ta BMS předpokládám neumí?
-
Glottia: já se chystám to v zimě vyzkoušet, už na to mám i materiál, ale zatím není čas, protože momentálně je v běhu několik důležitějších akcí.
Zatím mám jenom vyčítání měniče přes esp a BMS přes esp32 a na tom u BMS mám i relé, které mi při poklesu pod nastavené soc vypne měnič a když stoupne nad nastavenou úroveň, tak ho zase zapne. Úroveň pro zapnutí můžu jednoduše nastavit posuvníkem z Home Assistanta, takže není problém nastavit si v zimě i 100% abych dobil baterku jednou za čas do plna, aby se aktualizovaly údaje v BMS. Mám to hlavně pro to, aby mi to nevybilo úplně baterku, přesvědčil jsem se, že hlídání jenom přes napětí není úplně spolehlivý. Vzhledem k možnosti nastavení cutoff napětí na Axpertovi maximálně na 48V může dojít při malém odběru ke kompletnímu vycucání baterky dřív, než zareaguje ta ochrana v Axpertovi a potom to může odpojit až BMS.
Zatím mám jenom vyčítání měniče přes esp a BMS přes esp32 a na tom u BMS mám i relé, které mi při poklesu pod nastavené soc vypne měnič a když stoupne nad nastavenou úroveň, tak ho zase zapne. Úroveň pro zapnutí můžu jednoduše nastavit posuvníkem z Home Assistanta, takže není problém nastavit si v zimě i 100% abych dobil baterku jednou za čas do plna, aby se aktualizovaly údaje v BMS. Mám to hlavně pro to, aby mi to nevybilo úplně baterku, přesvědčil jsem se, že hlídání jenom přes napětí není úplně spolehlivý. Vzhledem k možnosti nastavení cutoff napětí na Axpertovi maximálně na 48V může dojít při malém odběru ke kompletnímu vycucání baterky dřív, než zareaguje ta ochrana v Axpertovi a potom to může odpojit až BMS.