Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv bře 30, 2023 3:38 am
gupa píše:Studer Innotec AJ 500-12-S je určen pro ostrovní systémy. Stím se moc muziky pospolu s DS asi moc nenahraje. Victron nyní nabízí Multi, myslím si, že když se zvolí podle baterie a panelů ještě normální regulátor, mělo by to být za přibliženě stejnou cenu a mělo by to dokázat očekávané. Možná ale Studer má nějaké měniče v cenových relacích dole pro tento požadavek, ale nevím oněm.
Odkaz na Multi https://www.victronenergy.cz/inverters- ... lti-500-va
Edit: cena Multi by měla být okolo 500€, rozdíl co jsem oproti multiplusu našel, že nelze asi spojovat paralelně a tak navyšovat výkon s více kusy měničů. Určitě bych více četl a až potom si dělal výčet měničů, zkrátka neunáhlil se.
gupa píše:Možná je vše jinak. Zakladatel tohoto tématu je prodejce Studeru. Tak mu asi nejlépe napsat PM a sdělit představu a nějaká nabídka místo vyhledávání by měla být rychlejší.
Díval jsem se natu novinku co jsem sem dal odkaz a asi to umí jen jednoduše přepínat. Asi, nevím to jistě protože to v manuálu není, žeby to umělo za pomoci VEconfigure tzv. přisosávat z DS. TOlevné Multi to asi neumí. Proto bych viděl lepší volbu oproti Multi, měnič Multiplus C.
Odpovědí na otázku co měnič udělá když se přetíží. Každý průchozí měnič by měl mít někde nastavitelnou hodnotu maximálního průchodu ze vstupu. V případě Multi je to popsané také v manuálu. Ktomu se přičítá nastavitelná hodnota co měnič vyrábí z baterie. Tz. Před měničem by měl být jistič a když se přešvihne zatížení, tento obyčejný jistič odepne, měnič přejde do přetížení a zpravidla do několika sekund nebo ihned vypne a vše pohasne. Jenže podle všeho jak píšu výše, Multi umí jen asi přepínat buď výrobu z baterie, nebo vstup, takže když se dejme tomu objeví spotřeba ze 2 na 10A a měnič umí jen 2, měnič vmžiku přepne podle nastavených hodnot přes program VEConfigure - doporučuji stáhnout a prohlédnout v nějakém demo modu.
Victron není špatná volba. Studer určitě také není špatná volba. Možná by se měl vyjádřit solarni-panely.cz jako doporučení dle výše uvedených požadavků Pavlíka.
Pavlik píše:..... mám malou FVE a doposud jsme jen dobíjel baterie a napájel drobné spotřebiče. Nyní bych to chtěl povýšit a chci jet paraelně s DS jako mikrozdroj bez dodávky. A Studer se mi jeví elegantní řešení.
Ovšem jak pátrám jak můžu nemůžu dohledat kromě jiného zda je schopen jet i jako UPS v případě výpadku DS a hlavně co se vlastně děje když dojde k výpadku sítě.
a, vypne se taky a douifám že nabíjí alepson baterie
b, nevypne se a napájím sít..... což samo neutáhne, přetíží se atd.
..........
honzaL píše:Pavlik píše:..... mám malou FVE a doposud jsme jen dobíjel baterie a napájel drobné spotřebiče. Nyní bych to chtěl povýšit a chci jet paraelně s DS jako mikrozdroj bez dodávky. A Studer se mi jeví elegantní řešení.
Ovšem jak pátrám jak můžu nemůžu dohledat kromě jiného zda je schopen jet i jako UPS v případě výpadku DS a hlavně co se vlastně děje když dojde k výpadku sítě.
a, vypne se taky a douifám že nabíjí alepson baterie
b, nevypne se a napájím sít..... což samo neutáhne, přetíží se atd.
..........
Pokud chcete od pokusů přejít k reálnému používání FVE pro běžné spotřebiče je třeba zvážit řadu parametrů.
Váš systém 12V není pro výkony nad 3kW příliš vhodný. Proudy v DC části vám vzrostou nad 250A.
Pro větší plánované výkony je třeba začít uvažovat o 24V nebo lépe o 48V sytému.
Zatímco panely a akumulátory jdou přidávat při jakémkoliv napětí DC, u měničů musíte držet stejnou řadu napětí.
(těžko se používá jeden měnič na 12V a druhý na 24V na stejné akumulátory).
Pokud trváte na připojení jako mikrozdroj je třeba zvolit hybridní měnič, který nepustí nic do DS. Studer toto zvládá snad nejlépe z hybridních měničů. (Nejde li vám o dotace, je lépe jet v režimu ostrova s podporou DS a bez paralelního připojení do DS, nemusíte nic řešit s distributorem, nepodléháte žádné evidenci).
Nicholas píše:Chce srovnávat srovnatelné. On Studer XTM 4000-48 při ceně na kW je taky někde úplně jinde. Ta cena určitě není jen o výkonových komponentách. 5 let záruky taky má svoji hodnotu. Hybrid. Vývoj, výroba, značka... Přímo srovnávat s no-name čínou, to snad ani nejde. Můžete od takového měniče očekávat aspoň 10 bezproblémových let? Nebo víc? Aby se pak ten číňan v důsledku neprodražil. Bazar, eBay, AliExpress - párkrát se v životě spálit mě naučilo... never more.
Nesrovnával bych to s Mercedesem. Nemyslím, že přidaný komfort u médi (jestli tam vůbec nějaký je), se nechá porovnávat se základním požadavkem kladeným na měnič - plně automatický provoz paralelně se sítí, bezvýpadkové přepínání, sčítání z obou zdrojů s prioritou vlastní výroby. Někomu to přijde jako luxus, pro mě to je základ. Léta jsem chodil roztápět kotel na uhlí a dřevo, přikládat, čistit. Never more. Dneska mám základní požadavek nastavit čudlíkem teplotu.
Ostrovní provoz je ovšem možný, na zimu si přepnout na síť, měnič bude levnější, ale bude to chtít o dost víc panelů a baterek, tak co bude levnější? Komfortnější? Je víc pohledů na stejnou věc, každému co jemu vyhovujeNakonec ta jedna výplata se nechá utratit i mnohem nesmyslněji.
honzaL píše:Bohužel můj příspěvek byl spíše v rovině teoretické.
Pokud chcete konkrétní radu ke konkrétnímu produktu, budete muset uvést konkrétní parametry ostatních komponent sytému a způsob jejich zapojení (alespoň zda jde o DC nebo AC coupling).
Není mi jasné zda uvažujete s připojením celého domu přes hybridní měnič a budete mít intalaci něktrých spotřebičů odděleně nebo bude XTS jen jakýsi pomocný zdroj?
Plánujete připojení podle prvního nebo druhého obrázku?
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], Seznam [Bot] a 0 návštevníků