Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř bře 29, 2023 5:12 pm
1ph je realizovatelné do nějakých 63A ještě pořád rozumně (v Ostrově). Což je 3x 5kW měnič... =15kW max. Ne ve vašem případě možnost takovou elektrárnu přetížit?sheepak píše:No asi takhle, na normalní RD to možná stačí.Ptám se proto že v baráku je TČ s možností ohřev bazén, v zimě vytápění.Chování hospodářských zvířátek s líhnutím kde je spotřeba na líhnutí a posléze svícení a ohřev v odchovně.Další věc je nechci se omezovat v pohodlí spouštění spotřebičů,takže nebudu vše věšet na jednu fázi.
Proto se ptám na více jednofázových měničů nebo zda asymetrický 3f měnič.A jednofázově těžko sestavím 9kw.
No a zajímalo mě kde se dočtu že střídač je asymetrický.Asi blbě koukám.Kde se to píše třeba u goodwe 10k?
Quickyprd píše:Tak toto jistě mění stav, to se mělo uvést v úvodu, že se jedná o RD - kde člověk nechce nic řešit, bazén a TČ (výkon?, moje topné má příkon 500-600W v max. zátěži) a k tomu malé hospodářství. Ale jak píše josse, pořád to není důvod k tomu aby to nemohlo být 1F. O Goodwe jsem psal přímo výrobci co mě to napsal (8kW umí jen 10A asymetricky, 10kW umí 16A asymetricky, Solax to má u 10kW jen myslím 13A psal výrobce). Možná to má i nejnovější Fronius, ale bez záruky, pak ještě Infisolar 10kW. Ale u Vámi udané spotřeby je otázka zda by to šlo nějak slušně rozdělit na 3F (TČ, líheň, dům...ono stačí pustit myčku a pračku, obě budou topit a je to 4,6kW). Potom zkusit změřit, co žere nejvíce,. zejména v době kdy je výkon FVE (jaro-podzim) a dle toho zásobit jen tuto konkrétní část a tím mít největší efekt a přebytky do toho bazénu. A jak píše josse, 3F dávají smysl opravdu jen u 3F spotřebičů, které jedou dlouho a vyplatí se.Kdyby to ČEZ umožňoval, měl bych doma 1x32, či 1x40A jistič a měl bych vysmáto, vše na jedné fázi, vč,. indukce a nazdar. Kdyby...
beethowen píše:Quickyprd píše:Tak toto jistě mění stav, to se mělo uvést v úvodu, že se jedná o RD - kde člověk nechce nic řešit, bazén a TČ (výkon?, moje topné má příkon 500-600W v max. zátěži) a k tomu malé hospodářství. Ale jak píše josse, pořád to není důvod k tomu aby to nemohlo být 1F. O Goodwe jsem psal přímo výrobci co mě to napsal (8kW umí jen 10A asymetricky, 10kW umí 16A asymetricky, Solax to má u 10kW jen myslím 13A psal výrobce). Možná to má i nejnovější Fronius, ale bez záruky, pak ještě Infisolar 10kW. Ale u Vámi udané spotřeby je otázka zda by to šlo nějak slušně rozdělit na 3F (TČ, líheň, dům...ono stačí pustit myčku a pračku, obě budou topit a je to 4,6kW). Potom zkusit změřit, co žere nejvíce,. zejména v době kdy je výkon FVE (jaro-podzim) a dle toho zásobit jen tuto konkrétní část a tím mít největší efekt a přebytky do toho bazénu. A jak píše josse, 3F dávají smysl opravdu jen u 3F spotřebičů, které jedou dlouho a vyplatí se.Kdyby to ČEZ umožňoval, měl bych doma 1x32, či 1x40A jistič a měl bych vysmáto, vše na jedné fázi, vč,. indukce a nazdar. Kdyby...
Já žiju s 1x25A a to mám o dost žravější spotřebiče než ty. Mám taky TČ a to výkonější, indukci, atd. Dá se to celkem v pohodě, pokud se dodrží alespoň určitá kázeň, ale nic zvláštního.
Dokonce si dokážu představit to uživit i s 1x10A, ale asi už bych se musel v zimě víc snažit.![]()
![]()
sheepak píše:Tak abych tomu rozuměl nebavím se o ostrovu ale snížení nákladů - moje chyba měl jsem řící na začátku,tudíž nebude soběstačnost.To stím ale nemá co společného.Připojit do sítě nemohu více jak 3,7kW a jestliže goodwe umí 16A asymetrii jaký je rozdíl jestli 3x1f střídač nebo 1x3f střídač s asymetrii?
youda píše:...vychází jako nejlepší řešení all-in-one 3f asymetrický hybrid + co nejmenší baterie + wattrouter k bojleru.
Naopak u 3f měničů je viditelný trend přechodu na HV baterie, jejichž architektura vyžaduje, aby člověk hned v začátku pořídil minimálně 10kWh kapacity.
youda píše:SolaX ..................Má trochu nešťastně řešeno přepínání backup výstupu při blackoutu.
youda píše:Přitom by úplně stačilo, aby EPS výstup byl aktivní pořád a relé jen od elektroniky odpojilo AC-IN. Každopádně, výrobce měl k takovému řešení určitě nějaký důvod.
youda píše:Ad těch 10kWh: podle mne je to pro 3f 10kWp FVE kapacita malá. Nicméně chápu uživatele, které trápí, že musí jednorázově vypláznout více než 100 tisíc korun za baterky. Přitom oni by vlastně ani nechtěli zálohu pro blackout, jen by jim stačilo schovat si cca 3kWh sluneční energie na večer, aby si mohli pustit telku, pračku a uvařit kafe. To by s omezením nabíjecího/vybíjecího proudu nemusel být až tak problém, ale HV baterky v tak malých kapacitách se snad vůbec nedělají. Mimochodem, kvůli příkonu topného tělesa v konvici a pračce by to stejně večer nemohlo jet čistě z baterek, ale tak půlka výkonu by se docucla. Potřebných 2200W by totiž u 3kWh AKU bylo vybíjení proudem skoro 1C.
A přikládám výsledek (ne)schopnosti reakce GoodWe na změny zátěže a výkonu panelů. Čísly: Jednofázová instalace. Instalovaný výkon 3,5kW; denní výroba 10,1kWh; přetok do DS 1,2kWh (červený graf) Dle mého je systém GoodWe "šunt nebádaný". Maximální měsíční přetok je 31kWh! Rozhodně jej nedoporučuji nikomu kdo nemá s distributorem smlouvu na mikrozdroj v klasickém režimu (povoleny přetoky). Za toto navedení na správnou cestu a i nedávnou pomoc s papírováním tomasovi opravdu veřejně děkuji. Kdysi, než byl tento systém pořízen, jsme s tomasem vedli debatu ve které vyzdvihoval účinnost GoodWe systému oproti dvojí konverzi (u Studeru). Inu takovýmito přetoky se však celý systém hned jeví v jiném světle. Rozhodně ten kdo investoval do GoodWe zmíněnou výhodu neužije. Na rozdíl od jeho distributora a celého systému byrobordelu s mikrozdrojem ......youda píše:Mě osobně se zase více zamouvá systém, který má Infini a GoodWe. Tedy, že zálohované spotřebiče napojíš na AC-OUT, zatímco žrouty dáš před AC-IN a elměr dáš až někde k hlavním hodinám.
Z předchozího grafu je jasně vidět, že nula by musela být u GoodWe posunuta do spotřeby více než dělá bazální spotřeba domu. Není to řešení. To by FV v domě nebyla na nic. To relé na AC-In které zmínil youda a které by spínalo pouze při spotřebě v domě velkými spotřebiči dává větší smysl (opsaný s chybou od Studerutomas píše:....... "nulu" posunout do spotřeby nebo do dodávky. Jde to u GoodWe?.......
tomas píše:Žádná regulace neudrží přesnou 0kWh přes elektroměr pokud se stále mění zátěž a výroba. Navíc je to daň že ten střídač s tím elektroměrem digitálně komunikuje a je tam zpoždění. Je to určitý kompromis, mezi přesností a jednoduchostí a funkcemi...
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků