Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř kvě 12, 2021 5:44 am


Studer informacie

Regulátory Studer
PředchozíDalší

Re: Studer informacie

Příspěvekod mopadzi » stř bře 17, 2021 7:22 am

já jedu celou zimu na SOC 100% a už mě to nevzrušuje
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
mopadzi
 
Příspěvky: 682
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: Studer - měření SOC pomocí BSP?

Příspěvekod DanoP » stř bře 17, 2021 7:40 am

marsal64 píše:V měření SOC buď plave BSP nebo já.
Měl jsem nastaveno přepnutí podle SOC na síť při 30% a to jsem si dal, viz obr., ráno z toho bylo práskání toho automatického přepínače sítí, který mám za Studerem.
Takže měním nastavení přepínání na síť podle napětí baterie a doufám, že časem se ten BSP srovná?

Mam BSP s LiFe a SOC pocita prijatelne pokial aspon raz za 3-4 dni dojde k resetu (aktivne end of charge synchronisation). Pretoze mam LiFe mam ho v mode counter, vsetky ostatne kompenzacie na nulu, resp. peukert exponent na 1, s tym ze sa SOC resetuje na 100% ked sa dosiahne CV napatie a nabijaci prud klesne pod 7% kapacity po dobu aspon 5 minut.
V zime ked nehrozi resetovanie vsak meranie uleti, takze tiez pouzivam aj prepinanie podla napatia.
Myslim ze presnost by slo zlepsit vymenou bocnika za bocnik s vacsim napatim na amper, lebo ten co tam je 500A/50mV (0,1mV/A) je dost "hruby". V mojom pripade by kludne stacilo 200A/100mV (0,5mV/A) a presnost by sa vyrazne zlepsila.
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 820
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Studer informacie

Příspěvekod marsal64 » stř bře 17, 2021 9:42 am

Děkuji, pánové, za dobře vysvětlující reakce.
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" = placebo; Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1055
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod marko250 » stř bře 17, 2021 10:23 am

Mám origo bočník na Midnite a je to taky loterie,když pravidelně neprojde absorbcí s přechodem do floutu(u mě za rok tak jednou) tak je po roce rozhozený i o 20%.A to tam mám každonoční reboot.Prostě to chce samostatné přesné měření a né ty tovární pseudo krabičky v rámci přístroje.
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W> na regl Midnite Classic 150<89A>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W> + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310<dává 2480W> na regl MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2679
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Studer informacie

Příspěvekod kodl69 » stř bře 17, 2021 12:56 pm

To "přesné měřeni" už jsem mnohokrát popisoval, že je v podstatě mimo možnosti dnešní techniky, zaplatitelné penězi. Pokud budu mít u měřáku do 200A ofset 50mA (0.025% z rozsahu), tj na 200A/75mV bočníku 18.75uV, tak mi to za rok udělá (0.05A*24*365) 438Ah chybu kapacity!!! Jediná technicky rozumná možnost je reset SOC podle napětí, ať už nahoře nebo dole. Navíc ten měřák musí skousnout dočasný přetížení bez přetečení převodníku, tím se dostáváme k limitům rozlišení převodníku a vlivu šumu ADC a dalším věcem, který na první pohled vypadají jednoduše...
Takže Marko, v Midnite, je extra přesnej měřák, kterej má ofset méně než 50mA...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5572
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod marko250 » stř bře 17, 2021 1:47 pm

Ano ,ale jako lajka mě to i tak zklamalo,jelikoš jsem si to pořizoval dodatečně kvůli přesnému určení SOC a závislostem s nabíjením/vybíjením a nakonec zjistím ,že to bylo před pořízením přesnější bez něj jen podle napětí.Pak tady čtu u Studera a Victrona to samé a samostatné china ampérmetry taky to samé,to že v tom nejsem kovaný a netuším jak je to technicky řešené mě jako koncového zákazníka nezajímá.Nejsou to levné položky a zjištění,že nakonec nedělají skousnutelné měření je pro mě velké vystřízlivění.Obětoval jsem tomu AUX výstup,který byl super na vytěžování a přinesl by mi za tu dobu více užitku.Marketingově by měli napsat do popisu,pro debily jako jsem já > rozchází se bez pravidelného resetu o xy%Ah. 20% to je opravdu hodně a není to jediné co mě štve,ten od Midnite ukazuje a zapisuje hlavně parametry co tečou z něj,druhý regl napojený taky přez tento bočník jen monitoruje v reálném čase ,ale záznam výroby už nezapíše a nedá se nikde vytáhnout.Jednou je to jediný bod na baterce ,přez který tečou proudy tam a zpět,tak proč to odděluje.Už jsem i přemýšlel dát měnič na pól pod bočník,ale to by bylo teprve rozhozené pak :-) .Vem si ty ceny u Studeru a nakonec to BSP je taky mimo realitu,tohle je smutné.
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W> na regl Midnite Classic 150<89A>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W> + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310<dává 2480W> na regl MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2679
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Studer informacie

Příspěvekod marsal64 » stř bře 17, 2021 2:13 pm

Pro mne je to také určité zklamání, ale stále beru, že BSP alespoň dobře měří celkový aktuální proud do/z baterií, což je pro mne důležité pro omezení nabíjecího proudu. Tj. jde o spolehlivé měření, nikoli dopočítávání ze všech VT a XTM.

Jinak v první své instalaci v poustevně jsem si shunty a čtení napětí a odpovídajícího proudu z nich dělal samodomo a potvrzuji, že opravdu legrace není ani měření samo o sobě: je nutné kompenzovat vždypřítomný brum na shuntu (nelze prostě bez HW nebo SW kompenzace "přečíst stejnosměrnou hodnotu napětí a považovat ji za odpovídající proudu") a dále se (alespoň v té mé konstrukci) celkem výrazně projevuje drift nuly s teplotou.
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" = placebo; Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1055
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod Mirek123 » stř bře 17, 2021 4:36 pm

Prosim o radu (nechci zakladat nove vlakno). Mam v systemu zapojene dva regulatory Studer VT 80 + VT 65. Kazde rano a vecer (nizky osvit panelu) mi do "messages" na Studerportalu odejde error code 66 (VT2). Vse jinak funguje zcela bez problemu. Nevite nekdo , co znamena u Variotracku error 66 ?. V manualu to neni. Ptal jsem se primo u Studeru a ti mi odpovedeli, at kontaktuji ceske zastoupeni :-))
Dekuji.
Mirek123
 
Příspěvky: 46
Registrován: pát čer 07, 2019 7:23 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod marsal64 » čtv bře 18, 2021 2:45 pm

Studer mi přijde jako taková hravá dívka.
Poté, co jsem se zklamal v nastavení připínání a odepínání na DS podle SOC, nastavil jsem přepínání na DS podle napětí baterie. Krása. Nicméně v 3p zapojení se každý ze tří XTM připíná a odpíná v jiných časech ;-).
Soudím z první vody, že každý z XTM si napětí baterky změří po svém (nevezme napětí z BSP jako se bralo SOC - a XTM se pak přepínaly podle stejné hodnoty), nejsou ovšem stejně zkalibrované, resp. mohou mít i rozdíly kvůli vedení, a dopadá to, jak to dopadá.
Že je tomu tak by nasvědčovaly i větší rozestupy pro odpínání se od sítě ráno, kdy baterkám rostlo napětí poměrně pomalu, takže malé rozdíly v napětí se u různých XTM projevovaly s delším časovým odstupem.
Možná právě proto Studeříci doporučují, aby to vedení k jednotlivým XTM bylo stejně dlouhé!
Takže pokud to diagnostikuji správně tak buď se pokusit to nějak zkalibrovat nebo nastavit pomocí XCOM resp. scom.exe přepínací napětí pro jednotlivé studery zvlášt nebo udělat automatizaci v PLC externě, což bude můj případ - já tušil, že to připojování PLC ke Studeru bude mít význam ;-)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" = placebo; Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1055
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod DanoP » čtv bře 18, 2021 3:03 pm

Myslim, ze je to ocakavane spravanie pri 3f systeme. Treba brat do uvahy ze o tom rozhoduje stav AUX, a napatie moze byt len jednou z podmienok. Okrem toho kontrola napatia baterie je kriticka zalezitost, v ktorej sa menic musi spoliehat predovsetkym na vlastne meranie a reagovat okamzite. Myslim ze to je dovod preco nepouzivaju synchronizaciu napatia baterie.
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 820
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Studer informacie

Příspěvekod redcrown » čtv bře 18, 2021 3:41 pm

marsal64 píše:Studer mi přijde jako taková hravá dívka.
Poté, co jsem se zklamal v nastavení připínání a odepínání na DS podle SOC, nastavil jsem přepínání na DS podle napětí baterie. Krása. Nicméně v 3p zapojení se každý ze tří XTM připíná a odpíná v jiných časech ;-).
Soudím z první vody, že každý z XTM si napětí baterky změří po svém (nevezme napětí z BSP jako se bralo SOC - a XTM se pak přepínaly podle stejné hodnoty), nejsou ovšem stejně zkalibrované, resp. mohou mít i rozdíly kvůli vedení, a dopadá to, jak to dopadá.
Že je tomu tak by nasvědčovaly i větší rozestupy pro odpínání se od sítě ráno, kdy baterkám rostlo napětí poměrně pomalu, takže malé rozdíly v napětí se u různých XTM projevovaly s delším časovým odstupem.
Možná právě proto Studeříci doporučují, aby to vedení k jednotlivým XTM bylo stejně dlouhé!
Takže pokud to diagnostikuji správně tak buď se pokusit to nějak zkalibrovat nebo nastavit pomocí XCOM resp. scom.exe přepínací napětí pro jednotlivé studery zvlášt nebo udělat automatizaci v PLC externě, což bude můj případ - já tušil, že to připojování PLC ke Studeru bude mít význam ;-)
Máš zapnutý integral mode?
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer informacie

Příspěvekod marsal64 » čtv bře 18, 2021 7:52 pm

redcrown píše:Máš zapnutý integral mode?
Eh? Pardon, co máš na mysli?
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" = placebo; Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1055
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod mobilik » čtv bře 18, 2021 7:58 pm

Presne tak, písal som to už dávno ako.ma skla studer že každé zariadenie meria inak napatie a BSP tam je na krásu...
Je to na prd, aj keď DanoP má pravdu z vysvetlením, no aj tak je to divné.
Pri tak drahých zariadeniach mohli vytiahnuť externé meranie U.
Čo bolo bolo, bude len horšie...
mobilik
 
Příspěvky: 2558
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Studer informacie

Příspěvekod milhaus » pát bře 19, 2021 11:39 am

Mirek123 píše:Prosim o radu (nechci zakladat nove vlakno). Mam v systemu zapojene dva regulatory Studer VT 80 + VT 65. Kazde rano a vecer (nizky osvit panelu) mi do "messages" na Studerportalu odejde error code 66 (VT2). Vse jinak funguje zcela bez problemu. Nevite nekdo , co znamena u Variotracku error 66 ?. V manualu to neni. Ptal jsem se primo u Studeru a ti mi odpovedeli, at kontaktuji ceske zastoupeni :-))
Dekuji.


Jsou VT uzemněné?
milhaus
 
Příspěvky: 189
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Studer a chybové hlášení

Příspěvekod marsal64 » pon bře 22, 2021 9:26 pm

Když jsem přišel dnes domů, blikalo na mne na RCC červeně "Inverter overload - halted". XTM normálně fungovaly a ve zprávách přes portál žádné hlášení nebylo. Prohlížím logy a nevidím žádný náznak problému.
Setkal se s tímto někdo?
Měl jsem oveload/halt před dvěma dny, kdy to bylo ale "řízeně". Mohlo by se stát, že kvůli nějakému nedokonalému spojení s portálem (poslední dny se mi zdá, že to opět nějak blbne) apod. si RCC "vzpomnělo" na dva dny starou zprávu?
Díky
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" = placebo; Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1055
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod mopadzi » úte bře 23, 2021 6:22 pm

mě se teda 2x za rok stane že mám overload halted ale měniče se nerestartují. musím je utrhout od baterek, politovat odpínače....pak normálně naběhnou. Většinou za to může špička při souběhu zátěží. Snad už se dokopu k tomu dát tam třetí měnič. Nechápu proč se nerestartují
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
mopadzi
 
Příspěvky: 682
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: Studer informacie

Příspěvekod redcrown » úte bře 23, 2021 6:55 pm

máte oba nastavené přepnutí na síť při přetížení 1228? To by třeba mohlo pomoci, nebo? Jako vím, že ta událost sice nastane, ale třeba se s tím měnič vypořádá líp.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer informacie

Příspěvekod marsal64 » úte bře 23, 2021 8:52 pm

Aha, tak já jsem myslel, že se to řeší přes 1258 a 1259.
1228 má být ještě kromě toho?

V mém případě, jak jsem psal, to vypadalo, že měniče běžně fungují, žádné blikání zeleného "Autorestart" apod.
Může se stát autorestart, aniž by se to odrazilo v logu?
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" = placebo; Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1055
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod redcrown » úte bře 23, 2021 9:11 pm

Tak to já nevím. Já jsem to pochopil tak, že pokud by to měnič vyhodnotil jako přetížení - chápu to tak, že končí s invertováním, tak pak by měl zareagovat ten parametr 1228. Vyzkoušené to ale nemám, použil jsem jen vlastní rozum. Pak bys měl mimo jiné vidět v logu přepnutí na DS. Mě se zatím měnič přetížit nepodařilo a nehodlám na tom nic měnit.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer informacie

Příspěvekod DanoP » stř bře 24, 2021 11:17 am

Mam osetrene pretazenie zopnutim transfer rele (podmienka v AUX), a funguje to (teda pokial je napatie v DS). Prepinam ale uz pri 80% max vykonu. Je mozne zeby nejake zatazenie tak pretazilo menic(e), ze sa nestihol synchronizovat na DS?
Ak vies cas kedy ta hlaska prisla treba skusit pozriet na SD karte ake bolo zatazenie.
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 820
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

PředchozíDalší

Zpět na Studer

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'