Zrovna dneska jedu z STK a jsem OK

Když bych chtěl balancovat - řekněme držet články na úrovni 3.4 - 3.5V a výš, tak budou paradoxně trpět nejvíc ty nejlepší články, protože oproti těm ostatním nemají takové samovybíjení.
V autě nabíjím konstantním proudem 1/5 C do doby kdy první článek dosáhne 3.6V a víc neřeším. Pokud někdy jedu na doraz a zjistil bych, že nějaký článek je podezřele nízko oproti ostatním a už "končí", tak ho trochu dobiju - ale to je výjimečně. Pokud ale potřebuje dobít víc, resp. situace se opakuje, tak s ním evidentně není něco v pořádku (takhle jsem objevil 2 články, které jsem si podbil ještě než jsem měl nainstalovanou BMS).
Elektrárna doma teď jede do doby, kdy jeden článek zahlásí jsem skoro na dně, resp. jsem skoro plnej. Cíl je srovnat je tak, aby nejslabší jel zhruba od 10 - 90% SOC až po ty "nejsilnější" - 300Ah (paradoxně nejstarší), které pojedou celou dobu třeba od 3.24 do 3.3V a měly by ideálně cyklovat někde kolem 50% SOC. Ale protože to jsou stařešiny, které se samovolně za půl roku vybijí klidně o 100Ah, tak jim budu muset asi čas od času pomoct. Samozřejmě tohle bude dělat BMSka, ale ideálně začít s připnutím bypass odporu určitě dřív než na 3.65V, jak už je známo, tak LiFePO4 je dobitá na 100% při napětí kolem 3.35V (proud = 0).. někdo zase rád články rovná dole.. ono je to ve výsledku asi jedno
Trošku jsem se rozepsal, ale je to hlavně z důvodu, že spousta lidí žhaví články na 3.65V a v podstatě čekají až proud klesne na 0. A pak si řeknou - až teď jsem správně nabil. Jestli se do nich nacpe navíc 5% energie - víc asi ne, tak to ale určitě nepřidá životnosti. Už jsem viděl dost testů kdy články při mělkých cyklech kolem 50% vydržely desetitisíce cyklů bez výrazných známek opotřebení. Jsou to určitě 100% cykly, který články nejvíc zanášejí a snižují tedy životnost..
Jinak ten měnič zrovna hlásí alarm při 60.5V, již po 2. během poslední půlhodinky. Ale stačí na pár sekund zapnout bojler 3kW a hned se uklidní. Nevidím to jinak, než na odchytávání červené ALARM LEDky.