LiFePO4 přechodový odpor na svorkách
LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
-
- Lokalita: Šternberk
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Re: LiFePO4 přechodový odpor na svorkách
Tahle pasta podle popisu chrání před zkratem kontaktů. Já je naopak potřebuji spojit co nejlépe. Navíc by rozptýlená měď v mazivu asi neudělala dobrou službu při kontaktu s hliníkovou svorkou. Přechod Cu-Al by měla zabezpečit speciální cupal podložka.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
-
- Lokalita: Kolínsko
- Výkon panelů [Wp]: 4880
- Kapacita baterie [kWh]: 35
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
No on si ten popis trochu protiřečí. Vodivá pasta, která chrání proti zkratu ? To je protimluv, nebo ne?
100% OSTROV SČ KRAJ = 16 panelů Canadian Solar CS3K-305; 2 větve 2S4P; 2x Regulátor Victron BlueSolar Charger MPPT 150/60; Měnič 1F Smart Phoenix Inverter 48V 5000VA 230V; Monitoring Victron BMV700 + Raspberry Pi 4B; Energy Meter ET112 a spousta kabelů.
Baterie LiFePo4 =2P x 48V/120Ah +16S x 120Ah + 1P/311Ah= cca 35,2 kWh, skládaná z článků Winston WB-LYP60AHA a EVE LF304 ✔ Zlepšení pozice u vyhledávačů; Aktuální stav FVE instalace.
Baterie LiFePo4 =2P x 48V/120Ah +16S x 120Ah + 1P/311Ah= cca 35,2 kWh, skládaná z článků Winston WB-LYP60AHA a EVE LF304 ✔ Zlepšení pozice u vyhledávačů; Aktuální stav FVE instalace.
-
Ahoj kluci, trochu bych citoval:
Proto o spojování mědi a hliníku platí, že je třeba spoj těchto dvou kovů za všech okolností uzavřít přístupu vlhkosti a obzvláště důkladný způsob ošetření místa dotyku mědi a hliníku je přitom třeba volit v prostorách s možností časté kondenzace vodních par. Obvykle se tento problém řeší s použitím Al/Cu kabelových ok a spojek. Použitá technologie ale musí vyloučit možnost vzniku povrchových cest, v nichž by se mohla zadržovat vodivá kapalina dovolující vznik oxidačního procesu. Tyto požadavky potvrzují oprávněnost stále větší obliby speciálních Al/Cu kabelových ok a spojek, vyvinutých původně pro větrné elektrárny v přímořských oblastech.
Tudíž bych řekl že pomůže klidně na bázi tohoto:https://www.imexpo.cz/atlantic-bateriep ... ie_z19517/.
Ja osobně mám pack pouze 1,5 roku v provozu, tak mě to teprve čeká, ale při záteži cca 300A jsem měřil kontakty mezi propojkou a zatím řád jednotek mA a to bych svedl na měřák .
Proto o spojování mědi a hliníku platí, že je třeba spoj těchto dvou kovů za všech okolností uzavřít přístupu vlhkosti a obzvláště důkladný způsob ošetření místa dotyku mědi a hliníku je přitom třeba volit v prostorách s možností časté kondenzace vodních par. Obvykle se tento problém řeší s použitím Al/Cu kabelových ok a spojek. Použitá technologie ale musí vyloučit možnost vzniku povrchových cest, v nichž by se mohla zadržovat vodivá kapalina dovolující vznik oxidačního procesu. Tyto požadavky potvrzují oprávněnost stále větší obliby speciálních Al/Cu kabelových ok a spojek, vyvinutých původně pro větrné elektrárny v přímořských oblastech.
Tudíž bych řekl že pomůže klidně na bázi tohoto:https://www.imexpo.cz/atlantic-bateriep ... ie_z19517/.
Ja osobně mám pack pouze 1,5 roku v provozu, tak mě to teprve čeká, ale při záteži cca 300A jsem měřil kontakty mezi propojkou a zatím řád jednotek mA a to bych svedl na měřák .
-
Propojky mám měděné 3x30mm a ze strany styku s Al jsem je pocínoval. To by mělo stačit k zabránění nežádoucích efektů spojení CU s AL.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
-
Dobrej napad
-
Kdy přestává platit ohmův zákon ??
Někde dělám logickou chybu a nemůžu přijít na to KDE:
Mám LiFePo4 2 bloky 24V baterií složenou z 2x (4x8) článků 60 Ah. Tedy faktická realizace je 8 článků v sérii, propojeno 4x paralelně. Tato realizovány 2 samostatné bloky/bedny:
Jeden blok vzniknul postupným dokupováním a propojováním. Články tedy různého stáří i zacházení. Ten tady neřešíme...
Druhý blok vzniknul jednorázovým nákupem a složením. A na tom novém bloku to začíná být zajímavé. Při nabíjení v režimu ABSORPTION mám nastaveno 28V, podle teploty si MPPT regulátor upravuje. Aktuálně je to 28,19V. No a v tomto stavu se mi pro mě záhadně nabíjí první blok 4 článků (z pohledu od plusu) více, než ten druhý. A top dost zásadně, vezmeme-li v úvahu, že řešíme instalaci LiFePo4, kde desetiny voltu se řeší balancováním, tak u mě rozdíl první 4 a druhé 4 dělá 0,8V. Podotýkám:
* články byly iniciovány
* všechny z jedné krabice již z PRC
* chovají se takhle všechny 4 paralelní větve, tj. přechodový odpor ASI nee - to by bylo pokaždé trochu jinak ??
* všechny větve uprostřed ještě paralelně propojeny, viz . obr.
* přeměřeno nezávislým měřením, není to chyba monitoringu...
* při normálním provozu Float nebo vybíjení se články srovnají
* ANO, u článků s napětím nad 3,6V dochází k pálení energie přes pasivní BMS, ale to se tam přece musí nejprve dostat...
* ANO, ten blok s nižším napětím při Absorption dojíždí, ale velmi, velmi pomalu.
* A ty velký podložky uprostřed tam mám "shora" jen kvůli délce šroubů, bál jsem se, že jsou moc dlouhé... Jinak jsou všechny spoje měď/měď.
* všechny měřící dráty jsou vždy poslední na kontaktu článku. Nejprve propojka, potom BMS a pak měření. Všude stejné
Uniká mi něco???
Mám LiFePo4 2 bloky 24V baterií složenou z 2x (4x8) článků 60 Ah. Tedy faktická realizace je 8 článků v sérii, propojeno 4x paralelně. Tato realizovány 2 samostatné bloky/bedny:
Jeden blok vzniknul postupným dokupováním a propojováním. Články tedy různého stáří i zacházení. Ten tady neřešíme...
Druhý blok vzniknul jednorázovým nákupem a složením. A na tom novém bloku to začíná být zajímavé. Při nabíjení v režimu ABSORPTION mám nastaveno 28V, podle teploty si MPPT regulátor upravuje. Aktuálně je to 28,19V. No a v tomto stavu se mi pro mě záhadně nabíjí první blok 4 článků (z pohledu od plusu) více, než ten druhý. A top dost zásadně, vezmeme-li v úvahu, že řešíme instalaci LiFePo4, kde desetiny voltu se řeší balancováním, tak u mě rozdíl první 4 a druhé 4 dělá 0,8V. Podotýkám:
* články byly iniciovány
* chovají se takhle všechny 4 paralelní větve, tj. přechodový odpor ASI nee - to by bylo pokaždé trochu jinak ??
* ANO, u článků s napětím nad 3,6V dochází k pálení energie přes pasivní BMS, ale to se tam přece musí nejprve dostat...
* ANO, ten blok s nižším napětím při Absorption dojíždí, ale velmi, velmi pomalu.
* A ty velký podložky uprostřed tam mám "shora" jen kvůli délce šroubů, bál jsem se, že jsou moc dlouhé... Jinak jsou všechny spoje měď/měď.
* všechny měřící dráty jsou vždy poslední na kontaktu článku. Nejprve propojka, potom BMS a pak měření. Všude stejné
Uniká mi něco???
100% OSTROV SČ KRAJ = 16 panelů Canadian Solar CS3K-305; 2 větve 2S4P; 2x Regulátor Victron BlueSolar Charger MPPT 150/60; Měnič 1F Smart Phoenix Inverter 48V 5000VA 230V; Monitoring Victron BMV700 + Raspberry Pi 4B; Energy Meter ET112 a spousta kabelů.
-
- Lokalita: poblíž Hodonína
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7200
- Kapacita baterie [kWh]: 9
Ty středové propoje by tam dle mě asi neměly být ! Přes ty tenké drátky se to balancuje a jakým proudem ? To máš 4 sady těch balancerů ?Ivo12s píše:Kdy přestává platit ohmův zákon ??
Druhý blok vzniknul jednorázovým nákupem a složením. A na tom novém bloku to začíná být zajímavé. Při nabíjení v režimu ABSORPTION mám nastaveno 28V, podle teploty si MPPT regulátor upravuje. Aktuálně je to 28,19V. No a v tomto stavu se mi pro mě záhadně nabíjí první blok 4 článků (z pohledu od plusu) více, než ten druhý. A top dost zásadně, vezmeme-li v úvahu, že řešíme instalaci LiFePo4, kde desetiny voltu se řeší balancováním, tak u mě rozdíl první 4 a druhé mi4 dělá 0,8V. Podotýkám:
* články byly iniciovány
Uniká mi něco???
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.9.2024 11500kWh
k 28.9.2024 11500kWh
-
- Lokalita: SO, SK
Tie baterky sú rozbalancované.
Všetky vybrať a TOP balancovať na napr. 3.599 V malým prúdom,
začať vačším a potom znižovať, aby to netrvalo dlho.
Potom zapojit, ale + a - hlavný kábel na tej medenej zbernici zapojiť
na opačných koncoch + pri jednej 8S sérii a - pri poslednej.
Ja používam LiFe niekoľko rokov bez BMS, teraz som meral,
majú od 3.328 V až do 3.338 V, takže 2xH4 na pár sec. a je to.
A používať v nejakom rozsahu, kde sa nerozbalancujú.
Možno niektoré majú 67 Ah a niektoré len 60 a ak sa z nich
berie veľa, tak tie horšie už nestíhajú.
Všetky vybrať a TOP balancovať na napr. 3.599 V malým prúdom,
začať vačším a potom znižovať, aby to netrvalo dlho.
Potom zapojit, ale + a - hlavný kábel na tej medenej zbernici zapojiť
na opačných koncoch + pri jednej 8S sérii a - pri poslednej.
Ja používam LiFe niekoľko rokov bez BMS, teraz som meral,
majú od 3.328 V až do 3.338 V, takže 2xH4 na pár sec. a je to.
A používať v nejakom rozsahu, kde sa nerozbalancujú.
Možno niektoré majú 67 Ah a niektoré len 60 a ak sa z nich
berie veľa, tak tie horšie už nestíhajú.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
-
Na každém článku je ten pasivní balancer na 1,7A, takže na to stačí...FRSO píše:Přes ty tenké drátky se to balancuje a jakým proudem ? To máš 4 sady těch balancerů ?
Ty středové propoje - sice to bez nich asi udělá transparentnější stav každé větve samostatně, ale zase takhle to vlastně jako by balancuje virtuální polovinu napětí, tedy stabilnější celý blok, nebo ne?
Možný to je... ale že by všechny větve ujížděly skoro stejně?rottenkiwi píše:Tie baterky sú rozbalancované. Všetky vybrať a TOP balancovať
Každopádně to zkusím. Proto jsem dělal dva bloky, můžu jeden blok odpojit a řešit, aniž bych vypnul elektřinu...
-
- Lokalita: poblíž Hodonína
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7200
- Kapacita baterie [kWh]: 9
Odstraň ty středové klemy, zbalancuj a uvidíš co to udělá, ono se to dle mě takto rozjede, protože ten proud teče i mezi těmi bloky a články už nemají stejnou kapacitu jak jsi sám napsal.Ivo12s píše:Na každém článku je ten pasivní balancer na 1,7A, takže na to stačí...FRSO píše:Přes ty tenké drátky se to balancuje a jakým proudem ? To máš 4 sady těch balancerů ?
Ty středové propoje - sice to bez nich asi udělá transparentnější stav každé větve samostatně, ale zase takhle to vlastně jako by balancuje virtuální polovinu napětí, tedy stabilnější celý blok, nebo ne?
Možný to je... ale že by všechny větve ujížděly skoro stejně?rottenkiwi píše:Tie baterky sú rozbalancované. Všetky vybrať a TOP balancovať
Každopádně to zkusím. Proto jsem dělal dva bloky, můžu jeden blok odpojit a řešit, aniž bych vypnul elektřinu...
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.9.2024 11500kWh
k 28.9.2024 11500kWh
-
tak, čo ti budem hovoriť... najlepšie to rozobrať a premerať kapacitu každému článku, následne všetky prepojit paralelne a nechat nejaký čas zrovnať. potom rozpojiť a zložiť do sád tak ako máš teraz ale s ohladom na to aby ti sedeli kapacity paralelne co najpresnejšie. a stredové prepoje buď zrušiť alebo naopak pridať tie prepoje aj k ostatnym paralelným článkom.
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•
-
U toho paralelního spojení VŠECH článků mě ještě vrtá hlavou jedna myšlenka - používám jen pasivní topící BMS na 1,7A. U každého jednoho článku. No a při tom 100% paralelním propojení to vlastně bude znamenat, že pokud jeden kterýkoliv článek teče NAD 3,6 V, tak zaberou paralelně všechny - přes ty propojky, tedy 4x1,7A. Je to tak?shuty píše:tak, čo ti budem hovoriť... a stredové prepoje buď zrušiť alebo naopak pridať tie prepoje aj k ostatnym paralelným článkom.
Ale takto 100% sériové / paralelní propojení LiFePo4 jsem nikde na internetu neviděl a když jeden článek kapacitou odejde, tak bude jako by maskován ostatními paralelními články a na CellLogu to poznám až když opravdu bude zle... Protože fakt, že teď se mi tak chovají ty 4 větve může být vlastně totéž. Odstranil jsem ty propojky uprostřed. Jestli se rozjede napětí při Absorption v jednotlivých větvích od sebe, budu vědět.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 8 Odpovědi
- 689 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od sgr
-
- 22 Odpovědi