tak se ochladilo, nemusím už zdít a lítat po zachradě, tak konečně můžu pokračovat ve stavbě FVE.

Součásný stav je takový, že na střeše je 9x380Wp a 8x415Wp 25° sklon na JJZ. Máme skoro plochou střechu, takže vše je na hliníkové konstrukci. 415Wp panely jsou zapojeny do serie a připojeny na BEL s ohřevem bojleru. V plánu je 3s3p 380Wp a 2s2p 415Wp.
V současné době jsou panely připojené z boku domu do technické, což ale znamená skoro 30m kabelu. Svod ze dvou stringů by mě vyšel draho (16mm2 kabel), takže se provrtám ze střechy rovnou do technické a tím zkrátím délku na 5-7m, čili budu moci použít na svod 6mm2 solární kabel a ušetřím.
Měl bych pár dotazů:
1. Panely ve stringu mají prý být extra jištěny...každá 3s serie (126V-10,8A) by měla mít vlastní pojistku. Moc nechápu proč. Koukal jsem na hromadu nákresů zapojení i kombiner boxů a nikde se nic takového neřešilo.
2. V současné době je celá konstrukce a svodiče přepětí připojena na PEN z DS. To znamená, že mám kabel zatažený do domu. Moc se mi to nelíbí a chtěl bych ho nechat venku. K dispozici mám připravený svod pro nerealizovaný hromosvod který údajně lze použít k přizemnění a revizák to zkousne

3.Jak nejlépe propojit panely do stringu? Mám v plánu malý IP65 rozvaděč na střeše, do toho nulovací můstky, propojit string, přidat jeden svodič přepětí a stáhnout string do rozvaděče v domě.
Jako MPPT mám v plánu použít buď "dobře koupené" Victrony nebo VT-80 z Fangpusunu, protože originál je mimo moje finanční možnosti. Měnič na 90% Studery z Secondsol.