od Mirek » pon srp 18, 2014 8:54 am
rva: Jste na dobré cestě, chyba je ve mě, že vám to neumím dobře a srozumitelně vysvětlit. Zkusím to tedy jinak.
Když vám dám, do ruky kostku ledu, řeknete mi stejně jako většina lidí, že je studená. Stejně tak,když se podíváte na tu fotku panelu - pro většinu lidí je studený a málo kdo dokáže rozlišit jak moc. Poznáte, jestli kostka ledu má -5°C nebo -20°C ? Asi ne, je to prostě studené. Přitom ten panel má na straně vstupu chladiva -15°C a na výstupu, není tam námraza je teplota +5°C (berte to jako příklad). Je tam tedy rozdíl 20°C, ale člověk to vnímá jen jako studené. U klasického solárního systému vám asi je jasné, že rozdíl mezi kapalinou na výstupu z kolektoru a teplotou vody v bojleru o zmíněných 20 °C znamená, že bojler se může ohřívat, využíváme tento rozdíl. U EnergyPanelu je to to samé, jen teplota vstupu a výstupu je nižší a díky činnosti kompresoru ji dokážeme zvýšit na potřebných 55°C.
EnergyPanel bude pracovat v různých podmínkách, jednou krajní podmínkou je, že je zima okolo 0°C a slunce nesvítí (nejhorší garantované provozní podmínky). Na výstupu z panelu je tedy chladivo o teplotě 0°C, to se kompresorem stlačí a teplota chladiva se zvýší, teplo se předá vodě a chladivo tím ztratí svoji teplotu. Po expanzi, se tak může jeho teplota změnit až na -15°C, což je teplota na vstupu do panelu. Jestliže je odzkoušeno, že dodávaný panel je tak akorát velký na to, aby se v něm chladivo za těchto podmínek ohřálo o uvedený rozdíl teplot, na teplotu okolí - i na fotce vidíme, že ano nemá proto jeho zvětšování žádný význam.
Druhá krajní varianta, je letní vedro a na panel praží slunce. Panel se ohřívá nad teplotu vzduchu, má dejme tomu 40°C. Tím pádem ale s každým stupněm nad teplotu vzduchu začne mít ztráty místo toho, aby využíval teplo z okolí, teplo odchází do okolí, to je nám k ničemu. Pokud kompresor nebude stačit chladivo uchladit, bude rozdíl teplot menší a tím i zisk systému klesne. Navíc, stoupne i tlak a kompresor bude mít větší spotřebu. Větší plocha znamená jen to, že chladivo bude teplejší, ale teplo bude odcházet o to víc do okolí. Mnohem lepší tedy je, když teplota na výstupu z panelu je přibližně stejná, jako je teplota vzduchu a maximálně se využívá rozdíl teplot na vstupu a výstupu z panelu. Z toho vyplývá, že pokud chceme větší výkon, nestačí jen přidat na ploše, ale musí se přidat i výkon kompresoru, viz jednotky GTC. Zdá se, že cenově vyjde stejně kompresor a panel zdvojit a má to i své výhody, třeba v postupném zapínání, ale asi záleží na účelu.
Snad toto vám bude dost srozumitelné, popřípadě mě doplňte, jestli jsem něco napsal špatně. Snad tu alespoň někdo řekne - AHA, už vím.
-