Elektricka / hybridni auta

Elektromobily, hybridy, elektrokola, elektroskůtry, řešení pro karavany, obytné přívěsy, maringotky, obytné automobily, mobilní domy.
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od dracekvo »

Pěkná stavba.
Udělej si na to inzerát. Tady to zachvilku zapadne.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od rottenkiwi »

Dajte si to video od 30:07, Švajčiari to majú OK.
https://youtu.be/tQ9psQQBvaM?t=1807
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od brumlaj »

Pánové a dámy, mám pocit, že vážně nepřestanou s lhaním a demagogií. Mnohonásobně vyvrácené mýty se neustále vracejí z5. Při jakékoli příležitosti. Je zajímavé, že autorovi vůbec nevadí, že ze sebe udělal kastrované hovězí které seno žere.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2562
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od NOPARasito »

Elektromobily jsou pro kšeft zlo.
Neni potreba vyvracet. Jiz dlouho.
http://dokumentarni.tv/veda-a-technika/ ... ectric-car
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od vata »

Brumlaj: konspirační teoretici tam teda docela válejí :) Ne že by část těch "faktů" nestála k zamyšlení, ale to je přece základní strategie ďáblů - namíchat ve správném poměru pravdu se lží. Tyhle texty jsou vyloženě nebezpečné tím, že se laikovi těžko lež rozeznává. Začalo to jako nevinný blábol typického neoliberálního motoristického fanatika (podle Fromma "nekrofila"), skončilo to ideologickými bludy chorého konspirativce. Fakt hnus. Jestli můžu radit, nečtěte to a nešiřte to. Tam u Vás na severu máte sociologa Kellera, ten by si zasloužil být odkazován - pravda ovšem, jeho tématem nejsou takové konkrétnosti jako přibližovadla...
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od dumi »

Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od střídač_N »

vata píše:......Fakt hnus. Jestli můžu radit, nečtěte to a nešiřte to....
Já bych nebyl tak přísný. Pominu li ten úplný Muskův přímo debilní konec, pak na tom textu něco je. Ono totiž automobilkám jde o kejhák. Ať chceme nebo ne, poukazujeme na elektromobilitu jako na epizodu, nezvratitelný vývoj k elektromobilitě směřuje. Asi to bude postupný a bolestivý proces, ale je na jeho konci budou jen a jen elektromobily.

No a v čem je pro automobilky problém. Vývoj spalovacího motoru je náročný a plnit emisní normy ještě náročnější. No a toto si mohly dovolit jen veliké automobilky a chtěl li někdo jejich motor splňující limity, musel pořádně zaplatit. V elektrice panují jednoznačnější pravidla než v termodynamice, tudíž i výsledky musí být jednoznačnější. Vývoj elektromotoru směřuje velice rychle k jednomu řešení a to tak, že pro všechny automobily, tudíž výroba bude někde v Číně a automobilky si jej budou kupovat jak dnes kupují třeba skla. To nebude nějaká konkurenční výhody pro automobilku. Stejně tak baterky. Akumulátory nakoupí a dle svých prostorových možností je nějak sestaví. To nebude taky nějaký extra výživný proces. Automobilce ve své podstatě zůstane svařit karoserii a nalakovat a zbytek potřebných komponent dokoupit. Stanou se z nich takové spotřebitelské služky zmítané náladami trhu. Tudíž hledají jak ten proces snížení jejich významu zastavit, no a nabízí se jediné, auto jako služba. Každej chlap chce pořádnej kus baby a pořádný fáro. No a automobily by nám ten jeden znak chtěly vzít. Velký kulový a s několika přehazovačkami.

Tudíž číst, ale vyvozovat z toho závěry, nevěřit manipulaci psaného.
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od PavelR »

Nevidel bych to uplne takto ze na pohonu je postavena ekonomika auta.

U myho novyho lowcost auta se deji takove veci ktere jsem nikdy u svych drivejsich ojetin nepozoroval napr kdyz najedu jednim kolem na trochu vyvisene misto tak zacnou drhnout dvere takze se to krouti jako zvejka, tempomat ma nejak podivne nastavenej sw regulator a houpe, v dalnicnich rychlostech to porad jaksi podivne poskakuje, v zabudovanym handsfree me nejde slyset, priplatkovy couvaci senzory si pipaji jak se jim zamane, packa blinkru jde do leva ztuha a do prava lehce, vyskakuje me v interieru jeden plastovy dil, klima dokaze jen to ze se tam clovek nepece ale prijemne vychladit auto nedokaze ani z brna do prahy na plnej vykon, komfort no des bes. Ale bylo to novy a levny aspon to nemusim opravovat ale jinak nic.

Kdyz sednu do sluzebniho auta co stalo cca 3x tolik tak to neni jina liga to je uplne jinej sport :D tak veci funguji jak by clovek cekal a po cestach si tak pohodove proplouvas ...

Takze bych rekl ze kdyz automobilka namontuje 100kw pohon do dvou aut tak mezi nima muze byt naprosto propastny rozdil.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od brumlaj »

To že automobilky v současné podobě nepřežijí vůbec nevadí. Aspoň bude o jedno vymývání mozků méně. Je dobře že lidé přemýšlí co se jim vyplatí a za jaké nesmysly již nejsou ochotni v zaměstnání dřít. K předchozímu příspěvku snad jen že se ve voze netelefonuje a couvání na zrcátka je sto let prověřená praxe. Takže celkem zbytečně vyhozený peníze. Ale jak píši je každého věc co se svým časem dělá a na co se dře ;-)
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od PavelR »

Proc by se nemohlo telefonovat? Co ja vim tak se telekomunikacni zarizeni nesmi drzet v ruce a proto jsou handsfree. To bys mohl rovnou zakazat i aby ridic nesmel mluvit se spolujezdcem.
Couvani na zrcatka ano s tim problem nemam s dodavkou mam nacouvano dost, ale to nemeni nic na tom ze kdyz chci nacouvat presne k nejake prekazce tak je treba kamera proste skvela vec se sluzebnim takto nacouvu k privesu klidne na 1cm. V praci jezdime mnohdy do stisnenych prostor, takto toto celkem uziju.

Ale my se urcite neshodnem kazdy mame jinej pohled na problematiku. Nevim jak u tebe, ale ja travim v aute desitky hodin mesicne a v predchozim zamestnani to bylo i pres 100 hodin za mesic (a to nejsem dorucovatel balicku) takze ty pomocnicky a hlavne komfortni prvky mam rad.
Pokud od auta chces aby melo 4 kola, levnej pohon a neprselo na Tebe tak jsme na opacny strane spektra. :)

Co se penez tyce kazdej at si je utrati za co chce. S tim souhlas. Ja mam fajn praci a urcite bych to nepopsal jako drinu i kdyz delam rukama, ale to je jedno. Spis jsem poukazoval na to ze si za neco priplatis a ono to bud nefunguje a nebo to funguje pochybne. Takze neni auto jako auto.
matobabetak
Příspěvky: 534
Registrován: čtv pro 01, 2016 10:54 am

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od matobabetak »

ja mam taky pocit ze za ceskoslovenska si ludia premysleli ci sa im oplati kupit auto a ked kupili tak sa onho starali aby vydrzalo co najdlhsie, proste boli drahe a moc na vyber nebolo. potom prisla zaplava aut a kazdy to uz bral vec a ludia prestali premyslat, aspon vacsina ze sa o to treba starat. proste mam to par rokov a potom to predam, kupim dalsie ....

teraz ide spet to ze pokial nieco kupil popremyslam co to bude stat, kolko to vydrzi a pod. preto sa mi nepaci ze sice automobilky prisli s elektromobilmi a to maju niektore aj 100 rocne skusenosti ale su nedotiahnute do konca. Taka mlada tesla za par rokov potiahla vyvoj z nicoho, vyvinula technologie a teraz mame napr model 3, ma to hlinikovy ram, upgrade sofwaru a dalsie veci ktore bezne automobilky proste nechcu lebo to auto je mozne pouzivat 20-30 rokov. Sam Elon Musk povedal ze to takto po starom dalej nejde, ked sa nieco vyrobi treba to urobit tak aby sme co najmenej zatazovali zivotne prostredie a ked uz to treba vyrobit nech to vydrzi co najdlhsie, no a ked uz to nebude moct sluzit este to vyuzijeme napr baterie pojdu do solarnych ulozisk....proste sa snazi aby ludia mysleli viac dopredu ako len rok ci dva.
tiez spravil dobry krok ked v roku 2014 daroval vsetkym automobilkam svoje patenty ohladom elektromobilu, nemozu sa vyhovarat ze nemaju technologie, maju ! len nechcu
ale uz to nieje o tom ze VW vyraba auta, prichadza cas ze aj mensie firmy mozu uspiet ako napr jeden slovensky vyrobca elektrickeho traktora
[6x235W poly, axpert 2,4kw,lion samsung sdi 24V 190Ah, 10x 1kwh 18650 bloky, total 15kwh, rashberyy pi4, ICC, zaloha kipor 3kw elektrocentrala
https://pvoutput.org/list.jsp?id=84584&sid=74995
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od dracekvo »

PavelR píše:Nevidel bych to uplne takto ze na pohonu je postavena ekonomika auta.

U myho novyho lowcost auta se deji takove veci ktere jsem nikdy u svych drivejsich ojetin nepozoroval napr kdyz najedu jednim kolem na trochu vyvisene misto tak zacnou drhnout dvere takze se to krouti jako zvejka, tempomat ma nejak podivne nastavenej sw regulator a houpe, v dalnicnich rychlostech to porad jaksi podivne poskakuje, v zabudovanym handsfree me nejde slyset, priplatkovy couvaci senzory si pipaji jak se jim zamane, packa blinkru jde do leva ztuha a do prava lehce, vyskakuje me v interieru jeden plastovy dil, klima dokaze jen to ze se tam clovek nepece ale prijemne vychladit auto nedokaze ani z brna do prahy na plnej vykon, komfort no des bes. Ale bylo to novy a levny aspon to nemusim opravovat ale jinak nic.
To je přesně to, proč si kupuju ojetiny které jako nové stáli přes mega. Ono je to na tom autě poznat i po letech, že to nebylo nic levného.
Nikde nic nevrže, nevypadává, všechny ovladače fungují jak mají. To že by se kroutila kastle je nemyslitelné. Dá se říci že ojetina s 300 tis na hrbu se leckdy chová lépe jak nové auto :)
Že ty máš dáčii?
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od dumi »

Ta dacia me.taky napadlo :-) ale.k.tomu krouceni... fakt v tom chces jezdit? Kdyz se to ted krouti, co to udela pri nehode? zrovna ta dacia je dost katastrofa.

Soihlas s dracekvo, taky beru jen ojetiny s puvodni cenou pres mega pred 20ti lety :-)

je to uplne jinde nez novy auta. Mam srovnani, zena ma sluzebni kiu ceed z roku 2015. Ne ze by to nejelo, ale s tou klikou je to.opravu tak. Sotva to vychladi (ne, prazdna neni) v 20 let starym aute, zapnu klimu a pomalu.mi zamrzaj vydechy :-)
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od PavelR »

Jasne ze mam dacku. Stary auto kleklo, a penize potrebuji dat do baraku zatepleni atp tak jsem si rekl koupim levnou dacku - krabici a bude. Ojetinu jsem nechtel abych nemusel nic resit proste moje prvni novy auto. A bylo.

To byl jen priklad nehlede na zpusob pohonu ze proste v autech je propastnej rozdil. Jako ja si nezstezuju na jezdeni kolem komina to je dobry. Par km do prace dobry a nekam dal (150km a vic) mam potrebu jet parkrat do roka, takze se to da. Tisice mesicne bych v tom fakt jezdit nechtel.

Sluzebni auto kde se jezdi tisice je navara v plne tam je to supr.

Dumi

nechci ale co uz :-) pri nehode to ani nedomyslim.
Klimu jsem si zjistoval u klimatizera. Proste pobouchani francouzi maji nastaveny vypinani kompresoru pri zbytecne vysoke teplote. Takze dokud kompresor jede tak to chladi fajn jenze on pak vypne na chvili.
Prej to jde upravit, ale s tim pockam jeste nejakej patek v ramci zaruky. Ja jsem rad ze jsem beztrestne vyradil ten nesmyslnej startstop.
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od dracekvo »

Já dáčku nijak nehaním. Za ty prachy co by člověk chtěl. Jen mě zajímalo, jestli jsem se trefil.
Uživatelský avatar
zajo
Příspěvky: 146
Registrován: úte kvě 30, 2017 9:29 am

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od zajo »

U celého článku jsem se docela bavil, ale tohle mě roztřískalo na sračky, "Člověk, který na kole ujede 100 km vlastní silou, tak jeho plíce vyprodukují až 7x více CO2, než kolik vyprodukuje na 100 km elektromobil. elektromobil= "0"CO2, cyklista "7x0=0"CO2 :lol:
Panely: 4,665kWp (9poly*275 Wp Winaico)-jih; (6mono*365Wp Sunergy)-východ; Měnič: GoodWe GW3648D-ES; Baterky: LiFePO4 24,0kW 500Ah (10*PylonTech US2000B - 2,4kWh)
vla
Příspěvky: 1190
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od vla »

Problém je v té nule u eauta. Někdo stále ještě nechápe, že to není pravda. Jinak u nás se traduje: co je ekologické je i ekonomické. Z čehož vyplývá, že eauta jaksi v porovnání všech nákladů nevycházejí ekonomicky moc dobře a následně lze odvodit i jejich vyšší náklady, takže běžný motorista s pár najetými kilometry nikdy nedosáhne na náklady jako u spalovacího motoru.
Nemám rád tenhle stát.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od brumlaj »

vla píše:.......... co je ekologické je i ekonomické. .......
Inu tak toto je blábol. Jak chceš porovnávat masovou výrobu fosilů s kusovou výrobou elektromobilů? Nebo jsme již došli do stavu, že by se i v autosalonu mimo koncové ceny uváděla i cena vozu v přepočtu jako by se vyrábělo řekněme 10M daných vozů ročně jako je tomu (hodně nadneseně) v případě třeba rohlíků v regálu supermarketu? Abychom mohli porovnávat? A to již nehovořím o vidině zisku akcionáře automobilky. To že bychom na trhu nacházeli ceny odvíjející se od výrobních nákladů jsem jaksi nepostřehnul.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2197
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od gupa »

3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
rva
Příspěvky: 3563
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Elektricka / hybridni auta

Příspěvek od rva »

Ono stačí pokračovat v nastoupeném trendu. Pro spalovací auta nastavovat nesplnitelné limity spotřeby (CO2), protože emise škodlivin se už moc zpřísňovat nedají, neboť by auto čistilo nasávaný vzduch. Přidají se k tomu požadavky na "vysavače" zachycující obrušovaný prach z brzd. Upraví se cena paliva, aby zahrnovala všechno možné. Z druhé strany se pro elektromobily připraví cenové pobídky, odpustí se daně a poplatky a jak výrobci, tak i spotřebitelé s radostí přejdou na elektromobily.
Že by tak nějak podobně probíhal přechod z páry na benzín?
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek