Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte čer 06, 2023 4:19 pm
kybos píše:Závada nabíječe Victron SmartSolar 150/100 TR VE.CAN s čidlem SmartBatterySense HQ2044GS8HU.
Dnes jsem již podruhé přistihl nabíječ Victron 150/100 ve spolupráci s čidlem SmartBatterySense při při chybě, která může mít fatální následky. Nabíječ hrnul plný výkon do zcela nabité baterie LiFePO i přes to, že napětí baterie překročilo stanovené meze. Když jsem tento stav zaznamenal poprvé, bylo to sice vážné varování, ale zachytil jsem to včas, protože jsem právě stál u úložiště a slunce v ten den bylo částečně zacloněno vysokou oblačností a tak překročení napětí úložiště nebylo příliš velké. Dnes už ovšem byl solárního výkonu dostatek a nestál jsem zrovna u úložiště. Přišel jsem až v okamžiku, kdy některé stringy baterií již byly odpojeny svou BMS a ty, které neměly svůj odpojovač (byly vybaveny pouze výkonnými 10 A paliči) již byly ve stavu těsně před kalamitou. Nabíječ zvýšil napětí na úložišti o 4,27 V nad stanovenou mez a bez mého zásahu by v tom pokračoval až do zničení úložiště. Odpojil jsem panely od nabíječe a následně nabíječ od baterií. Potom jsem opět připojil nabíječ k baterii a zkontroloval nastavené hodnoty nabíjecího napětí. Všechny hodnoty zůstaly nastaveny na požadované úrovně napětí. Potom jsem připojil k nabíječi panely a nabíječ začal pracovat zcela normálně a bezchybně.
V jiné instalaci, která je bez dozoru, došlo zřejmě ke stejnému problému. Tato instalace je vybavena dvěma nabíječi Victron Smartsolar 150/85 a čidlem SmartBatterySense HQ2044GS8HU. Vzhledem ke skutečnosti, že tato instalace je bez dozoru, byl rozsah škod poněkud vysoký:
Zcela zničené tři články Winston 300 Ah a tři poškozené paliče s limitem nastaveným na 3,45 V. Tato závada nastala již v minulém roce a dlouho jsem si ji nedokázal vysvětlit, až nyní nabíječ Victron spolu se stejným čidlem připojeným přes BT předvedl stejnou akci na mé vlastní instalaci.
Tyto závady zcela změnily můj názor na spolehlivost nabíječů značky Victron. Chtěl bych se proto zeptat, zda někdo členů místní komunity používá nabíječe Victron SmartSolar v součinnosti s čidlem SmartBatterySense HQ2044GS8HU a zda se něco podobného nestalo i v jiných instalacích.
Čidla SmartBatterySense HQ2044GS8HU jsem do systému FVE instaloval z důvodu zpřesnění měření napětí na bateriích a také pro zvýšení bezpečnosti nabíjení na úroveň napětí citlivých LiFePO článků. Nevím, jestli jsem tímto "vylepšením" nesnížil spolehlivost systému, neboť následky selhání měření napětí na úložišti mohou být fatální. Na první pohled to vypadá na nějakou SW chybu při komunikaci mezi nabíječem a čidlem, jelikož restartem nabíječe se tato chyba odstranila. Čidlo zůstalo trvale připojené a nebylo restartováno. Je pozoruhodné, že SW nabíječe o vysoké nepřípustné hodnotě napětí věděl, jelikož ji zapsal do logu ale přesto bez skrupulí hnal plný výkon do úložiště bez ohledu na jeho napětí. Tak velké odchylky od stanoveného napětí jsem zatím nezaregistroval u žádné jiné značky nabíječe.
Soban píše:Nemyslel jsem že ji spouštíš, ale dle obrázků se asi tomu mppt hnul čas a zda se náhodou nespustila eqalizace i když byla zakázaná.
Mě se to taky někdy kousne a pak je tam ten šedivý pruh, ale data se nepřekrývají, ale chybí. Stane se to když zblbne SW přes BT, zda rušení netuším.
Nebylo přes BT připojen nějaký další SW?
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků