Automatický prepínač FVE a Public power
Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
-
Re: Automatický prepínač FVE a Public power
Nejakej nezavislej prepinac siti pred libovolnym menicem nebo i dieselagregatem se hodi vzdycky. A pokud chce nekdo navic osetrit stav, ze mu menic chcipne a neprepne se na interni bypass, tak tento automat je jedno z moznych reseni.
Ja osobne mam radeji Kodluv stykacomat se zapadkou, ktery je dle normy. Toto je takovy cinsky blackbox, ale i tak je hodne oblibeny.
Mimochodem, ja sam mam changeover switch jen manualni, Hager, s mezipolohou. Ale o mne se vseobecne vi, ze jsem konzerva
Na kazdodenni prepinani bych tipnul ze neni dimenzovano skoro nic z toho, co pouzivame. Dokonce ani relatka v Axpertech a InfiniSolarech mi neprijdou, ze by jim kazdodenni cviceni nejak moc prospivalo.
Ja osobne mam radeji Kodluv stykacomat se zapadkou, ktery je dle normy. Toto je takovy cinsky blackbox, ale i tak je hodne oblibeny.
Mimochodem, ja sam mam changeover switch jen manualni, Hager, s mezipolohou. Ale o mne se vseobecne vi, ze jsem konzerva
Na kazdodenni prepinani bych tipnul ze neni dimenzovano skoro nic z toho, co pouzivame. Dokonce ani relatka v Axpertech a InfiniSolarech mi neprijdou, ze by jim kazdodenni cviceni nejak moc prospivalo.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
-
Já to používám tak že přepínání sítí mám u sestry ve vedlejší chatě a když mám přebytky tak ji odpojím od sítě a přepojím ji na sebe(axperta) a naopak.Ovládám to sonoffem . Když překročí její spotřeba 2.5 kw tak to sonoff přepne zpět.Ještě mám u ní tři sonoff zásuvky kterýma ovládám její bojler, klimu a přímotop abych se nepřetížil.No asi tak.
-
To děláš ručně nebo to má nějaký mozek co to dělá automatickyferdinand píše:Já to používám tak že přepínání sítí mám u sestry ve vedlejší chatě a když mám přebytky tak ji odpojím od sítě a přepojím ji na sebe(axperta) a naopak.Ovládám to sonoffem . Když překročí její spotřeba 2.5 kw tak to sonoff přepne zpět.Ještě mám u ní tři sonoff zásuvky kterýma ovládám její bojler, klimu a přímotop abych se nepřetížil.No asi tak.
-
Přepínání nad 2.5 kw se nastaví v sonoff pow r2 nebo přes wifi ručně a zásuvky přes wifi ručně .Ale všechny sonoff relé se dají spínat různými způsoby (tzv.scénami).Jak se komu hodí.Viz.https://www.chytrevypinace.cz/.Já je kupuji na aliexpressu.
-
Vyzerá ze ten prepínač mi bude vyhovovať, objednal som ho z Aliexpresu... Ovladat by som ho mohol cez menič victron. Na nom by som nastavil pri akom napätí sa zapne a pri akom vypne... Akurát nemam kabel na menič, nemá niekto požičať bol by som vďačný. Dik Mišo
Balkónovica - 250Wp poly, 1x NordStar Pure Lead 100Ah, Epever 30A, menič Victron 12/500VA
-
- Lokalita: Opavsko
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 1100
- Kapacita baterie [kWh]: 1
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ahoj. Koukám že s technikou jsi na tom podobně jako já. S tím automatem to je jak se tu píše. Já měl asi problém, že jsem koupil ten, který na zelené svorky použivá k přivedení napětí pro ovládácí cívky a po přípojení na měnič mi to nechtělo fungovat. Nakonec jsem to odladil a se samou radostí jsem zkoušel přepínání jak funguje a odpalil si zase měnič. Ale tuším že to nebylo chybou automatiky, ale mou rukou. Jinak se klidně ozvi.Michael_jasom píše:Vyzerá ze ten prepínač mi bude vyhovovať, objednal som ho z Aliexpresu... Ovladat by som ho mohol cez menič victron. Na nom by som nastavil pri akom napätí sa zapne a pri akom vypne... Akurát nemam kabel na menič, nemá niekto požičať bol by som vďačný. Dik Mišo
4x poly 1100W; Epsolar 40A; Epsolar 20A; Kombiměnič Axpert PF1 24V/2000W; 24/12V systém.
-
Zdravím, někdo tady použil stykač VS-425, já hodlám použít VS-425-22 (2x NO a 2xNC) k přepínání dvou klimatizací (každá max 1,2kW, resp. jedna kolem 400W, druhá cca 650W) když mi to vyhodnotí proudové relé pračky a bude chtít přepnout klimy na DS, po skončení ohřevu zase zpět.
Mám to na MPP Solaru PIP 3024MSXE. Předpokládám, že to šupa nebude, když by to mělo být sfázovaný, ale upřímně, jistej si moc nejsem. Funguje to někomu.
Děkuji
Mám to na MPP Solaru PIP 3024MSXE. Předpokládám, že to šupa nebude, když by to mělo být sfázovaný, ale upřímně, jistej si moc nejsem. Funguje to někomu.
Děkuji
-
Jestli jsem to pochopil správně tak ne.
Na krátkou chvilku to propojí výstup měniče se sítí a to je špatně. Sítí by to nevadilo, přetok čert vem, ale polovodičům to neudělá dobře.
Je třeba přepínací nebo nuceně vedené kontakty, nebo řízení které udělá mezi dvěmi stykači pauzu. Jinak to nejde.
Ty spínací kontakty se napřed totiž sepnou, po chvilce se teprve rozepnou ty rozpínací. Chvilku myslím rychlost pohybu kotvy. Ale to stačí.
Já jsem použil RM202024, kontakty na větší proud jsem nenašel. Stykače a relé s 22 kontakty jsem rozebíral Noark a další a ty jsou špatně. Je potřeba přepínací kontakt.
Na krátkou chvilku to propojí výstup měniče se sítí a to je špatně. Sítí by to nevadilo, přetok čert vem, ale polovodičům to neudělá dobře.
Je třeba přepínací nebo nuceně vedené kontakty, nebo řízení které udělá mezi dvěmi stykači pauzu. Jinak to nejde.
Ty spínací kontakty se napřed totiž sepnou, po chvilce se teprve rozepnou ty rozpínací. Chvilku myslím rychlost pohybu kotvy. Ale to stačí.
Já jsem použil RM202024, kontakty na větší proud jsem nenašel. Stykače a relé s 22 kontakty jsem rozebíral Noark a další a ty jsou špatně. Je potřeba přepínací kontakt.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
-
Já si to myslel, ale zkusil jsem to. Takže prostě jeden stykač síť a druhy měnič a zpozdit sepnutí druhého.
Děkuji
Děkuji
-
Riadenie pauzy môže zlyhať a problém je na svete. Tak isto môže zostať zlepeny kontakt na stykaci. Ideal čínsky prepínač mnoho krát túto riešený, alebo stikace zo zapadkou.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
-
nebo po rezepnuti jednoho a pred sepnutim druheho overit, ze jsi bez napeti... ale to taky neni uplne 100% pokud mas odelenou i nulu
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
-
- Lokalita: Žabčice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
Napadlo me pouzit synchro check rele a prepinat v dobe kdy jsou site zrovna ve fazi. Potud muj napad. Jeste jsem se nedostal k tomu abych si oscilem zkontroloval jak rychle se offgrid menic a DS proti sobe pohybuji.
-
Axpert se drží ve fázi hodně pěkně, na to stačí obyč voltmetr...PavelR píše:Napadlo me pouzit synchro check rele a prepinat v dobe kdy jsou site zrovna ve fazi. Potud muj napad. Jeste jsem se nedostal k tomu abych si oscilem zkontroloval jak rychle se offgrid menic a DS proti sobe pohybuji.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
-
- Lokalita: Žabčice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
Nemyslim u hybridu. Me to napadlo pro offgridy pro stykacovou kombinaci. Prepinalo by se jen tehdy kdy se to sejde tim padem bez nebezpeci ze se to potka pres vytazenej oblouk
-
Cinsky ATS automaticky prepinac sieti, jedna strana ma priortu. Standardne je to urcene na pripojenie elektrocentraly k domacnosti alebo spotrebicu, bez potreby akejkolvek dalsej manipulacie s vypinanim hlavneho domoveho istica atd...
Ako je vidno na fotkach, kde som odstranil kryt aby bolo vidiet kontakty, tak tieto kontakty su dost masivne a medzi vrchnym s spodnym kontaktom je obrovska medzera, takze nemoze dojst k spojeniu s DS a zniceniu menica.
Ako je vidno na fotkach, kde som odstranil kryt aby bolo vidiet kontakty, tak tieto kontakty su dost masivne a medzi vrchnym s spodnym kontaktom je obrovska medzera, takze nemoze dojst k spojeniu s DS a zniceniu menica.
+- 25kWp, 53V 700Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000+Victron quattro 15.000, 5x Victron 250/100, https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780 KIA EV6
-
Este zo zaduMareC3k píše:Cinsky ATS automaticky prepinac sieti, jedna strana ma priortu. Standardne je to urcene na pripojenie elektrocentraly k domacnosti alebo spotrebicu, bez potreby akejkolvek dalsej manipulacie s vypinanim hlavneho domoveho istica atd...
-
a co tam dělá automatiku? Nějak mi z obrázku nevyplývá pohon toho maslostroje. I tak díky za dokumentaci
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
-
Maslostroj mi pripomina ako som pisal o stranku do zadu,bistabilne rele,dve velke cievky,mikrospinace,pruziny,smeti okolo.V mojom pripade vyuzity na prepnutie domacnosti na DS v pripade udrzby FV alebo havarijny stav FV.Odber po prepnuti 0,00prd alebo nic uz si nepametam,je to davno co som to kuchal a zapajal do systemu...brumlaj píše:a co tam dělá automatiku? Nějak mi z obrázku nevyplývá pohon toho maslostroje. I tak díky za dokumentaci
Neviem ci sa to da nazvat automatika ak sa to prepne same asi ano.Da sa aj rucne.
-
Funguje to automaticky. vstup z FV, vstup z DS, jeden z nich ma prioritu, ak vypadne hlavny vstup, tak sa automaticky prepne na zalohu, ak prioritny vstup nabehne tak sa hned prepne na neho.
Je tam servomotor s koncovymi spinacmi, ktory riesi prepinanie. Zaroven je tam prepinac na manualny a automaticky rezim, kedy si po prepnuti do manualu rucne zvolit na ktory vstup to chcem mat rucne prepnute.
Je tam servomotor s koncovymi spinacmi, ktory riesi prepinanie. Zaroven je tam prepinac na manualny a automaticky rezim, kedy si po prepnuti do manualu rucne zvolit na ktory vstup to chcem mat rucne prepnute.
+- 25kWp, 53V 700Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000+Victron quattro 15.000, 5x Victron 250/100, https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780 KIA EV6
-
Funkcnost prepinac to iste ale asi mam iny typ ziadny servo motor tam neni ale dve cievky.MareC3k píše:Funguje to automaticky. vstup z FV, vstup z DS, jeden z nich ma prioritu, ak vypadne hlavny vstup, tak sa automaticky prepne na zalohu, ak prioritny vstup nabehne tak sa hned prepne na neho.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 114 Odpovědi
- 12405 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od abrams
-
-
Jak automaticky přepínat solární bat. a el. síť
od martinm » » v Elektroporadna
Jak automaticky přepínat solární bat. a el. síť
- 20 Odpovědi
- 1770 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od bublich
-
-
-
Automatický istič medzi MPPT/Bat - Bat/menič
od m.budzak112 » » v Jističe, přepěťové ochrany, ochrana proti blesku
Automatický istič medzi MPPT/Bat - Bat/menič
- 17 Odpovědi
- 1717 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od m.budzak112
-
-
-
Automaticky štart el. centraly (home made)
od JRM-666 » » v Elektrocentrály, agregáty, alternátory, záložní zdroje
Automaticky štart el. centraly (home made)
- 21 Odpovědi
- 3046 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Pavel.Z.
-
-
- 0 Odpovědi
- 490 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Jersey