VVÚ Vitova chatrc
-
- Reputace: 309
Re: VVÚ Vitova chatrc
[/quote]
Nevidím v tom problém,indukci použiju jako podložku pro PB vařič a vše v klidu usmažím a ohřeju...[/quote]
Naopak v tom já problém vidím mezi digestoř a plynový vařič s propanbutanovou bombou umístěný na indukci se mi nevejde muj 10litrový hrnec na rybí polévku...
protože mezi skřínkami a deskou je jen 60 cm. když postavim na to vařič na PB zapálim oheň a snažím se tam hrnec dát, musím ho umístit do první skříňky nad digestoř, má to jeden háček, hrnec je pořád studený at mám plamen jakýkoliv...
prosím o vysvětlení
Nevidím v tom problém,indukci použiju jako podložku pro PB vařič a vše v klidu usmažím a ohřeju...[/quote]
Naopak v tom já problém vidím mezi digestoř a plynový vařič s propanbutanovou bombou umístěný na indukci se mi nevejde muj 10litrový hrnec na rybí polévku...
protože mezi skřínkami a deskou je jen 60 cm. když postavim na to vařič na PB zapálim oheň a snažím se tam hrnec dát, musím ho umístit do první skříňky nad digestoř, má to jeden háček, hrnec je pořád studený at mám plamen jakýkoliv...
prosím o vysvětlení
- hurvayz
- Reputace: 112
Dnes nebude recept ala kodl? Padlo tu rybí polevka.
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
-
- Reputace: 234
- Lokalita: podhůří Orlických hor
- Výkon panelů [Wp]: 7500
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Nevidím v tom problém,indukci použiju jako podložku pro PB vařič a vše v klidu usmažím a ohřeju...[/quote]Vitek píše:
prosím o vysvětlení[/quote]
Tak to potom máš problém,používám plochý vařič,ten má na výšku cca 7 centimetrů a myslím,že jsem ho viděl prodávat ne jen v Polsku na tržnici ale i u nás na poutích za pár korun jako kempinkový i s 5ti kousky náhradních kartuší plynu..
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
-
Naopak v tom já problém vidím mezi digestoř a plynový vařič s propanbutanovou bombou umístěný na indukci se mi nevejde muj 10litrový hrnec na rybí polévku...jahodovák píše:Nevidím v tom problém,indukci použiju jako podložku pro PB vařič a vše v klidu usmažím a ohřeju...Vitek píše:
prosím o vysvětlení[/quote]
Tak to potom máš problém,používám plochý vařič,ten má na výšku cca 7 centimetrů a myslím,že jsem ho viděl prodávat ne jen v Polsku na tržnici ale i u nás na poutích za pár korun jako kempinkový i s 5ti kousky náhradních kartuší plynu..[/quote]
Jo to pak dává smysl to by se dalo použít.
zásadní trable pak bude s mícháním, ale to už je jen kosmetický problém... není nic lepšího než indukční desku za pár tisíc použít jako podstavec na plynový vařič,
ale pokud není zbytí je evidentní že i indukce lze nahradit ohněm

Klidný večer
-
- Reputace: 39
Tak jako, není ostrov jako ostrov, padlo tady hektarový pozemky lesa, ale to se zase nemůžem bavit o čistě čistém ostrově, pač pak by to chtělo k lesu rybník kvůli tomu vánočnímu kaprovi, nebo kdo raději lososa, tak divokou řeku. To by nešlo. Musíme hledat rezervy.
Další myšlenka už je lepší, když se buduje vše s úmyslem co nejostrovnatěji zbudovat bydlení, tak právě dnes jsem dostal povolení od majitelky postavit z kapesného a ve svém volném čase chaloupku k romantickému prožití podzimu života mezi vinohrady.
Další myšlenka už je lepší, když se buduje vše s úmyslem co nejostrovnatěji zbudovat bydlení, tak právě dnes jsem dostal povolení od majitelky postavit z kapesného a ve svém volném čase chaloupku k romantickému prožití podzimu života mezi vinohrady.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
3x150ah Lion
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
3x150ah Lion
- marko250
- Reputace: 525
- Lokalita: Hlučín
Vitek píše:Pratele ted jsem zvedav kdo mi k tomu neco logickeho rekne.
Mam zde jedno foto A jednu napovedu jen jsem se otocil za slunickem A ted babo rad...
Jsem na Vas zvedavy kdo co vyplodi.
Jinak panely 3S ve dvou řadách nalevo na první fotce jsou situovány u nejsevernějšího bodu stodoly, nainstalovány dnes včetně konstrukce. Diky za odbornou konzultaci
Klidny nedelni vecer V.

16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,ŠKATULE 11kW
-
Jo já zase slyšel měděné diabolkymarko250 píše:Vitek píše:Pratele ted jsem zvedav kdo mi k tomu neco logickeho rekne.
Mam zde jedno foto A jednu napovedu jen jsem se otocil za slunickem A ted babo rad...
Jsem na Vas zvedavy kdo co vyplodi.
Jinak panely 3S ve dvou řadách nalevo na první fotce jsou situovány u nejsevernějšího bodu stodoly, nainstalovány dnes včetně konstrukce. Diky za odbornou konzultaci
Klidny nedelni vecer V.
![]()
![]()
![]()
Randup a čas
![]()
![]()
- vlkazajac
- R.I.P.
- Reputace: 528
"Pratele ted jsem zvedav kdo mi k tomu neco logickeho rekne."
Vítku, gastro témy stimulujú niečo iné ako logické myslenie. Ja som sa vypäl a poskytol logicky zdôvodnený koment, bez nároku na vysoký honorár
. Tak prosím už prezraď, v čem délo. Nejaké tiene samozrejme ignorujem, ako youda napovedal.
Vítku, gastro témy stimulujú niečo iné ako logické myslenie. Ja som sa vypäl a poskytol logicky zdôvodnený koment, bez nároku na vysoký honorár

750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
-
Ahoj tak je to kvuli tomu abych se na google maps poznal a až někdo k nám pojede aby to nešel na první pohled..vlkazajac píše:"Pratele ted jsem zvedav kdo mi k tomu neco logickeho rekne."
Vítku, gastro témy stimulujú niečo iné ako logické myslenie. Ja som sa vypäl a poskytol logicky zdôvodnený koment, bez nároku na vysoký honorár. Tak prosím už prezraď, v čem délo. Nejaké tiene samozrejme ignorujem, ako youda napovedal.
jinak důvod je ten že zde není tolik stínu od listí na ořechu. a v létě je na těchto 6 slunko déle než na těch 12.
Takže to je hlavní.
Další je difuze... té není nikdy dost.
-
Ahoj Kamarádi.
Příští rok se bude stavět nová garáž. mám v plánu východ, západ 15 st sklon, čili skoro vodorovně.
Dotaz zní -
máte někdo reálné porovnání difuzního světla při nových třeba 310 Wp vs staré 210Wp ? na střeše kde bude 24 panelů ten rozdíl instalovaného výkonu je
2400Wp
a tak mě zajímá jestli při difuzním světle ( 10% ) budou panely vyrábět 744 W versus 504 W - je to tak?
A samozřejmě otázka
co byste kdybyste...
nabízí se možnost sedlovka se sklonem 15 stupnů, orientace V/Z - vejde se 24 panelů
a nebo pultovka na jih se sklonem 5 stupnů - vejde se 18 panelů
tak a ted mě zajímá váš názor... nicméně vše bude ne dvojgaráži s velikými vraty bud 5 x 2,5 m a nebo 2 ks 2,5 x 2,5 m
stíny nejsou ikdyž na jižní straně možná jednou vyroste barák... takže i s pohledem na budoucnost.
Jinak co jsem si všiml tak sousedovic ořech neustále skvěle stíní takže jsem spíš pro posílení západu tzn východ západ..
na jihu již mám instalováno mnoho. konkrétně 6750Wp, a možná v blízké době přibyde poslední string na konečných 7425Wp.
východ má 2700, západ má 4050 ( se stínem od vořechu) no a protože se pomalu blíží stav kdy přítelkyně pujde do práce tak se náš životní cyklus přemístí spíše do odpoledních hodin tžn přijdeš v 5 a dáš myčku pračku sušičku.
Děkuju za Váš názor o koncepci .
Jinak garáž bude mít rozměry půdorysu 7,5 x 6,5 m Ahoj Vítek
Příští rok se bude stavět nová garáž. mám v plánu východ, západ 15 st sklon, čili skoro vodorovně.
Dotaz zní -
máte někdo reálné porovnání difuzního světla při nových třeba 310 Wp vs staré 210Wp ? na střeše kde bude 24 panelů ten rozdíl instalovaného výkonu je
2400Wp
a tak mě zajímá jestli při difuzním světle ( 10% ) budou panely vyrábět 744 W versus 504 W - je to tak?
A samozřejmě otázka

nabízí se možnost sedlovka se sklonem 15 stupnů, orientace V/Z - vejde se 24 panelů
a nebo pultovka na jih se sklonem 5 stupnů - vejde se 18 panelů
tak a ted mě zajímá váš názor... nicméně vše bude ne dvojgaráži s velikými vraty bud 5 x 2,5 m a nebo 2 ks 2,5 x 2,5 m
stíny nejsou ikdyž na jižní straně možná jednou vyroste barák... takže i s pohledem na budoucnost.
Jinak co jsem si všiml tak sousedovic ořech neustále skvěle stíní takže jsem spíš pro posílení západu tzn východ západ..
na jihu již mám instalováno mnoho. konkrétně 6750Wp, a možná v blízké době přibyde poslední string na konečných 7425Wp.
východ má 2700, západ má 4050 ( se stínem od vořechu) no a protože se pomalu blíží stav kdy přítelkyně pujde do práce tak se náš životní cyklus přemístí spíše do odpoledních hodin tžn přijdeš v 5 a dáš myčku pračku sušičku.
Děkuju za Váš názor o koncepci .
Jinak garáž bude mít rozměry půdorysu 7,5 x 6,5 m Ahoj Vítek
- Tibor889
- Reputace: 41
Ahoj, Budem Ti vedieť dať porovnanie 285Wp vs. 235Wp. Mam to na jednej streche s rovnakým sklonom a orientáciou. Všetko na PIP5048MK, 285ky 3s4p a 235ky 3s5p. Zatiaľ mi vychádza že aj keď sú o 3 panely naviac, vyrábajú menej stále. Ale doteraz boli len slnečné dni, teraz príde daždivé obdobie tak sa uvidí.
Labák v skúšobnej prevádzke. Na streche 12x285Wp Amerisolar + 18x235Wp repasovaných LDK + na garáži 6x235Wp repasovaných LDK. Celkom 9060 Wp. Pripojené sú momentálne PIP1-3S4P Amerisolary, PIP2- 3S5P LDK, MSB1- 3S1P strecha, MSB2- 3S2P Garáž., 2x PIP5048MK paralelne, , 2xMakeSkyBlue 60A . Aku Li-ion 18650 Skladačka 60P14S + 6x LG 28P7S bloky = 21kWh využívaných cca 16 kWh, 4x ANT BMS 320A. Sledovanie zatiaľ staré miniPC s Watchpowerom.
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=5636
- marko250
- Reputace: 525
- Lokalita: Hlučín
Ta sedlovka pojme více to je jasné, u mě JZ top pozice na panely právě proto ,že dojdem z práce a jede to na max.Při tom čistém V/Z v takovém sklonu nebude nic moc.Zase by z panelů šla udělat komplet krytina a sníh na 15°je sjetelnější,než na 5°.
Co takhle tu J pultovku s 5° a věnovat se spíše fasádám?Na léto máš panelů přebytek,ale s tím zimním azimutem bude na fasádě líp i s odrazy od sněhu a bez čistění?
Co takhle tu J pultovku s 5° a věnovat se spíše fasádám?Na léto máš panelů přebytek,ale s tím zimním azimutem bude na fasádě líp i s odrazy od sněhu a bez čistění?
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,ŠKATULE 11kW
-
- Reputace: 26
neviem kde Vitek byva, ale u nas pri Bratislave bol za poslednych 5 rokov sneh od ktoreho sa nieco mohlo odrazat asi tak styri hodiny dohromady. Inak mycku pracku samozrejme pustas s casovacom v priebehu celeho dna aj ked nie si doma, netreba cakat na 5pm ked prides.
>> nabízí se možnost sedlovka se sklonem 15 stupnů, orientace V/Z - vejde se 24 panelů a nebo pultovka na jih se sklonem 5 stupnů - vejde se 18 panelů
samozrejme vies ze obidve su silno nevhodne na zimne slnko... ina moznost by nebola, len tieto dve ? Neratal som to podla PVGIS modelu ani nemam prakticku skusenost, ale sa mi zda ze panely kolmo na fasade daju v zime ukrutne viac nez panely nalezato na streche... takze eventualne moznost sa vykaslat na celu strechu a instalovat zvisle na fasady ? Orech spravi problem alebo by sa na garaz nacapalo z inej strany ?
>> nabízí se možnost sedlovka se sklonem 15 stupnů, orientace V/Z - vejde se 24 panelů a nebo pultovka na jih se sklonem 5 stupnů - vejde se 18 panelů
samozrejme vies ze obidve su silno nevhodne na zimne slnko... ina moznost by nebola, len tieto dve ? Neratal som to podla PVGIS modelu ani nemam prakticku skusenost, ale sa mi zda ze panely kolmo na fasade daju v zime ukrutne viac nez panely nalezato na streche... takze eventualne moznost sa vykaslat na celu strechu a instalovat zvisle na fasady ? Orech spravi problem alebo by sa na garaz nacapalo z inej strany ?
-
Ahoj ano souhlas. ono to je tak že projektuje se garáž. vzhledem k tomu že mám právě 7 kWp na jižní střeše se sklonem 40 st. je prostě hovadina dávat 3 fasádní panely nakolmo.marko250 píše:Ta sedlovka pojme více to je jasné, u mě JZ top pozice na panely právě proto ,že dojdem z práce a jede to na max.Při tom čistém V/Z v takovém sklonu nebude nic moc.Zase by z panelů šla udělat komplet krytina a sníh na 15°je sjetelnější,než na 5°.
proč. když vyjde v prosindci na 2 dny slunce tak ještě OK ale difuze to bere tak 20% toho co ty ležaté na střeše.
Sníh u mě není mám 300m.n.m. chalupu. nejsem si jist že bych měl nedostatek jihu a obecně nedostatek panelů, naopak mám jich moc. pořád ještě nedokážu využít vše. a to je konec září.
ta sedlovka mi k tomu lépe sedí. ach jo. garáž potřebuju a panely ty už tam bejt nemusej když ale vezmu že vjezdový vrata stojí stejně jako panely tak to skoro smysl má jelikož když už utratim za vrata tak mužu i za panely.
Co se týká toho západu, o tom nejvíc ví youda, já se tam ještě nedostal navíc fakt mi tam stíní ten strom na stodole co pozoruju slunko tak ta západní strana by byla daleko dele osvicena než ta co je za stínem.
Je mi jasný že přebytků bude hodně a nepujde to použít...
Ach jo...
Asi si udělám simulaci a porovnání 5st jih vs východ západ 15 st a porovnám.... tak necht se všem Vám daří dobře, kdyby tu byl někdo kdo má to porovnání tak by to bylo supr.
-
- Reputace: 102
Já mám porovnání pro svoji lokalitu čístý východ/západ proti čistý jih, někde do fóra jsem dával i excel který, po dosazení výsledků simulace z PVGIS, vypočítal teoretické hodnoty pro jednotlivé měsíce.Vitek píše:Asi si udělám simulaci a porovnání 5st jih vs východ západ 15 st a porovnám.... tak necht se všem Vám daří dobře, kdyby tu byl někdo kdo má to porovnání tak by to bylo supr.
-
Samozřejmě ted jsem si dělal taky simulaci a světe div se 5st jih s 4 kwp je na tom hůř než 5,4 kWp V/Z s 15 stupněma a to po celý rok... takže nechám V/Z a projektanta trošku popoženuxmasin píše:Já mám porovnání pro svoji lokalitu čístý východ/západ proti čistý jih, někde do fóra jsem dával i excel který, po dosazení výsledků simulace z PVGIS, vypočítal teoretické hodnoty pro jednotlivé měsíce.Vitek píše:Asi si udělám simulaci a porovnání 5st jih vs východ západ 15 st a porovnám.... tak necht se všem Vám daří dobře, kdyby tu byl někdo kdo má to porovnání tak by to bylo supr.
-
- Reputace: 95
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Mohu potvrdit, stín od stromu je mrcha. U sousedů mám vysoký smrk. Ráno je to bída, ještě kolem 09:15 mám 4 panely plně osvícený a na pátém se na čtvrtině plochy mrdlá stín. A pole 1.4kWp dává 30-50W, je to k breku. Už jsem uvažoval, že snad koupím 5 mikroměničů.Vitek píše:... navíc fakt mi tam stíní ten strom na stodole co pozoruju slunko tak ta západní strana by byla daleko dele osvicena než ta co je za stínem.
-
A nebo to provozuj jinak máš dost dlouhý string... radši 2 kratší pokud tě to nějak omezuje...Kostěj píše:Mohu potvrdit, stín od stromu je mrcha. U sousedů mám vysoký smrk. Ráno je to bída, ještě kolem 09:15 mám 4 panely plně osvícený a na pátém se na čtvrtině plochy mrdlá stín. A pole 1.4kWp dává 30-50W, je to k breku. Už jsem uvažoval, že snad koupím 5 mikroměničů.Vitek píše:... navíc fakt mi tam stíní ten strom na stodole co pozoruju slunko tak ta západní strana by byla daleko dele osvicena než ta co je za stínem.
- vlkazajac
- R.I.P.
- Reputace: 528
Ak sú problémy s pomaly lezúcimi tieňmi, je dobré prekopať takéto inštalácie na dvojčlenné stringy, čo je spodný limit. Keďže sú už aj lacné mppt regulátory, môže sa oplatiť pridať k systému aj doplnkový regulátor. Niekedy aj prípadná strata na pwm sa jeho inštalovaním v krátkom stringu dá dohnať. U mňa je to tak na štyroch utopených paneloch.
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 417#p60946
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 417#p60946
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
- Tibor889
- Reputace: 41
Ahoj,Vitek píše:Dotaz zní -
2400Wp
prvé porovnanie tu:.
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=133858#p133858
Labák v skúšobnej prevádzke. Na streche 12x285Wp Amerisolar + 18x235Wp repasovaných LDK + na garáži 6x235Wp repasovaných LDK. Celkom 9060 Wp. Pripojené sú momentálne PIP1-3S4P Amerisolary, PIP2- 3S5P LDK, MSB1- 3S1P strecha, MSB2- 3S2P Garáž., 2x PIP5048MK paralelne, , 2xMakeSkyBlue 60A . Aku Li-ion 18650 Skladačka 60P14S + 6x LG 28P7S bloky = 21kWh využívaných cca 16 kWh, 4x ANT BMS 320A. Sledovanie zatiaľ staré miniPC s Watchpowerom.