Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob lis 26, 2022 9:02 pm


Arduino - monitoring FVE na displayi

Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Arduino.
PředchozíDalší

Re: Arduino - monitoring FVE na displayi

Příspěvekod Frenky » ned črc 07, 2013 2:41 pm

Podarilo se mi ubastlit prenos z jednoho arduina do druheho.
Situace
Mam jedno arduino Mega jako automaticky balancer (made in pan Kolarik).
A potom mam druhe arduino Mega jako pokus o dohled FVE. To ma na sobe eth shield, relatka, klavesnici a displej.
Udaje s arduino-balanceru prenasim pres RS232 do druheho a zobrazuji na jednoduchem web serveru arduina.

// Definice promennych pro prenos z druheho arduina
char inByte; // Byte input from command prompt
const int pocet_Byte = 48; // pocet bytu pri prenosu RS232 (balancer)

void loop()
{
// Zobrazeni napeti jednotlivych clanku AKU1 LiFeYPo4 (prenos s Arduino-Balanceru)
client.print("Napeti jednotlivych clanku AKU1 LiFeYPo4");
client.println("<br />");
if (Serial2.available() > 0){
for(int i=1;i<(pocet_Byte+1);i++) {
inByte = Serial2.read();
client.print(inByte);
}
}
client.println("<br />");
client.println("<br />");
}

arduino232.pdf
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
podporuje fórum
 
Příspěvky: 786
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: Arduino - monitoring FVE na displayi

Příspěvekod Frenky » ned črc 07, 2013 3:59 pm

mypower.cz píše:http://playground.arduino.cc//Main/InterfacingWithHardware#Serial ?



Jsem jeste zapomnel podekovat adminovi za navody.
Takze dekuji, zablbnul jsem si po pauze (dovolena) docela dost.
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
podporuje fórum
 
Příspěvky: 786
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: Arduino - monitoring FVE na displayi

Příspěvekod magic » úte kvě 26, 2020 10:12 am

Ahoj, zkusím trochu oživit. Má někdo prosím nějaký tip na součástky, jak aktuálně měřit výkon panelů,. tzn na kabelech DC od panelů a to v rozsahu DC 0 - 200V a 0 - 100A tak aby data mohlo zpracovat ideálně arduino, kde si to už pošlu dále. Děkuji
?
magic
 
Příspěvky: 20
Registrován: pát kvě 22, 2020 11:10 am

Re: Arduino - monitoring FVE na displayi

Příspěvekod Jan Novák » úte kvě 26, 2020 10:19 am

https://lcsc.com/product-detail/Current ... 82405.html
Pro výkon bude chybět ještě napětí, to bych řešil děličem napětí a ADC převodníkem arduina.
5,4 kWp [20 x BYD-270 W poly]
5 kVA Axpert King [PIP-5048MK]
4,6 kWh [14S2P - SAMSUNG SDI 60 Ah, Li-Ion]
last update: viewtopic.php?f=4&t=5461&p=172957#p172957
?
Jan Novák
 
Příspěvky: 127
Registrován: úte říj 01, 2019 7:32 am

Re: Arduino - monitoring FVE na displayi

Příspěvekod rottenkiwi » úte kvě 26, 2020 10:20 am

Na prúd nejaký Amploc alebo nejaký shunt.
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=47&t=1964
http://eshop.3energy.sk/elektromaterial ... ac-dc.html

Na napatie delič napatia, ale to napatie je už dost vysoké.
Ja to mám len do 76 V.
Of the 12-million-plus emergency-department visits from across 38 hospitals in the US, 28.3% were Hispanic patients, 26.1% were non-Hispanic Black and 35.9% were non-Hispanic White. Of these patients, around 1.5 million received diagnostic imaging testing, including 42.7% White children, 22.4% non-Hispanic Black children, and 25.7% Hispanic children.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4559
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: Arduino - monitoring FVE na displayi

Příspěvekod magic » úte kvě 26, 2020 10:26 am

mám tam takový rozsah, jelikož tím chci měřit dvě elektrárny, jedna bude mít panely v serii, takže tam půjdou V v případě cca 4-5panelů 300Wp k 150V, u druhé zase paralelně, takže volty + - 35V, ale Amp až k 50-60A. Tzn můžou na voltáž být klidně 2 součástky, jedna do 50V a druhá 100+
?
magic
 
Příspěvky: 20
Registrován: pát kvě 22, 2020 11:10 am

Re: Arduino - monitoring FVE na displayi

Příspěvekod magic » úte kvě 26, 2020 11:10 am

a nějaké takové šméčka by to dali? aby se to dalo zpracovat přes arduino? https://www.aliexpress.com/yhdc-sensor_reviews.html
?
magic
 
Příspěvky: 20
Registrován: pát kvě 22, 2020 11:10 am

Re: Arduino - monitoring FVE na displayi

Příspěvekod marsal64 » úte kvě 26, 2020 11:34 am

Dost se to tu řešilo, navrhuji projít příspěvky např. někde kolem:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 30#p116598
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1095
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Arduino - monitoring FVE na displayi

Příspěvekod magic » úte kvě 26, 2020 11:48 am

už jsem právě něco procházel ale nic moc výsledky, popř. ne v takové formě abych je poslal dál do systému, ale ještě kouknu. Díky
?
magic
 
Příspěvky: 20
Registrován: pát kvě 22, 2020 11:10 am

Re: Arduino - monitoring FVE na displayi

Příspěvekod kodl69 » úte kvě 26, 2020 12:24 pm

a co je za problém? odporovej dělič k arduinu pro měření napětí? Pro měření na bočníku je trochu problém, pokud je každej na jiným potenciálu. Potom vyhrávají pro jednoduchost galvanickýho oddělení hal sondy, ať už ACS7xx nebo kompenzační Amploc, Lem , ty mají drobek větší klidovou spotřebu.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6507
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Arduino - monitoring FVE na displayi

Příspěvekod magic » úte kvě 26, 2020 1:04 pm

na hal sondy jsem koukal, tam už mám nějaké tipy, jen třeba nevím, jestli arduino dokáže rozlišit tak malé změny ve výstupním napětí (obvykle 2,5V), nenašel jsem ale zatím nějakou "kusovou" součástku (nejsem úplný guru přes tišťáky) která by uměla měřit v rozsahu 0-50V a třeba 100-200V
?
magic
 
Příspěvky: 20
Registrován: pát kvě 22, 2020 11:10 am

Re: Arduino - monitoring FVE na displayi

Příspěvekod Vitek » úte kvě 26, 2020 1:24 pm

magic píše:na hal sondy jsem koukal, tam už mám nějaké tipy, jen třeba nevím, jestli arduino dokáže rozlišit tak malé změny ve výstupním napětí (obvykle 2,5V), nenašel jsem ale zatím nějakou "kusovou" součástku (nejsem úplný guru přes tišťáky) která by uměla měřit v rozsahu 0-50V a třeba 100-200V

asi by sis měl doplnit základní znalosti o AD převodnících který budeš tutově používat. většinou v procesorech typu mega328 nebo něco podobnýho je 10 bit převodník čili tuším 1023 hodnot. při 5V na maximum, to má rozlišení cca 5mV
takže umíš detekovat 2,500 pak 2,505 pak 2,51 V atd atd. duležitý je mít co nejpřesnější ACD převodník nejlépe tepelně nezávislý.

Jaký má proud ta sonda? 50A ? pak detekuješ 512 hodnot do + a 512 do minusu no a při 50A jako maximum už máš reálné rozlišení proudu jen 0,1 A

je to dostatečné pro tebe?

Napětí když postavíš odporový dělič - nedoporučuju - není galvanické oddělení tak i přesto pokud máš rozlišení 100 - 200 V tzn 100 hodnot tak s napětím to máš podobné. 100V /1024 = 0,097 V na detekční hladině.

otázka je zda ti to stačí.

na olovo ano ale na lifepo4 asi ne... proud tam to je asi jedno.

Ahoj V.
?
Vitek
 
Příspěvky: 1775
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Arduino - monitoring FVE na displayi

Příspěvekod magic » úte kvě 26, 2020 1:36 pm

jen pro upřesnění, nechci to skrz baterie.., o to se bude starat měnič a stabilizátor, mám to spíše pro sebe, na další zpracování. Např, když si vypočítám, že panely dávají na vstupu do měniče 1200W a na výstupu je využíváno pouze 150W, tak sepnu např ohřev, či chlazení v domě atd, zároveň tím získám údaje o vyrobené a využité energii. Měnič co mám bohužel nekomunikuje s mým domácím systémem, takže to chci řešit externě a neomezovat se na model měniče. Tzn myslím že rozlišení hodnot výše by mělo být dostačující. jestli budu mít hodnotu 985,32W nebo 990w je mi na tento účel asi jedno. Děkuji
?
magic
 
Příspěvky: 20
Registrován: pát kvě 22, 2020 11:10 am

Re: Arduino - monitoring FVE na displayi

Příspěvekod youda » úte kvě 26, 2020 3:22 pm

magic píše: Např, když si vypočítám, že panely dávají na vstupu do měniče 1200W a na výstupu je využíváno pouze 150W, tak sepnu např ohřev, či chlazení v domě atd, zároveň tím získám údaje o vyrobené a využité energii.


Pozor, takhle to nefunguje.
  • Pokud není AC spotřeba, a panely stále dávají 1200W, tak to znamená, že se nabíjí baterie.
  • Je-li baterie nabitá a není AC spotřeba, pak panely nebudou dávat nic, ikdyž do nich bude slunce pražit jak o závod.
  • Výkon je totiž možné dodat jen tehdy pokud je zároveň odběr. Není-li odběr, není ani výkon.
Máš-li ostrovní FVE s baterkama, pak prostě přidej vytěžovač dle napětí baterie, proudu do baterie, SOC.
Máš-li bezbaterkovou, ongrid elektrárnu, pak prostě přidej vytěžovač dle toku energie z/do DS, tedy Wattrouter, GreenBono atd.
Pokud chceš měřit AC výrobu, tak nejlepší je dát tam buď ModBus elektroměr (který můžeš vyčítat z Arduina nebo z čehokoliv jiného) nebo použít osvědčené opensource řešení jako je třeba EmonPI od Open Energy Monitor.

https://openenergymonitor.org/
my-solar-pv.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3063
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Arduino - monitoring FVE na displayi

Příspěvekod rottenkiwi » úte kvě 26, 2020 8:15 pm

Ja mám toho v Arduine natieskané takto:

3 x Ampermeter do +- 100 A / stringy / 1x string odpojiteľný cez SSR
4x napatie článkov
1x napatie polovice baterky
1x aktuálny výkon z panelov/ DC odber v noci
1x SOC
1x Dallas čidlo
1x denná výroba v kWh
2 x AC napatie na meničoch
2 x S0 výstup z elmera / cez interrupty v Arduine /
10 x relé + stykač do 20 A AC
1x automatika na spínanie vyťažovania
1x automatika na spínanie nabíjačky pri nízkom napatí niektorého z článkov
alebo nízkom napatí batérie.
1x pípatko v PC, ak niečo nie je OK.

Ďalej GET / POST + PHP a dajú s tým robiť hocijaké iné veci,
napr. meniť výkon 2x klíma Daikin
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Of the 12-million-plus emergency-department visits from across 38 hospitals in the US, 28.3% were Hispanic patients, 26.1% were non-Hispanic Black and 35.9% were non-Hispanic White. Of these patients, around 1.5 million received diagnostic imaging testing, including 42.7% White children, 22.4% non-Hispanic Black children, and 25.7% Hispanic children.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4559
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: Arduino - monitoring FVE na displayi

Příspěvekod magic » stř kvě 27, 2020 5:58 am

díky za odpovědi, máte to pěkné chlapi. Systém je to hybridní offgrid, mám do něj tedy přívod 220V od distributora, dále je tam napojená baterie + výstup. Nechci drahé řešení které se mi nikdy nezaplatí jako wattrouter za 10tkč atd. Pokud tedy nezapojené panely/bez odběru, nic negenerují, pak asi spolehlivé řešení neexistuje. V případě MPP Solar můžu dokoupit wifi box, ten sice umí grafíky atd uploaduje vše někam na web, ale propojení s domácím systémem, bude o dost náročnější, jelikož nemá přímou podporu (homey). S Arduinem vím, že si povídá,.. stejně tak u druhé elektrárny bude už úplně tupý měnič, takže se hodnoty musí snímat jinak.
?
magic
 
Příspěvky: 20
Registrován: pát kvě 22, 2020 11:10 am

Re: Arduino - monitoring FVE na displayi

Příspěvekod DanoP » stř kvě 27, 2020 7:24 am

nerozumiem presne o c ide, ale MPP Solar ma "nadherne" komunikacne schopnosti (hladaj QPIGS) a da sa z neho vycitat cez USB (alebo RS232) vsetko potrebne, vratane priblizneho prudu do baterie. Dokonca je tam aj stavovy flag kedy je vo float mode. Ked pozries u mna na https://www.mms-softec.sk/pip/. Tak tam v prvom riadku je text - odpoved z PIP4048. Mam tam 2 striedajuce sa odpovede s casom na zaciatku. Posledny bit indikuje dosiahnuty stav float.
QPIGS_response.PNG

Boli tu uz popisane rozne skripty (napr. python) na vycitanie tychto udajov, ked je vyriesena HW komunikacia. Da sa pouzit hotove riesenie napr. ICC len neviem ako je to s riadenim vytazovania z ICC.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
1,77kWp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45, 1,6kWp +Victron MPPT 250/60, Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
?
DanoP
 
Příspěvky: 930
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Arduino - monitoring FVE na displayi

Příspěvekod Vitek » stř kvě 27, 2020 7:24 am

magic píše:díky za odpovědi, máte to pěkné chlapi. Systém je to hybridní offgrid, mám do něj tedy přívod 220V od distributora, dále je tam napojená baterie + výstup. Nechci drahé řešení které se mi nikdy nezaplatí jako wattrouter za 10tkč atd. Pokud tedy nezapojené panely/bez odběru, nic negenerují, pak asi spolehlivé řešení neexistuje. V případě MPP Solar můžu dokoupit wifi box, ten sice umí grafíky atd uploaduje vše někam na web, ale propojení s domácím systémem, bude o dost náročnější, jelikož nemá přímou podporu (homey). S Arduinem vím, že si povídá,.. stejně tak u druhé elektrárny bude už úplně tupý měnič, takže se hodnoty musí snímat jinak.


Ahoj zpusobu vyrovy vytezovace jd mnoho od nejlevnejsich pi sofistikovane. A mas pravdu wattrourer se ti nevyplati. Nebude ti totis na offgridu vubec fungovat. Ale takovy kybosuv vytezovC nebo greenbono je idealni. Na to aby se ti ta vec zaplatila jak rikas je trwba aby pri cene 5 lc za 1 kwh pres vytezovac prosly 2 Mwh. Na moji elektrarne tento vykon prozenu skrz GBO ted za brezen a duben. Takze navratnost je opravdu 2 mesice. Mam ale 10 kwp. A mam to kam davat. Zrovna ted sem se vzbudil a prave diky gbo uz mam ohraty bojler a podlahovky hrejou. Zachvilicku ss prida elektrokotel. A to sem vopravdu otevrel oko a na nic sem se nepodival nesahnul a vubec nic. Bez prace. Zanposlednich 6 mesicu se o GBO nezajimam. Funguje a funguje.

Navratnost je u me 2 mesice. Nevim jak mas velkou elektrarnu a jak to a ni planujes ale fakt se to muze i vyplatit.

Ahoj vitek
?
Vitek
 
Příspěvky: 1775
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Arduino - monitoring FVE na displayi

Příspěvekod lemra79 » stř kvě 27, 2020 8:10 am

mam ve svem vlakne popsane, jak vytezuju prez arduino, je to otazka par korun, ale musis si to vysedet, ze to neumis, neni argument, ja se to diky tomu taky naucil. jestli se nepletu, arduino je puvodne pro deti. rozhodnuti je na tobe, jestli jsi ochoten tomu venovat cas.
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, PIP 5048 MG, Fangpusun MPPT150/60TR,
li ion 350 Ah@58V, ICC@rpi3+, celkem instalováno 8,865 kWp, 460 m.n.m.
Uživatelský avatar
lemra79
 
Příspěvky: 399
Registrován: sob bře 09, 2019 5:30 pm
Bydliště: Orlickoústecko

Re: Arduino - monitoring FVE na displayi

Příspěvekod magic » stř kvě 27, 2020 8:17 am

Díky všem, teď už budu jen pár hodit číst. Jsem rád, že jsem narazil na to pravé fórum!
?
magic
 
Příspěvky: 20
Registrován: pát kvě 22, 2020 11:10 am

PředchozíDalší

Zpět na Arduino

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'