Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon pro 05, 2022 6:10 pm


HFVE Stružnice

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Další

HFVE Stružnice

Příspěvekod KarelSt » sob dub 13, 2013 8:40 pm

Tak chatička na Bořetíně 300Wp , mě dala impuls pustit se do FVE na vlastním RD.
Doufám, že na mne nepošlete mraky , jelikož jsem postavil FVE připojenou na síť, v režimu zeleného bonusu.
O získání povolení k připojení a licence psát nebudu ČEZ je ČEZ a tak k mé FVE.
FVE byla postavena svépomocí, za účelem snížení nákladů za energie.
FVE je připojena k síti třífázovým střídačem, 2,88kWp třífázově !!!!! podmínka ČEZu.
Skoro všechna vyrobená energie se spotřebovává v RD a přebytky se ukládají v 200l bojleru a v NICD akumulátorech, jelikož vodu ohřívám plynem , půjdou dolu i kubíky s plynem.
Vše je řízeno přes Wattrouter, přetoky do sítě jsou zatím něco přes 10-15%.
Zde je pár fotek FVE.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil KarelSt dne sob kvě 18, 2013 9:39 pm, celkově upraveno 5
?
KarelSt
 
Příspěvky: 41
Registrován: pát čer 29, 2012 10:19 pm

Re: HFVE Stružnice

Příspěvekod tomas » ned dub 14, 2013 8:02 am

Pro 2,88kW tři fáze? Tak s tím jsem se ještě nesetkal, většinou ČEZ požaduje od 4,6kW tři fáze. Co tam máte za 3f. střídač?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: HFVE Stružnice

Příspěvekod SJM » ned dub 14, 2013 8:21 am

Rozumím údajům ve Wattrouteru správně, že pokud je dodaná energie vyšší než spotřeba, tak první prioritou je nabíjení bojhleru a až druhou prioritou je nabíjení aku?
?
SJM
 
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 1:51 pm

Re: HFVE Stružnice

Příspěvekod KarelSt » ned dub 14, 2013 8:51 am

tomas píše:Pro 2,88kW tři fáze? Tak s tím jsem se ještě nesetkal, většinou ČEZ požaduje od 4,6kW tři fáze. Co tam máte za 3f. střídač?

Používám Kostal Piko 5,5, předtím jsem měl Fronius 3.0, ČEZ prý provedl místní šetření takže jestli chci připojit tak 3f.
?
KarelSt
 
Příspěvky: 41
Registrován: pát čer 29, 2012 10:19 pm

Re: HFVE Stružnice

Příspěvekod KarelSt » ned dub 14, 2013 8:56 am

SJM píše:Rozumím údajům ve Wattrouteru správně, že pokud je dodaná energie vyšší než spotřeba, tak první prioritou je nabíjení bojhleru a až druhou prioritou je nabíjení aku?

Ano je to tak, až když je přebytek vyšší o 700W, vypne bojler a zapne se nabíjení a když výroba ještě stoupá posílá se přebytek do bojleru.
?
KarelSt
 
Příspěvky: 41
Registrován: pát čer 29, 2012 10:19 pm

Re: HFVE Stružnice

Příspěvekod tomas » ned dub 14, 2013 1:19 pm

KarelSt píše:
tomas píše:Pro 2,88kW tři fáze? Tak s tím jsem se ještě nesetkal, většinou ČEZ požaduje od 4,6kW tři fáze. Co tam máte za 3f. střídač?

Používám Kostal Piko 5,5, předtím jsem měl Fronius 3.0, ČEZ prý provedl místní šetření takže jestli chci připojit tak 3f.


To je nesmyslná buzerace ze strany ČEZu. Jestli by tam byla síť v takovém stavu, že by nezvládla v jedné fázi cca 2,5kW, potom by tam nesměl nikdo používat ani například rychlovarnou konvici.
Bohužel v ČEZku se s tím zatím nic nedá dělat, ČEZ má veřejnou distribuční síť v moci své zvůle.
Střídač KOSTAL PIKO 4,2 by byl vhodnější a je také 3f.
Kam proudí energie z akumulátorů?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: HFVE Stružnice

Příspěvekod rob.brno » ned dub 14, 2013 3:54 pm

KarelSt píše:
SJM píše:Rozumím údajům ve Wattrouteru správně, že pokud je dodaná energie vyšší než spotřeba, tak první prioritou je nabíjení bojhleru a až druhou prioritou je nabíjení aku?

Ano je to tak, až když je přebytek vyšší o 700W, vypne bojler a zapne se nabíjení a když výroba ještě stoupá posílá se přebytek do bojleru.


Tedy 3f-nabíječka s příkonem 700W? Myslím, že v zimě to minimum 700W z FV půjde do baterek málokdy a baterky nebudou skoro vůbec nabíjeny.

Přemýšlím o nabíječce,která by uměla spojitě měnit výkon krmení aku podle dostupných přebytků, např od 50-1000W. Na elektrika.cz to takto jeden člověk provozuje až do výkonu 2,8kW.
?
rob.brno
 
Příspěvky: 954
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: HFVE Stružnice

Příspěvekod rob.brno » ned dub 14, 2013 3:58 pm

tomas píše:To je nesmyslná buzerace ze strany ČEZu. Jestli by tam byla síť v takovém stavu, že by nezvládla v jedné fázi cca 2,5kW, potom by tam nesměl nikdo používat ani například rychlovarnou konvici.
Bohužel v ČEZku se s tím zatím nic nedá dělat, ČEZ má veřejnou distribuční síť v moci své zvůle.
Střídač KOSTAL PIKO 4,2 by byl vhodnější a je také 3f.
Kam proudí energie z akumulátorů?


Taky by mě zajímalo zdůvodnění čezu. Eon má povolenou proudovou nesymetrii 20A - tedy těch 4,6kW.
?
rob.brno
 
Příspěvky: 954
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: HFVE Stružnice

Příspěvekod KarelSt » ned dub 14, 2013 4:41 pm

Kostala 4,2 jsem měl objednanýho v německu, ale popletli to a poslali 5,5. V čechách koncem min. roku Kostal nebyl k sehnání, tak jsem byl rád za 5,5, škoda že nejde doplnit chybějící výkon v panelech.

Tak teď o ČEZu , hned když přišlao vyjadřeníod ČEZu, ozval proč 3f, bylo mi řečeno, že prý provedli šetření takže 3f.
4,6kw jsem taky argumentoval a dotyčný pracovník mi sklidem řekl, chcete připojit tak 3f a hotovo, nashledanou.
Baterie jdou do měniče 2,5kw, v RD jsou některé okruhy napájené z tohoto měniče ( počítače, routry, osvětlení RD).
?
KarelSt
 
Příspěvky: 41
Registrován: pát čer 29, 2012 10:19 pm

Re: HFVE Stružnice

Příspěvekod KarelSt » ned dub 14, 2013 8:18 pm

rob.brno píše:
KarelSt píše:
SJM píše:Rozumím údajům ve Wattrouteru správně, že pokud je dodaná energie vyšší než spotřeba, tak první prioritou je nabíjení bojhleru a až druhou prioritou je nabíjení aku?

Ano je to tak, až když je přebytek vyšší o 700W, vypne bojler a zapne se nabíjení a když výroba ještě stoupá posílá se přebytek do bojleru.


Tedy 3f-nabíječka s příkonem 700W? Myslím, že v zimě to minimum 700W z FV půjde do baterek málokdy a baterky nebudou skoro vůbec nabíjeny.

Přemýšlím o nabíječce,která by uměla spojitě měnit výkon krmení aku podle dostupných přebytků, např od 50-1000W. Na elektrika.cz to takto jeden člověk provozuje až do výkonu 2,8kW.


Mám 1f nabíječku 24V/20A, nyní ji provozuju s 2*panel 240Wp + regulátor, tak to začíná nabíbíjet už od rána a nabíječka se připojí pozdělji, když je výkon na FVE. Jo přes zimu je to s nabíjením problém, přemýšlím , že bych nabíjení pouštěl na nízký tarif, ale ten nemám, tak o něm uvažuji.
Jo to reg. nabíjení dle přebytku to vypadá zajímavě.
Naposledy upravil KarelSt dne pon dub 15, 2013 8:30 pm, celkově upraveno 1
?
KarelSt
 
Příspěvky: 41
Registrován: pát čer 29, 2012 10:19 pm

Re: HFVE Stružnice

Příspěvekod rob.brno » pon dub 15, 2013 7:49 am

KarelSt píše:Mám 1f nabíječku 24V/20A, nyní nabíjeni provozuju 2*panel 240Wp s regulátorem, tak to začíná bobíjet už od rána a nabíječka pozdělji, když je výkon na FVE. Jo přes zimu je to s nabíjením problém, přemýšlím , že bych nabíjení pouštěl na nízký tarif, ale ten nemám, tak o něm uvažuji.
Jo to reg. nabíjení dle přebytku to vypadá zajímavě.


Aha takže soláry musejí dát min 3x700W - 2,1Kw.

Je to takové nešikovné mít na střeše soláry(el. takřka zdarma) a nabíjet a platit někomu za nabíjení aku v NT. Navíc nicd mají menší účinnost(hlavně ke konci nabíjení - nad 80procent nabití), dále účinnost nabíječky, myslím že by se to v NT ani ekonomicky moc neoplatilo.

Spojité řízení výkonu mám celkem v hlavě vyřešeno pomocí elměru a vyhodnocování pulzů S0 jednočipem Atmelem(výstupem může být PWM nebo analog napětí), ale vůbec nemám představu jak tímto výstupem silově ovládat nabíječku, aby si vzala ze sítě jen určitý výkon. Tohleto snad nějak umí nabíječky Ascom SMPS.
Nebo by bylo řešením použít binárně odstupnované výkony několika traf, např. (pro aku s max. proudem 30A-1500VA), trafo 16A a 8A a 4A a tyto podle dostupných přebytků připojovat paralelně(dosáhlo by se min. nabíjecího výkonu 200VA až max. 1400VA s krokem po 200VA).
Nevím zda by třeba nešlo použít jedno velké trafo v režimu s triakovým řízení výkonu na primáru.
?
rob.brno
 
Příspěvky: 954
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: HFVE Stružnice

Příspěvekod borco » pon dub 15, 2013 12:57 pm

Zdravim,
da sa prosim na tom wattmetri odcitat okamzita vyroba energie? Lebo moc dobre tomu nerozumiem v output status ked spocitam ze 170watt ide do siete, a ked spocitam spotrebice 1.0+0.66+0.7+0,86=3.22kw +0.17kwattdo siete je 3.39kw, je mozne ze tie panely 2.88kwp mozu davat 3.39kw?

Power on phase L1: 0.14 kW
Power on phase L2: 0.01 kW
Power on phase L3: 0.02 kW
Power sum L1+L2+L3: 0.17 kW

OUTPUT STATUS
Triac 1 (BojlerL1)
Assumed load power: 1.00 kW
Assumed supplied energy: 3.21 kWh

Triac 2 (BojlerL2)
Assumed load power: 0.66 kW
Assumed supplied energy: 2.25 kWh

Relay 1 (NabAku_1)
Assumed load power: 0.70 kW
Assumed supplied energy: 2.65 kWh

Relay 2 (NabAku_2)
Assumed load power: 0.00 kW
Assumed supplied energy: 0.00 kWh

SSR 1 (BojlerL3)
Assumed load power: 0.86 kW
Assumed supplied energy: 3.43 kWh

SSR 2
Assumed load power: 0.00 kW
Assumed supplied energy: 0.00 kWh


sdsfd
?
borco
 
Příspěvky: 20
Registrován: ned bře 31, 2013 8:54 pm

Re: HFVE Stružnice

Příspěvekod KarelSt » pon dub 15, 2013 2:10 pm

borco píše:Zdravim,
da sa prosim na tom wattmetri odcitat okamzita vyroba energie? Lebo moc dobre tomu nerozumiem v output status ked spocitam ze 170watt ide do siete, a ked spocitam spotrebice 1.0+0.66+0.7+0,86=3.22kw +0.17kwattdo siete je 3.39kw, je mozne ze tie panely 2.88kwp mozu davat 3.39kw?

Power on phase L1: 0.14 kW
Power on phase L2: 0.01 kW
Power on phase L3: 0.02 kW
Power sum L1+L2+L3: 0.17 kW

OUTPUT STATUS
Triac 1 (BojlerL1)
Assumed load power: 1.00 kW
Assumed supplied energy: 3.21 kWh

Triac 2 (BojlerL2)
Assumed load power: 0.66 kW
Assumed supplied energy: 2.25 kWh

Relay 1 (NabAku_1)
Assumed load power: 0.70 kW
Assumed supplied energy: 2.65 kWh

Relay 2 (NabAku_2)
Assumed load power: 0.00 kW
Assumed supplied energy: 0.00 kWh

SSR 1 (BojlerL3)
Assumed load power: 0.86 kW
Assumed supplied energy: 3.43 kWh

SSR 2
Assumed load power: 0.00 kW
Assumed supplied energy: 0.00 kWh


sdsfd


Chyba vznikne pří nabíjení, pří konci nabíjení klesá nabíjecí proud, takže 700W není už 700W.
?
KarelSt
 
Příspěvky: 41
Registrován: pát čer 29, 2012 10:19 pm

Re: HFVE Stružnice

Příspěvekod rob.brno » pát dub 19, 2013 10:54 am

KarelSt píše:Mám 1f nabíječku 24V/20A, nyní ji provozuju s 2*panel 240Wp + regulátor, tak to začíná nabíbíjet už od rána a nabíječka se připojí pozdělji, když je výkon na FVE. Jo přes zimu je to s nabíjením problém, přemýšlím , že bych nabíjení pouštěl na nízký tarif, ale ten nemám, tak o něm uvažuji.
Jo to reg. nabíjení dle přebytku to vypadá zajímavě.


Tak jsem našel na eskutru nabíječku, která by měla umět proměnné nabíjení, primárně zamýšlené jako omezování proudu podle BMS http://www.eskutr.cz/images/charger_lif ... _1500W.pdf

Umí to dát až 1,5kw, výstupní proud se reguluje na řídícím vstupu analogovým napětím od 2-5V(výstup výkon 0-100proc). Cena 7300kč.

Můžu se zeptat kolik jste dal za tu 1f nabíječku 24V/20A?
?
rob.brno
 
Příspěvky: 954
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: HFVE Stružnice

Příspěvekod KarelSt » pát dub 19, 2013 11:23 pm

rob.brno píše:
KarelSt píše:Mám 1f nabíječku 24V/20A, nyní ji provozuju s 2*panel 240Wp + regulátor, tak to začíná nabíbíjet už od rána a nabíječka se připojí pozdělji, když je výkon na FVE. Jo přes zimu je to s nabíjením problém, přemýšlím , že bych nabíjení pouštěl na nízký tarif, ale ten nemám, tak o něm uvažuji.
Jo to reg. nabíjení dle přebytku to vypadá zajímavě.


Tak jsem našel na eskutru nabíječku, která by měla umět proměnné nabíjení, primárně zamýšlené jako omezování proudu podle BMS http://www.eskutr.cz/images/charger_lif ... _1500W.pdf

Umí to dát až 1,5kw, výstupní proud se reguluje na řídícím vstupu analogovým napětím od 2-5V(výstup výkon 0-100proc). Cena 7300kč.

Můžu se zeptat kolik jste dal za tu 1f nabíječku 24V/20A?


Nabíječka stála asi 2300,-
?
KarelSt
 
Příspěvky: 41
Registrován: pát čer 29, 2012 10:19 pm

Re: HFVE Stružnice

Příspěvekod Tiger.s » sob dub 20, 2013 5:31 am

To je docela nesmysl ty tři fáze na tak malinkou fve. U čezu někomu ruplo ne? Já mám na střeše 4,14kw na zelenej bonus a mám to přez Auroru power one 4,2 a ta je jednofázová. Hold jinej kaj jinej mrav :( Ta elektrárna ja potom TÉMĚŘ k ničemu . Já mám napojený tepelný čerpadlo a když je hezky nemám problém aby jsem topil uplně zadarmo.
Co čez někdy vymyslí je ....
?
Tiger.s
 
Příspěvky: 71
Registrován: ned črc 15, 2012 4:26 pm

Re: HFVE Stružnice

Příspěvekod rob.brno » sob dub 20, 2013 6:54 am

Tiger.s píše: Já mám napojený tepelný čerpadlo a když je hezky nemám problém aby jsem topil uplně zadarmo.
Co čez někdy vymyslí je ....


To záleží jaké je tč. U třífáz. tč může být 3f střídač naopak výhodou(u 4-kv. elměrů dávaných od roku 2012). OVšem počítat s tím, že mi FV bude významným způsobem krmit tč je mimo(neplatí pokud tč ohřívá i tuv), protože když je třeba topit, tak většinou slunce nesvítí. Ekonomický přínos nebude velký.
?
rob.brno
 
Příspěvky: 954
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: HFVE Stružnice

Příspěvekod Tiger.s » sob dub 20, 2013 7:14 am

Mám jednofázové tč o příkonu 2,7kw a topným výkonu 11kw . Záleží co je významě protože při přechodném období mi fve tepelný čerpadlo utáhla v klidu a v zimě když je do -10 a topím tč tak i 600-1200w co mi fve dá je pořád dost velká úspora.

Na ohřev tuv mám fototermiku.
Do zimi bych chtěl dokoupit wattrouter a přebytkama nahřívat v zimě boiler případně akumulační nádrž.
?
Tiger.s
 
Příspěvky: 71
Registrován: ned črc 15, 2012 4:26 pm

Re: HFVE Stružnice

Příspěvekod SJM » sob dub 20, 2013 7:45 am

Tiger.s píše:Mám jednofázové tč o příkonu 2,7kw a topným výkonu 11kw .


Je možné uvést o jaký typ a značku TČ se jedná?
?
SJM
 
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 1:51 pm

Re: HFVE Stružnice

Příspěvekod gupa » sob dub 20, 2013 8:01 am

KarelSt píše: Přístup na Wattrouter http://188.175.209.5:8080

Nějak nemohu najít v tom zařízení celkovou hodnotu v kW - připlou spotřebu ze Slunce.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1831
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Další

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], pavelstnl a 0 návštevníků

Reputation System ©'