Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř bře 29, 2023 5:03 pm
luky píše:Dva moje poznatky z doby, kdy jsem si dělal elektroinstalaci:
1) všechny zděné domy, které znám jsou svým způsobem dřevostavba (podkroví). A tedy by měly mít na vstupu chránič 300mA
2) sám mám v domě 4 chrániče (zásuvky, světla, kotelna, garáž). Za ty 3 roky mi ani jednou nevypadnul. Kdyby ano, jedná se o poruchový stav a je třeba ho řešit (dočasně lze po kontrole zapojit okruh mimo chránič). A to mám i bojler s mokrým tělesem. Mimo chránič je jen kotel na dřevo a elektrokotel. Všechny potenciálně "rizikové" (ve smyslu vysokého unikajícícho proudu) spotřebiče mají vlastní okruh (lednice, myčka, pračka, bojler, topný žebřík).
Ale třeba u stejdy na chalupě jsem přepojil pračku mimo chránič. Svod jsem nenaměřil, ale jsou tam asi zbytečně velké odrušovací kondenzátory.
Pravda je, že jsem chrániče dlouho netestoval, měl bych to napravit...
luky píše:Protože ta pračka má nějaké zbytečně velké odrušovací kondenzátory a výsledek je, že chránič spolehlivě spadne při zapnutí pračky. Takže otázka byla vyhodit pračku nebo ji dát mimo chránič. A jedná se o chalupu, kde je ta pračka na dožití. A před přepojením v rozvaděči jsem ji měřil, a skrz PE fakt nic podstatného neteklo.
Ale jinak jsem osobně klidnější, když spotřebiče ve třídě "I" jsou za chráničem. Proto to tak doma mám.
youda píše:FCC: Nedělej to.
- Tenhle síťovej chránič nech jak je.
- Hned za měnič si dej 1f chránič.
- Okruhy, který budeš chtít přehodit na měnič, odpoj až za síťovým chráničem, spoj je dohromady a připoj je na výstup 1f chrániče za měničem.
youda píše:FCC: Nedělej to.
- Tenhle síťovej chránič nech jak je.
- Hned za měnič si dej 1f chránič.
- Okruhy, který budeš chtít přehodit na měnič, odpoj až za síťovým chráničem, spoj je dohromady a připoj je na výstup 1f chrániče za měničem.
luky píše:FCC: Podle fotky to vypadá jako že ten rozvaděč dělal někdo šikovnej. Ale vidím tam jednu dost nebezpečnou věc - tímhle způsobem zakrácená lišta je nebezpečná, protože může snadno dojít k oblouku. Je potřeba z toho plastového pouzdra vyndat ty měděné šíny, zkrátit je nůžkama na plech hned za odbočkou k jističi a pak zase vrátit zpět. A na konec patří taková plastová krytka.
Bohužel jsem tohle řešení viděl už ve více rozvaděčích s platnou revizí
kodl69 píše:To je samozřejmě v pořádku, ale podle popisu jsem to pochopil tak, že chceš nechat procházet přes fi 2 fáze z DS a jednu z měniče, to je fakt hovadina.
kodl69 píše:rozvaděč nemá mít co revizi, ale výrobní štítek a prohlášení o shodě
(....)
luky píše:FCC: Podle fotky to vypadá jako že ten rozvaděč dělal někdo šikovnej. Ale vidím tam jednu dost nebezpečnou věc - tímhle způsobem zakrácená lišta je nebezpečná, protože může snadno dojít k oblouku. Je potřeba z toho plastového pouzdra vyndat ty měděné šíny, zkrátit je nůžkama na plech hned za odbočkou k jističi a pak zase vrátit zpět. A na konec patří taková plastová krytka.
Bohužel jsem tohle řešení viděl už ve více rozvaděčích s platnou revizí
FCC píše:Konzultoval jsem to s revizákem . Jeho stanovisko je : Pokud odpojím 2 fáze z DS propojím spodní svorky chrániče ( odchozí ) 1f hřebenem bere to jako čisté řešení. Chránič se pak bude chovat jako 1f chránič.
P.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků