Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon bře 08, 2021 10:35 am


Nové uzemění

Zabezpečení systémů proti přepětí, úderu bleskem, svodiče napětí, hromosvody, proudové ochrany, jištění, pojistky, bezpečnost elektrických zařízení, zkušenosti, rady, doporučení.
Další

Nové uzemění

Příspěvekod Kamil l » pát lis 15, 2019 7:32 pm

Chtěl jsem se zeptat jak mate udělané uzeměni podotykam že na chalupě není nic takoveho dtačí zakopat pozinkovanou tyc zemnici 1,5m dlouhou? Děkuji za odpověď
Byl by někdo ochotny načrtnout jak uzemnit aby fičko fungovalo jak se provadi to zeměni'?
Kamil l
 
Příspěvky: 182
Registrován: pát srp 04, 2017 8:06 pm

Re: Nové uzemění

Příspěvekod youda » pát lis 15, 2019 9:28 pm

Proudový chránič (aka RCD či fíčko) se zapojuje cca takto:

princip RCD.PNG

Jako zdroj si můžeš představit DS, diesel nebo třeba invertor. Jelikož píšeš, že se jedná o chatu a není tam žádné stávající uzemnění, tak předpokládám, že tam není ani DS a zdrojem bude právě invertor.

  • Fázi z invertoru zapojíš do chrániče rovnou.
  • Nulák z invertoru připojíš na zemnící můstek. Pak jej zapojíš do chrániče.
  • Kolíky ze všech zásuvek, které budou za chráničem, připojíš také na zemnící můstek.
Pozor, nulák co vede z chrániče už potom nikde nesmíš spojovat se zemí. A také se ho nesnaž dávat na kolíky v zásuvkách, tam patří jen zelenožlutý PE vodič.

Princip fuknce je jednoduchý, RCD je vlastně diferenciální vypínač:
  • Pokud připojíš spotřebič na jeho výstupní svorky N a L, tak je vše v pohodě, protože proud, který chráničem proteče, se do něj přes spotřebič zase vrátí.
  • Pokud se ale chytneš fázového vodiče, tak proud proteče chráničem, pak do tebe a pak do země. Tudíž se nevrátí přes chránič, vznikne rozdíl a RCD vybaví. Je to tak rychlé, že vůbec neucítíš kopanec.
  • Ovšem pozor, pokud se chytneš fázového vodiče, který vede přímo ze zdroje, tak ti chránič nepomůže a dostaneš ránu.

Co se týče realizace uzemnění, na to jsou celé knihy a zde také spousta větších expertů, než jsem já. U nových baráků se do základů pokládají zemnící pásy dokola celé stavby, pak se to ještě spojuje s armováním v betonu, hromosvodem a také se všemi trubkami na vodu atd. Všechno kovové prostě musí být na stejném potenciálu.

V případě chaloupky u lesa prostě zakopej tu zemnící tyč a spoj ji se zemnícím můstkem, viz náčrtek. Když dáš tyčí více, třeba do protilehlých rohů chaty, tak to bude lepší. Ale i jedna tyč je lepší, než dostat fázovým drátem do oka.

PS:
Ještě pozor na jednu věc: některé šmejdské měniče za pár korun, určené původně do karavanů, jsou udělané tak, že obě jejich výstupní svorky mají proti jejich kostře napětí.
    L---N = 230V
    L---kostra = 115V
    N---kostra = 115V
Nevím co tam budeš mít, ale nejprve si měnič proměř, ať jej neodpálíš.

pospojovani.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Nové uzemění

Příspěvekod Kamil l » sob lis 16, 2019 7:29 am

Takže nulák z měniče mám spojit s pe na obal axpertu svest spolecně na zemnicim kabelem? Kdyz nemam distribucní siť a budu zapinat centralu jen kdyz uvidim ze nedobiji panely nebo pri vetsím planovem zatizeni tak startuju osobně centralu.
Myslel jsem ze z axperta meniče jede na dvou kablech 150v po zapojeni davaji proti sobě 230v? Budu muset měrit pokud bude n spojena s pe na obalu tak to spojim na zemeni
Kamil l
 
Příspěvky: 182
Registrován: pát srp 04, 2017 8:06 pm

Re: Nové uzemění

Příspěvekod Kamil l » sob lis 16, 2019 7:29 am

Takže nulák z měniče mám spojit s pe na obal axpertu svest spolecně na zemnicim kabelem? Kdyz nemam distribucní siť a budu zapinat centralu jen kdyz uvidim ze nedobiji panely nebo pri vetsím planovem zatizeni tak startuju osobně centralu.
Myslel jsem ze z axperta meniče jede na dvou kablech 150v po zapojeni davaji proti sobě 230v? Budu muset měrit pokud bude n spojena s pe na obalu tak to spojim na zemeni
Kamil l
 
Příspěvky: 182
Registrován: pát srp 04, 2017 8:06 pm

Re: Nové uzemění

Příspěvekod Vitek » sob lis 16, 2019 7:41 am

Docent to napsal detailně a doufám že správně, neměl jsem včera večer sílu to psát.
Docentovy rady jsou vlastně vždycky správně,
díky němu mám to co mám.... kdybych neviděl laboratoř u docenta měl jsem dodnes Siton a 16 panelů. díky Docente
Vitek
 
Příspěvky: 1752
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Nové uzemění

Příspěvekod youda » sob lis 16, 2019 8:31 am

Kamil l píše:Takže nulák z měniče mám spojit s pe na obal axpertu svest spolecně na zemnicim kabelem? Kdyz nemam distribucní siť a budu zapinat centralu jen kdyz uvidim ze nedobiji panely nebo pri vetsím planovem zatizeni tak startuju osobně centralu.
Myslel jsem ze z axperta meniče jede na dvou kablech 150v po zapojeni davaji proti sobě 230v? Budu muset měrit pokud bude n spojena s pe na obalu tak to spojim na zemeni


U Axperta je to udelano dobre. PE svorku na obalu spoj take se zemi.

Nez to udelas, tak Axperta zapni at vyrabi a pak pripoj klasickou zarovku mezi jeho N a PE. Pokud nebude svitit, muzes to propojit. Pokud bude svitit, nekde je chyba.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Nové uzemění

Příspěvekod Kamil l » čtv lis 28, 2019 12:39 am

youda píše:Proudový chránič (aka RCD či fíčko) se zapojuje cca takto:

princip RCD.PNG

Jako zdroj si můžeš představit DS, diesel nebo třeba invertor. Jelikož píšeš, že se jedná o chatu a není tam žádné stávající uzemnění, tak předpokládám, že tam není ani DS a zdrojem bude právě invertor.

  • Fázi z invertoru zapojíš do chrániče rovnou.
  • Nulák z invertoru připojíš na zemnící můstek. Pak jej zapojíš do chrániče.
  • Kolíky ze všech zásuvek, které budou za chráničem, připojíš také na zemnící můstek.
Pozor, nulák co vede z chrániče už potom nikde nesmíš spojovat se zemí. A také se ho nesnaž dávat na kolíky v zásuvkách, tam patří jen zelenožlutý PE vodič.

Princip fuknce je jednoduchý, RCD je vlastně diferenciální vypínač:
  • Pokud připojíš spotřebič na jeho výstupní svorky N a L, tak je vše v pohodě, protože proud, který chráničem proteče, se do něj přes spotřebič zase vrátí.
  • Pokud se ale chytneš fázového vodiče, tak proud proteče chráničem, pak do tebe a pak do země. Tudíž se nevrátí přes chránič, vznikne rozdíl a RCD vybaví. Je to tak rychlé, že vůbec neucítíš kopanec.
  • Ovšem pozor, pokud se chytneš fázového vodiče, který vede přímo ze zdroje, tak ti chránič nepomůže a dostaneš ránu.

Co se týče realizace uzemnění, na to jsou celé knihy a zde také spousta větších expertů, než jsem já. U nových baráků se do základů pokládají zemnící pásy dokola celé stavby, pak se to ještě spojuje s armováním v betonu, hromosvodem a také se všemi trubkami na vodu atd. Všechno kovové prostě musí být na stejném potenciálu.

V případě chaloupky u lesa prostě zakopej tu zemnící tyč a spoj ji se zemnícím můstkem, viz náčrtek. Když dáš tyčí více, třeba do protilehlých rohů chaty, tak to bude lepší. Ale i jedna tyč je lepší, než dostat fázovým drátem do oka.

PS:
Ještě pozor na jednu věc: některé šmejdské měniče za pár korun, určené původně do karavanů, jsou udělané tak, že obě jejich výstupní svorky mají proti jejich kostře napětí.
    L---N = 230V
    L---kostra = 115V
    N---kostra = 115V
Nevím co tam budeš mít, ale nejprve si měnič proměř, ať jej neodpálíš.

pospojovani.jpg

PS:
Ještě pozor na jednu věc: některé šmejdské měniče za pár korun, určené původně do karavanů, jsou udělané tak, že obě jejich výstupní svorky mají proti jejich kostře napětí.
L---N = 230V
L---kostra = 115V
N---kostra = 115V
Dobrý den, moc krásně popsáno hned jsem si váš text vytisknul. U axpertu je to jednoduchy ale jak píšete šmejdské měniče ten mam já na stare el. bez DS jdn baterie. Tak ten měnič má vůči kostrě koliku a obalu 115v mezi sebou jsou ty dve faze co davají 230v a spotrebice se rozjedou. Např lednice myčka jedou v poho . K měniči (cina) jsem dostal svorku s kabelovym okem a dratkem zelenožlutý- na namontovani obalu meniče a prý se má uzemnit. No a tak si myslim kdybych to udělal jak píšete propojení s n tak by to asi nefungovalo? A samostatne zemení měniče by mělo nějaky smysl? Protoze koliky meniče (eu zasuvky) jsou spojeny s krytem menice ( kolik s obalem meniče) . Kolik vuci mě ktereho jsem se chytl a na druhe strane prilozil multimetr ukazoval 50v. Menič nekope je v pohodě. Jen nevím teda jestli a jak uzemnit a jak zapojit fičko u tohoto meniče. Díky za odpověď. K
Kamil l
 
Příspěvky: 182
Registrován: pát srp 04, 2017 8:06 pm

Re: Nové uzemění

Příspěvekod kodl69 » čtv lis 28, 2019 7:53 am

to není o ""šmejdským měniniči" ale je to nepochopení principu ochrany. Centrály a měniče pro mobilní použití obvykle fungují na principu IT sítě, tj nemám ani fázi ani nulák, ale všechno "plave" takže při spojení jednoho vodiče se zemí (třeba přese mne) neteče žádný závažný proud, který by mohl ublížit. Uzemňovací svorka obalu měniče je kvůli tomu, když by uvnitř došlo k poruše... Obvykle potom není problém pro pevnou instalaci jeden z vodičů spojit s uzemněním a používat to jako soustavu TNS. Doporučený je před "tvrdým" spojením to zkusit přes žárovku, jestli to skutečně není měnič 2x115V oproti zemi, ale to jsem zatím nikde nepotkal.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5393
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Nové uzemění

Příspěvekod luky » čtv lis 28, 2019 9:30 am

Kamil l píše:stačí zakopat pozinkovanou tyc zemnici 1,5m dlouhou?

Nejsem úplně odborník, ale co jsem nastudoval pro svůj dům:
- VELMI záleží na půdě. Vlhko / sucho, písek / jíl.
- Jedna tyč není uzemnění.
- Pokud to myslíš vážně, dá se odpor hotového uzemnění změřit.

Sám jsem při kopání kanalizace uložil asi 20m zemnícícho pásku a přidal 5 zemnících tyčí. Ale mám to jako společné uzemnění pro instalaci i bleskosvod (ten jsem zatím nerealizoval).
luky
 
Příspěvky: 445
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am

Re: Nové uzemění

Příspěvekod jahodovák » čtv lis 28, 2019 11:12 am

U nás je to ještě horší,mám asi 40 m pásku na tom asi 4 velké desky sem tam tyčka,kde šla zarazit a po vydatném dešti to sotva stačilo,u nás je tak 30 cm hlíny a pak opuka...
6,4kWp-2 krát aexpert MKS,cca 40kW LIFE A LION
jahodovák
 
Příspěvky: 1126
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm

Re: Nové uzemění

Příspěvekod xmasin » čtv lis 28, 2019 2:15 pm

Nejhorší na uzemnění je skalní podloží. Dělal jsem nové uzemnění na chatě v Jizerských horách. Kolem domu je cca 50 m nerezové pásoviny s nerezovými tyčkami metrové délky ve dvoumetrové vzdálenosti, k tomu původní 50 m zemnící pásek FeZn podél přípojky a uzemnění má hodnotu 22 Ohm. Doma v Polabí, mám kolem domu něco podobného, ale jelikož je dům na jílu, tak uzemnění má hodnotu 1 Ohm.
xmasin
 
Příspěvky: 1500
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Nové uzemění

Příspěvekod brin » čtv lis 28, 2019 2:58 pm

U novějších staveb a u staveb elektrizační sítě se mám dojem používá uzemnění kterému se říká ekvipotenciální kruhy, jak zmiňoval docent. Někdy se používají dokonce dvojité či vícenásobné. Je to věda.
brin
 
Příspěvky: 752
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Nové uzemění

Příspěvekod xmasin » čtv lis 28, 2019 3:58 pm

To se používá v případě nedostatečného uzemnění. Norma požaduje, aby uzemnění mělo odpor menší než 10 Ohm. Bohužel na druhý kruh nemám jaksi pozemek.
xmasin
 
Příspěvky: 1500
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Nové uzemění

Příspěvekod mati » čtv lis 28, 2019 4:19 pm

kodl69 píše:to není o ""šmejdským měniniči" ale je to nepochopení principu ochrany. Centrály a měniče pro mobilní použití obvykle fungují na principu IT sítě, tj nemám ani fázi ani nulák, ale všechno "plave" takže při spojení jednoho vodiče se zemí (třeba přese mne) neteče žádný závažný proud, který by mohl ublížit. Uzemňovací svorka obalu měniče je kvůli tomu, když by uvnitř došlo k poruše... Obvykle potom není problém pro pevnou instalaci jeden z vodičů spojit s uzemněním a používat to jako soustavu TNS. Doporučený je před "tvrdým" spojením to zkusit přes žárovku, jestli to skutečně není měnič 2x115V oproti zemi, ale to jsem zatím nikde nepotkal.


Já s se s takovým měničem setkal , koupil jsem ho od jednoho místního člena a dokud jsem neudělal tu kravinu se spojením pravé zdířky v jeho zásuvce s mým N pracoval výborně a proteklo přes něj cca 2MW do spirály bojleru. Používal jsem ho jako likvidátor přebytků s kybosovým vytěžovačem . Ale přesně byla to vlastně varianta měniče pro auta - viz i název : " CARCLEVER 1600W ".

Takže takovéto nesmí mít žádný pracovní vodič spojený s nějakým jiným elektrickým obvodem , ale kostru střídače je třeba spojit zelenožlutým ( PE ) drátem s PE rozvodnice , kostrou bojlerů apod , pro případ , že se uvnitř v tom "zmetkoj" něco stane.
2x 230Wp Schutten ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , Victron Multiplus II 24/3000/32
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 301
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Nové uzemění

Příspěvekod Kamil l » čtv lis 28, 2019 4:42 pm

Dobrý den, tak to musim proměrit vůči zemi. Bude fičko vybavovat ? Kdyz pravou fazi spojim se zemi pak pravou a spojenou levou se zemi povedu pres ficko a zem pred fickem spojim s kolikem zasuvek ? Tak jak to napsal pan docent? Nebo u techto měniču to nema smysl ? A jen uzemnit koliky a kostru menice?
Kamil l
 
Příspěvky: 182
Registrován: pát srp 04, 2017 8:06 pm

Re: Nové uzemění

Příspěvekod mati » čtv lis 28, 2019 5:14 pm

Kamil l píše:Dobrý den, tak to musim proměrit vůči zemi. Bude fičko vybavovat ? Kdyz pravou fazi spojim se zemi pak pravou a spojenou levou se zemi povedu pres ficko a zem pred fickem spojim s kolikem zasuvek ? Tak jak to napsal pan docent? Nebo u techto měniču to nema smysl ? A jen uzemnit koliky a kostru menice?


Chtělo by to upřesnit , na kterou zprávu přesně reagujete , aby nedošlo k omylu.

Protože u Axpertů ( můj to tak má ) by zapojení mělo být dle docenta youdy ( viewtopic.php?f=115&t=3620&start=520 (zápis : stř lis 27, 2019 12:06 am)) , ( ale je nutno proměřit , jestli inkriminovaný Axpert není náhodou druhu šmejdský )

Pokud je měnič druhu šmejdský - tak youdovo zapojení bude mít fatální důsledky na měnič - vystřílí traňzistory - viz. můj zápis a a zkušenost.

""Zase nějak přezávorkována - ale klávesa je v pořádku , sakra ..""
2x 230Wp Schutten ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , Victron Multiplus II 24/3000/32
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 301
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Nové uzemění

Příspěvekod Kamil l » čtv lis 28, 2019 5:38 pm

Jedna se o menic pro auta cista sinusovka 2500/5000w
Kamil l
 
Příspěvky: 182
Registrován: pát srp 04, 2017 8:06 pm

Re: Nové uzemění

Příspěvekod mati » čtv lis 28, 2019 7:25 pm

Kamil l píše:Jedna se o menic pro auta cista sinusovka 2500/5000w


Tak bych typoval druh šmejdsky! Je nutno opravdu korektně změřit ! Pokud je napětí na výstupu měniče proti kostře těch cca 115V nesmí se použít zapojení youdy. Tento měnič je dělaný vlastně pro výstupní síť IT !
2x 230Wp Schutten ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , Victron Multiplus II 24/3000/32
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 301
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Nové uzemění

Příspěvekod ota » čtv lis 28, 2019 7:33 pm

Napětí je třeba měřit vadaskou nebo něčím co obvod zatíží.
Multimetr s obrovským vnitřním odporem nějaké indukované napětí změří vždy.
I mezi zemí a nulákem mi u Axperta multimetr naměřil 80V ale když jsem je spojil, nebyl problém.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2211
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Nové uzemění

Příspěvekod Vitek » čtv lis 28, 2019 7:36 pm

ota píše:Napětí je třeba měřit vadaskou nebo něčím co obvod zatíží.
Multimetr s obrovským vnitřním odporem nějaké indukované napětí změří vždy.
I mezi zemí a nulákem mi u Axperta multimetr naměřil 80V ale když jsem je spojil, nebyl problém.


Kolega Ota má pravdu, je to jak píše. pozor na to... a další věc je čím to měříš nebo měříte.. základ je truerms... nicmeně i zde máme indukci do všeho možného.. můžeme mít klidně indukci do smyčky která je spojena hroty a multimetrem, a do smyšky se indukuje magnetismem napětí.. pokud to je modif sinus tak o to je to přátelé náchylnější na rušení...

je potřeba měřit správně ale mít zmáklou metodu a teorii

Dík oto
Vitek
 
Příspěvky: 1752
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Další

Zpět na Jističe, přepěťové ochrany, ochrana proti blesku

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'