Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte pro 06, 2022 3:34 pm


GWL/Power: Invertor DC-AC 12V/230V, 2500W, sinusovy - HELP!

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.

GWL/Power: Invertor DC-AC 12V/230V, 2500W, sinusovy - HELP!

Příspěvekod burda » stř črc 24, 2013 10:23 am

Zdravím
Provozuju GWL/Power: Invertor DC-AC 12V/230V, 2500W, sinusovy a sice mi šlape doma už rok, ale zjistil jsem, že pokud je puštěný naměřím na výstupu 230V proti 12V vstupu napětí kolem 50V a to mi potom dělá "bordel" při měření (po dloooouhém laborování kde je problém) Otázkou zní co se s tím dá dělat ?

Měnič je připojen jen dvoudrátově neb se tu kdesi psalo, že při připojení zemění odejdou výstupní MOSFETY, tak jsem vzhledem k ceně neměl odvahu to zkusit.

Je tu někdo dostatečně zkušený aby uměl poradit jak tenhle problém eliminovat ?
?
burda
 
Příspěvky: 207
Registrován: pát kvě 25, 2012 10:15 pm

Re: GWL/Power: Invertor DC-AC 12V/230V, 2500W, sinusovy - H

Příspěvekod PavelR » stř črc 24, 2013 11:16 am

Provozuji tento menic akorat 24V verzi. Dela to to same jak tobe akorat me to nevadi.
Vystup mam zapojen taky dvoudratove do proudoveho chranice.

Pri rozborce vse vypadalo ze je vstup a vystup galvanicky oddelen. Jedina moznost je merit a merit kde to v tom menici proleza.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: GWL/Power: Invertor DC-AC 12V/230V, 2500W, sinusovy - H

Příspěvekod matej » čtv črc 25, 2013 5:51 pm

To bude asi parazitní, nemá cenu to měřit vstup-výstup. Vypnout měnič, odpojit, ohmmetrem změřit MegaOhmy mezi vstupem a výstupem. Pokud nenaměříme žádný kontakt, je to galvanicky odděleno, těch 50V je parazitnch přes kapacity a indukčnosti a nevadí, a problémem pak je rušení ze vstupní strany měniče > zkusit feritový váleček na DC přívodu, a macatý fóliový kondík (např 10uF/100V) co nejblíže na vstupní svorky.
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: GWL/Power: Invertor DC-AC 12V/230V, 2500W, sinusovy - H

Příspěvekod tomas » čtv črc 25, 2013 7:45 pm

U některých měničů to funguje takto, bohužel. Velmi nebezpečné!
msw_HotOutputs_1.jpg

msw_HotOutputs_2.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: GWL/Power: Invertor DC-AC 12V/230V, 2500W, sinusovy - H

Příspěvekod tomas » čtv črc 25, 2013 7:55 pm

PavelR píše:Provozuji tento menic akorat 24V verzi. Dela to to same jak tobe akorat me to nevadi.
Vystup mam zapojen taky dvoudratove do proudoveho chranice.

Pri rozborce vse vypadalo ze je vstup a vystup galvanicky oddelen. Jedina moznost je merit a merit kde to v tom menici proleza.


Většinou to prolézá přes společnou kostru DC a AC části a přes zpětnou vazbu která zajišťuje stabilizaci 325Vdc v meziobvodu. Správně mají být kostry DC a AC odděleny a zpětná regulační vazba má být oddělena optočlenem, ale bohužel to tak u některých měničů není. Někdy oddělení zajišťuje pouze podložka mezi polovodičem a chladičem a to se nepovažuje za dostatečné galvanické oddělení.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: GWL/Power: Invertor DC-AC 12V/230V, 2500W, sinusovy - H

Příspěvekod tomas » čtv črc 25, 2013 8:01 pm

burda píše:Zdravím
Měnič je připojen jen dvoudrátově neb se tu kdesi psalo, že při připojení zemění odejdou výstupní MOSFETY, tak jsem vzhledem k ceně neměl odvahu to zkusit.


Pokud je měnič správě navržený a vyrobený s galavanickým oddělením, tak MOSFETY neodejdou.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: GWL/Power: Invertor DC-AC 12V/230V, 2500W, sinusovy - H

Příspěvekod burda » pát črc 26, 2013 8:10 am

Tak já to večer zkusím změřit, zda je tam nějaké přímé spojení a dám vědět. Feritové válečky pro odrušení jsem zkoušel
bez úspěchu. Pokud bych nenaměřil ohmetrem nic, myslíte, že mám zkoušet přizemnit kostru měniče ?
Alternativně jde ten měnič za rozumných podmínek upravit tak aby byl vstup a výstup galvanicky oddělen?
?
burda
 
Příspěvky: 207
Registrován: pát kvě 25, 2012 10:15 pm


Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], MirekX a 1 návštěvník

Reputation System ©'