Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř bře 29, 2023 7:07 am
RadekS píše:Řešení mám následující:Na baterce mám pověšené napěťové relé HRN-64,které při poklesu napětí na 12,4V zapíná externí AC/DC 12V nabíječku,která je natvrdo zapojena na Load Traceru.Nedochází tedy k přepínání regulátor/nabíječka,nýbrž jen nabíječka pomáhá Traceru pokrýt spotřebu.Dříve byla nabíječka napájena z DS,nyní z měniče hlavní FVE.Použití DC/DC měniče 52/12V z hlavní FVE by bylo problematické - vzdálenost je cca 80m.
RadekS píše:K dobíjení docházelo (pochopitelně),když jsem měl nabíječku přímo napojenou na baterii -zbytečné cyklování Life.Systémem pokus/omyl jsem zkusil nabíječku dát na Load ET - teď proud z nabíječky teče jen do DC spotřeby.
abrams píše:Zdravím ,
výše zmíněný systém bude napájet pouze DC spotřebiče , nebo DC/AC měnič ?
Převážně se toto řeší přímým připojením externího zdroje přímo k aku , řízení je buď dle napětí aku , nebo dle odběru zátěžíaku je jen trochu "lechtán"
.
Elektronům zdar
abrams píše:Zdravím ,
výše zmíněný systém bude napájet pouze DC spotřebiče , nebo DC/AC měnič ?
Převážně se toto řeší přímým připojením externího zdroje přímo k aku , řízení je buď dle napětí aku , nebo dle odběru zátěžíaku je jen trochu "lechtán"
.
Elektronům zdar
kodl69 píše:Taky bych asi byl pro řízení dle napětí, jednoduché, spolehlivé a zajistí, že se nikdy akumulátor nevybije úplně. Pokud tam budou LiFePo4 články, tak napětí zdroje 3,2 až 3,25V na článek zajistí, že se baterky z toho zdroje nebudou prakticky nabíjet a nebo jenom v malé míře pro udržení funkčnosti, a žádnej další problém nevznikne. Dvě mouchy jednou ranou a jednoduše. A pokud máš obavy, že nabíječka bez připojení k síti bude mít velký zpětný odběr, tak ji zapoj přes relé, které sepne když se připojí síťové napětí na nabíječku (při poklesu napětí baterie)
xmasin píše:Neřešil někdo hybridní FVE pouze pro DC?
RadekS píše:Hehe,také mě to hezké sousloví napadlo:Hybridní DC FVE.Tady fakt žádné přetoky do DS nehrozí![]()
"Jedinou" vadu na kráse to má asi v dosti mizerné účinnosti.......
RadekS píše:Pokud těch 200W je celodenní průměr,tak to je pak denně 4,8kWh.V hezkých letních dnech by to asi šlo-viz. viewtopic.php?t=2446,jenže bohužel není každý den posvícení.A na podzim už vůbec ne.
kybos píše:Ještě je levnější možnost - spočítat si to třeba zde:http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php
Případně výpočet modifikovat reálně nasvícenými hodinami třeba odtud: http://meteo-jirkalina.com/wx38.php
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 3 návštevníků