VVÚ Vitova chatrc

lemra79
Reputace: 80
Lokalita: Usteckoorlicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 12360
Kapacita baterie [kWh]: 10?

Re: VVÚ Vitova chatrc

Nový příspěvek od lemra79 »

Vždy se pousměju, když někdo vypráví, jak je něco uplně na nic a hloupý. Jak by to uměl líp a jednodušejc, jen to má jeden problém, momentálně se mu do toho nechce, ale jednou to udělá, ale ještě neví kdy.

Je to taková naše krásná vlastnost, taky to občas dělám, nejhorší je, když si to žena zapamatuje a připomíná mi to.
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp
PIP 5048 MG, Multiplus II 5kW, Fangpusun MPPT150/60TR, Victron mppt 150/35 BT
li ion 350 Ah@58V, venus@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.
Vitek
Reputace: 309

Nový příspěvek od Vitek »

lemra79 píše:
Vždy se pousměju, když někdo vypráví, jak je něco uplně na nic a hloupý. Jak by to uměl líp a jednodušejc, jen to má jeden problém, momentálně se mu do toho nechce, ale jednou to udělá, ale ještě neví kdy.

Je to taková naše krásná vlastnost, taky to občas dělám, nejhorší je, když si to žena zapamatuje a připomíná mi to.
Lemro asi jsem tě nepochopil. některá žena je taková a jiná je jiná... záleží jak ses tenkrát rozhodoval :-)
josse
Reputace: 155

Nový příspěvek od josse »

Nebylo by lepší se domluvit něco někomu přispět aby vznikl upravený FW do měniče jako se to stalo pro X048MS? Usíná to řízeně, stále komunikuje i když je usnutý, troufám si tvrdit, že se přifázuje rychleji než když je vypnutý... Zeptejte se na AEVA fóru, třeba už na tom někdo pracuje...
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
brana
Reputace: 0
Lokalita: Humpolec
Výkon panelů [Wp]: dost
Kapacita baterie [kWh]: stale malo
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od brana »

Ahoj Vitku,jak vypinas prez ICC na dalku menice? Otevrel jsem si to GPIO ale nejak vůbec nereaguje.Asi chce nahore vyplnit policka.........copak vim jak?)))))))Uspavas je prez to GPIO?Ja tak vecer stae chodim)))občas teda zapomenu to jo))
Vitek

josse píše:
Nebylo by lepší se domluvit něco někomu přispět aby vznikl upravený FW do měniče jako se to stalo pro X048MS? Usíná to řízeně, stále komunikuje i když je usnutý, troufám si tvrdit, že se přifázuje rychleji než když je vypnutý... Zeptejte se na AEVA fóru, třeba už na tom někdo pracuje...
Ano pracuje se na tom. Mezi totalne vypnutym mk a zapnutym ze solaru je rozdil asi 10s . Myslim ze 10 s nikoho nezabije kdyz menic ma 5s pretizeni na 10 kW. Hodne velka nahoda by musela zpusobit ze v tech 5s ti to zdechne....

To jak se rychle prifazuje sem samozrejme pro nas vsechny zkousel a nekde kde jsem resil zda to smysl ma nebo ne tak to je v mem vlakne.

Kazdopadne pokud se da zajistit ze menic v rezimu standby by zral do 5W tak se to da asi akceptovat....

Ale to samozrejme neresi monitoring menicu a napriklad start dieslu a nebo sitove nabijecky.

A to prave dela kazdy system odlisny a pekny. Nikdo z nas nepouziva stejnou vec a i kdyz jsou menice stejne kazdy to mame malinko jinak. Jedine tak jde najit pro nekoho opimalni a pro nekoho nepristupnou cestu!

Dik josse
Vitek

brana píše:
Ahoj Vitku,jak vypinas prez ICC na dalku menice? Otevrel jsem si to GPIO ale nejak vůbec nereaguje.Asi chce nahore vyplnit policka.........copak vim jak?)))))))Uspavas je prez to GPIO?Ja tak vecer stae chodim)))občas teda zapomenu to jo))
1. Musis mit koupenou licenci GPIO
2. Kuchnout menic
3. Precist moje vlakno o par stranek zpetne. Je to tam presne popsane....

Zdravi V.
brana
Reputace: 0
Lokalita: Humpolec
Výkon panelů [Wp]: dost
Kapacita baterie [kWh]: stale malo
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od brana »

aha))))))dik))))) takze tam vecer zajdu))))
Vitek

brana píše:
aha))))))dik))))) takze tam vecer zajdu))))
Da se to i spinacima hodinama resit jak to udelal hurvajz
josse

Vitek píše:
Ano pracuje se na tom. Mezi totalne vypnutym mk a zapnutym ze solaru je rozdil asi 10s . Myslim ze 10 s nikoho nezabije kdyz menic ma 5s pretizeni na 10 kW. Hodne velka nahoda by musela zpusobit ze v tech 5s ti to zdechne....
Zapomínáš na prodlevu vyčítání dat... Třeba z takových MS nedostaneš data častěji než cca 1x za sekundu a aby jsi získal všechno, posílají se asi 3 příkazy, nevěřím že MK je oproti MS úplně dokonalý :-) a data dostáváš bez prodlevy... Možná je o trošku rychlejší, protože je novější... Daleko více udělá ten 1kW rozdílu ve výkonu... Ty moje 4kW jsou pro spotřebiče v České domácnosti více limitující než 5kW! Už jsem zažil že se zapnou dva výkonné naráz, zatím asi 4x se to stalo a nestihl se přifázovat a celé se to vyplo na chvíli.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
NOPARasito
Reputace: 192

Nový příspěvek od NOPARasito »

josse píše:
Vitek píše:
Zapomínáš na prodlevu vyčítání dat... Třeba z takových MS nedostaneš data častěji než cca 1x za sekundu a aby jsi získal všechno, posílají se asi 3 příkazy, nevěřím že MK je oproti MS úplně dokonalý :-) a data dostáváš bez prodlevy... Možná je o trošku rychlejší, protože je novější... Daleko více udělá ten 1kW rozdílu ve výkonu... Ty moje 4kW jsou pro spotřebiče v České domácnosti více limitující než 5kW! Už jsem zažil že se zapnou dva výkonné naráz, zatím asi 4x se to stalo a nestihl se přifázovat a celé se to vyplo na chvíli.
Josse s tema 4kW menicema je to i trosku horsi v pripade pretizeni a prepnuti na DS. Das v paralelu max.6,9-7,1kW a skace na DS. Kdyz holt DS nema jede klidne pres 8kW.
V tomhle jsou MK urcite lepsi.(to si Vitek vybral lepe)
Holt ja mam menice od roku 2016 a to MK nebyly.
josse

NOPARasito píše:
Josse s tema 4kW menicema je to i trosku horsi v pripade pretizeni a prepnuti na DS. Das v paralelu max.6,9-7,1kW a skace na DS. Kdyz holt DS nema jede klidne pres 8kW.
Lepší jak se to vezme, jedu bez DS, a lepší to mám o 15W cca. 65 vs 50W vlastní spotřeby, a říkám si jestli by to nešlo lépe... Problém je že už nemám kam dát další panely na jih, takže s MK bych si v zimě pohoršil o dost... Vítkovi je vlastní spotřeba jedno vzhledem k tomu kolik má panelů :-) jestli to přemění v teplo v měniči nebo až v bojleru...
Vitek

josse píše:
NOPARasito píše:
Lepší jak se to vezme, jedu bez DS, a lepší to mám o 15W cca. 65 vs 50W vlastní spotřeby, a říkám si jestli by to nešlo lépe... Problém je že už nemám kam dát další panely na jih, takže s MK bych si v zimě pohoršil o dost... Vítkovi je vlastní spotřeba jedno vzhledem k tomu kolik má panelů :-) jestli to přemění v teplo v měniči nebo až v bojleru...
Ahoj s timto souhlasim. Ono tam u toho MK je jeste jedno ale. Tim ze ma dvojitou konverzi tak tvale ze site odebira take nejaky vykon. Nemeril jsem zda to je jalovina nebo ne na sepnuti toho relatka ktere propojuje uzemneni s nulaken v pripade ostrovu.
Ale josse uprimne bohate by mi stacily 2 mk. To treti jssm vzal hlavne z duvodu lepsi pretizitelnosti a kvuli tomu ze ma charger a to jak sitovy tak mppt.

Pokud jednou budu menit stridace jako ze ano tak zatim netusim do ceho pujdu.

Nicmene mk je dobry v tom ze je bezvypadkovy za cenu trochu vetsi spotreby.
V zime je to ale stejne v hajzlu ten bojler neohrejeme nikdo asi s 30 kwp takze menic vypnu precvaknu to na sit prepinacem siti a jedu 3f rovnomerne rozlozenej ze site.

Pokud dojde k prebytkum gbo se o ne postara a sezere je do bojleru podlahovky atp....
zdraví V.
Vitek

Ahoj Prvni rok s FVE za mnou.
Prptoze muj system neni ostrovni ani si na to nehraje tak jsem byl nucen odebrat ze site 1.2 Mwh v NT a 0.24 Mwh ve VT. Jednalo se o odber v prubehu roku a v zime na ohrev TUV provoz srackocerpadla a cirkularky pak 3/4 roku sporak. Dnes jiz pokryvam z FVE.
Rad bych se v pristim roce dostal pod 1Mwh ze site a 10Mwh z vlastni vyroby. Uvidi se... zatim to vypada nadejne. Uz se tesim na zari a rijen kdy bude jeste slunko ale uz se bude pritapet.

Barak 210m2 4 osoby.

Prvni vyuctovani skoncilo velkym preplatkem.
Vitek

Drazí přátelé, solárníci, technologičtí guru-ové
Obracím se na Vás s prosbou jelikož nejsem nejlepší alespoň ne v tom o co sem se ted pokusil.
Jedná se o topný systém v chatrči.

Zdroj je krbová vložka s výměníkem 11,5 kW,
Spotřebič ted radiátory nízkoteplotní

O co jde:
systém se skládá ze 2 třícestnýcgh ventilů, oba ESBE, termostatické, nastavovací. Pro zpátečku je to tušim VTC422 a pro topení VTA572.

Popis obrázku - ve fotce
20200822_110847.jpg
Ted mi řekněte někdo proč to "kurva" netopí :-)

Zatopím, sepne termostat, zapnou oběhovky, malý okruh vpravo alpex jede, čerpadla se točí, voda se prohřívá,
Dosáhne teploty otevírání, a nic.
čerpadlo v topném okruhu jede, ale když přivřu jakýkoliv ventil na topném okruhu tak necítím odpor resp průtok vody.. tzn v topení voda necirkuluje. nevím proč, vše je průchozí... U malého okruhu u kotlového čerpadla přivření resp naškrceníí slyším zvýšenou hlučností z ventilu, který přivírám.
Zpětná klapka byla a ted není, nemá vliv...

tzn zdá se mi že dělám něco cyklicky špatně. obě čerpadla tlačí dolu vodu... kotlové zpátečku, topné teplou.
radiátory samozřejmě otevřené, z některých preventivně odstraněny termohlavice.

Aku nádrž nezapojena, zatím nejsou trubky.

Dovede někdo z Vás poradit?

Jinak topný okruh s radiátory nezměněn, principiálně stejný jako vloni, fotka z lonska
20181201_215253.jpg
Děkuju
DanoP
Reputace: 216

Nový příspěvek od DanoP »

Skus si nakreslit schemu (aj rukou) a hodit sem, podla foto sa v tom tazko orientuje - nevidno ktorym smerom ma co tiect.
1,77kWp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45, 1,6kWp +Victron MPPT 250/60, 2xStuder XTM4048 + 25kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
dumi
Reputace: 157

Nový příspěvek od dumi »

Jen takova blbost. Nemas ty cerpadlo obracene? Je na.nich sipka.

A druhy, nemas zavreny to sroubeni u cerpadel? Je tam takovej malej sroubek, kterej ovlada kulovej ventil ve sroubeni, aby sla vymenit obehovka.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
Vitek

dumi píše:

A druhy, nemas zavreny to sroubeni u cerpadel? Je tam takovej malej sroubek, kterej ovlada kulovej ventil ve sroubeni, aby sla vymenit obehovka.
Vse je OK ventily otevrene smer je u obou dolu.... sipka dle smeru vyrobce
Vitek

15982639096967893998849167575617.jpg
Schema zde
dumi
Reputace: 157

Nový příspěvek od dumi »

Vitek píše:
dumi píše:

Jsi si jistej? me prijde, ze podle fotek jsou ty ventily ve vodorovny poloze, ale mozna je to jen chyba nizkeho rozliseni.

Zarez na sroubu musi bejt svisle.

mluvim o tehle:
vitek.jpg
EDIT: tyhle mikroventilky tam budou 4 :)
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
Vitek

dumi píše:
Vitek píše:
dumi píše:

Jsi si jistej? me prijde, ze podle fotek jsou ty ventily ve vodorovny poloze, ale mozna je to jen chyba nizkeho rozliseni.

Zarez na sroubu musi bejt svisle.

mluvim o tehle:
vitek.jpg
EDIT: tyhle mikroventilky tam budou 4 :)
Ahoj co je otevřený poznám a foto je ve fázi příprav kdy ventily byly zavřené, tady vidíš taky že to je bez drátů abyste mi zase nepsali že to nejede neboť není čerpadlo nikam zapojene…. je tam celkem na 2 čerpadlech 4 ventily a pak jsou 2 hlavní na každé větvi 4 motýkovly a 2 klasiky...

Jsem si jistej že to je otevřený, navíc několikrát sem čerpadlo vyndavval tak to musíš prvně zavřít abys to mohl vyndat... chyba není ani ve ventilech a ani v klapkách, možná by tam mohl být hydraulický zkrat nebo tak něco...
Naposledy upravil(a) Vitek dne pon srp 24, 2020 12:33 pm, celkem upraveno 1 x.