asi si budete myslieť, že som blázon. Som amatér, totálny. Na Slovensku ale bežia dotácie a môj odveký sen je fotovoltaická elektráreň. Bývame v dome v najsevernejšej obci Slovenska. Nemám ideálne postavenie domu, hlavný štít je cca JV-SZ (sklon cca 47°) a vedľajší JZ-SV (sklon cca 45°), proste sedlová strecha do kríža. V domácnosti sme 3 osoby + jedno dieťa. Idem meniť aj kúrenie, momentálne sme kombinovali drevo a elektrinu na vykurovanie aj teplú vodu, po novom by to mali všetko ťahať drevo a pelety. Momentálne mám teda DD5 a ročnú spotrebu:
2013 - VT 0,267 MWh NT 4,852 MWh
2014 - VT 0,310 MWh NT 5,476 MWh
2015 - nenašiel som faktúru ale je to menej pretože sa snažím kúriť čo najviac drevom
Zostavu mi bude inštalovať známy - elektrikár s certifikátom, ktorý ju aj navrhol:
- 10 panelov 260W - Solarsys (už naskladané v garáži)
- záloha z DS
- baterie 4 ks x 12W x 1200Ah
Ďalšie spotrebiče ako elektrická rúra, el. Boiler (ten ale bude predhrievaný cez pelet. kotol), mraznička, chladnička a 2 PC zostavy a obvyklé el. spotrebiče. Problém mám aj so samotným umiestnením panelov, na menší štít (JZ) sa mi zmestí len 5 panelov, na väčší (JV) sa zmestí zasa len jedna rada, lebo nižšie hrozí zatienenie susedovým barákom. Mám k dispozícii aj jemne naklonenú valbovú strechu, býva tu však veľa snehu a orientácia je na SZ, takže konštrukcia by musela ísť proti sklonu. Mohol by som ale rozdeliť panely na dva rozdielne štíty, alebo ich radšej nechať na jednom pokope? Viem že je to taký výstrel do tmy, ale dotáciu mi schválili a ja by som to naozaj chcel nainštalovať

Díky předem!