Malá ostrovni FV Bruntálsko
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
-
Malá ostrovni FV Bruntálsko
Tak se hlásim do klubu. Částečně zprovozněno 435Wp, panely 2x217Wp Schott (45st, JJV). MPPT regl Epsolar4215.
Jištěni OEZ. Objednan měnič Victron Phoenix 1200 (výhodná nabídka). Baterie nevyřešeny...
Zatím záložní dobíjení 12V/ 100Ah akumulátoru pro systém zálohy kotle ( osazen zdroj Astip, bude však 24V system).
I za tohoto počasí dobito v pohodě.
Chybí ještě přepěťová ochrana. Baterie se stále rozhoduji. NiCD možno získat vyrazené na dráze, ale vzhledem k umístěni v kotelně nepřijatelné. Rozhoduji se mezi AGM a LiFeYPo. Sbírám poznatky ( hlavně díky tomuto fóru ) a hledám zajimavé cenové nabídky.
FV bude sloužit primárně jako záloha napájení kotelny, v létě napájení chladících zařizení. Orientační LED osvětlení po domě, provoz internetu, komunikace. Malodběrové, ale " trvalé " spotřebiče.
Do budoucna možnost rozšiření o další dva panely na JZZ. Log zatím neřešen.
Jištěni OEZ. Objednan měnič Victron Phoenix 1200 (výhodná nabídka). Baterie nevyřešeny...
Zatím záložní dobíjení 12V/ 100Ah akumulátoru pro systém zálohy kotle ( osazen zdroj Astip, bude však 24V system).
I za tohoto počasí dobito v pohodě.
Chybí ještě přepěťová ochrana. Baterie se stále rozhoduji. NiCD možno získat vyrazené na dráze, ale vzhledem k umístěni v kotelně nepřijatelné. Rozhoduji se mezi AGM a LiFeYPo. Sbírám poznatky ( hlavně díky tomuto fóru ) a hledám zajimavé cenové nabídky.
FV bude sloužit primárně jako záloha napájení kotelny, v létě napájení chladících zařizení. Orientační LED osvětlení po domě, provoz internetu, komunikace. Malodběrové, ale " trvalé " spotřebiče.
Do budoucna možnost rozšiření o další dva panely na JZZ. Log zatím neřešen.
-
Re: Malá ostrovni FV Bruntálsko
Jak je na tomto fóru již vícekrát uvedeno, je vhodné posuzovat AGM a LiFe podle možné hloubky jejich vybití (DoD), olovo 20% a LiFe cca 70-80%.
-
Sjm - ano, vím. Technické parametry hovoři pro life, počáteční investice se časem určitě zaplatí. Jen těch peněz jaksi teď není nazbyt...
-
Ven(např. vedle domu do bedny) by ty NiCD umístit nešly?Wagoneer píše:Chybí ještě přepěťová ochrana. Baterie se stále rozhoduji. NiCD možno získat vyrazené na dráze, ale vzhledem k umístěni v kotelně nepřijatelné.
Myslím si, že koupě olova nic nepřinese - to co se ušetří na el. se příští rok vrazí do nové investice do nového olova.
S lifepo bude návratnost taky daleká.
-
Rob - bohužel, umístění mimo dům je obtížně proveditelné. Puvodně měl být celý systém na půdě, to by situaci řešilo. Ale nakonec je v kotelně, kde je podružný rozvaděč nové silové části, umožňující různé připínání jednotlivých zásuvkových větví ( a je zde vyustěn paralelní rozvod jen pro FV, případně centrálu ).
Možná to zní divně, ale návratnost nebyla hlavním důvodem. Tím je záloha důležitých obvodů a případná úspora obecně.
Taky tak trochu radost z kutilství...
Možná to zní divně, ale návratnost nebyla hlavním důvodem. Tím je záloha důležitých obvodů a případná úspora obecně.
-
Tak toto je moja reč. :yes:Pekne si to povedal.Wagoneer píše:Možná to zní divně, ale návratnost nebyla hlavním důvodem. Tím je záloha důležitých obvodů a případná úspora obecně.
Ak môžem odporučiť batérie tak life.Potom popíš ako pracuje Victron.Pokial viem tu ho zatial nikto neprezentoval.
-
Určitě jdi do LiFeYPO
czANSO.com - český amaterský balon na hranici vesmíru (první let dosáhl výšky 31 084 m! - fotky a videa z letu)
Malý fotovoltaický ostrovní systém v panelovém bytě - 62Wp handmade, LifeYPO4 40Ah/12V, sběrnice 12V (modem, router, LED)
Bitcoinman.cz představuje ฿ Bitcoin ฿ - decentralizovanou svobodnou elektronickou měnu, která je mimo dosah vlád a bank
Malý fotovoltaický ostrovní systém v panelovém bytě - 62Wp handmade, LifeYPO4 40Ah/12V, sběrnice 12V (modem, router, LED)
Bitcoinman.cz představuje ฿ Bitcoin ฿ - decentralizovanou svobodnou elektronickou měnu, která je mimo dosah vlád a bank
-
OT: jaktože před 10hodinou už máš čas příspěvku po 12hodine?toxic_cz píše:Určitě jdi do LiFeYPO
-
To bude asi tým, že 12:40 am je štyridsať minút po polnoci . A to je pred desiatou.
-
psal to 00:40 rano
Panely 2,5 Kw ,regulator PCM 8048,baterie 720 Ah, system 24v, menic 5000W
-
Další řešení by mohly být vyřazené Pb akumulátory z vysokozdvižných vozíků. Ve vozíkách se vyřazují, protože už nedodají stovky ampér, ale pro fotovoltaiku jsou naprostá paráda. Najít v okolí servis VZV nebo trakčních aku a poptat se. Zpravidla bývají za cenu šrotu - 12kč/Kg.
-
Pan Taum - taky jsem zvažoval. Nakonec ale přišetřím a půjdu rovnou do LiFeYPo... 8x 3.2V/100Ah. Plus balancéry.
Budu mít na delší dobu klid..
Budu mít na delší dobu klid..
-
Tak jsem trochu doplnil...Čtyři články LiFeYPO 100Ah, balancéry, CellLog, měnič ( Victron se zatím nepodařilo, tak čína).
PS.: Trochu jsem si připomněl Ohmův zákon..
Jen pro zajímavost - při 20A úbytky na poj.odpojovačích s poj. 32A je 55mV, na 10A je 40mV, na kabelu 10mm2 padesáti centimetrech 16mV. Celkem na jedné větvi cca 125mV...!
Ještě chybí připojit všechny články na CellLog (čekám na 9pin konektor), propojit baterii s hlídacím podpěťovým relé (odpíná měnič).Čekám na přepěťovou ochranu..PS.: Trochu jsem si připomněl Ohmův zákon..
Jen pro zajímavost - při 20A úbytky na poj.odpojovačích s poj. 32A je 55mV, na 10A je 40mV, na kabelu 10mm2 padesáti centimetrech 16mV. Celkem na jedné větvi cca 125mV...!
-
- R.I.P.
Zdravim, pekny systemek... konecne nejake fotecky Presouvam z planovanych FVE mezi uz funkcni ostrovni FVE a pridavam jako novinku na MyPower
-
Mypower - děkuji..
Otázka pro ostatní - jak máte řešenu ochranu proti přepětí na svodech od panelů, resp. jaký používáte prvek ?
Otázka pro ostatní - jak máte řešenu ochranu proti přepětí na svodech od panelů, resp. jaký používáte prvek ?
-
Zdravím, moc pěkně udělané to máte! Hlavně ty balancery na článcích, to je až neskutečně precizní, gratuluji
Já osobně mám zatím přepěťovku jen na AC straně za měničem (resp. za přepínačem sítí), na DC straně to mám komplikované tím, že mám 3 panelové větve, takže stále tápám, jak to zapojit - zda jistit každou větev zvlášť, nebo až před rozvaděčem za sloučením větví, pak ovšem bych měla přepěťovku za oddělovacíma diodama... Taky ještě přesně nevím, kam s tím svodovým vodičem, zda nadrzo do PE nebo tomu vyrobím extra zemnící tyč... No, zatím budu před bouřkou pěkně odpojovat panely pro jistotu...
Já osobně mám zatím přepěťovku jen na AC straně za měničem (resp. za přepínačem sítí), na DC straně to mám komplikované tím, že mám 3 panelové větve, takže stále tápám, jak to zapojit - zda jistit každou větev zvlášť, nebo až před rozvaděčem za sloučením větví, pak ovšem bych měla přepěťovku za oddělovacíma diodama... Taky ještě přesně nevím, kam s tím svodovým vodičem, zda nadrzo do PE nebo tomu vyrobím extra zemnící tyč... No, zatím budu před bouřkou pěkně odpojovat panely pro jistotu...
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
-
Vata - děkuji..
Na AC straně bude, jakmile dodělám ruční přepínání DS/FV pro větve, které pojedou na slunce.
Od panelů by to něco chtělo, odpojovat panely nelze vždy. Mohu odjíždět z domu za slunce a za pár hodin je bouřka, což se v létě docela děje.
Měl jsem na mysli něco takového:
http://www.oez.cz/produkty/svf-svodice-prepeti-typ-2
Ale cena je přes tři litry....
Na AC straně bude, jakmile dodělám ruční přepínání DS/FV pro větve, které pojedou na slunce.
Od panelů by to něco chtělo, odpojovat panely nelze vždy. Mohu odjíždět z domu za slunce a za pár hodin je bouřka, což se v létě docela děje.
Měl jsem na mysli něco takového:
http://www.oez.cz/produkty/svf-svodice-prepeti-typ-2
Ale cena je přes tři litry....
-
Ten odkazový zvodič je pre Vás nefunkčný a v ostrove nič neochráni! Skôr ako ten 1000V zvodič zareaguje, regulátor s max. vstupným napätím 150V, je dávno po exituse.
-
Pravda, to je nanic. Co by jste doporučil? V tom se moc neorintuji.
-
Osobne si chcem kúpiť totohttp://shop.mypower.cz/svodic-bleskoveh ... 40-130-662 lebo nikde neviem zohnať s takým napätím.
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 7 Odpovědi
- 1607 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od honzaL
-
-
FWE 7 KW - ostrovní režim zatím malá výroba ??
od Jira123 » » v Ostrovní elektrárny
FWE 7 KW - ostrovní režim zatím malá výroba ??
- 7 Odpovědi
- 981 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Jira123
-
-
- 4 Odpovědi
- 1044 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od luge
-
- 19 Odpovědi