VVÚ Vitova chatrc

dumi
Reputace: 157

Re: VVÚ Vitova chatrc

Nový příspěvek od dumi »

Sklenicku vody na jedno natlakovani?
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
youda
Reputace: 961

Nový příspěvek od youda »

dumi píše:
EDIT: jde o to, ze kdyz mas nekde bublinu v koleni tak pri malem prutoku se ani nehne, musi dostat poradnou slupku aby odcestovala dal...
Nevyznám se v tom, ale tohle mi dává smysl.

Vítku, připoj to na vodovod, tlač tam kontinuálně novou vodu a obíhej ty odvzdušňovací ventily.
Na ten přetlakový ventil v obýváku dej nějakou zahradní hadici a co vyteče pošli ven na zahradu.
To musí zabrat.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
dumi

Nový příspěvek od dumi »

To sem mu uz rikal ale pred dvema.hodinama :-D
Vitek
Reputace: 309

Nový příspěvek od Vitek »

dumi píše:
Dumi, skleničku vody z 1 radiátoru považuji za dostatečné odvzdušnění radiátoru který má k sobě trubky zespod.

Uvažuj uplně vypuštěný systém pln vzduchu. natlakuješ to na 2 bary z řádu. a jdeš odvzdušňovat první rdiátor, ten se ti povede celý.. až ti vyteče 1 sklenka je ten radiator hotov.
Sklenku vyleješ, jdeš na druhý ( koukneš mezitím na tlak v systému ) také stejné sklenka vody, řekneš OK, tlak stále 1,5 bar, jdeš na třetí, povede se a říkáš si jo už to neteče jak na prvním, jdu dopustit tlak.
Dopustíš tedy tlak a pokračuješ dalšími 2, postupně zjišťuješ že na to abys to odvzdušnil díky absenci te expanzky musíš častěji dopouštět až zjistíš že po sebemenším úniku tlak rychle klesá. to je zárukou dobrého odvzdušnění.

tož nevím co jiného chcete slyšet?? to že tam není expanzka? má expanzka přímý vliv na odvzdušnění? NEMÁ
dumi

Nový příspěvek od dumi »

Neni to zarukou, ani nahodou to.nedostanes z trubek, ale delej jak myslis :-)
youda

Chodí ti to? Nechodí.
Tak to koukej odvzdušnit tak, jak ti radí ti staří topiči tady :D
Vitek

youda píše:
dumi píše:
EDIT: jde o to, ze kdyz mas nekde bublinu v koleni tak pri malem prutoku se ani nehne, musi dostat poradnou slupku aby odcestovala dal...
Nevyznám se v tom, ale tohle mi dává smysl.

Vítku, připoj to na vodovod, tlač tam kontinuálně novou vodu a obíhej ty odvzdušňovací ventily.
Na ten přetlakový ventil v obýváku dej nějakou zahradní hadici a co vyteče pošli ven na zahradu.
To musí zabrat.
Youdo, já topenář nejsem a proto to zde píšu jak to je. a vytopit si obývák s novou kuchyní to tedy vůbec nechci.
jedinej fuundovanej kdo byl ochotnej se smyslupně pobavit byl Pawel, díky a snad jeho rada bude platné, jen co doplním aku nádrže budu reportovat
youda

Však ti říkám, ať si na ten přetlakovej ventil dáš hadici co povede ven z baráku.
Nemáš hadici?
Vitek

Dumi přijed ke mě zaplatím ti cestu a čas, jen mi to pojď zprovoznit :-) at se něco pořádného přiučím... ale nevytopit ani dřevěné podlahy ani nepotrhat kotel
kybos
Reputace: 516
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od kybos »

dumi píše:
Něco málo propruží plechové radiátory, záleží na tom kolik jich tam má. Ale sklenička vody se mi zdá být příliš mnoho. Přikláním se spíš k tomu, že někde zůstala bublina. A tipnul bych si, že to bude pod tou zpětnou klapkou.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Vitek

kybos píše:
dumi píše:
Něco málo propruží plechové radiátory, záleží na tom kolik jich tam má. Ale sklenička vody se mi zdá být příliš mnoho. Přikláním se spíš k tomu, že někde zůstala bublina. A tipnul bych si, že to bude pod tou zpětnou klapkou.
Kybosi psal jsem v příspěvku že tam ta zpětná klapka pod levým čerpadlem není ! odstranil jsem ji z důvodu jistých obav
dumi

Nový příspěvek od dumi »

Ja se fundovane snazim bavit, ale ty me neposlouchas :-)

Uz sem se naodzvdusnoval na desitkach baraku a vim, co to dokaze. Obcas jsem se divil, jak se to dokaze chovat.

Klidne dorazim, ale kdyz to odvzdusnis jak jsem psal Ja, Youda a Kybos tak to nebude nutny.
dumi

Nový příspěvek od dumi »

Proste mas nekde v trubkach vzduch.

Dobre udelame test. Pokud se pletu mas u me na srazu flasku republiky.

Natlakuj to na dva bary, vylez k radiaotru a napust co pujde do sklenicky, a rekni nam kolik vyteklo, tim to rozlousknem
DanoP
Reputace: 216

Nový příspěvek od DanoP »

Ja si pamatam ako sme odvzdusnovali podlahovku (a to mam kotol s odvzdusnovakom na poschodi).
Na vypustny/odvzdusnovaci ventil v rozvadzaci na poschodi sa nasadila hadica a dala do odpadu, do systemu sa zacala tlacit voda z vodovodu - vypustak stale otvoreny. Pokial boli co i len naznaky bubliniek v prietokomeroch tak sa pokracovalo. Uzatvarali a otvarali sa ventily jednotlivych okruhov aby sa to dokladne preplachlo a odvzdusnilo.
Bubliny musi proste vyviest prud vody.

K tomu testu - ak je to odvzdusnene a nema tam expansku, tak nevytecie skoro nic.
1,77kWp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45, 1,6kWp +Victron MPPT 250/60, 2xStuder XTM4048 + 25kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
dumi

Nový příspěvek od dumi »

Presne takhle se to odvzdusneni dela.

Ano pokud je to odvzdusnenmy nevytece nic, a to je to co chceme zjistit.

predpokladam, ze vitek je natolik solidni, ze nam nerekne, ze nevyteklo nic, kdyz vytece pul litru, jen aby vyhral flasku :-D

Ono tedy samozrejmne porad muze bejt nekde v jednom miste bublina, ktera brani prutoku a nemusi bejt velka, pak to bude hodne nejednoznacne, ale to by vyresil ten proplach jak jsem psal nekolik stranek zpet.

Dokonce pri tom proplachu tam ani neni tlak, takze by mu pojistovat netekl, ale zda se mi, ze ten komentar prehledl
Vitek

dumi píše:
Presne takhle se to odvzdusneni dela.

Ano pokud je to odvzdusnenmy nevytece nic, a to je to co chceme zjistit.

predpokladam, ze vitek je natolik solidni, ze nam nerekne, ze nevyteklo nic, kdyz vytece pul litru, jen aby vyhral flasku :-D

Ono tedy samozrejmne porad muze bejt nekde v jednom miste bublina, ktera brani prutoku a nemusi bejt velka, pak to bude hodne nejednoznacne, ale to by vyresil ten proplach jak jsem psal nekolik stranek zpet.

Dokonce pri tom proplachu tam ani neni tlak, takze by mu pojistovat netekl, ale zda se mi, ze ten komentar prehledl
Omyl kamaráde, jsem natolik solidní že vám klidně přiznám i kdybych zapomněl ventil...problém totiž nebude v odvzdušnění ale v absenci aku nádoby ten systém s 3C ventilem se nemá kudy uzavřít a možná proto to nechce cirkulovat.

Rád Vám sdělám zda odvzdušnění mělo vliv, stejně tak prozatím ponechám čerpadlo v poloze jaké je. Rád se s Vámi podělím protože nejsem taková potvora co se na forum chodí vyblekotat, a vybrečet.

Rád bych aby se potvrdily Vaše dodatky o podlahovém topení kde tohle nemá ale absolutně žádnou spojitost kromě toho že to je vodní.
dumi

Nový příspěvek od dumi »

Prvne ja Te neosocuju, ja prave rikam, ze jsi solidni a priznas to :)

To s tim ventilem, ze se to nema kudy uzavirat neni uplne pravda, protoze ventil ma dva vstupy, ty jsou spojene oba dohromady, takze pokud by byl jeden uzavren potece to druhym, Pokud by se oba vstupy uzavreli tak je ventil porouchany. Tohle opravdu s ventilem a chybejicic vyrovnavaci nadobou nesouvisi. :-) koneckoncu to muzes vyzkouset tak ze misto aku udelas zkrat...
josse
Reputace: 155

Nový příspěvek od josse »

Vitek píše:
dumi píše:
Ajak jsi to dokazal odvzdusnit bez expansky?

Jak presne probihalo ono odvzdusneni?
napustíš na 2 bary a jdeš odvzdušňovat horní patro, dáš tak 3 radiátory.. pak šup do sklepa dopustit tlak na 2 bary a zase na další 2. v podkroví mám 5, v dolním patře 4 radiátory.
několikrát si takhle zasportuješ a máš hotovo
Hmm, takže vzduchová kapsa se chová jako exp... A to je to co potřebuješ odstranit. Ty dvě hadice a vodu z kohoutku.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
lemra79
Reputace: 80
Lokalita: Usteckoorlicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 12360
Kapacita baterie [kWh]: 10?

Nový příspěvek od lemra79 »

Tak jsi dal klemu místo aku nádrže a už to běhá? Chtěl jsem ti napsat, jestli máš správně orientovaný ten ESBE ventil, nebo nevhodný typ, to se často stává. Za expanzku se přimlouvám, ale nechci tě s..t.
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp
PIP 5048 MG, Multiplus II 5kW, Fangpusun MPPT150/60TR, Victron mppt 150/35 BT
li ion 350 Ah@58V, venus@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.
Vitek

Tak cerpadlo jede . Nejvetsi diky pada tomh kdo zminil ze je potreba zapojit klemu simulujici AN.
Takze ani expanzka ani vzduchova bublina panove. Dekuji za cenne rady
1598284691191384611996171715141.jpg
Jo neudelal jsem ani expanzku a ani sem nedopoustel tlak
Velky diky Pawlovi za konzultaci.
Me spadl velky kamen ze srdce