prosím jaký hybridní měnič koupit a kolik panelů?
Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
-
prosím jaký hybridní měnič koupit a kolik panelů?
Dobrý den,
Chtěl bych dát soláry na chatu, sehnal jsem starší panely polykrystal 225wp, na prázdno mají cca 30v. Otázka zní, jak je napojit, kolik do série a kolik paralelně a dále jaký hybridní měnič použít. Největší odběr má bojler - 2000w, elektrokotel vyřadím.
Dále nerozumím té věci s fázema, jenda nebo tři? V chatě mám 3 fáze, ve směs tedy jedna fáze byt, druhá sklep kde je bojler 200litrů, třetí fáze je elektrokotel. Teď mám do chaty jističe 25A a noční proud. Roční spotřeba poslední 3 roky je i s elektrokotlem cca 9mw.
Poradil by ste mi stím prosím někdo? Panelů mám ted 7, ale přivezu další. Ale kolik jich mám vlastně ještě přivézt?
Předem moc děkuji.
Chtěl bych dát soláry na chatu, sehnal jsem starší panely polykrystal 225wp, na prázdno mají cca 30v. Otázka zní, jak je napojit, kolik do série a kolik paralelně a dále jaký hybridní měnič použít. Největší odběr má bojler - 2000w, elektrokotel vyřadím.
Dále nerozumím té věci s fázema, jenda nebo tři? V chatě mám 3 fáze, ve směs tedy jedna fáze byt, druhá sklep kde je bojler 200litrů, třetí fáze je elektrokotel. Teď mám do chaty jističe 25A a noční proud. Roční spotřeba poslední 3 roky je i s elektrokotlem cca 9mw.
Poradil by ste mi stím prosím někdo? Panelů mám ted 7, ale přivezu další. Ale kolik jich mám vlastně ještě přivézt?
Předem moc děkuji.
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: prosím jaký hybridní měnič koupit a kolik panelů?
Zima na krku, takže máš dostatek času si tady něco nastudovat. V zimě totiž fv skoro nic nevyrábí, tak instalace klidně počká na jaro. Pokud je (a bude) roční spotřeba 9 MWh, tak ber panelů hodně, klidně 10 kWp - to máš cca 40 fv panelů. Ale třeba ten elektrokotel odstavíš a spotřeba pak bude třetinová.
A kde máš baterie? S nimi využiješ zhruba dvojnásobek než bez nich.
A kde máš baterie? S nimi využiješ zhruba dvojnásobek než bez nich.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Baterie chci, ale ještě žádné nemám. na pokusy tu mám pár starších olověných kousků. Ano, spotřeba bez elektrokotle bude menší, přidám kamna a topit budu dřevem.
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Jestli to má nahradit značnou část elektřiny od distributora, tak to musí být na 48 V. Nejlevnější řešení, které funguje bezobslužně obsahuje
- kombinovaný regulátor (Axpert a jeho klony - vše vypadá podobně)
- FV panely pospojované do série dle napětí "Axperta"
- baterii s kapacitou alespoň na den spotřeby
- kabeláž vhodného průřezu na propojení
Vše ostatní je z důvodů bezpečnosti nebo snadnější údržby nebo sledování grafů, co elektrárna dělá nebo řízeného zapínání různých spotřebičů (vytěžovačů).
A je dobré před objednáním něčeho si to tady nechat potvrdit.
- kombinovaný regulátor (Axpert a jeho klony - vše vypadá podobně)
- FV panely pospojované do série dle napětí "Axperta"
- baterii s kapacitou alespoň na den spotřeby
- kabeláž vhodného průřezu na propojení
Vše ostatní je z důvodů bezpečnosti nebo snadnější údržby nebo sledování grafů, co elektrárna dělá nebo řízeného zapínání různých spotřebičů (vytěžovačů).
A je dobré před objednáním něčeho si to tady nechat potvrdit.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
No ty kabely, to bude taky věc. včera sem si tam s tim trochu hrál a jak začalo svítit sluníčko, tak mi při zátěži shořeli bužírky
chápu dobře, že když vezmu hybridní měnič třeba 3kw, tak při větší zátěži si sosne ze sítě? To by bylo fajn. Jako že by to utáhlo běžné svícení, případně TV a když žena pustí sporák s varnou konvicí tak by si to přidalo ze sítě.
chápu dobře, že když vezmu hybridní měnič třeba 3kw, tak při větší zátěži si sosne ze sítě? To by bylo fajn. Jako že by to utáhlo běžné svícení, případně TV a když žena pustí sporák s varnou konvicí tak by si to přidalo ze sítě.
-
to ano ale pozor na pretoky
Poloostrov /Faza L1:JV: 325Wp /10ks poly 3250Wp +Growatt SP 5000 450V Mppt + OpSZ fG Forte 48V/620Ah Faza L2:JV: 285Wp /12ks Poly + Growatt SP 5000 450V MPPT Seplos Lifepo4 16 KW,GreenBono AKU
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Toto není tak jednoduché....
Jsou dva druhy zjednodušeně.
1.) Pri přetížení se měnič přepne do bypasu - vše pak jde z DS nehrozí žádné přetoky.
2.) Umí přicucávat výkon z DS - zde to funguje jak si to představuješ, ovšem tuto variantu skrz přetoky musíš mít oficiálně přihlášenou, pokud ne můžeš dostávat pokuty za nedovolenou dodávku do DS. Problém je v tom že když se vypne velký spotřebič tak než měnič zareaguje tak to chvilku trvá a v tu dobu dodává prout do DS a elektroměr to zaznamená....
Jsou dva druhy zjednodušeně.
1.) Pri přetížení se měnič přepne do bypasu - vše pak jde z DS nehrozí žádné přetoky.
2.) Umí přicucávat výkon z DS - zde to funguje jak si to představuješ, ovšem tuto variantu skrz přetoky musíš mít oficiálně přihlášenou, pokud ne můžeš dostávat pokuty za nedovolenou dodávku do DS. Problém je v tom že když se vypne velký spotřebič tak než měnič zareaguje tak to chvilku trvá a v tu dobu dodává prout do DS a elektroměr to zaznamená....
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
co jsou ty přetoky? Proč by eonu vadilo že čerpám ze sítě?
-
Nikomu nevadí když odebíráš elektřinu.
Přetok je nedovolená dodávka do distribuční sítě! A to jim vadí.....
Přetok je nedovolená dodávka do distribuční sítě! A to jim vadí.....
-
Rozumim, koupil jsem tedy axpert 5000VA, teď tedy jak napojim panely které mají 30v a 225wp? 4panely do série abych nepřesáhnul 145v ve 4 řadách paralelně?
-
No musíš se podívat na štítek od panelů.....
Je tam nějaké napsané VOC při 25°C to si zadáš do tabulky zde: https://www.solar-kerberos.cz/cz/faq/vypocet-vocmax
Zadáš tam počet panelů a jaká u vás byla největší zima tam kde ty panely budou a ono to spočítá VOCmax a to musí být menší jak těch 145V.
3 panely seriově budou OK 4 už nevím chce to dodat přesné údaje, pochybuji že ten panel má přesně 30V.
Protože při 30V VOC a -20°C a 4 kusech to vychází 141V takže ještě zda ten panel má ten teplotní koeficient stejný jak je přednastaven atd.....
A rozdíl 4V bych neriskoval.
Je tam nějaké napsané VOC při 25°C to si zadáš do tabulky zde: https://www.solar-kerberos.cz/cz/faq/vypocet-vocmax
Zadáš tam počet panelů a jaká u vás byla největší zima tam kde ty panely budou a ono to spočítá VOCmax a to musí být menší jak těch 145V.
3 panely seriově budou OK 4 už nevím chce to dodat přesné údaje, pochybuji že ten panel má přesně 30V.
Protože při 30V VOC a -20°C a 4 kusech to vychází 141V takže ještě zda ten panel má ten teplotní koeficient stejný jak je přednastaven atd.....
A rozdíl 4V bych neriskoval.
-
tak podle tabulky tedy 3 panely do série a teď kolik jich můžu takhle po třech můžu dát paralelně?
-
Do výkonu co snese ten mppt, u toho měniče to bude napsané že můžeš připojit xxxxWp a nebo tam bude uveden max proud z PV.
-
bezva, děkuji a jakým kabelem propojit panely a dále do měniče? 4mm nebo 6mm?
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 42 Odpovědi
- 2637 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od marsal64
-
-
Zapojení rozdílných panelů podobného výkoun - prosím o radu
od triska111 » » v Zapojení panelů
Zapojení rozdílných panelů podobného výkoun - prosím o radu
- 38 Odpovědi
- 2974 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Soban
-
-
- 3 Odpovědi
- 706 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od bublich
-
-
Prosim o radu. Aky menic a balancer? novacik -samouk :)
od MichalHsk » » v DC-AC měniče, střídače, invertory
Prosim o radu. Aky menic a balancer? novacik -samouk :)
- 26 Odpovědi
- 1855 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od skybor
-
-
- 3 Odpovědi
- 935 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od PepanV