Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob bře 25, 2023 8:51 pm
dracekvo píše:Pro slušné vyžití bude asi vhodné volit minimum 1kWp. Což jsou 4 poly panely 250Wp v ceně 19 000,- Pokud je místo, možná by stálo zauvažovat nad amorfníma panelama, dávají vyšší výkon při difůzním osvětlění, ale také zaberou 2x tolik místa na střeše.
SJM píše:Pro celoroční ostrovní systém v našich podmínkách jsou vhodné tenkovrstvé panely (CIS, CIGS ap.), které mají větší produkci při špatných světelných podmínkách tj. v zimě; někde tu byla informce o levných CIGS panelech zn. Avancis.
radog píše:joseff píše:
Na sviceni by se urcite hodila i nejaka celovka s dobijecimi bateriemi - mas volne ruce a svetlo tam, kde jsi a kam se divas.
Svícení čelovkou je pro mě až moc velký hardcore. Představa nošení čelovky na hlavě mi přijde jako dost velká otrava.
dracekvo píše:Já sem provozoval podobnou elektrárnu o výkonu 434Wp a musím říct, že pro úplný ostrov bude asi nedostatečná. V inverzi by teoreticky mohla udržet to osvětlení + nějakou náhodně zapnutou drobnost ale to asi tak vše, pak bude často nastupovat centrála.
Pro slušné vyžití bude asi vhodné volit minimum 1kWp. Což jsou 4 poly panely 250Wp v ceně 19 000,- Pokud je místo, možná by stálo zauvažovat nad amorfníma panelama, dávají vyšší výkon při difůzním osvětlění, ale také zaberou 2x tolik místa na střeše.
Regulátor s ohledem na další rozšíření třeba eTracer 45A MPPT (max 2160Wp při 48V)- cena 9000,- možná by stálo za to pouvažovat rovnou nad 60A verzí
Pak otázka jaké baterie. Obecně vychází jedna uložená kWh na 12 tis. Minimum bych viděl 2kWh. tj 24,- 000. Volbu, jestli obyč olovo, lepší olovo, NiCd, nebo LiFe nechám na každém.
Menič. Na začátek možná bude stačit nějaký menší, jenže časem zjistíte, že by jste si v létě rád vypral, uvařil vodu, případně nařezal dřevo a ejhle měnič nebude stačit. Dobrá volba by mohla být 5kW LF ala matěj. cena 20 000,-
Takže cena za komponenty 72 000,- za 48V systém s možností dvojnásobného rozšíření pouze dokoupením panelů a možností si v létě i bez problému vyprat, uvařit, nebo nahřát vodu v boileru. Myslím, že by s tím šlo docela dobře existovat.
Ještě je potřeba připočítat nějaký montážní materiál.
Ale připomínám, že toto je jen můj názor a moje zkušenosti. Někdo další na to bude mít třeba jiný pohled.
mypower.cz píše:Doprava vody: Pouzivam destovku, zadnou studnu roky nemam. Jedine co potrebuji je vetsi plocha nez 50m2 me strechy, takze treba + strecha budouciho kurniku, mista kde bude drevo, nebo plachta pri velke bource vytazena na zahrade na zatravnene plose, a jinak stazena. Zatim jsem nerealizoval, ale na extremni privaly vody u bourek by se to sakra moc hodilo. Musim vyzkouset. Studna s pitnou je samozrejme naprosto dokonala a snad i svata vec. Tu tady ale nemam. A zpet k doprave, mam domaci tlakovou vodarnu 600W, a 300W netlakove cerpadlo, ktere pouzivam na presun vody ze zasobniku do jineho a take na celodenni obeh v zasobniku pres filtr, cimz destovku vycistim.
camel1cz píše:Obecně pro udržení vody v dobrém stavu stačí chlad a tma.
Tedy nádrž určitě musí být v zemi - na materiálu tolik nesejde, pouze aby např. nerezavěl a tak nepouštěl do vody oxidy železa - nežádoucí zabarvení, atd. Takže ideál asi plast - a vlastně i cenově.
To platí pro užitkovou vodu. Pitnou bych doma vůbec neskladoval - obával bych se přemnožení bakterií - tohle je vyšší dívčí. Jedna věc je udržet vodu nezkaženou, čistou a druhá věc je udržet jí kvalitní a pitnou.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků