Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte zář 21, 2021 2:55 pm


Studer informacie

Regulátory Studer
PředchozíDalší

Re: Studer informacie

Příspěvekod marsal64 » pát dub 16, 2021 11:45 am

Šlo mi o to, že řízení přes AUX1 a třeba přes XCOM funguje nezávisle, ale "parelelně", začíná mi to být snad jasné, díky.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1084
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod mgx » pát dub 16, 2021 12:08 pm

urcite ano. teda aspon u mna :)
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 152
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Studer informacie

Příspěvekod pkral78 » úte dub 27, 2021 10:49 am

Kolegové mohu mít dotaz. Úspěsně komunikuju z Linuxu (RPi) s xcom-rs232, pro čtení informací a parametrů pohoda (portnutá utilita scom). Co mě zarazilo je tento statement v Xtender serial protocol specifikaci:

All parameters accessible from the remote control can also be modified with the protocol.
The behaviour is the same as if a physical person changes the value with the remote control
buttons. Currently, only changes at the level qsp are possible.


To znamená, že jsem schopen měnit qsp_value ale nikoliv user_value. Pokud rs232 překonfiguruju na LAN a pustím přes Studer portal, jsem schopen nastavit portálem user_value. Otázka zní, změnou qsp_value tedy nevynutim změnu user_value, co tedy bude brát Studer v potaz? Nebo budu muset nějak hýbat s level property?

Mimochodem xcom se dá v pohodě propojit na portál bez těch serial-to-lan bazmeků. Stačí ho zkonfigurvovat do LAN modu pomocí xcom configurátoru, zapojit USB převodník do RPi a pustit:

Kód: Vybrat vše
python3 tcp_serial_redirect.py -c xcom.studer-innotec.com:83 /dev/ttyUSB0 115200


tcp_serial_redirect.py je součástí pyserial na githubu

Kód: Vybrat vše
https://github.com/pyserial/pyserial/blob/master/examples/tcp_serial_redirect.py


Zkoušel jsem experimentovat a oba módu zkombinovat (nechat xcom v serial módu, abych ho mohl ovládat a přesto redirectnout trafic na studer, řičemž změnu jsem očekával jen v nastavení serial, protože pro LAN nepoužívají paritu a pro serial mód ano. Bohužel používají se tam jiné typy properties a xcom na to reagoval tak že se nekompromisně zaseknul :-) ...
?
pkral78
 
Příspěvky: 8
Registrován: ned dub 26, 2020 9:02 am

Re: Studer informacie

Příspěvekod LukasK » stř kvě 12, 2021 7:10 am

Má prosím někdo instalaci se Studentem oficiálně připojenou ?

Pokud ano, prosím SZ...zajímal by mě projekt.

Díky. Budu muset elektrárnu zlegalizovat....s těma přetokama to není tak růžové, jak se zde píše...
Uživatelský avatar
LukasK
 
Příspěvky: 75
Registrován: pon dub 20, 2020 5:23 am
Bydliště: Jihočeská republika

Re: Studer informacie

Příspěvekod mopadzi » stř kvě 12, 2021 7:38 am

máš naměřený přetok?
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
?
mopadzi
 
Příspěvky: 740
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: Studer informacie

Příspěvekod luge » stř kvě 12, 2021 7:55 am

LukasK píše:s těma přetokama to není tak růžové, jak se zde píše...

muzes vysvetlit ?
?
luge
 
Příspěvky: 709
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Studer informacie

Příspěvekod LukasK » stř kvě 12, 2021 10:35 am

Mám od distributora nainstalovaný elektroměr který umí měřit dodávku....

Od září 2020 do teď mám dodávku 3kwh

Musím to pořešit...
Uživatelský avatar
LukasK
 
Příspěvky: 75
Registrován: pon dub 20, 2020 5:23 am
Bydliště: Jihočeská republika

Re: Studer informacie

Příspěvekod DanoP » stř kvě 12, 2021 10:40 am

Tak to je nieco zle. Mam pred studerom elektromer s indikaciou dodavky a nic (0), a to v zime bol menic casto v boost mode. Mam XTM zo secondsol.
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
?
DanoP
 
Příspěvky: 879
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Studer informacie

Příspěvekod oscar » stř kvě 12, 2021 11:22 am

mozno otazka je konfiguracia, ci pri nastavovani systemu nedoslo k chybe a to je tych 3kwh a odvtedy nic...
?
oscar
 
Příspěvky: 79
Registrován: ned říj 14, 2018 5:53 am

Re: Studer informacie

Příspěvekod LukasK » stř kvě 12, 2021 12:36 pm

Systém běží od září 2020...VT80, 3xXTM4000, baterie s CAN komukací.

Celou dobu v režimu 3F smartboost, s povolenou nabíječkou.... od začátku elektroměr pravidelně sleduji....začínal jsem s 3kwh( asi ověřovací ze zkušebny - už jsem je viděl na více elměrech stejného typu)

SOC pro zálohování držím 40% , při SOC 50% přechází měnič do ostrovního režimu a připíná si sít pouze při přetížení meniče...
do února 2021 stále ty 3kwh...cca v březnu už tam bylo 5kwh, teď už je tam 6kwh

cca od února , tak cca dva měsíce běžel jeden měnič s nonstop zátěží 2,8 kw - serverový zdroj s PFC usměrnovačem ... to by mohla být pravděpodobně ona příčina.... Nicméně systém už nelze považovat za spolehlivý co se týká regulačních přetoků.
Uživatelský avatar
LukasK
 
Příspěvky: 75
Registrován: pon dub 20, 2020 5:23 am
Bydliště: Jihočeská republika

Re: Studer informacie

Příspěvekod marsal64 » stř kvě 12, 2021 11:10 pm

Opravdu divné, také jedu s 4Q elměrem bez přetoků.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1084
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod dave » čtv kvě 13, 2021 3:40 pm

Ahoj,

Je tu niekto ochotny na Studer instalaciu? Dik

https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=89&t=7188
?
dave
 
Příspěvky: 45
Registrován: stř úno 22, 2017 4:29 pm

Studer - jak vyčtu, že je zapnutý nebo vypnutý?

Příspěvekod marsal64 » stř kvě 19, 2021 1:11 pm

Ahoj, má tu někdo vyzkoušené vyčtení stavu, že nějaký XTM je vypnutý resp. v overloadu?

Zkoušel jsem leccos, ale zatím jsem na nic nepřišel - například 3028 mí stále při overloadu vesele vrací 1, podobně jako když Studer normálně funguje. Jediné, co mne napadlo, je jít přes logiku a vyčítání AUX2.

FYI, trochu se pochlubím, nepoužívám scom.exe, ale postupně vylepšuji vlastní "Studer vyčítátko a ovládátko", takže jsem schopen vyzkoušet rychle leccos, ale zatím v daném případě nevím, co ;-).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1084
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod DanoP » stř kvě 19, 2021 3:15 pm

Skus vycitat spicky (minutove maxima/minima), napriklad {3090} - Battery voltage (minute min), {3097} Output power (minute max).
Dalej som zistil ze napriklad parameter {3020} by mal mat len dve hodnoty, ale RCC loguje aj hodnoty 3 a 2, ked sa spina transfer rele po aktivacii AUX1 (zeby prechodovy stav ked sa synchronizuje).
V obrazku priklad ked bol odber maximum (4,4kVA) a aktivovalo sa transfer rele.
Spicky.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
?
DanoP
 
Příspěvky: 879
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Studer informacie

Příspěvekod Dex88 » sob kvě 22, 2021 4:20 pm

Zdravím vás všechny :-) a prosím vás o radu.

Už pár týdnů bojuji s neustálím padaním studeru do přetížení. :oops:

Dneska jsem se už naštval a provedl tovarní nasatavení všecho přes SDkartu.

nastavil jen jen tyto parametry nazdílené od willcz.

1126 Povoleny Smartboost

Chovani AUX1 tak aby mohl zakazovat Transfere rele
1201 Reversed Automatic (Zde mám to mám pod parametrem 1202 )
1497 Any (Function OR)

Prepinani podle zatizeni menice
1258 yes
1259 40%
1261 yes
1262 30%
1267 20%
1268 5minut

Prepinani AUX1 podle SOC
1439 Yes
1440 20%
1441 30%

napojeni AUX 1 na Remote Entry + nastaveni aby Remote Entry delalo zakaz Transfere rele
1545 Closed
1538 Yes
1578 Yes

Bat. priority 1296- yes a
1297 -51v

Mám 3f zapojení 3xXTM4000.

dneska jsem vypozoroval že L3 klidne zatížím 3500W a nic se nestane. L2 zatímžím taky 3500w furt se nic nestane.

L3 aji L2 vypnu odběr na 0W.

Zatížím L1 na 1000W a nic. Zvednu to na 2000W a všechny fáze se připnou k DS.

Takže Přepinani podle zatizeni menice funguje ale pouze na základě L1. proto neustále dostávám L2 a L3 do přetížení. :cry:

Nevíte prosím co nastavit aby to fungovalo i na ostatní fáze? :?:
?
Dex88
 
Příspěvky: 118
Registrován: čtv lis 21, 2019 12:33 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod Dex88 » ned kvě 23, 2021 11:22 am

Nikoho nic nenapadá? už jsem 2x přečetl Manual ke studeru a k RCC a nic jsem nenašel.

jen
Integral mode {1283} - dat na NO aby to aspon nevyhodilo celej barák
a ještě Inverter overload {1228} aby připlo AUX1 ale to už je vetšinou pozdě.
?
Dex88
 
Příspěvky: 118
Registrován: čtv lis 21, 2019 12:33 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod FíraD » ned kvě 23, 2021 12:10 pm

Taky se s tím teprve učím, mám 1f systém ale napadá mě co parametr 1260? Máš tam nastavený čas 0min? Nevím jestli to u 3f není jinak.
?
FíraD
 
Příspěvky: 65
Registrován: pon dub 16, 2018 6:46 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod milhaus » ned kvě 23, 2021 4:10 pm

FíraD píše:Taky se s tím teprve učím, mám 1f systém ale napadá mě co parametr 1260? Máš tam nastavený čas 0min? Nevím jestli to u 3f není jinak.


Už to snad jede f klidu... :yes:
1260 byla ok.
Pravděpodobně to dělala 1462 a 1468 je někdy dobré udělat. :wood:
Pak trochu 1141 a 1140 a snad klídek ::popcorn::
?
milhaus
 
Příspěvky: 208
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod Dex88 » ned kvě 23, 2021 5:39 pm

Děkuji milhausovi za pomoc. Dělal to paramter 1462. Pa zapnutí začalo fungovat. Dobré je vědět že po nastavení to chce občas vážně dělat 1468 aby se projevila změna. Což jsem nikdy nedělal. :oops:
?
Dex88
 
Příspěvky: 118
Registrován: čtv lis 21, 2019 12:33 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod mopadzi » ned kvě 23, 2021 6:35 pm

1462 Multi inverters independents. Need reset {1468}....Můžeš to rozvést? V případě víc měničů na jednu fázi má být YES?
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
?
mopadzi
 
Příspěvky: 740
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

PředchozíDalší

Zpět na Studer

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'