prasklina zespodu článku

Problémy s vadnými panely, detekce závad, řešení závad, poškození panelů, zásah bleskem, nalezení vadného článku, vady z výroby, návrhy, prevence, opravy.
Jarin
Příspěvky: 103
Registrován: ned říj 24, 2021 10:07 pm

prasklina zespodu článku

Příspěvek od Jarin »

Zdravím,
dnes jsem objevil jakousi klikatici zespodu panelu - viz foto níže. Vypadá to jako nějaká vnitřní prasklina, bílý plast spodku panelu není poškozen a ani z horní části není článek poškozen. A panel samotný dává napětí i proud totožný s ostatními panely vedle. Takže se zdá, že fce je zachována.

Panel je součástí samostatného stringu 4s (4x 285Wp Amerisolar)

Můj dotaz:
Je to poškozený článek, nebo je to třeba jen nějaká kosmetická vada? A jestli poškozený, jaký to může mít vliv do budoucna? Hrozí nějaké lokální přehřátí a v nejhorším případě třeba i požár? Nebo lze takovýto panel provozovat bez problémů dál? Hledal jsem si zde příspěvky k tomuto tématu a zdá se, že poškozený článek nebude zase taková rarita, občas se objeví a panel kvůli tomu asi lidé nemění.

Panely jsou nové, koupené před půl rokem a montované cca minulý měsíc (svépomocí). Mohl bych tedy zkusit uplatnit reklamaci ale:
- těžko budu prokazovat, že jsem to neudělal já, když montáž byla svépomocí (i když tím že není prasklina vně by to mělo obstát).
- a hlavně sundávat jeden panel zase ze střechy, všechno rozmontovávat, řešit dopravu, čekat na výsledek a pak případně shánět další panel a vše zase montovat zpět ... raději bych panel nechal jak je a jel na něj dál, když by z toho neplynulo nějaké riziko.

Díky za názory a zkušenosti.
Přílohy
IMG_20220817_112830.jpg
dub042
Příspěvky: 272
Registrován: pát kvě 09, 2014 8:11 pm

Re: prasklina zespodu článku

Příspěvek od dub042 »

pokud není přerušená nějaká sběrnice článku a článek se nazahřívá více než ostatní, tak bych to neřešil....
jova
Příspěvky: 187
Registrován: ned črc 10, 2016 10:39 pm
Lokalita: Táborsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 15kWp
Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: prasklina zespodu článku

Příspěvek od jova »

Ta fotografie je dost nezřetelná, ale podle mého, pokud krs ten článek takhle prosvítá světlo, je ten panel na reklamaci. Mám tu několik obdobně poškozených z velké elektrárny a všechny takto poškozené skončily vypáleným článkem s následným poškozením zadní folie. Jak tím „neúplným“ článkem prochází jmenovitý proud, ta nepoškozená, ale menší, část se začne přehřívat a je hotovo.
Já tyhle články překlenoval a panel pak funguje takřka normálně, ale pokud je to nové, nafotil bych to pořádně, hlavně ze strany článku a poslal prodejci. Měl by se k tomu nějak vyjádřit.
Přílohy
1.jpg

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek