FVE vs DS vs plyn vs drevo
Vyplatí se nebo nevyplatí se? Koupit použité nebo nové? Za jak dlouho se to vrátí? Kolik mi to ušetří? Kolik za to zaplatím? Nebude to příliš drahé? ... a podobné dotazy : )
-
Re: FVE vs DS vs plyn vs drevo
Zde prikladam vytazek servisniho manualu pro jednotku toshiba
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
-
Videa jsou k ničemu, datasheet...dumi píše:neco ke kompresoru zde:josse píše:Chtěl bych od toho vidět dokumentaci, přímo od kompresoru. Nebo alespoň označení kompresoru.
https://www.youtube.com/watch?v=HFj9ZUby6DE
https://www.youtube.com/watch?v=x9sgpzPKpA8
Tak r134a uz se snad nepouziva pomerne dlouho, ne? Toshiba pouziva R410a, dnes uz prechazi na r32.josse píše:Třeba na r134a si myslím, že větší než 50-60 Hz rozsah asi neexistuje.
Jak to myslis bez odporu? Ohrivam vodu jenom pomoci TC a nemam s tim problem, nastaveno mam cca 48 stupnu, ale jen proto ze mi to staci (nizsi teplota = vyssi ucinnost), neni problem ohrat na 53C pouze pomoci TC.josse píše:Pro r410a a další novější směsi plynů asi jo, škoda, že ty novější nemají lepší účinnost... A škoda, že neohřejií TUV bez odporů.
R134a má vyšší COP při ohřívání vody a stále se používá, limit je tuším nějaká váha v jednom zařízení. Žádné není lepší než r22( neberte mě za slovo, možná si je pletu, v chlazení nejsem kovaný), jsou pouze ekologičtější, nebo méně hořlavé.
Bez odporu na dohřev. Už má malé COP, kaskáda je vždy lepší přes zimu na vysokou teplotu. Možná stačí nad 50stC jen občas, to teď ignorujme. To že se to používá, ještě není záruka, že to je to nejlepší pro plánovaný ostrov...
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
-
Pořád to vypadá: vyšší otáčky = vyšší COPdumi píše:Zde prikladam vytazek servisniho manualu pro jednotku toshiba
Mě to přijde jako: kdo neběží na plný výkon = platí víc
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
-
Ano, se stoupajici kondenzacni teplotou klesa COP, protoze je vetsi rozdil teplot/tlaku. o tom se nikdo nepre, pochopil jsem to tak ze nelze ohrivat vubec.
Ohledne typ chladiv, ano podobny je to u r410a a r32, 410tka je proste vlastnostma lepsi, ale holt ma vysokej ekvivalent CO2 takze ji radeji nahradime necim, co funguje ve vysokych teplotach jeste hur. :-/
jestli budu mit datasheet ke kompresoru nevim, ale mam servisni manualy k cele venkovni jednotce.
Ohledne typ chladiv, ano podobny je to u r410a a r32, 410tka je proste vlastnostma lepsi, ale holt ma vysokej ekvivalent CO2 takze ji radeji nahradime necim, co funguje ve vysokych teplotach jeste hur. :-/
jestli budu mit datasheet ke kompresoru nevim, ale mam servisni manualy k cele venkovni jednotce.
-
Moje zkusenost z vlasntiho mereni, i pri mereni pro certifikaci zelene usporam rika, ze nizsi vykon => vetsi ucinnost.josse píše:Pořád to vypadá: vyšší otáčky = vyšší COPdumi píše:Zde prikladam vytazek servisniho manualu pro jednotku toshiba
To ze bezet naplno je lepsi platilo u klasickych fixspeedu, u invertoru uz to dikybohu neplati.
-
- Lokalita: podhůří Orlických hor
- Výkon panelů [Wp]: 7500
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Co jsem se bavil o TČ s majitelem firmy který je montuje,největší problém u čerpadel je když výrobce chce hodně ušetřit a a poddimenzuje venkovní jednotku,která je na čerpadle nejdražší a samozřejmě má na parametrz zásadní vliv.Proto se zhusta stává,že pokud nejede čerpadlo na plný výkon,dochází k lepšímu přestupu tepla do chladiva a tím i k větší účinnosti,není na tom nic k nepochopení,ono je to jako se vším,co je poddimenzované musí jet naplno a tím i méně vydrží,pokud to vydrží záruku a pár dní navíc,má výrobce ještě větší radost neb je třeba vyměnit a kšeft se hýbe,kam by přišel,pokud by vše vydrželo moc dlouho.Takže pokud to někdo s ekologií myslí vážně,stačí prosazovat kvalitní výrobky,pokud ne jde mu jen využít ekologii k naplnění srajtofle.
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
-
Toshiba jednotky nesidi. Parametry odpovidaji tabulkam a pri nizsim vykonu stoupaji. Neni to tedy tak ze diky osizeni to pri.mensim.vykonu "stiha".
Zaruku mam 7 let. Takze do ty doby je to zaplaceny
-
U tohohle tvrzeni si nejsem jistej, je pravda ze R32 je slozenina R410 a jeste neceho.dumi píše:Ano, se stoupajici kondenzacni teplotou klesa COP, protoze je vetsi rozdil teplot/tlaku. o tom se nikdo nepre, pochopil jsem to tak ze nelze ohrivat vubec.
R32 jsem chtel do klimatizace a to me ekologie nezajimala, protoze to chladivo u sebe budu skladovat, takze svetu "prospesnej".
Zajimalo me hlavne, ze ma lepsi efektivitu, ale mozna Daikin keca.
Vynatek: https://www.kitchenarena.in/r32-vs-r410 ... 90-vs-r22/
Daikin, jeden z předních výrobců střídavého proudu, používá chladivo R32, které má GWP (potenciál globálního oteplování) 675. Chladivo R32 má třikrát nižší GWP než R410A (2088). R32 je také energeticky účinnější než R410A.
Ps.: Toshiba neni co byvala a mimochodem je predrazena jako kazdej japonskej bazmek.
Mimochodem neco pro Rottenkiwi. Uz jsi zjistil proc je celosvetove nejprodavanejsi Toyota bazmek???
-
Nedaří se mi z toho obrázku vyčíst nic jinýho, než takřka lineární závislot proudu na zatížení.josse píše:Pořád to vypadá: vyšší otáčky = vyšší COPdumi píše:Zde prikladam vytazek servisniho manualu pro jednotku toshiba
Proč by mělo být vyšší COP při vyšších otáčkách? Bez ohledu na pře/pod-dimenzování výměníků je při menších otáčkách kompresoru a tedy pomalejším přečerpáváním tepla na výměnících menší teplotní spád.
-
Protoze se ti ve cyparniku vyparuje min chladiva na.stejne plose. Mas mensi rozdil tlaku a stihne se krasne vyparit vse a jeate to ziskat vice tepla z okoli.
Zjednodusene se to.chladivo.muze vic ohrat protoze tolik nwochladi vyparnik. Resp ten se stiha lepe.ohrivat.
Vim co sme zmerili na zkusebne i na dilne. A vim.jak se to.chova u me doma.
Zkusim najit tu tabulku s hodnotama.
Zjednodusene se to.chladivo.muze vic ohrat protoze tolik nwochladi vyparnik. Resp ten se stiha lepe.ohrivat.
-
Možná máš i pravdu,že se ti to zaplatí než to odejde,ono záleží s čím se to porovnává.Někdy může být pravda,že pokud bych strávil čas při přípravě dřeva v práci měl bych na to čerpadlo ale takto se pěkně pohybuju na zdravém vzduchu v lese,nikam nespěchám,nemusím se s nikým dohadovat a poslouchat šéfa,takže dokud to půjde zůstanu u toho dřeva.Navíc se mi zdá že teplo ze dřeva je tak nějak jiné,samozřejmě kdo nemá tu možnost musí vzít za vděk i něčím jiným co je pro něho dostupnější .dumi píše:Toshiba jednotky nesidi. Parametry odpovidaji tabulkam a pri nizsim vykonu stoupaji. Neni to tedy tak ze diky osizeni to pri.mensim.vykonu "stiha".
7,5kWp-
-
Na teplo dreva mam krb.
Delat drevo je.fajn ale nesmi toho bejt.moc. vidim to u tchana. Uz na to nema a tchyne ted resi co ted...
Ono staci ze clovek ma treba chripku a pak.je topeni kde jen otocis koleckem/kliknes na mobilu k nezaplaceni
Ja rikam drevo je moc.fajn, libi se mi, ale ne jako hlavni zdro kdyz na to clovek fyzicky a casove ma proc ne.
Delat drevo je.fajn ale nesmi toho bejt.moc. vidim to u tchana. Uz na to nema a tchyne ted resi co ted...
Ono staci ze clovek ma treba chripku a pak.je topeni kde jen otocis koleckem/kliknes na mobilu k nezaplaceni
Ja rikam drevo je moc.fajn, libi se mi, ale ne jako hlavni zdro kdyz na to clovek fyzicky a casove ma proc ne.
-
Dobrej krb s akumulační nádrží a zateplenej barák stačí vytopit i málo dřeva,navíc není problém topit do nárže tím TČ,případně i napřímo elektřinou,pokud zrovna nesvítí,jen to chce začít budovat včas a ne řešit když už je pozdě....
7,5kWp-
-
- Lokalita: Žabčice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
Moje rec - jeden zdroj automatickej a pak klidne drevo.
Mam to tak udelany. Automat peletak (ten je potreba jednou za 14dni vysat)- peletky me nafoukaji cisternou na dva roky. Pak mam krb na drevo s vymenikem.
Peletak, krb a prebytky pres DC spiraly je vse do jedne aku nadoby vcetne pripravy tuv.
Zbyva jeste zateplit atp ale to je jiny tema ...
Mam to tak udelany. Automat peletak (ten je potreba jednou za 14dni vysat)- peletky me nafoukaji cisternou na dva roky. Pak mam krb na drevo s vymenikem.
Peletak, krb a prebytky pres DC spiraly je vse do jedne aku nadoby vcetne pripravy tuv.
Zbyva jeste zateplit atp ale to je jiny tema ...
-
Vidím to stejně a vychází mi z toho nižší otáčky -> vyšší COP. Ne vyšší otáčky -> vyšší COP.dumi píše:Protoze se ti ve cyparniku vyparuje min chladiva na.stejne plose. Mas mensi rozdil tlaku a stihne se krasne vyparit vse a jeate to ziskat vice tepla z okoli.
Právě proto píšu "Proč by mělo být vyšší COP při vyšších otáčkách?".
Za tabulku s výsledkama budu rád. Tohle výrobci nezveřejňujou.
-
- Lokalita: Šternberk
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Proč nižší COP při nižších otáčkách? Třeba proto, že netěsnostmi kolem styčných ploch toho za delší dobu stihne více utéct a tím se zhorší účinnost kompresoru. Taky by mne zajímala naměřená skutečnost.j0hn píše:Vidím to stejně a vychází mi z toho nižší otáčky -> vyšší COP. Ne vyšší otáčky -> vyšší COP.
Právě proto píšu "Proč by mělo být vyšší COP při vyšších otáčkách?".
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
-
kybos: predpokladam , ze myslis ztraty v kompresoru. myslim, ze uz dvojityho rotacniho busou zanedbatelny. U scrolu nevim, ale tipuji ze ne.
Mozna jeste najdu na dilne rozrezany komory pro ilustraci.
narust COP je dan pomerem.chladiva ve vyparniku jak pisu vise.
Mozna jeste najdu na dilne rozrezany komory pro ilustraci.
narust COP je dan pomerem.chladiva ve vyparniku jak pisu vise.
-
Proč to už neplatí? Ta fyzikální podstata by mě zajímala...dumi píše:Moje zkusenost z vlasntiho mereni, i pri mereni pro certifikaci zelene usporam rika, ze nizsi vykon => vetsi ucinnost.josse píše:Pořád to vypadá: vyšší otáčky = vyšší COPdumi píše:Zde prikladam vytazek servisniho manualu pro jednotku toshiba
To ze bezet naplno je lepsi platilo u klasickych fixspeedu, u invertoru uz to dikybohu neplati.
Dokážu si to vysvětlit na "levném" dimenzování, kdy jsou malé plochy a velké dT na plný výkon, pak při snížení výkonu se to zlepší o tolik že to překoná zhoršení samotného kompresoru. Nic jiného mě nenapadá...
-
NOPARasito píše:U tohohle tvrzeni si nejsem jistej, je pravda ze R32 je slozenina R410 a jeste neceho.dumi píše:Ano, se stoupajici kondenzacni teplotou klesa COP, protoze je vetsi rozdil teplot/tlaku. o tom se nikdo nepre, pochopil jsem to tak ze nelze ohrivat vubec.
R32 jsem chtel do klimatizace a to me ekologie nezajimala, protoze to chladivo u sebe budu skladovat, takze svetu "prospesnej".
Zajimalo me hlavne, ze ma lepsi efektivitu, ale mozna Daikin keca.
Vynatek: https://www.kitchenarena.in/r32-vs-r410 ... 90-vs-r22/
Daikin, jeden z předních výrobců střídavého proudu, používá chladivo R32, které má GWP (potenciál globálního oteplování) 675. Chladivo R32 má třikrát nižší GWP než R410A (2088). R32 je také energeticky účinnější než R410A.
Ps.: Toshiba neni co byvala a mimochodem je predrazena jako kazdej japonskej bazmek.
Mimochodem neco pro Rottenkiwi. Uz jsi zjistil proc je celosvetove nejprodavanejsi Toyota bazmek???
Tohle je čistá přesná definice poddimenzovani.dumi píše:Protoze se ti ve cyparniku vyparuje min chladiva na.stejne plose. Mas mensi rozdil tlaku a stihne se krasne vyparit vse a jeate to ziskat vice tepla z okoli.
-
Ok napisu to znova
Mas nejakej vyparnik dimenzovanej na plnej vykon jednotky, pri kterem to ma nejake definovane parametry. Vyparnik je dimenzovany na prutok mnozstvi chladiva tak, aby se stsihalo vyparovat a vse fungovalo dobre.
Pak uberes vykon kompresoru do vyparniku jde chladiva mene a tim padem se ti zmeni pomer plochy vyparniku k mnozstvi vyparucijiho se chladiva. Chapeme? Takze se muze lepe vyparit (na vyssi teplotu) ==> mensi rozdil teplot na kopresoru => mensi rozdil tlaku na kompresoru.
Ano muzeme rict, ze pokud bych vyparnik naddimenzoval rekneme na 200% dostanu mozna lepsi ucinnost i pri 100% vykonu, ale jak by ten vyparnik byl velky? Kolik by stal?
Jestli je COP pri AW7/35 = 4,976 a pri AW2/35 = 3.367 poddimenzovany, tak jo ja jsem s touto hodnotou spokojen.
Ona to vlastne toshiba poddimenzovava a proto ma jedny z nejlepsich parametru
Mas nejakej vyparnik dimenzovanej na plnej vykon jednotky, pri kterem to ma nejake definovane parametry. Vyparnik je dimenzovany na prutok mnozstvi chladiva tak, aby se stsihalo vyparovat a vse fungovalo dobre.
Pak uberes vykon kompresoru do vyparniku jde chladiva mene a tim padem se ti zmeni pomer plochy vyparniku k mnozstvi vyparucijiho se chladiva. Chapeme? Takze se muze lepe vyparit (na vyssi teplotu) ==> mensi rozdil teplot na kopresoru => mensi rozdil tlaku na kompresoru.
Ano muzeme rict, ze pokud bych vyparnik naddimenzoval rekneme na 200% dostanu mozna lepsi ucinnost i pri 100% vykonu, ale jak by ten vyparnik byl velky? Kolik by stal?
Jestli je COP pri AW7/35 = 4,976 a pri AW2/35 = 3.367 poddimenzovany, tak jo ja jsem s touto hodnotou spokojen.
Ona to vlastne toshiba poddimenzovava a proto ma jedny z nejlepsich parametru
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 9 Odpovědi
- 1282 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od gupa