Dne 9.10.2018 byla tato elektrárna zrušena a odmontována.
Důvody:
1. distributor dotáhl 2km VN vedení (i bez ochranných pásem) a postavil trafačku před touto chatou a pro tři domy v okolí. Všichni tři majitelé domů zrušili své solární elektrárny. Navrhoval jsem majiteli že mu tam dám přepínač a bude to mít jako záložní zdroj, nebo mu to napojím na bojler a bude si ohřívat vodou. Ale nechtěl, je možné že zrušení stávajících zdrojů měli v podmínkách a smlouvách o připojení:
viewtopic.php?f=7&t=2726&p=67341&#p67285viewtopic.php?f=7&t=2726&p=67341&#p67341Stejně si myslím že se distributorovi ty 2km a trafačka pro tři domy nikdy nezaplatí, nebo mají z distribuce stále tak velké a nekontrolovatelné státem zaručené monopolní zisky? a zřejmě na to byly i dotace.
2. Známý majitele "taky elektrikář" tu elektrárnu na jeho žádost předělal, i když jsem mu to rozmlouval a říkal že je to nesmysl. Ty vodiče Cu 95 mm2 odstranil a dal tam jen Cu 25 mm2 a přes vačkový přepínač snad jen na 63A. Takže si majitel přepínal mezi třemi sadami akumulátorů. Vždy nabíjel nebo vybíjel jen jednu sadu, takže to musel ručně přepínat a strat se o to. Říkal jsem mu že je to blbost že tak už z toho měniče nebude moct odebírat tak velký výkon, protože jedna sada baterek ho neutáhne. A mněl jsem pravdu, potom už nešlo na měnič provozovat ani čerpadlo, měnič vlivem úbytku na tenkých a dlouhých kabelech signalizoval podpětí a vypínal se.
Někdo mu nakukal že ty akumulátory se musí používat zvlášť a nelze je spojit všechny paralelně a on tomu věřil a nenechal si to rozmluvit.
3. přepínání vačkového přepínače mezi akumulátory docházelo k odpojení akumulátoru od elektrárny (dokonce tam byla i poloha 0) MPPT regulátor se tak choval nevyzpytatelně a občas se přepnul na 24V nebo tam bylo plné napětí z panelu tuším že až 60V. A to často zničilo 12V LEDy a úsporky které jsem tak musel často opravovat. LEDky jsem nakonec upravil pomocí polyswitche a transilu tak, že jim už jakékoliv přepětí neubližovalo a automaticky se odpojili, ale o to větší přepětí potom zbylo na další neupravené 12V spotřebiče.
Měniči Mean Well 3kW to ale nikdy neublížilo, což mne překvapilo.
4. byla to 12V solární hračka z roku 2011 (v té době tu na trhu nic nebylo a to co bylo bylo šíleně drahé) o kterou se majitel (hlavně po jeho úpravách) musel strat přepínat akumulátory a dolívat destilku, atd... A majitel ani nikdo z rodiny netrpěl solaritidou. Těžko myslivcovi a jeho rodinným příslušníkům vysvětlovat že ten měnič mají vypínat kdy nemají nic v zásuvce. A že i TV ve standby spolu s měničem ten akumulátor vybijí.
Důvody zrušení souvisí i s tímto:
viewtopic.php?f=25&t=4416&start=20#p78751Tak jsem i nakonec rád že se to zrušilo, protože jsem s tím měl dost trápení a mám teď o starost méně, něco jsem upravil (LED svítidla) a něco zase majitel svými úpravami zhoršil. Dost jsme na tom asi prodělali a ani to nechci počítat. Ale zkušenost k nezaplacení. Teď už vím že 12V solární hračky nikdy více, to jsem schopný akceptovat možná jen na obytné auto a karavan a jen z důvodu že tam už je 12V rozvod a akumulace. Žádné řeči že to bude jen na osvětlení a oběhové čerpadlo a podobně už nechci slyšet, potom stejně přijde zklamání jako: "vrtačka mi na tom nejde, lednička taky ne, atd..." a furt se v tom musí člověk hrabat a vylepšovat to. A to se těžko dělá a vysvětluje když zákazníci solaritidou netrpí.
VN_NN_VO_telefon.JPG
zadratovano.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO