Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon bře 08, 2021 10:35 am
Kamil l píše:Takže nulák z měniče mám spojit s pe na obal axpertu svest spolecně na zemnicim kabelem? Kdyz nemam distribucní siť a budu zapinat centralu jen kdyz uvidim ze nedobiji panely nebo pri vetsím planovem zatizeni tak startuju osobně centralu.
Myslel jsem ze z axperta meniče jede na dvou kablech 150v po zapojeni davaji proti sobě 230v? Budu muset měrit pokud bude n spojena s pe na obalu tak to spojim na zemeni
youda píše:Proudový chránič (aka RCD či fíčko) se zapojuje cca takto:
Jako zdroj si můžeš představit DS, diesel nebo třeba invertor. Jelikož píšeš, že se jedná o chatu a není tam žádné stávající uzemnění, tak předpokládám, že tam není ani DS a zdrojem bude právě invertor.Pozor, nulák co vede z chrániče už potom nikde nesmíš spojovat se zemí. A také se ho nesnaž dávat na kolíky v zásuvkách, tam patří jen zelenožlutý PE vodič.
- Fázi z invertoru zapojíš do chrániče rovnou.
- Nulák z invertoru připojíš na zemnící můstek. Pak jej zapojíš do chrániče.
- Kolíky ze všech zásuvek, které budou za chráničem, připojíš také na zemnící můstek.
Princip fuknce je jednoduchý, RCD je vlastně diferenciální vypínač:
- Pokud připojíš spotřebič na jeho výstupní svorky N a L, tak je vše v pohodě, protože proud, který chráničem proteče, se do něj přes spotřebič zase vrátí.
- Pokud se ale chytneš fázového vodiče, tak proud proteče chráničem, pak do tebe a pak do země. Tudíž se nevrátí přes chránič, vznikne rozdíl a RCD vybaví. Je to tak rychlé, že vůbec neucítíš kopanec.
- Ovšem pozor, pokud se chytneš fázového vodiče, který vede přímo ze zdroje, tak ti chránič nepomůže a dostaneš ránu.
Co se týče realizace uzemnění, na to jsou celé knihy a zde také spousta větších expertů, než jsem já. U nových baráků se do základů pokládají zemnící pásy dokola celé stavby, pak se to ještě spojuje s armováním v betonu, hromosvodem a také se všemi trubkami na vodu atd. Všechno kovové prostě musí být na stejném potenciálu.
V případě chaloupky u lesa prostě zakopej tu zemnící tyč a spoj ji se zemnícím můstkem, viz náčrtek. Když dáš tyčí více, třeba do protilehlých rohů chaty, tak to bude lepší. Ale i jedna tyč je lepší, než dostat fázovým drátem do oka.
PS:
Ještě pozor na jednu věc: některé šmejdské měniče za pár korun, určené původně do karavanů, jsou udělané tak, že obě jejich výstupní svorky mají proti jejich kostře napětí.L---N = 230V
Nevím co tam budeš mít, ale nejprve si měnič proměř, ať jej neodpálíš.
L---kostra = 115V
N---kostra = 115V
Kamil l píše:stačí zakopat pozinkovanou tyc zemnici 1,5m dlouhou?
kodl69 píše:to není o ""šmejdským měniniči" ale je to nepochopení principu ochrany. Centrály a měniče pro mobilní použití obvykle fungují na principu IT sítě, tj nemám ani fázi ani nulák, ale všechno "plave" takže při spojení jednoho vodiče se zemí (třeba přese mne) neteče žádný závažný proud, který by mohl ublížit. Uzemňovací svorka obalu měniče je kvůli tomu, když by uvnitř došlo k poruše... Obvykle potom není problém pro pevnou instalaci jeden z vodičů spojit s uzemněním a používat to jako soustavu TNS. Doporučený je před "tvrdým" spojením to zkusit přes žárovku, jestli to skutečně není měnič 2x115V oproti zemi, ale to jsem zatím nikde nepotkal.
Kamil l píše:Dobrý den, tak to musim proměrit vůči zemi. Bude fičko vybavovat ? Kdyz pravou fazi spojim se zemi pak pravou a spojenou levou se zemi povedu pres ficko a zem pred fickem spojim s kolikem zasuvek ? Tak jak to napsal pan docent? Nebo u techto měniču to nema smysl ? A jen uzemnit koliky a kostru menice?
Kamil l píše:Jedna se o menic pro auta cista sinusovka 2500/5000w
ota píše:Napětí je třeba měřit vadaskou nebo něčím co obvod zatíží.
Multimetr s obrovským vnitřním odporem nějaké indukované napětí změří vždy.
I mezi zemí a nulákem mi u Axperta multimetr naměřil 80V ale když jsem je spojil, nebyl problém.
Zpět na Jističe, přepěťové ochrany, ochrana proti blesku
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků